ŠTÍTEK: Tichý oceán

Unikátní mořský červ objevený u ostrova nedaleko italské Neapole.
Drobní červi s obříma očima vyskytující se v Itálii u ostrova Ponza nedaeko Neapole upoutali pozornost mořských biologů. Mají neobvykle vyvinutý zrak, který jim umožňuje podobně jako u savců vidět svět v detailech. Zároveň jej používají pro tajnou komunikaci, jež je první svého druhu. Vědci se nadále snaží pochopit, jak a proč k jedinečnému evolučnímu vývoji došlo.

U italského pobřeží žijí unikátní mořští červi. Jejich obří oči jsou záhadou

Objevy
Pojizerský Pacifik zabodoval. Je nejlepším turistickým produktem roku 2024
Destinační společnost pro turistickou oblast Krkonoše opět sklízí úspěchy. Jen necelý měsíc poté, co si převzala Velkou cenu cestovního ruchu za produkt Pohádkové Krkonoše, zabodovala tentokrát v soutěžní přehlídce turistiko-propagačních materiálů, která proběhla v rámci veletrhu cestovního ruchu REGIONY ČESKÉ REPUBLIKY v Lysé nad Labem.

Pojizerský Pacifik zabodoval. Je nejlepším turistickým produktem roku 2024

Z okolí
Na temeni hlavy má kagu několik prodloužených per, které umí zvednout do působivé chocholky
Když člověk poprvé spatří kagu chocholatého, usadí se mu na tváři úsměv. Pták s perleťově šedým peřím, zářivě oranžovýma nohama i zobákem, temně červenýma očima a chocholkou na hlavě, kterou umí vzpřímit jako kakadu, je totiž vskutku okouzlující tvor. Úsměv však rychle zmizí po zjištění, že přežívá už jen posledních několik stovek jedinců.
7 fotografií

Kagu chocholatý umí pobavit i vyděsit. Když je v nebezpečí, tancuje

Zvířecí deník a chovatelství
Lidé milují záhady. Co myslíte vy, existuje bigfoot?
Lidé od nepaměti milují záhady. Ať už jde o UFO, lochnesskou příšeru nebo bigfooty, domnělé důkazy o jejich pozorování nadšenci shromažďují již léta. A právě tajemství obestírající údajné obří divoké opolidi fascinuje i vědce Floeho Foxona, který svou nejnovější studií podpořil teorii, že si lidé mytického hominida pletou s medvědy.

Běhá po lesích bigfoot? Vědec přišel na to, s kým si lidé mýtického tvora pletou

Věda
Amelia Earhartová
Zmizení Amelie Earhartové nad Tichým oceánem před 87 lety je jednou z největších záhad v historii létání. Minulé dekády daly vzniknout řadě konspiračních teorií, které vysvětlují okolnosti jejího zmizení během cesty kolem světa v létě 1937. Nyní průzkumnický tým Deep Sea Vision oznámil, že pomocí sonarů zachytil na dně oceánu obrys, který odpovídá stroji Lockheed L-10 Electra, na kterém Earhartová létala.
8 fotografií

Průzkumníci zachytili pod mořem objekt. Připomíná letoun Amelie Earhartové

Svět
Mladá cestovatelka původem z Havířova se 22. ledna vydá na pěší přechod Jižní Ameriky.
Na 3500 kilometrů dlouhé pěší putování napříč Jižní Amerikou se už za pár dní vydá mladá cestovatelka z Havířova Nicolette Havlová. Ve zkratce se dá říci, že půjde od Pacifiku k Atlantiku, ovšem během cesty ji čeká mimo jiné náročný přechod přes poušť Atacama v Chile, pokračovat bude přes pohoří Andy do Argentiny a přes Paraguay až do džunglovité Brazílie.
7 fotografií

Cestovatelka z Havířova vyšla na cestu napříč Jižní Amerikou. Půjde i přes poušť

Karvinsko
Komentovaná prohlídka Expozice Rajské ostrovy v Děčíně.
Věděli jste, že mláďata rodí u mořských koníků sameček? Že outloni jsou jedinými jedovatými primáty? A že agamy umí běhat po vodě? To a mnoho dalších zajímavostí o zvířatech se můžete dozvědět v Expozici Rajské ostrovy v Děčíně. Exotické obyvatele totiž nově až do konce února představuje průvodce, a to zdarma v rámci běžného vstupného. V úterý 15. ledna jsme se čtyřmi podlažími budovy nechali provést.
61 fotografií

