ŠTÍTEK: Tichý oceán

Petr Vabroušek MS v Ultramanu na Havaji 2018
Dalším sportovním úspěchem se může pochlubit Petr Vabroušek. O víkendu vybojoval na mistrovství světa v Ultramanu bronzovou medaili. Na Havaji v třídenním podniku složeném z 10 kilometrů plavání, 423 kilometrů cyklistiky a 85 kilometrů běhu, dosáhl výsledného času 23:32:00. Světovým šampionem se stal Richard Thompson z Austrálie (22:09:26), druhou příčku obsadil Jihoafričan Rob Gray (23:06:58).  
7 fotografií

Petr Vabroušek vybojoval na mistrovství světa v Ultramanu na Havaji bronz

Ostatní sporty
Ponorka A.R.A. San Juan
V Atlantském oceánu byla nalezena rok pohřešovaná argentinská ponorka A.R.A. San Juan. Plavidlo se nachází asi 800 metrů pod mořem v argentinské části Patagonie u poloostrova Valdés, informovala agentura AP s odvoláním na argentinské námořnictvo. Posádka ponorky nejspíše zahynula při výbuchu, ke kterému došlu na palubě ponorky 15. listopadu 2017.  
5 fotografií

Pátrači objevili argentinskou ponorku San Juan. Zmizela před rokem

Svět
Našim závodníkům se na Maui dařilo.
Maui (Havaj) - Poslední říjnovou neděli si na devět set nejlepších světových triatlonistů dalo sraz na havajském ostrově Maui. Tradiční mistrovství světa letos nabídlo nejtěžší podmínky všech dob a skvělé výkony českých reprezentantů. Prachatický Michal Piloušek získal titul mistra světa mezi pořadateli závodů.
4 fotografie

Prachatičtí zanechali na Maui dobrou stopu

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Litomyšl – Střešní zahrady, laboratoře a několik stovek terárií pro ohrožené druhy živočichů. Litomyšlská zahradnická a technická škola staví novou budovu. Škola bude množit ohrožené druhy zvířat, a to zejména z oblastí Madagaskaru a ostrovů zasažených tsunami nebo kácením pralesů kvůli palmovému oleji.

V Litomyšli zachraňují vzácné druhy z ostrovů

Svitavsko
Ilustrační foto
Samechov - Kvůli zajištění bezpečnosti silničního provozu navrhuje Správa železniční dopravní cesty změnit pravidla pro přejíždění železničního přejezdu na trati takzvaného Posázavského pacifiku v Samechově. V případě realizace záměru navrhovatel, Správa železniční dopravní cesty, nechá před přejezd umístit zákazové dopravní značky.

KRÁTCE: Přes přejezd v Samechově nákladní souprava neprojede

Benešovsko
Pod vlajkami různých zemí závodily posádky dračích lodí
Znojmo /FOTOGALERIE/ – Upíři z Rumunska, italští mafiáni, Asterix a Obelix nebo jeptišky z Vatikánu si dali dostaveníčko ve Znojmě u řeky Dyje. Vyrazili totiž na jedenáctý ročník neoficiálního amatérského mistrovství světa dračích lodí. Sjeli se z různých koutů světa a své zastoupení měly i Pitcairnovy ostrovy, které mají pouhých šestapadesát obyvatel. Závody naštěstí běžely on-line na YouTube, takže ti, co zůstali doma na ostrově v Tichém oceánu, o nic nepřišli.
28 fotografií

Hongkong ovládl závody dračích lodí na Dyji. Před rakouskými policisty

Znojemsko
Ruský prezident Vladimir Putin a japonský premiér Šinzó Abe na ekonomickém foru ve Vladivostoku
Ruský prezident Vladimir Putin nabídl japonskému premiérovi Šinzóvi Abemu podepsání mírové dohody ještě v letošním roce. Smlouva by formálně ukončila konflikt trvající od dob druhé světové války. Japonsko však nejprve trvá na navrácení pacifických ostrovů, které v roce 1945 obsadil Sovětský svaz a od té doby jsou pod ruskou nadvládou.
5 fotografií

