ŠTÍTEK: trest smrti

Příběhy zla
Brutalita a bezohlednost pražského vraha Jiřího Dvořáka, podobně jako loňská předvánoční zavraždění 14 lidí Davidem Kozákem na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, rozproudily ve společnosti diskusi o trestu smrti. Bylo by na místě za mimořádně surové zločiny posílat pachatele na popraviště? Soudce Kamil Kydalka i senátorka Hana Marvanová, kteří o případu Jiřího Dvořáka diskutovali u kulatého stolu Deníku, soudí, že někteří pachatelé by si absolutní trest zasloužili.

Trest smrti je vyloučený, přísnější zákony nutné, shodují se soudce a senátorka

Příběhy zla
Jeden ze zinscenovaných nacistických procesů se konal i ve Vysokém nad Jizerou na Semilsku
Nacistická okupační správa začala používat ve druhé polovině druhé světové války k zastrašení českého obyvatelstva inscenované veřejné procesy se zatčenými odbojáři. Šlo o politické procesy, u kterých byl počet odsouzených a výše jejich trestů stanoven předem, na základě zjištění tajné státní policie gestapa. Jeden se konal i ve Vysokém nad Jizerou na Semilsku.
29 fotografií

Deset trestů smrti. Před 80 lety nacisté zinscenovali proces ve Vysokém

Jablonecko
Bombový útok na Federální budovu Alfreda P. Murraha, komplex úřadu vlády USA v centru Oklahoma City, jenž poškodil řadu dalších budov v okolí. Zločin byl spáchán pomocí kamionu, který byl plný výbušniny vyrobené z hnojiv
Před 20 lety, 1. června 2004, začal v USA poslední proces s Terrym Lynnem Nicholsem, spolupachatelem bombového útoku v Oklahoma City v roce 1995. Tento útok představoval až do řízeného nárazu letadel do Světového obchodního centra z 11. září 2001 nejhorší teroristický čin v amerických dějinách, který zabil 168 lidí. Porota teď měla rozhodnout, zda jej svým životem zaplatí i ten, kdo ho pomohl zosnovat.
7 fotografií

Výbuch v Oklahoma City: Soud po krvavém útoku se změnil v bitvu o trest smrti

Historie
Stůl pro vykonání popravy smrtící injekcí. Ilustrační foto
Nejdéle čekající odsouzenec k trestu smrti v americkém státě Idaho přežil svou popravu. Vězeňské službě se ani po více pokusech nepodařilo úspěšně aplikovat smrtící injekci, a tak úřady musely vykonání rozsudku odložit. Odborníci upozornili, že kvůli tomu lidé prožívají zbytečné utrpení a označili způsob popravy za nehumánní.

Poprava sériového vraha v USA skončila fiaskem. Zbytečná muka, valí se kritika

Svět
Joseph a Summer McStayovi se svými dvěma syny. Celá rodina záhadně zmizela ve čtvrtek 4. února 2010
Jde o jeden z nejzáhadnějších zločinů v novodobé americké historii. V únoru 2010 zmizela náhle ze svého domu v kalifornském Fallbrooku čtyřčlenná rodina McStayových. Před deseti lety, v listopadu 2013, byla jejich těla nalezena zahrabána v mělkých hrobech v poušti. O rok později policie dopadla pravděpodobného vraha. Muž byl odsouzen k trestu smrti a čeká na popravu. A stále tvrdí, že je nevinný.
6 fotografií

Záhada rodiny McStayových: Náhle zmizeli ze svého domu, těla pak našli v poušti

Historie
Neuvěřitelná řidička jak z jiného světa.
Pětatřicetiletá dezinformátorka z Chrudimska, jež používá smyšlené jméno, doklady a kterou policisté před měsícem chytili v autě s vymyšlenou registrační značkou a plastovou kartičkou nahrazující řidičák, vyrazila do boje jak s policií, tak i s Deníkem, který o jejím případu napsal. Odvolává se na neexistující právní normy, bývalou federativní republiku nebo vojenský tribunál "Sovětské armády". Otiskujeme její dopis v plném znění.
4 fotografie

