ŠTÍTEK: Tichý oceán

Ilustrační fotografie.
Čermná nad Orlicí - Nový Zéland pro je středoevropana cizokrajnou krajinou, která se nalézá v jihozápadní části Tichého oceánu. I kvůli izolovanosti této části světa si zde příroda zachovala osobitý půvab jak v krajině, tak výskytem ojedinělých druhů zvířat.

V Čermné budou obdivovat Zéland

Rychnovsko
Podzim, ilustrační foto.
Rok 2017 byl v Česku s průměrnou teplotou 8,6 stupně Celsia opět teplejší než obvykle, tři předešlé roky přinesly ale odchylku ještě výraznější a zařadily se mezi rekordní. Z měsíců se nejvíce od normálu počítaného podle let 1961 až 1990 odchýlil loni březen, a to o 3,5 stupně Celsia do plusu. Roční srážkový úhrn 675 milimetrů zařazuje loňský rok mezi roky srážkově normální.
4 fotografie

I loňský rok byl v Česku teplejší než obvykle, ne ale rekordně

Česko
Cestovatel a milovník legendární silnice Route 66 vedoucí napříč Spojenými státy americkými Zdeněk Jurásek vozící podobně potrefené Čechy na tuto cestu, se silnici rozhodl projet na kole.
Královéhradecko /POZVÁNKY/ - Projekci nového celovečerního filmu „Route 66 na kole - Nakopni svůj život!“ a následující besedu s vůní dálek nabízí veřejnosti ve čtvrtek večer v 18 hodin Městské divadlo v Náchodě.

Na co kam: Vyražte si na výlet po Route 66

Volný čas
Lokomotiva bardotka.
Čerčany – V plné práci oslaví ve čtvrtek dieselelektrická lokomotivu Bardotka s označením 749.008 padesáté výročí zařazení do služeb Československých státních drah. Právě na státní svátek, kdy 28. září je skutečně jejím výročním dnem, zrenovovaný stroj České dráhy zapřáhnou do čela vlaku Posázavského pacifiku mířícího z Prahy (9.22) přes Vrané nad Vltavou (9.59) do Čerčan (11.06) a zpět – s odjezdem z Čerčan v 15.36, zastávkou ve Vraném v 17.00 a příjezdem na pražské hlavní nádraží o dalších 35 minut později.

Kulatiny oslaví pětasedmdesátitunová bardotka výletem do Čerčan

Benešovsko
Bardotka v čele zvláštního vlaku
Ve čtvrtek 28. září oslaví lokomotiva „Bardotka" padesát let ve službách nejprve československých a později českých drah. Oslavenkyně bude, v její slavný den, nasazena na vlacích trati z Prahy přes Vrané nad Vltavou do Čerčan: osobním vlaku Os 9057 (Praha hl.n. 9:22 – Vrané n. Vlt. 9:59 – Čerčany 11:06) a vlaku Os 9062 (Čerčany 15:36 – Vrané n. Vlt. 17:00 – Praha hl.n. 17:35).

Legendární „Bardotka" oslaví padesátku. Dráhy ji nasadí na Posázavském pacifiku

Praha
Dobrý stav vody si pochvalovali i účastníci Dne Ohře. Vodácká sezona na Ohři končí v říjnu.
Karlovarský kraj – Vodácká sezona na Ohři se letos vydařila, shodují se majitelé půjčoven, tábořišť i samotní vodáci. Přestože ještě nekončí, hlavní nápor má řeka s blížícím se koncem letních prázdnin už za sebou.

Na vodě letos v pohodě? Sem tam mráček

Sokolovsko
USA zažily poprvé od roku 1918 úplné zatmění Slunce napříč celým územím.
Naposledy zažily Spojené státy zatmění Slunce procházející napříč jeiich zemí od pobřeží k pobřeží v červnu ve válečném roce 1918. Tedy v době, kdy probíhala v Evropě druhá fáze bitvy na Piavě na italské frontě, při které zahynulo 140 tisíc vojáků na obou stranách. I teď je svět sice neklidný, ale vojenské konflikty jsou "rozdrobeny" po celé planetě. 
23 fotografií

