ŠTÍTEK: Tichý oceán

Havajské město Lahaina, kterým se prohnal ničivý požár, vypadá jako válečná zóna
Smrtící vedro, panika a strach. Rodině 19letého Noaha Tomkinsona hrozilo, že se místo uhoření utopí. Společně s mladším bratrem a matkou totiž utekli před smrtícími plameny ve městě Lahaina do Pacifiku, kde pět hodin šlapali vodu. Kdyby při příchodu ohně přešli jen na druhou stranu ulice, plamenům by už neutekli. Pro řadu obyvatel postiženého ostova Maui dramatické příběhy tak dobře neskončily.
11 fotografií

Peklo na Havaji: Aby unikli plamenům, utíkali do oceánu. Pět hodin šlapali vodu

Svět
Dvacátý ročník folk & country festivalu Břestecký pinkl ve sportovním areálu v Břestku, součástí programu byl i křest knihy o festivalu; 15. 7. 2023
Tři sta padesát lidí si nenechalo ujít několik hodin výborné muziky, příjemné atmosféry, úsměvů a hlavně křest nové knihy s názvem Břestecký pinkl dvacetiletý aneb Ohlédnutí za folk country festivalem. Autorem v pořadí už čtrnácté publikace o pěti stech výtiscích je břestecký spisovatel František Malík. Křest se odehrál o třetí červencové sobotě ve sportovním areálu v Břestku.
34 fotografií

Nová kniha o Břesteckém pinklu je na světě. Pokřtili ji na 20. ročníku festivalu

Volný čas
Radim Tolasz, Oddělení klimatické změny ČHMÚ
/ROZHOVOR/ El Niño. Jev, který ve spojení s rostoucí klimatickou krizí může vytlačit globální teploty do absolutních rekordů. Máme v Česku počítat s extrémy? Co to vůbec je El Niño? A věnují se města opatřením, aby vedra byla pro obyvatele snesitelnější?  „Vše je o lidech. Možnosti jsou, jen ne všude je dostatečně využíváme,“ poukazuje klimatolog Českého hydrometeorologického ústavu Radim Tolasz, rodák z Frýdecko-Místecka.

Klimatolog Radim Tolasz: Léto může být nejteplejší v historii

Ostravsko
Ivo Jahelka.
Pokud někdo z řad příznivců folk a country hudby zaregistroval, že plakáty na letošní ústeckou mezinárodní hudební soutěž, jsou označeny názvem Interporrta jaro 2023, není to náhoda. Pořadatelé letos kromě jarní části populárního festivalu, která probíhá v obvyklém červnovém termínu v Centrálním parku na Severní Terase, chystají také Interportu podzimní. Ta proběhne začátkem listopadu v Domě kultury v Ústí nad Labem
70 fotografií

Interporta má letos dvě části. Těšte se na Pacifik a Jahelku

Čtenář reportér
Dětský den v Holešově.
Tradiční oslava Dne dětí se konala v zámecké zahradě v Holešově v neděli 28. května 2023. Den dětí pořádalo SVČ TYMY ve spolupráci s městem Holešov a MKS Holešov. Hlavní pozornost dětí a rodičů přitáhl Pohádkový les. Na jednotlivých stanovištích děti čekaly postavičky z různých pohádek – Mach a Šebestová, Křemílek a Vochomůrka, Sněhurka a sedm trpaslíků, banda loupežníků v čele s Lotrandem, Maková panenka s motýlem Emanuelem, vodník Česílko, Perníková chaloupka, Čertovské peklo, Lesní víly, Červená Karkulka s babičkou a myslivcem, Čarodějnice a na závěr pan král s paní královnou.
4 fotografie