Sekta se ohání trestem smrti. Tajemná Arita vyhrožuje policii i Deníku

Chrudimsko
Střelba u synagogy v americkém Pittsburghu
K trestu smrti byl odsouzen muž, který zaútočil v říjnu 2018 na synagogu v americkém Pittsburghu a zastřelil 11 lidí. Bývalý řidič kamionu Robert Bowers byl při činu motivován nenávistí vůči Židům. Dvanáctičlenná porota padesátiletého muže už v polovině června uznala vinným ve všech 63 bodech obžaloby. Porota rozhodla, že si zaslouží trest smrti, ve čtvrtek trest vyhlásí soudce, který se musí řídit názorem poroty.
6 fotografií

Zabil 11 lidí. Střelec ze synagogy v americkém Pittsburghu dostal trest smrti

Svět
Sanitky zasahují na místě činu, kde Olga Hepnarová vjela nákladním vozem úmyslně do lidí, osm zabila a dalších 12 zranila
Právě před 50 lety, v pondělí 9. července 1973, vstoupila kolem desáté dopoledne do půjčovny nákladních automobilů Pražského dopravního střediska 11A  mladá a pohledná žena, která si chtěla půjčit nákladní vůz. V půjčovně ale nebyl právě žádný volný, tak se přítomný technik se zákaznicí domluvil, ať přijde další den. Přišla. Cvičnou jízdu zvládla na jedničku, takže vůz dostala. A odjela spáchat nejhorší masovou vraždu v poválečných českých dějinách.
12 fotografií

Vraždu spáchala, ale s katem to bylo jinak. O Olze Hepnarové dodnes panují mýty

Česko
Poprava sedmi účastníků rumburské vzpoury v lese za Lesním hřbitovem v Novém Boru
Bylo krátce po šesté hodině ráno, úterý 21. května roku 1918. V kvetoucích korunách stromů v rumburských alejích prozpěvovali ranní ptáci. Ale v kasárnách 7. střeleckého (dříve zeměbraneckého) plzeňského pluku jakoby vlahé jarní počasí vůbec neexistovalo. Ze vzduchu místo toho čišelo až elektrizující napětí. Byl to začátek rumburské vzpoury.
13 fotografií

Rumburská vzpoura: Mohla urychlit vznik republiky. Doplatila ale na telegraf

Zprávy z Česka
Ilustrační foto
Nejen dospělí fotbalisté, ale také mládežníci dokáží být při zápasech pořádně vulgární. Proto si od disciplinární komise Okresního fotbalového svazu v Nymburce odnesl nejvyšší trest pátecký dorostenec Lukáš Kadlec. Ten dostal za své vulgarity na adresu rozhodčího Bartoníčka v zápase okresního přeboru stopku na čtyři zápasy.

Nejvyšší trest dostal od disciplinárky pátecký dorostenec Lukáš Kadlec

Okresy
Kulaci na šibenici a do vězení! Od olešnického procesu uplynulo 70 let. Se souhlasem Lukáše Kalase
/FOTO/ Vinen, vinen, vinen… Velezrada, protistátní činnost, rozvracení republiky. Dvakrát provaz, jednou doživotí. Další odsouzení mizí na dlouhá léta ve vězení a uranových dolech. Všemu předcházelo nelidské mučení při výsleších příslušníky Státní bezpečnosti (StB) a vynucená doznání. Tak na Blanensku skončil nechvalně známý olešnický proces. Komunistický režim se v politicky motivované a vykonstruované akci vypořádal s místními sedláky, kteří se tehdy bránili takzvané kolektivizaci zemědělství. „Byli pod tlakem vládou přijímaných opatření postupně nuceni opouštět soukromý způsob hospodaření a vstupovat do velkých zemědělských podniků,“ uvedla ve své odborné práci historička Marie Bočková.
17 fotografií