Putin překvapil Japonce. Navrhl podpis mírové dohody do konce roku

Svět
Ilustrační fotografie.
Před koncem letošního roku by mohlo přijít výrazné oteplení. Existuje totiž 70procentní šance, že Evropu v zimě zasáhne klimatický jev El Niño. Naposledy se objevil na přelomu let 2015 až 2016 a ovlivnil počasí po celém světě, v Africe dokonce jeho následky způsobily hladomor. Tentokrát by však neměl být tak intenzivní, i tak by ale rok 2018 by tak mohl být jedním z nejteplejších.
5 fotografií

Vánoce na blátě? Evropu může zasáhnout jev El Niño, přinese oteplení

Svět
V elektrickém kompostéru, přímo v areálu Zoo Praha, vzniká výsledný substrát, který zoo dále využije.
Zoo Praha postupně nahradila veškeré plastové nádobí nádobím zcela kompostovatelným, které se vyrábí ze škrobu, spustila osvětovou kampaň mezi návštěvníky a jako první z českých zoologických zahrad zavedla linku na zpracování kompostovatelného odpadu. Unikátní metodu dnes představili zástupci Zoo Praha a společnosti Ipodec-Čisté město – provozovatele elektrického kompostéru.
4 fotografie

Pražská zoo představila kompostér na bioplasty z místních restaurací

Praha
Na Ohři se řada vodáků vydala i u příležitosti Dne Ohře a závodu   O pohár Povodí Ohře na konci července.
Karlovarský kraj – Suché počasí letošního léta ovlivnilo i vodáckou sezonu na řece Ohři. Podle slov ředitele vodácké půjčovny Dronte Míly Pražáka byla ale Ohře po celou takzvanou velkou sezonu sjízdná až do Klášterce, na raftech od poloviny července ovšem jen do Karlových Varů.

Vodáci sjížděli Ohři sucho nesucho

Sokolovsko
Princip fungování mezigenerační vesmírné lodi tzv. Bernalovy sféry popsal už v roce 1929 irský fyzik John Bernal.
V uplynulých letech objevili astronomové tisíce planet obíhajících kolem svých hvězd. Myšlenka mezihvězdného cestování však zůstává i nadále pouze sci-fi. I k nejbližší hvězdě Proximě Centauri vzdálené 4,2 světelného roku, bychom letěli tisíc let. Jak velká by musela být posádka lodi, aby lidstvo takovou cestu přežilo? Podle nové studie by stačila necelá stovka.
5 fotografií

Kolik je potřeba lidí, aby přežil lidský druh jako takový? Překvapivě málo

Svět
Mlýn Mrzkovice.
Světlá nad Sázavou – Populární pořad České televize Toulavá kamera přinese v pátek 3. srpna ve svém superspeciálu nazvaném Za rodinným stříbrem reportáž o jediném kukuřičném mlýnu na našem území. Tím mlýnem je kukuřičný mlýn Mrzkovice rodiny Kolářových, a že je opravdovým rodinným stříbrem, to potvrzuje fakt, že výrobu produktů z kukuřice úspěšně zajišťuje již šestá generace Kolářových.

Mrzkovický kukuřičný mlýn bude brzy v České televizi

Havlíčkobrodsko
Bude Roman Kramařík prvním Čechem, který sám obletí zeměkouli?
První Čech, který sám obletí zeměkouli. Advokát Roman Kramařík se chystá vyrazit 25. července na ojedinělý 37 tisíc kilometrů dlouhý let. Pilot má největší respekt z přeletu přes Indii, kde bude vrcholit období jihozápadních monzunů. Složité mohou být i dlouhé přelety přes oceán. Pokud se stroj porouchá, neexistují žádná záložní letiště, kde přistát.
35 fotografií