Dětský den v Holešově přilákal děti i dospělé ze širokého okolí

Čtenář reportér
Dětský den v Holešově.
Tradiční oslava Dne dětí se konala v zámecké zahradě v Holešově v neděli 28. května 2023. Den dětí pořádalo SVČ TYMY ve spolupráci s městem Holešov a MKS Holešov. Hlavní pozornost dětí a rodičů přitáhl Pohádkový les. Na jednotlivých stanovištích děti čekaly postavičky z různých pohádek – Mach a Šebestová, Křemílek a Vochomůrka, Sněhurka a sedm trpaslíků, banda loupežníků v čele s Lotrandem, Maková panenka s motýlem Emanuelem, vodník Česílko, Perníková chaloupka, Čertovské peklo, Lesní víly, Červená Karkulka s babičkou a myslivcem, Čarodějnice a na závěr pan král s paní královnou.
4 fotografie

Dětský den v Holešově přilákal děti i dospělé ze širokého okolí

Čtenář reportér
Léto 2023 by mělo přát vodním radovánkám
Jak vypadá dlouhodobá předpověď počasí na léto roku 2023? Teď v půli května je do léta ještě daleko a odborníci jsou tak na předpovědi skoupí. Přesto lze už nyní podle nejrůznějších modelů a indikátorů předpokládat, že také letošní léto přinese velmi teplé počasí. Dočkáme se i tropických teplot. A navíc, pranostiky horké podobě léta přejí.
7 fotografií

Předpověď počasí na léto 2023: Modely slibují horko, Česko čekají i tropické dny

Věda
Mezinárodní vesmírná stanice.
I když poslední posádka opustí Mezinárodní vesmírnou stanci (ISS) až v roce 2030, experti mají už teď plné ruce práce, aby zajistili, že o rok později bezpečně shoří v atmosféře při návratu k Zemi. Specializované firmy tvrdí, že tou dobou už by ji dokázaly na oběžné dráze rozebrat a zrecyklovat. Kosmická agentura NASA je však vůči tomu skeptická. Znalci tak očekávají nad Pacifikem podívanou, jakou ještě člověk nezažil.
6 fotografií

Velká ohnivá show. Experti vědí, jak přesně zanikne Mezinárodní vesmírná stanice

Vesmír
Skulptury z dílny novopackého sochaře Alberta Králíčka nyní poputují z východu Čech až na Aljašku
Na sklonku týdne se tři bronzoví rybáři podívali ze svého dočasného soklu na nedaleké vrcholky Krkonoš. Teď je mistr sochař Albert Králíček začal pomalinku chystat na dalekou cestu až na „konec“ světa k osm a půl tisíce kilometrů vzdálenému přístavu Dutch Harbor na Aljašce. Zde budou střežit nejen Tichý oceán, ale také příběhy těch, kteří při těžké práci s vodním živlem přišli o život.
19 fotografií

OBRAZEM: Z Čech na konec světa. Tři rybáři z bronzu vyrazí strážit oceán

Regiony
Silná erupce sopky Šiveluč na ruském poloostrově Kamčatka ohrožuje letecký provoz
Silná erupce sopky Šiveluč na ruském poloostrově Kamčatka na Dálném východě, která vyslala oblak popela do výšky několika kilometrů, představuje zvýšené ohrožení leteckého provozu, varoval Kamčatský tým pro reakci na sopečnou erupci. Sopečná činnost by mohla ovlivnit mezinárodní lety a nízko letící letadla, popel na řídce obydleném poloostrově zasypal krajinu i vesnice.

Černé nebe a vesnice zasypané popelem. Kamčatská sopka ohrožuje leteckou dopravu

Svět
Z Reparatur-café...
Hodinu po půlnoci na neděli někdo zazvonil u rodinného domu v Grünburgu, z vnějšku ještě nedostavěného. Jeho majitel Hermann F. (43) se zvedl, aby otevřel. V horním patře spaly jeho dvě děti (10 a 12 let), které měl se sestrou švagra (toto manželství bylo před lety rozvedeno, děti měli rodiče ve střídavé péči a žily u otce), jeho nová partnerka a její 9letá dvojčata.