Kulaci na šibenici a do vězení! Od olešnického procesu uplynulo 70 let

Blanensko
Danuše Nerudová. Prezidentská kandidátka na Valašsku besedovala s voliči v Horní Lidči. Zaplnila nové kulturní centrum Trezor přírody, zahrála jí cimbálka.
Prezidentská kampaň Danuše Nerudové finišuje. Už den po Novém roce vyrazila na Valašsko. Ve východomoravské vsi Horní Lideč ji přivítala cimbálka. Na mítink se sjeli lidé z celého regionu. V dalším dílu seriálu Kandidáti v podhradí se dočtete, co Nerudovou a její tým v kampani nejvíc prověřilo. Vyjádřila se i ke kauze s doktoráty na Mendelově univerzitě či stejnopohlavním sňatkům. „Nekandidují proti někomu, ale pro lidi. Povedu dál stejnou kampaň i přes útoky a hnůj, kteří někteří kydají," povídá pro Deník.
60 fotografií

Ústava není trhací kalendář, říká Nerudová. S vytaženými kostlivci počítala

Volební zpravodajství
Odsouzený trestanec byl ke křeslu připoután.
Před koncem 19. století bylo k vykonání popravy odsouzeného trestance používáno především oběšení. Pocit potřeby provádět rozsudky smrti humánnějším způsobem však vedl ke vzniku něčeho, co se nakonec ukázalo být ještě horší metodou. Elektrické křeslo spatřilo světlo světa v roce 1888 a za celou dobu své existence kvůli němu trpěly tisíce lidí.
12 fotografií

Elektrické křeslo: Mělo být humánnější náhradou za provaz, opak byl pravdou

Věda a technika
Krajský soud v Hradci Králové 11.května 2012 tehdy sedmatřicetileté Romaně Z. uložil doživotní trest za vraždu jejích čtyř dětí v obci Široký Důl na Svitavsku v roce 2011
Případ ženy, která v Krkonoších podle policistů zavraždila na sklonku minulého roku svého malého syna a pak i sebe, vyvolává vzpomínky na tragédii v Širokém Dole u Poličky na Svitavsku. Rozšířená sebevražda i tady měla vést k vyřešení osobních problémů matky Romany Z. Šestatřicetiletá žena 2. září 2011 zabila svoje čtyři děti a pak se pokusila o sebevraždu. Neúspěšně. Od soudu odešla s doživotním trestem. 
13 fotografií

Tragédie z Krkonoš budí vzpomínky. Před 11 lety matka u Svitav zabila čtyři děti

Krimi
Krajský soud v Hradci Králové 11.května 2012 tehdy sedmatřicetileté Romaně Z. uložil doživotní trest za vraždu jejích čtyř dětí v obci Široký Důl na Svitavsku v roce 2011.
Případ čtyřicetileté ženy, která v Krkonoších podle policistů zavraždila na sklonku minulého roku svého malého syna a pak i sebe, vyvolává vzpomínky na tragédii v Širokém Dole u Poličky na Svitavsku. Rozšířená sebevražda i tady měla vést k vyřešení osobních problémů matky Romany Z. Šestatřicetiletá žena 2. září 2011 zabila svoje čtyři děti a pak se pokusila o sebevraždu. Neúspěšně. Od soudu odešla s doživotním trestem. 
13 fotografií

Tragédie z Krkonoš budí vzpomínky. Před 11 lety matka u Svitav zabila čtyři děti

Svitavsko
Skaut a účastník třetího odboje Karel Kukal na setkání muklů v Českém Šternberku v červnu 2006
Asi nejslavnějším hromadným útěkem je únik zajatých spojeneckých letců z tábora Stalag Luft III v březnu 1944, který vstoupil do dějin jako tzv. velký útěk a byl pod tímto názvem v roce 1963 i zfilmován. Svůj „velký útěk“ ale měly také komunistické uranové lágry 50. let minulého století. Jedním z jeho protagonistů byl skaut a politický vězeň Karel Kukal, od jehož narození uplynulo 95 let.
9 fotografií

