ŠTÍTEK: Tichý oceán

Ilustrační foto.
Brno /FOTOGALERIE/ - Domorodce na ostrově v Tichém oceáně ohrožuje civilizace a snaha o jejich záchranu je marná, byť se o to hlavní hrdina snaží. Takový příběh vypráví americké romantické filmové drama z roku 1928. Zvukový film byl prvním, který po otevření nabídlo divákům kino Bio Dopz, nynější Scala, na Moravském náměstí. Od prvního promítání uplynulo minulý týden devadesát let.
16 fotografií

Zvuk a největší plátno. Před 90 lety otevřelo brány kino Scala

Brněnsko
Šťastní na vrcholu. Horolezci Radoslav Groh (vpravo) a Marek Holeček zvládli dobrodružnou expedici v Peru.
/FOTOGALERIE/ Loni pokořil jednu ze tří nejrizikovějších osmitisícovek světa Nanga Parbat, přezdívanou Hora zabiják. Letos předvedl další úžasný výkon. Vrchlabský horolezec Radoslav Groh přečkal zdravotní potíže se žaludečními vředy v Peru i smršť padajícího kamení, aby nakonec šťastně zdolal s Markem Holečkem v Andách šestitisícovou horu Huandoy Norte. 
6 fotografií

I přes padající kameny. Vrchlabský horolezec zdolal šestitisícovku v Peru

Cestujeme
Šťastní na vrcholu. Horolezci Radoslav Groh (vpravo) a Marek Holeček zvládli dobrodružnou expedici v Peru.
/FOTOGALERIE/ Loni pokořil jednu ze tří nejrizikovějších osmitisícovek světa Nanga Parbat, přezdívanou Hora zabiják. Letos předvedl další úžasný výkon. Vrchlabský horolezec Radoslav Groh přečkal zdravotní potíže se žaludečními vředy v Peru i smršť padajícího kamení, aby nakonec šťastně zdolal s Markem Holečkem v Andách šestitisícovou horu Huandoy Norte. Jako první vytyčili zcela novou cestu na vrchol. Světový prvovýstup absolvovali východní stěnou severního Huandoy do výšky 6360 metrů. "Museli jsme jít do vysokého stupně rizika," vypráví. O expedici chystá dokumentární film Vteřiny věčnosti.
6 fotografií

Groh zvládl prvovýstup na počest expedice v Peru přes smršť padajících kamenů

Krkonoše
Ilustrační foto
Brno - Červené oči na fotkách? Při focení s bleskem nic neobvyklého. Pokud však svítí žlutě, jde o takzvanou leukokorii, která může upozornit až na devět očních vad. Mobilní aplikaci Eye check, která podle jediné fotky pozná, jestli má člověk oči zdravé, nebo by měl jít k doktorovi, si stahují lidé z celého světa.

Nemocné oči odhalí jen fotka z mobilu. Žlutý odraz značí nemoc

Břeclavsko
Žalman.
Náměšť nad Oslavou - Jubilejní 20. ročník festivalu Folkový špíz se uskuteční v sobotu 2. listopadu v Náměšti nad Oslavou. V programu, který začíná v 18 hodin, vystoupí trampské skupiny FT Prim, Hřích, písničkář Pavel Pokorný i neúnavný hudebník Lubomír„Stranďa“ Stráník.
8 fotografií

Folkový špíz slaví jubileum. Přát bude Žalman

Volný čas
Na snímku z křižníku USS Astoria je vidět kouř stoupající ze zasažené letadlové lodi USS Yorktown během bitvy u Midway
Výzkumníci nalezli v Tichém oceánu vraky dvou japonských letadlových lodí, které potopili Američané během bitvy u Midway za druhé světové válce. Patřily mezi sedm plavidel, které šly ke dnu během tohoto klíčového válečného střetnutí. Informoval o tom zpravodajský web BBC.

