ŠTÍTEK: Tichý oceán

Dva a půl roku na cestě, dvacet tisíc kilometrů za zády. Tak vypadá pouť světadíly hodonínského cestovatele Matěje Balgy.
Hodonín – Dva a půl roku na cestě, dvacet tisíc kilometrů za zády. Tak vypadá pouť světadíly hodonínského cestovatele Matěje Balgy. Poslední měsíce zasvětil cestě ve stopách španělského conquistadora Francisca de Orellany. Tedy od And se dostat skrz džungle Ekvádoru, Peru a Brazílie až k břehům Atlantského oceánu.

Přes Andy cestoval na kole, v pralese hrál na housle moravské písničky

Z okolí
Cyklovagon.
Praha – Už jste viděli Regionovu „s vlekem"? Podobné scény nejsou na železnici zrovna běžné. Častější se ale soboty stanou na tratích Posázavského pacifiku. K motorovým jednotkám Regionova jezdícím z Prahy do Dobříše nebo do Čerčan České dráhy během víkendů a svátků připojí cyklovozy usnadňující cestování s jízdními koly.
12 fotografií

Posázavská trať víc vyhoví cyklistům

Z okolí
Posázavský pacifik.
Praha – Zamračenou tvář bude mít legendární Posázavský pacifik, který od soboty začne během víkendů a svátků vozit výletníky z Prahy do Čerčan. V jeho čele bude jezdit legendární lokomotiva řady 749, mezi železničáři a milovníky vlaků přezdívaná právě „zamračená".

Posázavský pacifik nabídne svezení s mašinou ženských tvarů

Z okolí
Posázavský pacifik.
Praha – Zamračenou tvář bude mít legendární Posázavský pacifik, který od soboty začne během víkendů a svátků vozit výletníky z Prahy do Čerčan. V jeho čele bude jezdit legendární lokomotiva řady 749, mezi železničáři a milovníky vlaků přezdívaná právě „zamračená".

Posázavský pacifik nabídne svezení s mašinou ženských tvarů

Praha
Severní Korea, ilustrativní foto
Pchjongjang se dnes nechal slyšet, že je připraven potopit americkou loď, která demonstruje svoji vojenskou sílu u korejských břehů. K americké letadlové lodi u břehů Severní Korey se včera připojily dvě japonské, kvůli cvičení v západním Pacifiku. Japonsko má v Asii druhou největší ozbrojenou flotilu, hned po Číně.
27 fotografií

Severokorejci: Jsme připraveni potopit americké lodě

Svět
Cyklisté jedoucí po páteřní cyklostezce
Karlovarský kraj – Do práce, do školy, na koupaliště či na výlet do jiného města. Tam všude vede či se doplní síť cyklostezek napříč krajem. Někde zatím jen plánují, jinde už žádají o dotaci a někde začnou letos stavět.

Cyklisté se mohou těšit na nové trasy

Sokolovsko
Některým stálým obyvatelům hodonínské zoo se pro změnu narodila mláďata, ve vaku si momentálně hoví malý klokan rudokrký.
Hodonín – Potápěči za nimi letí tisíce kilometrů. Až při ponoru u útesů Indického či Tichého oceánu mohou vidět pomce skvělého či netopýrníka dlouhoploutvého. Nyní se tyto atraktivní ryby dívají skrz sklo akvária také na hosty hodonínské zoologické zahrady. „V nádrži u žraloka tak mohou příchozí obdivovat netopýrníka dlouhoploutvého, v korálovém útesu se skrývá pomec skvělý a perutýnovi dělá společnost klipka žlutá," informovala mluvčí zoo Iva Uhrová.
5 fotografií

Zoo v Hodoníně nově láká na netopýrníka, na návštěvníky vykukuje klokaní mládě

Z okolí
Ilustrační foto.
Lidí trpících depresemi žilo na světě v roce 2015 o 18 procent více než v roce 2005. Před dvěma lety tak deprese sužovaly zhruba 4,4 procenta globální populace, tedy více než 300 miliónů osob všech věkových skupin. Deprese výrazně přispívají k sebevraždám, jejichž počet dosahuje až 800 tisíc ročně. V Česku má podle WHO depresivní poruchy zhruba pět procent obyvatel.