Od sousedů: Vražda mezi švagry

Českobudějovicko
Antarktida
Reportér Hynek Adámek se už ozval z cesty na Antarktidu, odkud bude čtenáře webu denik.cz informovat o tom, co tam dělá a co všechno se mu podařilo vyzkoušet. Adámek se po dlouhých osmnácti letech vrací na místo, kde kdysi dokumentoval vznik vědecké stanice Johanna Gregora Mendela. „Příjemně bublajícího života v Punta Arenas si užíváme jen omezeně. Teď jde hlavně o finální doladění naší dopravy na stanici,“ píše Adámek.
8 fotografií

První zpráva z putování na Antarktidu: Karty pro naši cestu drží v rukou počasí

Do světa
Joe Biden, Volodymyr Zelenskyj a Vladimir Putin
Válka, covid, inflace, migrace a spory. Ale také nečekané sepjetí a jednoznačný postoj vůči agresorovi. Po pandemickém kratičkém nadechnutí, kdy to vypadalo, že by snad rok 2022 mohl být jedním z těch klidnějších, přišly rány do zubů v podobě ruské invaze do sousední Ukrajiny a nekontrolovatelného růstu cen úplně všeho. Jenže ani nový rok nevypadá, že by měl být méně rozbouřený. Kdo budou ty nejdůležitější osobnosti, jejichž rozhodnutí ovlivní osud naší planety? Kdo budou ti, o kterých se bude v roce 2023 mluvit?

Miliardář i rivalové z Pacifiku. Světové tváře, které v novém roce nepřehlédnete

Svět
Oslavy příchodu nového roku na newyorském Times Square
Svět vstoupil do nového roku 2023. Kvůli časovému posunu ho jako první v 11:00 SEČ uvítali obyvatelé atolu Kiritimati, známého také jako Vánoční ostrov, který je součástí tichomořského státu Kiribati. Postupně vstoupily do nového roku Nový Zéland, Austrálie, země v Asii a východní Evropě a o půlnoci konečně rok 2023 přivítala většina Evropy včetně Česka. V nočních hodinách pak novoroční oslavy propukly v jižní Americe či části Spojených států amerických. Jako vůbec poslední přivítali nový rok obyvatelé menších zámořských území USA v Pacifiku.
9 fotografií

Vítejte v roce 2023: Světové metropole oslavily příchod nového roku

Svět
Ledovce Tichého oceánu. Ilustrační snímek
V roce 1997 zaznamenali vědci z Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) v hlubinách jižního Tichého oceánu podivný hlasitý zvuk. Nazvali ho „bloop“, tedy něco jako žbluňknutí. Teorií o původu zvuku bylo několik, zahrnovaly například existenci neobjeveného mořského tvora či praskání ledového šelfu. Nyní si jej můžete poslechnout i vy.

Tajemné žbluňknutí. Zvuk ze dna Tichého oceánu udivoval vědce mnoho let

Objevy
Modul Orion se na snímku NASA přibližuje k planetě Zemi 11. prosince 2022
Modul Orion dnes dopadem do Tichého oceánu završil svou cestu okolo Měsíce. Předtím při průletu zemskou atmosférou zvládl nejkritičtější část testovací mise Artemis I amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), při níž se dostal dál od Země než kterékoliv jiné kosmické plavidlo navržené pro posádku. Do vod u mexického ostrova Guadalupe dopadl v 18:40 SEČ, nyní ho z oceánu vyzvedne loď amerického námořnictva.