V Tichomoří byly nalezeny vraky dvou japonských letadlových lodí

Svět
Nejslavnější vzducholoď německé historie Graf Zeppelin
Dne 8. srpna 1929 se z amerického města Lakehurst v New Jersey vznesla vzducholoď Graf Zeppelin, která zamířila do německého Friedrichshafenu a z něj pak přes Sibiř do Tokia, odkud přes Pacifik doletěla zpět do Spojených států, aby se pak přes Atlantik vrátila do Friedrichshafenu. Na palubě měla 61 lidí včetně 25 cestujících. Byli to první pasažéři na cestě kolem světa. 
10 fotografií

Vzducholodí kolem světa? Ze smrtící zbraně v plavidlo se smetánkou

Svět
Letoun New Orleans na "technické prohlídce" v Alahabádu
Takovou slávu polní letiště Sand Point Field v americkém Seattlu snad ještě nezažilo. Sirény troubily a davy řičely nadšením. Psalo se datum 28. září 1924 a na letišti právě přistávali piloti Armádní letecké služby Spojených států amerických, známí jako "vzdušní Magellanové". Jejich dosednutím na zem byl úspěšně završen první oblet celé Zeměkoule v historii.
16 fotografií

Vzdušní dobrodruzi: Bouře, boláky, hlad. Osm letců si před 95 lety prošlo peklem

Svět
Vlakové nádraží v Martinicích v Krkonoších, které je kulturní památkou, zažilo v sobotu oslavy 120 let lokální dráhy z Martinic do Rokytnice nad Jizerou.
/FOTOGALERIE/ V sobotu se na nádraží v Martinicích v Krkonoších sešlo více než jeden tisíc malých i velkých nadšenců železnice. Místní lokální dráha z Martinic do Rokytnice nad Jizerou, jinak přezdívaná Pojizerský pacifik, má již 120 let. Na počest výročí byla připravena obrovská sláva. O perfektní kulturní zážitek se postaral mladý klavírista Matyáš Novák, který zahrál přímo na peroně na nablýskaném křídle značky Petrof.
50 fotografií

Lokálka slavila 120 let: virtuos hrál na nádraží, předseda Senátu vtipkoval

Krkonoše
Westernové ježdění. Ilustrační foto
Šerif se líně houpe v křesle na verandě s brokovnicí na kolenou. Za saloonem náhle zazní divoký pokřik indiánů a vzduchem začnou létat šípy a svištet střely. Podobné představení uvidí lidé, kteří se vydají do westernových městeček v České republice. Diváci si pak sami mohou vyzkoušet například hod tomahawkem nebo přespat v týpí.
29 fotografií

Tenkrát na Západě: na kovboje a indiány si hrají Češi rádi

Cestujeme
Ilustrační foto
Počet dolarových milionářů v ČR loni přes pokračující růst ekonomiky klesl o 1,3 procenta na 27.700. Jejich počet se tak snížil více než v případě evropského (-0,5 procenta) i celosvětového průměru (-0,3 procenta), vyplývá ze Zprávy o světovém bohatství, kterou zveřejnila společnost Capgemini.

Počet dolarových milionářů v Česku loni klesl

Ekonomika
Třebíč Nuclears.
Třebíč - Hned trojici hráčů měl klub Třebíč Nuclears na baseballové Světové sérii kategorie Intermediate v USA. Na hřiště v kalifornském Livermore vedla cesta týmu reprezentující Region Jih, který zahrnuje jižní Moravu a Vysočinu, přes vítězství v kvalifikaci pro Evropu a Afriku.  

Baseballisté Nuclears reprezentovali v zámoří

Ostatní sporty
Dobře utajená country 2019.
/FOTOGALERIE/ Fandové hudebních žánrů country, folk a bluegrassu se sjeli v sobotu 10. srpna do Slabců u Rakovníka, kde se konal již čtyřiadvacátý ročník festivalu Dobře utajená country. Několik stovek příchozích mohlo na zdejší zámecké louce vyslechnout tucet interpretů.
32 fotografií

Dobře utajená country rozezněla Slabce

Volný čas
Dobře utajená country 2019.
/FOTOGALERIE/ Fandové hudebních žánrů country, folk a bluegrassu se sjeli v sobotu 10. srpna do Slabců u Rakovníka, kde se konal již čtyřiadvacátý ročník festivalu Dobře utajená country. Několik stovek příchozích mohlo na zdejší zámecké louce vyslechnout tucet interpretů.
32 fotografií

Dobře utajená country rozezněla Slabce

Volný čas
V Antarktidě tají miliardy tun ledu a ledovce následně putují v moři kolem jižní polokoule.
Rychlost a míra nynějšího globálního oteplování přesahuje jakýkoliv podobný případ za posledních 2000 let, tvrdí vědci. Slavné historické události, jako malá doba ledová, se podle nich nedají srovnat s mírou oteplování, které jsme svědky v posledním století. Výzkum vědců ukazuje, že argumenty, jež používají takzvaní klimaskeptici, už nadále nejsou platné, napsal zpravodajský server BBC.
22 fotografií

Nynější oteplování nemá v posledních 2000 letech obdoby, tvrdí vědci

Svět