I uranové lágry 50. let měly svůj velký útěk. Jedním z aktérů byl skaut Kukal

Česko
Zakladatelé Židovského antifašistického výboru v roce 1943 s Albertem Einsteinem. Zleva Icik Feffer, Albert Einstein a Solomon Michoels. Michoels se stal obětí zřejmě zinscenované autonehody, zakrývající jeho vraždu na Stalinův příkaz, Feffer byl popraven
Dne 12. srpna 1952 nastoupilo v moskevské věznici Lubjanka třináct židovských intelektuálů před popravčí četu. Všichni byli odsouzeni k trestu smrti za zradu a špionáž. Tato masová justiční vražda, jejímuž vykonání se později začalo přezdívat Noc zavražděných básníků, byla jedním z posledních zločinů sovětského vůdce Josifa Vissarionoviče Stalina, který o necelý rok později zemřel.
9 fotografií

Noc zavražděných básníků: Šlo o jeden z posledních děsivých zločinů Stalina

Svět
Křižovatka, kde podezřelý nákladní automobil srazil chodce při takzvaném masakru v Akihabaře. Na snímku jsou inspektoři, kteří ohledávají místo činu, a také zakrvácené ručníky a osobní věci (pravděpodobně patřící obětem) roztroušené na ulici.
V roce 2008 se odehrála jedna z nejotřesnějších masových vražd v dějinách Japonska. Nákupní čtvrť v Tokiu se stala terčem tehdy pětadvacetiletého mladíka, který nákladním autem vjel do davu lidí a následně kolemjdoucí chodce ubodal nožem. Jeho běsnění si vyžádalo sedm životů. Po čtrnácti letech byl tento týden devětatřicetiletý Tomohiro Kato popraven. Masový vrah byl oběšen v tokijském vazebním středisku.
5 fotografií

Nejhorší masová vražda v Japonsku: Maniak Kato za dvě minuty udělal z ulice hrob

Svět
Propagační fotografie Gaby Deslys, francouzské zpěvačky a tanečnice, podezřívané z toho, že se ve skutečnosti jmenuje Hadwiga Nawrati neboli Hedvika Navrátilová a že je to česká selka, narozená v obci Horní Moštěnice
V polovině roku 1917 byla ve Vídni odsouzena v nepřítomnosti k trestu smrti česká Mata Hari, tajemná Hedvika Navrátilová alias Gabriela Deslys, označovaná za zpěvačku bez hlasu a průměrnou tanečnici, také ale za milenku portugalského krále a agentku francouzské tajné služby. Trest dostala za vyzvědačství a podporu československých legií, na rozdíl od svého slavného předobrazu si jej však neodpykala.
8 fotografií

Tajemný příběh české Maty Hari. Odsoudili ji k smrti, popravě ale unikla

Česko
Dva Britové a Maročan, kteří byli separatisty odsouzeni k trestu smrti za boj v ukrajinských řadách
Soud na Ruskem kontrolovaném východě Ukrajiny odsoudil k trestu smrti dva Brity, Aidena Aslina a Shauna Pinnera. Proces, ve kterém byli muži obžalovaní z terorismu, trval několik dní. Vnější pozorovatelé hovoří o politickém procesu. Deník přináší informace o Britech, kteří byli zajati v obléhaném městě Mariupol, kde bojovali několik týdnů.