Počet lidí s depresí celosvětově stoupl. Nejvíc lidí trpí v Asii

Svět
Z putování prachatického cestovatele Miloslava Martana.
Písek - Cestovatelsko přírodovědný cyklus Prácheňského muzea pokračuje ve čtvrtek přednáškou Miloslava Martana, který posluchače zavede do národních parků USA.

Z muzea do ráje lesů, hor a sopek

Písecko
Hodonínský cestovatel Matěj Balga z ekvádorského Guayaquilu vyráží na asi nejnáročnější část své cesty. Z tohoto místa začínal svoji amazonskou expedici i španělský conquistador Francisco de Orellana v šestnáctém století.
Ekvádor – Už více než sedmnáct a půl tisíce kilometrů urazil na své pouti kolem světa hodonínský cestovatel Matěj Balga. Z ekvádorského Guayaquilu nyní vyráží na asi nejnáročnější část cesty. Ve stopách španělského conquistadora z šestnáctého století Francisca de Orellany bude pádlovat od And skrz džungle Ekvádoru, Peru a Brazílie až k břehům Atlantského oceánu. „Více než dva roky a téměř osmnáct tisíců kilometrů po tom, co jsem v říjnu 2014 vyrazil na ojetém kole vstříc Hedvábné stezce, jsem se rozhodl na chvíli změnit způsob přepravy a pokořit Amazonku," přibližuje své další plány šestadvacetiletý dobrodruh.

Cestovatel Matěj Balga míří do amazonské džungle

Hodonínsko
Z kalifornské Vandenbergovy základny odstartovala k letu na oběžnou dráhu raketa Falcon 9 americké společnosti SpaceX.
Los Angeles - Z kalifornské Vandenbergovy základny dnes odstartovala k letu na oběžnou dráhu raketa Falcon 9 americké společnosti SpaceX. Start je prvním od loňského září, kdy jiná raketa stejného typu při předletovém testu explodovala na odpalovací rampě na floridském mysu Canaveral.

Po zářijové havárii úspěch: Raketa Falcon 9 splnila úkol

Svět
Ilustrační foto
Suva - Oblast Tichého oceánu dnes nedaleko souostroví Fidži postihlo zemětřesení o síle 7,2 stupně. Úřady vydaly pro některá místa v této oblasti varování před přívalovou vlnou tsunami, ale po několika hodinách poplach odvolaly. Nejsou hlášeny velké škody ani oběti.

Fidži postihlo silné zemětřesení, úřady varují před tsunami

Svět
Hodonínský cestovatel Matěj Balga u panamských břehů.
Hodonín – Po více než dvou letech a sedmnácti tisících ujetých kilometrech se cestovatel z Hodonína Matěj Balga chystá vyměnit kolo za nafukovací člun. Pokusí se zopakovat cestu španělského conquistadora ze šestnáctého století Francisca de Orellany. Bude totiž pádlovat od And skrz džungle Ekvádoru, Peru a Brazílie až k břehům Atlantského oceánu. „Těším se jako malý kluk. Amazonie je pro Evropana synonymem dobrodružství. Je to jedno z posledních míst na planetě, kde stále může narazit na původní domorodé kmeny hovořící zapomenutými jazyky," prohlásil šestadvacetiletý dobrodruh Balga.

Dobrodruh Balga vyrazí na cestu po řece Amazonce

Hodonínsko
Ilustrační foto: Seizmograf.
Sacramento - Severozápadní pobřeží Kalifornie dnes zasáhlo silné zemětřesení, které mělo podle americké geologické služby USGS sílu 6,8 stupně. Epicentrum se nacházelo v moři, varování před vlnami cunami ale vydáno nebylo.

Severozápad Kalifornie zasáhlo silné zemětřesení

Svět
Do problémů se dnes krátce po startu dostala ruská nákladní kosmická loď Progress, která odstartovala z Bajkonuru k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).
Bajkonur/Moskva - Ruskou nákladní loď Progress dnes krátce po startu postihla porucha a pravděpodobně se nedlouho po startu zřítila na Zemi. Ruským novinářům to sdělily zdroje agentury Roskosmos. Progress měl na ISS dovézt 2,5 tuny nákladu po dvou dnech letu kolem Země, ale skončil zřejmě v troskách v Číně nebo v Tichomoří.

