ŠTÍTEK: Tichý oceán

Ilustrační foto.
Lima - Peruánští poslanci požadují přestěhovat tisícovku nebožtíků z hřbitova ve městě Trujillo se 700.000 obyvateli, aby se nezopakoval hrůzný případ z roku 1998, kdy lijáky způsobené klimatickým jevem El Nino vyplavily rakve s nebožtíky ze hřbitova až na hlavní náměstí.

Kvůli klimatickým změnám se chystají v Peru stěhovat nebožtíky

Svět
Američtí vědci objevili na Galapágách nový druh obří želvy. Jeho existenci tušili již delší dobu vzhledem k tomu, že krunýř těchto želv nemá tak kupolovitý tvar jako ostatní.
Quito – Američtí vědci objevili na Galapágách nový druh obří želvy. Jeho existenci tušili již delší dobu vzhledem k tomu, že krunýř těchto želv nemá tak kupolovitý tvar jako ostatní. Podle agentury AP objev potvrdili pomocí genetických testů.

Na Galapágách objevili vědci nový druh obří želvy

Svět
Konzolová hra Uncharted: The Nathan Drake Collection.
Ať už jste trojdílné dobrodružství s Nathem Drakem v sérii Uncharted prožili či značku zatím neznáte, nová kolekce si zaslouží pozornost. Fanouškům série přinese Uncharted: The Nathan Drake Collection dobrodružství v novém kabátku a nováčky zase uvede do série.

Vyšla kolekce prvních tří dílů dobrodružné série Uncharted

Hry
Ilustrační foto.
Oslo – Korálové útesy letos extrémně trpí v důsledku vlny oteplování oceánů, která podle odhadů vědců zahubí více než 12.000 kilometrů čtverečních útesů. To představuje asi pět procent jejich celosvětové plochy. Takto kritická situace byla ve sledované minulosti prý pouze dvakrát – v letech 1998 a 2010, kdy způsobila ztrátu barvy a následné odumření velkých částí korálových útesů.

Vědci se obávají, že teplá voda zahubí pět procent korálů světa

Svět
Ilustrační foto.
Wellington - U severovýchodního pobřeží Nového Zélandu vznikne nová mořská rezervace téměř o velikosti Francie, která by měla chránit delfíny, velryby, želvy a množství ptačích druhů žijících v oblasti. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž se bude jednat o jednu z největších mořských rezervací na světě a bude v ní platit úplný zákaz rybaření a těžby nerostů.

U Nového Zélandu vznikne největší mořská rezervace na světě

Svět
Rybník v Letonicích se v sobotu proměnil v Tichý oceán. Lidé se přenesli do doby druhé světové války v Pacifiku.
Letonice /REPORTÁŽ/ – Píše se rok 1945 a konec druhé světové války se nezadržitelně blíží. Převaha amerického vojska v Pacifiku je natolik silná, že ovládají mnoho poloostrovů i letišť, odkud startují jejich bombardéry, které pořádají masové nálety na Japonsko. Než ale k těmto událostem mohlo dojít, muselo být prolito ještě mnoho krve. A to jak na souši, tak ve vzduchu a na moři.
27 fotografií

V Letonicích slavili konec války. Bitva Midway hostila i pilota veterána

Vyškovsko
Archeologové v ruinách Velkého chrámu (Templo Mayor).
Mexiko - V ruinách Velkého chrámu (Templo Mayor) v centru mexické metropole našli archeologové masivní rám, na který Aztékové zavěšovali lebky obětovaných nepřátelských válečníků. Rám s lebkami pochází podle expertů z přelomu 15. a 16. století a jeho rozměry zřejmě dosahovaly 34 krát 12 metrů. Informují o tom zahraniční agentury.

V Mexiku našli rám, na který Aztékové věšeli lebky nepřátel

Svět
Ilustrační foto.
Washington - Spojené státy, které podle Pentagonu čelí stupňující se agresivitě Ruska a Číny, plánují zintenzívnit využívání svých bezpilotních letounů v průběhu příštích několika let asi o 50 procent. Podle agentury AP to znamená, že americká armáda bude muset mít k dispozici mnohem více bezpilotních letounů než doposud.

Spojené státy zvýší kvůli Rusku a Číně provoz dronů o 50 procent

Svět
Ilustrační foto.
Olomouc /ROZHOVOR/ - Ať se nám to líbí nebo ne, klima se mění. Experti spočítali, že do poloviny tohoto století vzroste na území České republiky průměrná teplota až o 2 °C v porovnání s obdobím 1961 až 1990. Máme si pomalu zvykat na subtropy? „Subtropy, suché a teplé léto, mírná a deštivá zima, se do střední Evropy nepřesunou, ale některé roky mohou svým počasím subtropy připomínat," vysvětluje v rozhovoru pro regionální Deník klimatolog Českého hydrometeorolo¬gického ústavu Radim Tolasz.

Subtropy se do Česka nepřesunou, některé roky je však počasím mohou připomínat

Česko
Ilustrační snímek.
Jakarta - Zemětřesení o síle sedmi stupňů Richterovy škály dnes otřáslo indonéskou provincií Papua, kde poškodilo několik domů a dalších budov. Otřesy vyvolaly značnou paniku mezi místními obyvateli. Podle prvních informací je pohřešován nejméně jeden člověk - jedná se o patnáctiletého chlapce, který se zřejmě utopil, když v horské oblasti blízko ohniska zemětřesení spadl do řeky.

Indonéskou provincií Papua zasáhlo silné zemětřesení, otřesy vyvolaly paniku

Svět