Ježíšovy ještěrky i jedovatý primát. Rajské ostrovy odhalují zvířecí kuriozity

Regiony
Komentovaná prohlídka Expozice Rajské ostrovy v Děčíně.
/FOTO, VIDEO/ Věděli jste, že mláďata rodí u mořských koníků sameček? Že outloni jsou jedinými jedovatými primáty? A že agamy umí běhat po vodě? To a mnoho dalších zajímavostí o zvířatech se můžete dozvědět v Expozici Rajské ostrovy v Děčíně. Exotické obyvatele totiž nově až do konce února představuje průvodce, a to zdarma v rámci běžného vstupného. V úterý 15. ledna jsme se čtyřmi podlažími budovy nechali provést.
61 fotografií

Ježíšovy ještěrky i jedovatý primát. Rajské ostrovy odhalují zvířecí kuriozity

Děčínsko
Slavnost broučků v Holešově.
Slavnost broučků byla také letos plánovaná na pátek 4. listopadu 2023, nakonec kvůli počasí jsme akci museli přesunout na sobotu 5. listopadu. Byl to už 21. ročník! Akce byla opět zahájena na náměstí E. Beneše v Holešově u kašny, kde nejdříve proběhlo vyhodnocení vlastnoručně vyrobených lampionů a kostýmů berušek a broučků. Poděkování si zaslouží všichni dospěláci, kteří dětem s výrobou pomáhali.
6 fotografií

Slavnost broučků také letos doprovázel osvětlený vláček Pacifik

Čtenář reportér
Trať Pojizerský Pacifik táhne. Historické vlaky svezly více než šest tisíc cestujících
Bafající parní lokomotivy i malý motoráček Hurvínek – to jsou hlavní symboly Krkonošských železničních víkendů, které již neodmyslitelně patři k místní letní zážitkové nabídce. Malebná lokální trať zvaná Pojizerský Pacifik, táhnoucí se z Martinic v Krkonoších do Rokytnice nad Jizerou, láká stále více cestujících. Dokazují to nejen čísla přepravených, ale i výsledky dotazníkového šetření či nadšené ohlasy přímo při sobotních programech. Během čtyř letních víkendů se historickými vlaky svezlo 6 235 cestujících.
3 fotografie

Pojizerský Pacifik táhne. Historické vlaky svezly přes šest tisíc cestujících

Krkonoše
 Helena Kotopulu před startem Ironmana na Havaji.
ROZHOVOR/ Vrchol letošní sezony má před sebou triatlonistka Helena Kotopulu. V sobotu 14. října se brzy ráno SEČ postaví na start Ironmana na Havaji. Závod, který je mistrovstvím světa v dlouhém triatlonu, se koná v drsném prostředí na Big Islandu ve městě Kona. Zlínská Ironmanka se na téměř 20 000 kilometrů vzdálený ostrov v Pacifiku přesunula letecky z Prahy s přestupy v Amsterdamu a Los Angeles.
13 fotografií

Helena Kotopulu si po letech znovu zazávodí ve slavném Havajském Ironmanovi

Ostatní sporty
Vojenský výcvik na krymské střední škole
Z vojenských cvičišť se v Rusku stávají dětská hřiště a naopak. Ve školkách od Pacifiku až po Černé moře si děti oblékají uniformy a účastní se nácviku pochodů. Starší děti se v hodinách první pomoci učí kopat zákopy, házet granáty a střílet ostrými kulkami, zatímco v pracovních činnostech šijí vojenské uniformy. Ruské děti jsou zkrátka připravovány na válku.
4 fotografie

Rusko z dětí vychovává vojáky. Soutěží v hodu granátem a sestavují Kalašnikov

Svět
Sua Ocean Trench je ikonickým místem Pacifiku
Země, která vznikla po výbuchu sopek. Stát s krásnými horami, řekami i jezery s průzračně čistou vodou. A také místo, které nezná význam slova stres. To je Samoa. Jeden z nejkrásnějších koutů planety, který najdete v Tichém oceánu. A pokud jde o koupání, pak možná vůbec ten nejlepší. Především díky unikátnímu koupališti Sua Ocean Trench.
8 fotografií

Nejkrásnější koupání na světě je v propadlé jeskyni. Turistům z něho padá brada

Do světa
Jaderná elektrárna Fukušima v Japonsku
Provozovatel poškozené japonské jaderné elektrárny Fukušima začal ve čtvrtek vypouštět radioaktivní vodu do Tichého oceánu, uvedly zahraniční agentury. Krok už dříve vyvolal kritiku a ve čtvrtek ho opět odsoudila Čína, která zároveň zakázala dovoz všech mořských plodů z Japonska. Premiér Jižní Koreje Han Duk-so podle agentury Reuters Japonsko vyzval, aby o vypouštění vody transparentně informovalo, a před japonskou ambasádou v Soulu proti aktivitám ve Fukušimě demonstrovalo několik desítek lidí. Jihokorejská policie uvedla, že zadržela nejméně 16 protestujících, kteří pronikli do budovy, informovala AFP.
10 fotografií

Jaderná elektrárna Fukušima začala vypouštět radioaktivní vodu do oceánu

Svět