ŠTÍTEK: Tichý oceán

Petr Horálek se podíval i do Číny.
Brno /FOTOGALERIE/ - Portrét Úplněk nad Brnem od astrofotografa Petra Horálka obletěl celý svět po tom, co získal ocenění Astronomy picture of the day, což v překladu znamená astronomický snímek dne. Je to však už jeho sedmá fotografie, která nese tento titul. Třicetiletý fotograf z Pardubic, který vystudoval Masarykovou univerzitu a pracoval kromě jiného v Astronomickém ústavu akademie věd, se už pět let věnuje fotografování astronomických úkazů.
5 fotografií

Oblohu fotí denně. Má na ní i svůj asteroid

Brněnsko
Ilustrační foto
Peking - Tajfun Meranti dnes zasáhl jihovýchodní Čínu, kam přinesl silný vítr a déšť a přerušil dodávky elektřiny pro 1,65 milionu domácností. Zatím nejsou zprávy, že by si v Číně vyžádal také oběti na životech. Na Tchaj-wanu, kde řádil ve středu, připravil tajfun o život jednoho člověka a dalších 38 zranil. Podle čínských médií je Meranti celosvětově nejsilnější bouří letošního roku.

Kvůli tajfunu je v Číně bez elektřiny 1,65 milionu domácností

Svět
Ilustrační foto
Londýn - Kanadští průzkumníci objevili vrak britské lodi Terror, která zmizela před 168 lety při průzkumu Arktidy. Informoval o tom britský deník The Guardian. Plavidlo patřilo společně s lodí Erebus k expedici kapitána Johna Franklina, který se snažil objevit severně od Kanady mořskou cestu mezi Atlantickým a Tichým oceánem. Obě lodi i s posádkami však v polovině 19. století zmizely beze stopy.

Průzkumníci našli v Arktidě britskou loď zmizelou před 168 lety

Svět
V Sedlčanech se představil prvorepublikový Modrý šíp.
Sedlčany - Sedlčanské nádraží zažilo v neděli 11. září nezvykle velký nápor návštěvníků a zájemců o jízdy historickými vlaky.Sdružení Posázavský Pacifik představilo v Sedlčanech salonní vagón s výstavkou „Osudová cesta Františka Ferdinanda d´ Este" s figurínami arcivévody, jeho ženy vévodkyně Žofie, princeznou Sophií a princi Ernstem a Maxmiliánem. Víc než o arcivévodovu rodinu se ale příchozí zajímali o modely zahradních železnic, na kterých mohli zejména kluci a tatínkové oči nechat.
9 fotografií

Návštěvníky přitahoval unikátní vůz ze Slovenska i salónní vagón arcivévody

Příbramsko
Ilustrační foto.
Nouméa - Australský kitesurfař podlehl zraněním, která mu dnes způsobil žralok u pobřeží Nové Kaledonie. Jde o druhý smrtelný útok žraloka na člověka u tohoto ostrovního území v jižním Pacifiku za posledních šest měsíců. S odvoláním na místní činitele o tom informovala agentura AFP.

Žralok zabil u Nové Kaledonie australského kifesurfaře

Svět
Jakub Langhammer se svou přítelkyní Terezou, která mu byla v Austrálii oporou. Vyplatilo se. Mladý Litvínovan vybojoval sedmé místo. Doma mu všichni drželi pěsti.
Litvínov – Pokud jste v sobotu večer ponocovali a unavení uléhali do postele po půlnoci, tak tou dobou už litvínovský triatlonista Jakub Langhammer vybíhal v Austrálii z Tichého oceánu a v depu usedal na kolo. Mladý talent na druhém konci světa bojoval na Mistrovství světa v Ironman 70,3 Sunshine Coast – Mooloolaba. Ve své kategorii 18 – 24 let skončil na parádním sedmém místě.

Langhammer byl na druhém konci světa sedmý. „Je to sen,“ žasl jeho otec

Ostatní sporty
Železniční most v Pobřežní ulici zakrývá lešení
Kutná Hora - Železniční most v Pobřežní ulici v Kutné Hoře prochází v těchto dnech rozsáhlou opravou. Ta komplikuje život cestujícím na trati Kutná Hora město - Zruč nad Sázavou. Až do konce září je totiž z důvodu hlavní části rekonstrukce na železnici výluka a lidé se musí smířit s náhradní autobusovou dopravou.