Politický proces, tvrdí Západ. Kdo jsou Britové odsouzení k trestu smrti

Státy mimo EU
Záměry vojáků z komplexu tunelů pod ocelárnou Azovstal, na kterou útočí ruská armáda.
Ruská válka na Ukrajině pokračuje už 96 dní. U Severodoněcku neustávají tvrdé boje, Rusové se soustředí na předměstí města a také na město Lyman. Cílem ruské armády v regionu je obklíčit obránce, tvrdí ukrajinský generální štáb. Moskva na Ukrajině údajně nasadila nejnovější raketový systém - zbraň popisovanou jako obří plamenomet, píše BBC. Ukrajinským obráncům, kteří se vzdali ruským silám v mariupolských ocelárnách Azovstal, hrozí trest smrti, oznámili separatisté.
8 fotografií

Mariupolským obráncům, kteří se vzdali, hrozí trest smrti, oznámili povstalci

Státy mimo EU
Americký sériový vrah Harvey Louis Carignan byl zavřený i ve slavném Alcatrazu
Svůj první trest smrti za vraždu ženy dostal Harvey Louis Carignan už v roce 1950, kdy mu bylo teprve 23 let. K exekuci ale nedošlo, protože se ukázalo, že obviněnému lhali. Šerif z něj vylákal přiznání pod příslibem upuštění od nejvyššího trestu, tento slib ale nehodlal splnit. Carignanovi právníci na to upozornili a americký Nejvyšší soud změnil trest na vězení, z nějž byl muž v roce 1960 propuštěn. A vraždil dál. 

Oběti ubíjel kladivem a znásilňoval. Harvey Carignan byl brutální lovec stopařek

Svět
Ilustrační foto.
/ROZHOVOR/ Zdeněk Krejčí byl jako policista u toho, když se rozjížděly divoké devadesátky a kriminalisté měli napilno. Tehdy byl vyšetřovatelem na Krajském úřadu vyšetřování I. odboru v Brně. Nyní je na pozici vrchního komisaře při Krajském ředitelství policie ČR Jihomoravského kraje. Na devadesátky vzpomíná jako na dobu, kdy policie musela projít razantní změnou a byla ochotna se seznamovat a zavádět do praxe nové kriminalistické metody.

Devadesátky: U vraždy v rodině jsem litoval, že není trest smrti, říká policista

Zločiny a soudy
Na desce je celkem sedmnáct jmen, přičemž P. Jan Bula dostal trest smrti.
/VIDEO/ Na den přesně 70 let poté, co v budově bývalého třebíčského kina padly rozsudky v inscenované soudní při, se jména obětí na tuto budovu vrátila. Ve dnech 13. až 15. listopadu 1951 sloužila budova dnešního Komunitního centra Moravia, kde tehdy bylo kino Svět, jako velká soudní síň. Své tresty si zde vyslechlo sedmnáct lidí, které komunistický režim obvinil z účasti na takzvaných babických událostech.
16 fotografií

Trest smrti a 251 let žaláře: deska v Třebíči připomíná babické procesy

Třebíčsko
Ilustrační foto
Nejvyšší trest nedostal od disciplinární komise Okresního fotbalového svazu v Kutné Hoře vyloučený fotbalista, ale vedoucí mužstva. Tupadelský Václav Průcha nesmí vykonávat žádnou funkci šest měsíců za to, že dovolil nastoupit třem hráčům ze soupisky áčka. Tupadly byly navíc potrestány pokutou dva a půl tisíce korun. Případ Horních Bučic, které odstoupily během utkání v Červených Janovicích, byl sice projednán, ale nebyl rozhodnutý a je odložený.

Nejvyšší trest dostal vedoucí Tupadel, případ Horních Bučic byl odložen

Okresy
Zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich v doprovodu státního tajemníka Úřadu říšského protektora K. H. Franka na podzim 1941 v Praze
V pondělí 6. října 1941 nastoupilo na dvůr Kounicových kolejí v Brně pět mužů. Třeskly výstřely. Těla popravených byla o den později zpopelněna v brněnském krematoriu. V tisku vyšla zpráva, že je stanný soud v Brně odsoudil za přípravu velezrady a nedovolené ozbrojování k trestu smrti zastřelením. Patřily mezi první moravské oběti stanného práva, zavedeného Reinhardem Heydrichem.
10 fotografií