Mise Artemis: Modul Orion se po cestě kolem Měsíce úspěšně vrátil na Zemi

Vesmír
Patagonman v Chile, Petr Vabroušek
Petrovi Vabrouškovi skončila ironmanová sezona. Poslední závod absolvoval v neděli Chile, kde obsadil čtvrté místo. V extrémním Patagonmanovi dosáhl času 10 hodin a 15 minut a 39 sekund. Prvenství vybojoval v čase 8:50:09 Američan Ben Hoffman, druhý byl další reprezentant USA Kevin Jervis (9:03:34), bronz bral za čas 9:50:23 Scott Whittlestone z Velké Británie.
18 fotografií

Vabroušek skončil v Patagonmanovi čtvrtý. V Chile ho přibrzdily dva defekty

Ostatní sporty
Pepetua Latasi, šéfka klimatického úřadu ostrovního státu Tuvalu, na klimatickém summitu COP27
Jedenáctitisícový ostrovní stát Tuvalu, jehož 26 kilometrů čtverečních pevniny se nachází nejvýše čtyři metry nad hladinou Tichého oceánu, se prohlásil „prvním digitálním státem světa“ a stěhuje se. Na počítačové úložiště. „Ostrovy jako tyto nepřežijí rychlé oteplování a stoupající hladinu moří, takže je virtuálně zálohujeme,“ uvedl ministr zahraničí Tuvalu Simon Kofe ve videu, které zveřejnil během světové klimatické konference v Egyptě. „Jak naše země mizí, nemáme jinou možnost než se stát prvním digitálním národem na světě,“ prohlásil ministr.

Tuvalu je prvním digitálním státem. Stěhuje se do virtuálního světa

Svět
Chobotnice. Ilustrační snímek
Potápění v chladných vodách Pacifiku může být dost děsivé pro ty, kdo na něj nejsou zvyklí. Končetiny bez správného vybavení rychle ztrácejí cit a na rozdíl od jiskřivé modré v tropech má voda pochmurný, nazelenalý odstín. Ale i tady na potápěče čekají netušené zážitky, jak může potvrdit kanadská potápěčka, kterou u východního pobřeží ostrova Vancouver přišla obejmout velká chobotnice.
7 fotografií

Děsivé i fascinující. Potápěčku přišla obejmout zvědavá chobotnice

Zvířecí deník a chovatelství
Havajský Ironman 2022, Petr Vabroušek
Petr Vabroušek popatnácté v kariéře dokončil legendárního Ironmana na Havaji. V Pacifiku na Big Islandu ve městě Kona v nejpočetnější mužské kategorii age groups 45 – 49 let, v konkurenci 634 triatlonistů, vybojoval na klasické trati složené z 3,8 kilometru plavání, 180 kilometrů jízdy na kole a 42,2 kilometru běhu, díky času 9:28:45 patnácté místo.
8 fotografií

Petr Vabroušek popatnácté dokončil Ironmana na Havaji

Ostatní sporty
Po pořádné zimě se spoustou sněhu touží hlavně vyznavači lyžování
Druhá polovina letošního září nám připomněla, jak vypadá předčasné dušičkové počasí. K tomu na vrcholky hor přinesla první sněhovou nadílku a do nížin přízemní mrazíky. Chladné dny a noci společně s hrozbou energetické krize tak stále častěji nastolovaly otázku, jaká bude letošní zima. A i když existuje řada předpovědních modelů, ale také pranostik a lidových mouder, není odpověď snadná.
12 fotografií

Jaká bude letošní zima? Napovědět mohou i žaludy nebo zajíci

Věda
Petr Vabroušek před havajským Ironmanem 2022
ROZHOVOR/ Vrchol sezony má před sebou triatlonista Petr Vabroušek. V sobotu 8. října se brzy ráno SEČ postaví na start Ironmana na Havaji. Závod se koná v drsném prostředí na Big Islandu ve městě Kona. Malenovický Ironman, který na ostrov v Pacifiku absolvoval 20 000 kilometrů dlouhou cestu letadlem z Krakova přes Los Angeles, se havajského Ironmana v kategorii profesionálů zúčastnil už patnáctkrát.
6 fotografií

Petr Vabroušek si po devíti letech zazávodí ve slavném Havajském Ironmanovi

Ostatní sporty