Opravený most v Kutné Hoře by se mohl stát technickou památkou

Středočeský kraj
Ilustrační foto.
Washington - Letošní červenec byl nejteplejším měsícem v zaznamenané historii. V pondělí to oznámil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Podle něj už deset měsíců v řadě padají rekordy pro nejvyšší zaznamenanou globální teplotu v dané roční době.

Letošní červenec byl podle NASA nejteplejší v historii

Svět
Budyňský poutník 2015
Budyně nad Ohří - Nádvoří vodního hradu je o prodlouženém víkendu od 5. do 7. srpna dějištěm 22. ročníku festivalu Budyňský poutník, přehlídky country, folkových a bluegrassových kapel a písničkářů.

Vodní hrad rozezní country hudba

Volný čas
Ilustrační foto.
Washington - Celosvětová teplota roste, oceány musejí absorbovat rekordní množství tepla a zásoby podzemní vody jsou na historicky nejnižší úrovni. Tyto změny mimo jiné negativně ovlivňují populace zvířat a přispívají k šíření toxických mořských řas. Takové jsou závěry dnes zveřejněné výroční zprávy amerického Národního úřadu pro oceány a ovzduší (NOAA) o stavu klimatu na planetě za loňský rok.

Klimatická zpráva: Země láme teplotní rekordy, vody je málo

Svět
Jiráskův Hronov. Ilustrační snímek.
Hronov - Inscenace Poručík z Inishmoru v podání divadelního souboru (DS) Ty-já-tr/HROBESO Praha, Rozmarné léto v provedení Rádobydivadla Klapý nebo Zločin v Posázavském pacifiku prezentovaný DS Krakonoš z Vysokého nad Jizerou jsou představení, která patří do programové nabídky letošního festivalu amatérského divadla Jiráskův Hronov.

Festival Jiráskův Hronov se blíží

Volný čas
Ilustrační foto.
Praha – Se začátkem prázdnin a letních dovolených tráví mnoho z nás víc času sledováním předpovědi počasí. Měsíc červenec je vrcholem léta a jeho průměrná měsíční teplota bývá v dlouhodobém úhrnu 
o 1,5 °C vyšší než v červnu. Vůbec nejteplejší červenec byl v pražském Klementinu zaznamenán v roce 2006, kdy průměrná měsíční teplota dosáhla 25 °C. Naopak nejchladněji bylo 
v tomto měsíci v roce 1844, kdy průměrná měsíční teplota činila pouhých 16,3 °C.

Krásné počasí na dovolenou? Obvykle v půlce prázdnin

Česko
Panamský průplav. Ilustrační foto
Panama - Sedmdesátka státníků, včetně amerického prezidenta Baracka Obamy či čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, je tuto neděli pozvána na slavnostní otevření rozšířeného Panamského průplavu. Jako první v tento historický den zamíří ráno 26. června do průplavu z Atlantiku a odpoledne vypluje do Pacifiku čínská nákladní Cosco Shipping Panama.

Rozšířeným Panamským průplavem má proplout dvojnásobek nákladu

Svět
Ilustrační foto.
Kroměřížsko – El Niňo: meteorologický jev v dalekém oceánu, který loni ovlivnil i počasí u nás, letos ustupuje, takže opravdu horkých dnů si letos v létě nejspíš moc neužijeme. Začátek prázdnin bude podle meteorologů teplotně i srážkově průměrný, na řadě míst ovšem přetrvávají problémy s nedostatkem vody.

Počasí v létě? Zatím jen odhady

Kroměřížsko
Ilustrační foto.
Madrid – Každý rok se dostane do světových oceánů zhruba osm milionů tun plastů. Podle některých studií tak bude v roce 2050 v oceánech více tun plastů, než kolik tam bude tun ryb. Vědci, vynálezci i někteří politici se proto snaží tuto ekologickou katastrofu zabrzdit. Jako třeba jeden mladík z Nizozemska, který na svůj projekt dokázal od lidí z celého světa vybrat peníze a nyní pracuje na technologii nutné k realizaci záměru.

V roce 2050 bude v oceánech více tun plastů než ryb

Svět
Skupina sedmi průmyslově nejvyspělejších zemí světa (G7) se na svém summitu v japonské Ise-Šimě shodla na nutnosti ostře se vyjádřit k námořním nárokům v západním Pacifiku, které čím dál tím asertivnější prosazuje Čína.
Ise-Šima – Skupina sedmi průmyslově nejvyspělejších zemí světa (G7) se na svém summitu v japonské Ise-Šimě shodla na nutnosti ostře se vyjádřit k námořním nárokům v západním Pacifiku, které čím dál tím asertivnější prosazuje Čína. Peking je řadu let angažovaný v několika územních sporech s Japonskem a dalšími zeměmi jihovýchodní Asie.