Popravy na rozkaz Heydricha: Oběti musely na píseček, nebo na kolenovou šibenici

Česko
Lavice obžalovaných – přední řada Hermann Göring, Rudolf Hess, Joachim von Ribbentrop a Wilhelm Keitel, druhá řada Karl Dönitz, Erick Raeder, Baldur von Schirach a Fritz Sauckel
Jde o nejslavnější soudní proces druhé poloviny 20. století. Jeho étos ovlivnil nejen mezinárodní trestní právo, ale stal se obecně známým mementem a zásadním způsobem přispěl ke vzniku takových dokumentů, jako byla všeobecná deklarace lidských práv či Úmluva o nepromlčitelnosti válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Norimberský proces s hlavními válečnými zločinci skončil 1. října 1946. 
9 fotografií

Norimberský proces: důkazy nechyběly, za děsivá zvěrstva padlo 12 trestů smrti

Svět
Snímky ze soudního spisu, Marie Fikáčková tam vyšetřovatelům předvádí, jak vraždila novorozence.
„Maminko … Jsem odsouzena k trestu smrti. Je to velmi tragické… Stále doufám, že mi bude trest změněn na 25 let, protože ještě věřím, že existuje nějaká spravedlnost, které se dovolám,“ psala z věznice své matce Marie Fikáčková (25). Zdravotní sestřička ze Sušice, odsouzená za vraždění novorozenců. Její snaha byla marná, milosti se nedovolala a před 60 lety byla popravena.
9 fotografií

Prsty se bořily dítěti do hlavičky, přiznala sestřička ze Sušice. Popravili ji

Krimi
Íránská vlajka, Írán - ilustrační foto
Íránská státní média oznámila, že dnes byl vykonán trest smrti vynesený soudem nad někdejším reprezentačním zápasníkem Navídem Afkarim za vraždu policisty při protivládních protestech v roce 2018. Jeho případ vyvolal pobouření ve světě. Aby ušetřil život 27letého sportovce Írán mezi jinými vyzval také americký prezident Donald Trump.  

V Íránu byl vykonán trest smrti nad Navídem Afkarim. Navzdory protestům

Svět
Tisk věnoval objasňování případu velkou pozornost, na snímku tvář zastřeleného muže Thomase Guyana
"Margaret! Margaret, ty mě neopustíš," hrozil mladé ženě Margaret Guyanové její čerstvý přítel Henry John Burnett. Pod krkem jí držel nůž. Žena mu právě dala najevo, že se hodlá vrátit ke svému manželovi Thomasi Guyanovi, což jedenadvacetiletý mladík nedokázal strávit. Margaretina rodinná přítelkyně se jej úpěnlivě snažila přimět, aby svou zajatkyni pustil. Burnett to nakonec udělal, ale věc tím pro něj zdaleka neskončila. Vzal brokovnici a rozjel se za Guyanem.
9 fotografií

Zavraždil soka v lásce a vešel do dějin. Pravou tvář odkryl v posledním dopise

Svět
Saúdskoarabský novinář Džamal Chášakdží
Veřejný prokurátor Saúdské Arábie oznámil, že v souvislosti s loňským usmrcením novináře a kritika saúdské vlády Džamála Chášukdžího v Istanbulu bylo pět lidí odsouzeno k trestu smrti a další tři lidé dohromady ke 24 rokům za mřížemi. Bývalý poradce korunního prince Saúd Kahtání byl vyšetřován, ale nebyl obviněn a nakonec byl propuštěn. Pro nedostatek důkazů byl propuštěn také někdejší náměstek šéfa saúdskoarabské rozvědky Ahmad Asírí. Informovala o tom agentura Reuters. Podle agentury AP se odsouzení budou moci proti rozsudku odvolat.
4 fotografie

Pět trestů smrti. Soud vynesl rozsudek nad vrahy novináře Chášakdžího

Svět