Ruský Progress k ISS nedorazí, krátce po startu se asi zřítil

Svět
TROSEČNÍK. Jeho příběh vyvolává otazníky.
Madrid – Dlouholeté rybářské zkušenosti, víra v Boha, ale i plastový odpad v oceánu pomohly před třemi lety mladému muži ze Salvadoru přežít 14 měsíců v bárce na širém moři. Vypráví o tom kniha, kterou trosečník José Salvador Alvarenga nyní představil v Madridu.

14 měsíců na moři. Snědl kamaráda, aby přežil?

Svět
Ilustrační foto.
San José - Tropická bouře Otto, která už několik dní sužuje jihozápad karibské oblasti, dnes opět zesílila na hurikán. Na pětistupňové škále dosáhl živel síly druhého stupně, uvedlo americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Oko hurikánu se po poledni místního času dostalo nad jihovýchodní pobřeží Nikaraguy u města San Juan de Nicaragua. Hurikán se nyní pohybuje rychlostí asi 14 kilometrů za hodinu a provází ho vítr o rychlosti až 177 kilometrů v hodině.

Hurikán Otto dorazil nad jihovýchodní pobřeží Nikaraguy

Svět
Ilustrační foto
Christchurch (Nový Zéland) - Po silném nedělním zemětřesení, při kterém zemřeli nejméně dva lidé, zasáhly dnes Nový Zéland následné otřesy o síle 6,2 stupně. Stejně jako první úder živlu postihly zejména východní pobřeží méně obydleného Jižního ostrova v okolí města Christchurch. Poškozeny jsou desítky domů nejen přímo v této oblasti, ale i v metropoli Wellingtonu ležící na Severním ostrově, uvedla tamní média. Škody podle premiéra Johna Keye dosáhnou několika miliard novozélandských dolarů.

Nový Zéland postihly silné následné otřesy, oběti zůstávají dvě

Svět
Mimořádně silné zemětřesení zaznamenala americká geologická služba USGS asi 90 kilometrů severovýchodně od novozélandského města Christchurch.
Christchurch -  Nový Zéland zasáhlo mimořádně silné zemětřesení, které vyvolalo menší přívalovou vlnu cunami. Otřesy podle americké geologické služby USGS dosáhly síly 7,8 stupně. Premiér John Key uvedl, že zemětřesení si vyžádalo nejméně dva lidské životy. Česká diplomacie zatím nemá informace o tom, že by se po zemětřesení na Novém Zélandu některý český občan ocitl v nouzové situaci, řekla Irena Valentová.

Nový Zéland zasáhlo silné zemětřesení, dva mrtví

Svět
Ilustrační foto.
Canberra - Austrálie uzavřela dohodu se Spojenými státy o přesídlení stovek uprchlíků, které nyní australské úřady drží v táborech na ostrovech v Tichém oceánu. Přesídlení bude řídit Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Dohoda platí pouze pro osoby, které jsou v současné době v zadržovacích zařízeních v ostrovních státech Papua-Nová Guinea a Nauru, a nebude se v budoucnosti opakovat.

Austrálie se dohodla s USA, že přijmou uprchlíky z ostrovů

Svět
Ilustrační foto
Canberra - Spojené státy a Austrálie by mohly v brzké době oznámit dohodu, podle které Spojené státy přijmou stovky žadatelů o azyl, které nyní Austrálie drží v uprchlických táborech na ostrovech v Tichém oceánu. Někteří se však obávají, že nově zvolený americký prezident Donald Trump by mohl plány zmařit, jelikož se proti příjímání uprchlíků ostře vymezoval během své kampaně. Informují o tom dnes australská média.

Austrálie prý pošle do USA 1800 migrantů, Trump může plán zmařit

Svět
Ilustrační foto.
Canberra - Austrálie plánuje přemístit 1300 žadatelů o azyl, kteří jsou nyní drženi v uprchlických táborech na ostrovech v Tichém oceánu, do jiných zemí. Australský ministr pro migraci Peter Dutton však neuvedl, s kterými zeměmi Austrálie dohodu o přesídlení uzavře, informovala dnes agentura AP.

Austrálie chce přemístit žadatele o azyl do jiných států

Svět
Žralok - ilustrační foto.
Johannesburg - Ve světových mořích je každoročně vybito 100 milionů žraloků, cože je dvojnásobek množství, který by udržel počty tohoto živočišného druhu na současné úrovni. Konstatovali to účastníci schůzky zemí Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES), která se do středy koná v jihoafrickém Johannesburgu.

Žraloků se podle zemí CITES loví příliš mnoho

Svět