ŠTÍTEK: Tichý oceán

Amelia Earhartová
Jedna z největších neobjasněných záhad by mohla být již brzy odhalena. Osud nejslavnější letkyně a světové celebrity, Američanky Amelie Earhartové, jejíž letoun se ztratil v červenci v 1937 nad Tichým oceánem, se nyní pokusí objasnit známý „lovec vraků“ Robert Ballard. Ten stojí mimo jiné za objevením Titanicu. Informoval o tom server The Washington Post. 
5 fotografií

Osud pilotky Earhartové je záhadou. Zaměří se na něj objevitel vraku Titanicu

Svět
Test jaderné bomby Baker, ke kterému došlo na atolu Bikini v roce 1946.
Od nechvalně proslulých testů amerických jaderných zbraní již uplynulo více než šedesát let, Marshallovy ostrovy se z jejich následků ale vzpamatovávají dodnes. Podle nejnovějších zjištění vědců je zdejší krajina stále zamořena radioaktivitou. Její úroveň je na některých místech dokonce až desetkrát vyšší než ta naměřená v zakázané zóně jaderné elektrárny Černobyl. Informoval o tom server Live Science.
5 fotografií

Silnější než v Černobylu. Nad Marshallovými ostrovy stále leží stín minulosti

Věda a technika
historický parní vlak na Pražském Semmeringu
Cestování autem je sice pohodlné, ale i výlet vlakem má své kouzlo. Už jen proto, že české železnice křižují nejkrásnější místa země. Některé z tratí jsou navíc neobyčejné díky tomu, jakým způsobem se po nich vlaky pohybují. Pokud lidé dávají přednost spíše historii, léto může být skvělou příležitostí k návštěvě některých železničních muzeí.
23 fotografií

Pacifik nebo Semmering. Nejhezčí české tratě převzaly jména zahraničních legend

Cestujeme
historický parní vlak na Pražském Semmeringu
Cestování autem je sice pohodlné, ale i výlet vlakem má své kouzlo. Už jen proto, že české železnice křižují nejkrásnější místa země. Některé z tratí jsou navíc neobyčejné díky tomu, jakým způsobem se po nich vlaky pohybují. Pokud lidé dávají přednost spíše historii, léto může být skvělou příležitostí k návštěvě některých železničních muzeí.
23 fotografií

Historické tratě jsou i na jihu Čech

Jindřichohradecko
František Kříž.
Narodil jsem se 7. listopadu 1939 v Kolíně. Vyučil se dekoračním malířem a malířem pokojů. Po vojně jsem pracoval jako vychovatel a dílenský učitel na učňovské škole v Sadské. Poté až do důchodu ve stavebnictví. Mám syna Radka (50). Mapuji historii Poděbrad, mám spousty kronik, fotoalb. V hudební anketě Nymburský Otík jsem získal v roce 2014 ocenění Síň slávy.

František Kříž: Obnovili jsme tamburašskou tradici

Zprávy z Česka
Čurby, organizátor festivalu Obscene Extreme v Trutnově.
/ROZHOVOR/ Americká legenda Repulsion, která bude zkoušet v Trutnově na vlakovém nádraží, a nejprodávanější deathmetalová kapela všech dob Cannibal Corpse. To jsou největší hvězdy 21. ročníku nejdrsnějšího hudebního festivalu Obscene Extreme, který začíná ve středu v areálu trutnovského letního kina Bojiště. Jeho boss Čurby (Miloslav Urbanec) se těší také na kapely z Nové Kaledonie z ostrova, schovaného v hloubi v Tichého oceánu, Venezuely nebo trutnovskou skupinu Člověk v plísni.
6 fotografií

Spousta lidí se nás pořád neoprávněně bojí, tvrdí šéf festivalu extrémů

Hudba
Čurby, organizátor festivalu Obscene Extreme v Trutnově.
/ROZHOVOR, VIDEO/ Americká legenda Repulsion, která bude zkoušet v Trutnově na vlakovém nádraží, a nejprodávanější deathmetalová kapela všech dob Cannibal Corpse. To jsou největší hvězdy 21. ročníku nejdrsnějšího hudebního festivalu Obscene Extreme, který začíná ve středu v areálu trutnovského letního kina Bojiště. Jeho boss Čurby (Miloslav Urbanec) se těší také na kapely z Nové Kaledonie z ostrova, schovaného v hloubi Tichého oceánu, Venezuely nebo trutnovskou skupinu Člověk v plísni.