Obletí první Čech zeměkouli? Pro advokáta Romana bude nejtěžší překonat oceány

Cestujeme
Bude Roman Kramařík prvním Čechem, který sám obletí zeměkouli?
První Čech, který sám obletí zeměkouli. Advokát Roman Kramařík se chystá vyrazit 25. července na ojedinělý 37 tisíc kilometrů dlouhý let. Pilot má největší respekt z přeletu přes Indii, kde bude vrcholit období jihozápadních monzunů. Složité mohou být i dlouhé přelety přes oceán. Pokud se stroj porouchá, neexistují žádná záložní letiště, kde přistát.
35 fotografií

Obletí první Čech zeměkouli? Pro advokáta Romana bude nejtěžší překonat oceány

Z okolí
Jachta Turn the Tide on Plastic během závodu Volvo Ocean Race analyzuje mořskou vodu a měří množství mikroplastů.
Posádky plachetnic, které se účastní závodu Volvo Ocean Race, který je považován za nenáročnější jachtařský závod na světě, učinily znepokojivý objev. Drobné částečky mikroplastů se již nachází i na nejopuštěnějším bodu na Zemi. Takzvaný Point Nemo se nachází v jižním Pacifiku a od nejbližší obydlené pevniny je vzdálený 2600 kilometrů.
6 fotografií

Plastový odpad se již dostal i na nejopuštěnější místo na Zemi

Svět
Ilustrační foto.
Vimperk - Už čtvrtým rokem má město Vimperk svou květnovou kulturní dominantu jasně danou – je jí zdejší Majáles! Ten pořádá zdejší spolek MISSION Vimperk a po třech úspěšných ročnících, kdy na každý z nich dorazilo na 1000 návštěvníků, nyní finišují přípravy na ten letošní. Jeho velké finále se uskuteční v sobotu 19. května na v bývalém letním kině, sluší se začít od začátku.

Vimperský Majáles oživí opět po roce celé město

Prachaticko
Ondřej Havelka
/ROZHOVOR/ Zpěvák, režisér a tanečník Ondřej Havelka uvedl do kin svůj první celovečerní film na motivy knižního bestselleru Miloše Urbana Hastrman. Zároveň už pomalu chystá další snímek, tentokrát o swingové muzice a legendárním swingovém pianistovi Jiřím Traxlerovi, s nímž se přátelil. Rozpovídal se také o svém orchestru Melody Makers i svých dětech, které jdou v jeho uměleckých stopách.
12 fotografií

Písek z pískoviště nekradu, tančím na akvarijním, říká Ondřej Havelka

Film a televize
Nejstarší lidé na planetě - Celino Villanueva
Celino Villanueva Jaramillo žil v chilském přístavu Mehuín. Před časem ztratil všechny dokumenty. Když mu úředníci chtěli vystavit nové, přišli na zajímavou věc: důchodce přezdívaný Don Celino se narodil v roce 1896. Už předtím byl místní celebritou, ale nečekané zjištění z něj udělalo národního hrdinu. A tím zůstává i po svém úmrtí, k němuž došlo tuto středu v důsledku nešťastného pádu z postele. Zprávu o Jaramillově skonu přinesl list The Guardian.
8 fotografií

Zemřel muž považovaný za nejstaršího člověka na světě. Podle úřadů měl 121 let

Svět
Ledová kra v Arktickém oceánu - Ilustrační foto
Letošní zima v Arktidě přinesla špatné zprávy. V oblasti byly zaznamenány nejvyšší teploty od počátku jejich měření. Zprávy od meteorologů ze Spojených států zároveň uvádí, že tloušťka ledu v moři byla nejtenčí, jakou kdy změřili. Za vším zřejmě stojí klimatické změny, které podle odborníků způsobily i velké bouře v Evropě a na severovýchodním pobřeží USA.
11 fotografií

Arktida zažila nejteplejší zimu v historii. Vědci: Nic takového jsme neviděli

Svět