Skupina G7 se shodla na nutnosti reagovat na teritoriální spory s Čínou

Svět
Jičínská skupina Kanci
Slatiny – V sobotu se uskuteční již pátý ročník malého festivalu country, bluegrass a folk muziky s názvem Ahoj léto. Podruhé bude místem konání kulturní dům ve Slatinách, předchozí tři ročníky se konaly v Češově.

Festival Ahoj léto letos již popáté

Volný čas
Solární letoun Solar Impulse nad San Franciskem.
Tulsa (USA) - Letoun na solární pohon Solar Impulse 2 se vydal na další etapu své cesty kolem světa. V USA dnes brzy ráno místního času (před polednem SELČ) odstartoval z Tulsy v Oklahomě a letí do Daytonu v Ohiu, kde by měl přistát zhruba po 18 hodinách, uvedli organizátoři na svých internetových stránkách.

Solární letoun odstartoval na další etapu cesty kolem světa

Svět
Ilustrační foto
Helsinky — Arktida taje nebývalým tempem – a to je dobrá zpráva pro Finsko, hlavního světového dodavatele ledoborců. „Mysleli byste si, že ledoborce už nepotřebujeme, protože led taje. Ale ve skutečnosti je to právě naopak," řekl serveru Politico Stefan Lindström, poradce severoamerického odboru finského ministerstva zahraničí.

Finsko objevuje výhody globálního oteplování

Svět
Hořovická kapela Trapas
Hořovicko – Podbrdského oblastního kola Porty se oproti minulým ročníkům zúčastnilo méně interpretů. Objevuje se klesající trend i v rámci národního a mezinárodního finále? Nejen na tuto otázku v rozhovoru Berounského deníku odpověděl jeden z pořadatelů Oldřich Richter.

Oldřich Richter: Před třiceti lety byla Porta fenoménem

Berounsko
Počítačová hra Call of Duty: Black Ops 3 - Eclipse.
Jednotlivé díly Call of Duty již několik let po vydání vždy rozšíří čtveřice dodatečných přídavků. Ani u posledního Black Ops 3 tomu není jinak. Majitelé PlayStation 4 se již mohou pustit do hraní čerstvě vydaného druhého balíčku s názvem Eclipse.

Call of Duty: Black Ops 3 představuje rozšíření Eclipse

Hry
Solární letoun Solar Impulse nad San Franciskem.
San Francisco – Letoun na solární pohon Solar Impulse 2, který je na cestě kolem světa, přistál v noci na dnešek místního času (dnes před 9:00 SELČ) úspěšně v Kalifornii a završil tak obtížnou devátou etapu přeletu nad Pacifikem. Oblet země zahájil stroj loni v březnu v Abú Zabí a čekají ho ještě čtyři etapy.

Solární letoun přeletěl Pacifik a přistál v Kalifornii

Svět
Ilustrační foto
Quito – Záchranný pes hasičského sboru se stal hrdinou vyprošťovacích prací po katastrofálním zemětřesení v Ekvádoru. Čtyřletý zlatý retrívr Dayko pomáhal s pátráním po přeživších ve městě Pedernales. V troskách jednoho z nejvíce zasažených měst zachránil život sedmi lidem, než vysílený pošel, napsal v pátek list El Universo. Nejhorší zemětřesení za posledních sedm desítek let udeřilo v jihoamerické zemi před týdnem. Počet mrtvých se vyšplhal na 646, uvedl dnes prezident Rafael Correa.

Záchranný pes po zemětřesení našel sedm přeživších, pak vyčerpáním pošel

Svět
Ilustrační snímek.
O víkendu vyjede na trať mezi Prahou a Slaným opět vlak pro děti s rodiči a pro cyklisty. Pro Cyklohráček jde o třetí sezónu, letos nově bude vybavený oddílem s balónky pro nejmenší cestující. Další rozšíření možností pro přepravy kol připravily České dráhy na trase Praha – Dobříš, kde od května nasadí na víkendy speciální vůz pro přepravu kol. Na dnešním setkání s novináři to řekl ředitel odboru obchodu a osobní dopravy ČD Jiří Ješeta.

Do okolí Prahy vyjede o víkendu výletní vlak Cyklohráček

Cestujeme