Spousta lidí se nás pořád neoprávněně bojí, cítí šéf festivalu extrémů

Volný čas
Karel Kubát (vlevo) s parťákem z Vladivostoku Vojtěchem Polákem.
/ROZHOVOR/ Až ve třiceti letech se dočkal životní nabídky. Karel Kubát se poprvé v kariéře vydal za hokejem do ciziny – a zakotvil až na Dálném východě u Admirálů z Vladivostoku. Premiérová zahraniční štace v osm tisíc kilometrů vzdáleném městě na pobřeží Pacifiku se mu zalíbila a v ruské KHL by chtěl pokračovat i v příští sezoně. „Jsem nadšený. Chtěl bych v Rusku zůstat,“ říká v rozhovoru pro Deník Kubát, ústecký rodák a hráč Litvínova.

Admirál Kubát je z KHL nadšený. Chci v Rusku zůstat, nabídky mám, hlásí

Hokej
Ondřej Havelka
Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ - S režisérem Ondřejem Havelkou jsme se sešli v mladoboleslavském divadle, kde před nedávnem uvedl hru Cesta kolem světa za 80 dní. Řeč byla nejen o hře samotné, Julesovi Vernovi, ale i o umění a o tom, jak se dvě Havelkovy děti začaly věnovat umění, což slavného otce těší. Jako herce už ho ale jen tak neuvidíte, v režisérském křesle se našel a je spokojený.

Ondřej Havelka: Režii beru jako přirozený vývoj a jsem spokojen

Volný čas
Petr Kucek
Petr Kucek je dobrodruh z Mrače, který je zároveň veselým školníkem ve vlastní mateřské škole. Má širokou paletu zájmů, při kterých se řídí heslem čím víc adrenalinu, tím lépe. Kromě tenisu, badmintonu, boxování, crossfitu či fotbalu vrhá i nože. Je fotografem, cestovatelem, ale jeho největším koníčkem je potápění. Ve školce vede polytechnické vzdělávání, děti se učí pilovat, brousit, spojovat. Chodí s nimi do přírody, je trenérem fotbalového kroužku.

Petr Kucek zažil dovolenou u lidojedů

Příběhy
Kresba možné podoby čtyřnohého předchůdce dnešních velryb
Když se řekne velryba, vybaví se dnes člověku obrovští tvorové brázdící vody světových oceánů. Nebylo tomu tak ale vždy. Dnešní kytovci se totiž vyvinuli ze savců, kteří v dávných dobách žili na souši. Vědcům však až doposud chyběl hmatatelný důkaz. Ten se jim nyní podařilo získat na pobřeží Peru, kde objevili zkamenělinu čtyřnohého tvora, který dokázal chodit po povrchu země a zároveň přežít pod hladinou.
5 fotografií

Vědci objevili chybějící článek v evoluci. Fosilii čtyřnohého předchůdce velryb

Věda a technika
Rekonstrukce kolejí u nádraží Vršovice.
Posázaví /FOTOGALERIE/ - Cestující z Benešovska zvyklí na jízdu po trati Posázavského Pacifiku s výstupní stanicí na pražském Hlavním nádraží, do tohoto cíle od dubna nedojedou. Právě během čtvrtého měsíce roku začne rekonstrukce nádraží Praha - Vršovice. Kvůli tomu České dráhy některé vlaky, a to až do poloviny prosince, zastaví už ve stanici Praha - Kačerov.
16 fotografií