VIDEO: Nad USA bylo po 99 letech vidět úplné zatmění Slunce

Svět
Pouť v Kácově
Kácov /FOTOGALERIE/ - Ke konci léta patří neodmyslitelně tradiční kácovská pouť. I letos tomu nebylo jinak, spousta zábavy pro malé i velké. Kolotoče, houpačky, autíčka, cukrová vata, vietnamské nudle, perníková srdce, to vše patří již léta k této akci. Návštěvníky až z Prahy dovezl v sobotu opět historický posázavský pacifik.
41 fotografií

Kácovská pouť přinesla i šnečí závody

Kutnohorsko
Hodonínský cestovatel Matěj Balga u panamských břehů.
Hodonín - Matěj Balga v polovině října 2014 vyrazil ze svého rodného Hodonína na svoji cyklistickou výpravu po Hedvábné stezce. Jenže Čína se nestala jeho cílem, ani se z ní nevrátil domů. Naopak pokračoval za Tichým oceánem, kde od Aljašky sjel až do jižní Ameriky. Tam absolvoval náročnou plavbu i s kolem po Amazonce, až se dostal na pobřeží Atlantiku. „A kruh se uzavírá! 11. června letím do Afriky, abych načal poslední etapu: Dakar-Paříž-Praha,“ informoval šestadvacetiletý cestovatel.

Z Hodonína až na konec světa... Cestovatel Balga se po třech letech vrátí domů

Hodonínsko
Stvořidla. Ilustrační foto.
Světlá nad Sázavou – Milovníci cykloturistiky a malebných zákoutí řeky Sázavy by se mohli dočkat cyklostezky, která by propojila Ledeč nad Sázavou se Světlou. Stezka by vedla přes Stvořidla a nesla jméno, které je se Sázavou neodmyslitelně spjato. Cyklostezka Jaroslava Foglara. V místech, kde by cyklostezka mohla stát, v současnosti probíhá odborný výzkum. Znalci zjišťují, jaký dopad by cyklostezka měla na zdejší faunu i flóru.

Ekologové zkoumají, jaký vliv na přírodu by měla cyklostezka přes Stvořidla

Havlíčkobrodsko
Za účasti premiéra Bohuslava Sobotky se na Masarykově nádraží uskutečnilo slavnostní zahájení rekonstrukce více něž 160 let starého Negrelliho viaduktu.
Další díl našeho seriálu Poznáváme Česko je věnován technickým unikátům naší průmyslové země. Dnešní poznávání se věnuje páře, vláčkům a lokomotivám. Česká železniční síť patří k nejhustším na světě, a proto bylo z čeho vybírat, problém nastal při rozhodování, co upřednostnit. Berte proto náš výběr jen jako ochutnávku toho, co naše železnice nabízí.
38 fotografií

Negrelliho viadukt: kolosální dílo s největšími garážemi v Rakousku-Uhersku

Cestujeme
Rekonstrukce Negrelliho viaduktu.
Praha - Další díl našeho seriálu Poznáváme Česko je věnován technickým unikátům naší průmyslové země. Po Pohádkovém a Sakrálním Česku se podíváme za historickými i těmi moderními skvosty. Ať už jsou ze železa, nebo betonu. I když jsou některé zchátralé a opuštěné, mají stále své jedinečné kouzlo. Polorozpadlé průmyslové areály, vychladlé ocelárny, opuštěná hraniční opevnění. Dnešní poznávání bude ale věnováno páře, vláčkům a lokomotivám. Česká železniční síť patří k nejhustším na světě, a proto bylo z čeho vybírat, problém nastal při rozhodování, co upřednostnit. Berte proto náš výběr jen jako ochutnávku toho, co naše železnice nabízí.
9 fotografií

Negrelliho viadukt spojuje minulost s budoucností

Praha
Parní vlak. Ilustrační foto.
Praha – Jízdu nostalgického vlaku s parní lokomotivou, který v sobotu v devět hodin vyjede z nádraží v Braníku a přes Davli, Jílové u Prahy a Čerčany pojede do Sázavy, chystají České dráhy. Výlet na trati Posázavského pacifiku nabídne i příležitost navštívit zajímavá místa na trase.
13 fotografií

Z Braníka vyrazí parní vlak podél Sázavy

Praha