KRÁTCE: Žádný apríl, některé vlaky na Hlavní nádraží v Praze nedorazí

Benešovsko
Cookovy ostrovy
Britský mořeplavec James Cook v 70. letech 18. století přistál na ostrovech v Tichém oceánu, které dodnes nesou jeho jméno. Cookovy ostrovy jsou přitom v současnosti samostatným státem a většinu jeho obyvatelstva tvoří domorodí Maorové. Tamní vláda se proto rozhodla starého odkazu na koloniální uspořádání světa zbavit a pro svou část země hledá nový název. Ustanovila pro tyto účely zvláštní komisi.
5 fotografií

Pryč s koloniálními symboly. Cookovy ostrovy hledají nové jméno

Cestujeme
Tajemné sochy moai na Velikonočním ostrově.
Kamenné sochy moai jsou symbolem Velikonočního ostrova v jižní části Tichého oceánu a patří mezi památky zapsané na seznam kulturního dědictví UNESCO. Již za sto let by z nich však mohly být jen obyčejné kvádry. Na ochráncích ostrova se totiž usazují lišejníky, které narušují strukturu kamene a vytváří na něm bílé skvrny, které místní označují za „lepru“.
44 fotografií

Sochy moai trpí leprou. Velikonoční ostrov může přijít o svou dominantu

Svět
Vrak potopené letadlové lodi USS Hornet
Více než 76 let se ukrývala v temných hlubinách Tichého oceánu. Nyní bylo místo jejího posledního odpočinku konečně odhaleno. Řeč je o slavné americké letadlové lodi USS Hornet, která brázdila vody Pacifiku během druhé světové války, a na které po japonském útoku z 26. října 1942 zahynulo 140 mariňáků. O nálezu vraku informovala v úterý společnost Vulcan patřící spoluzakladateli Microsoftu Paulu Allenovi.
10 fotografií

Poklad na dně Pacifiku. Výzkumníci našli vrak americké letadlové lodi USS Hornet

Svět
Josef Cink, meteorolog prognostik v Českém hydrometeorologickém ústavu.
Pracuji jako meteorolog prognostik v Českém hydrometeorologickém ústavu a připravuji předpovědi počasí. Ve volném čase fotografuji a závodím jako radioamatér a pokud mám možnost, pomáhám pří automobilových závodech. Meteorologem jsem chtěl už odmala, hned jak mě přešla touha být popelářem. Počasí mě vždy fascinovalo a při jeho sledování jsem si už jako malý vedl deníček hodnot tlaků a teplot.

Josef Cink: Předpověď je vlastně boj s časem

Zprávy z Česka
Parní lokomotiva na benešovském nádraží poutala ráno pozornost cestujících v pátek 11. ledna 2019.
Benešov - Kouř, typický průvodní jev parních lokomotiv, se v pátek 11. ledna ráno objevil nad nádražím ČD v Benešově. Na jedné z tamních kolejí poblafávala svým typickým způsobem parní lokomotiva, která kdysi sloužila v Rakousku a později ji z Německa odkoupilo Muzeum starých strojů a technologií Žamberk.
7 fotografií

OBRAZEM: Z Benešova vyjel parní lokomotivou tažený vlak

Benešovsko
Závodníci týmu Big Shock Racing - pilot kamionu Martin Macík, jeho navigátor František Tomášek a motocyklový jezdec Jan Brabec už jsou v Peru, kde se 7. ledna rozjede 41. ročník legendárního Dakaru.
Lima (Peru) - Čas, zbývající do startu legendárního Dakaru, už se počítá na hodiny. Pilot kamionu Martin Macík, navigátor František Tomášek a Jan Brabec, motocyklista týmu Big Shock Racing se po aklimatizaci v Andách sešli ve čtvrtek s ostatními týmovými kolegy v Limě. Zvládli vyzvednout Frantu, závodní kamion Liaz i Marušku, motorku Husquarna, a také ostatní doprovodné vozy. Stojí už i bivak, přímo na břehu Tichého oceánu.
6 fotografií

Stroje vyzvednuty, nálada výborná! Macík s Brabcem se těší na start Dakaru

Ostatní sporty