ŠTÍTEK: univerzita

Basketbalový tým U19 GBA Lions Jindřichův Hradec působí v extralize, tuzemské nejvyšší soutěži juniorů.
Get better Academy je soukromá mezinárodní basketbalová akademie, která se specializuje na rozvoj potenciálu mladých talentovaných hráčů skrze intenzivní efektivní tréninkový program. Cílem absolventů je buď podepsat profesionální smlouvy, nebo obdržet plné stipendium na amerických univerzitách. Od roku 2019 působí GBA v Jindřichově Hradci.

Basketbalová GBA vychovává na jihu Čech budoucí hvězdy

Ostatní sporty
Řešitelé projektů na UJEP.
Mladí výzkumníci ze tří přírodovědných a technických fakult ústecké univerzity obdrželi v uplynulém roce podporu od Ústeckého kraje na rozvoj svých výzkumných aktivit. Cílem bylo zejména podpořit a stabilizovat v kraji nadějné mladé vědce řešící výzkumná témata z oblastí prioritních pro budoucí rozvoj a konkurenceschopnost České republiky.

Ústecký kraj podpořil mladé vědce ze tří fakult na UJEP

Čtenář reportér
Jan Dvořák.
Nejen Miloň Čepelka patří mezi významné rodáky z Pohoří. Významným jménem je také Jan Dvořák, politik a lékař, který ve zdravotnické osvětě spolupracoval s úpickým lékařem Antonínem Čapkem, otcem slavných bratrů Josefa a Karla Čapkových. S Eliškou Krásnohorskou se zasazoval za ženská práva a právě díky jeho iniciativě mohly ženy oficiálně studovat už od roku 1900 medicínu na univerzitě.

První lékařky vystudovaly díky Janu Dvořákovi, rodákovi z Pohoří

Rychnovsko
Patrick van Damme.
/ROZHOVOR/ Děkanem Fakulty tropického zemědělství ČZU je belgický profesor Patrick van Damme od loňského dubna. Globálně respektovaný vědec, který se podílel mimo jiné na přípravě „velké zelené zdi“ v Sahelu nebo na kalkulaci výnosů nelegálně pěstovaného konopí, nastoupil do čela fakulty s cílem přispět k jejím mezinárodním ambicím. Roli české instituce, kterou teď vede, chápe velmi komplexně.
64 fotografií

Věřím, že univerzity mohou být motorem změn, říká děkan Patrick van Damme

Praha
Umělecká rekonstrukce útoku megalodona na dvě menší velryby Eobalaenoptera
Při vyřčení slova megalodon si většina lidí představí obrovského předchůdce žraloka, jehož čelisti byly tak velké, že by spolkly člověka jako jednohubku. Zuby často o velikosti lidské dlaně jsou nejobvyklejšími důkazy o životě tohoto pravěkého predátora. Podle odhadů byla tato zvířata kolosální a dosahovala délky až čtyřiceti metrů. Nová studie ovšem ukazuje, že odborníci nemají nejmenší ponětí o tom, jak tělo megalodona ve skutečnosti vypadalo.
7 fotografií

Jak ve skutečnosti vypadal megalodon? Podle vědců jde o pravěkou záhadu

Věda a technika
Vojtěch Adam.
Vojtěch Adam v pondělí oznámil, že rezignuje na post rektora Mendelovy univerzity v Brně. Akademický senát zvolil Adama rektorem loni v říjnu. Poté, co ho jmenoval prezident Miloš Zeman, se měl ujmout funkce už v úterý prvního února. Výzvám k rezignaci čelil kvůli pochybením v článcích, ve kterých byl spoluautorem.

Mendelova univerzita je bez rektora. Vojtěch Adam na svůj post rezignoval

Regiony
Posádka vesmírné mise Inspiration4
Pilot Kyle Hippchen miluje vesmír odmalička. Když zjistil, že vyhrál místo v letu firmy SpaceX, která poprvé ve své raketě vezla turisty na oběžnou dráhu, bylo to jako splněný sen. Nadšení ale brzy vystřídalo zklamání, protože Kyle opomněl důležitou informaci. Kandidát musel mít určitou hmotnost, a tu Hippchen přesahoval o čtyřicet kilo. Muž nezaváhal a let daroval jedinému člověku, o kterém věděl, že si bude cesty vážit tak, jako on. Do vesmíru se tak vydal jeho přítel Chris Sembroski.
5 fotografií

Muž se vzdal cesty do vesmíru, byl příliš těžký. Daroval ji nejlepšímu příteli

Svět
Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je hlíva ústřičná.
Lidé se dožívají důchodového věku v dobré fyzické i duševní kondici a jsou schopni se dále aktivně podílet na společenském dění. Udržení kondice však vyžaduje aktivní a činorodý přístup k životu. Jedním ze způsobů je i vzdělávání, které se pro seniory stává prostředkem pro hledání cesty a způsobu pro poznávání možností výhod každodenního života. Je chápané jako životní hodnota sama o sobě, jedna z možností „dobra“ v životě, požitek ducha, který může a má být přístupný všem. Děkujeme vyškovské knihovně za pěknou pozvánku.
26 fotografií

Poznají jedlé i léčivé houby. Díky knihovně a Univerzitě třetího věku. Virtuálně

Čtenář reportér
Eliška Selinger.
Studium v zahraničí představuje ideální prostředek k osvojení cizího jazyka, rozšíření vědomostí a zisku nových životních zkušeností. Vyrovnat se s náklady pomáhají různé nadace a jejich programy. Jedním z nich je Bakala Foundation, jejíž pomoc využila 28letá Eliška Selinger z České Lípy. Mladá žena si prohlubuje znalosti nutriční epidemiologie na prestižní univerzitě v Londýně.
6 fotografií

Epidemii využila lékařka k vzdělávání. Studijní sen si plní díky stipendiu

Českolipsko
Jihočeská univerzita investuje do moderních technologií šetrných k životnímu prostředí.
Uspořit energie a zároveň se chovat šetrně k životnímu prostředí. Tento cíl má řada investic, které v poslední době učinila Jihočeská univerzita. Na fotovoltaické panely získala dotaci 15 milionů korun, nechala si vyvrtat i vlastní studny. A v kampusu školy chce mít i chytré lavičky, které umožní nabití mobilních telefonů a notebooků pomocí energie ze Slunce.

Univerzita pořídila fotovoltaiku a vyvrtala studny. Chce i dobíjecí lavičky

Českobudějovicko
Covidové oddělení v nemocnici. Ilustrační snímek
Výsledky šesti dosud publikovaných studií naznačují, že nová varianta koronaviru omikron méně napadá plíce, ale snáz infikuje horní dýchací cesty, tedy buňky v krku. Podle vědců by to mohlo vysvětlovat, proč omikron zřejmě způsobuje mírnější průběh onemocnění covid-19, je méně smrtící, ale zároveň je nakažlivější než předchozí varianty, napsal deník The Guardian.
26 fotografií

Dobré zprávy. Omikron méně napadá plíce, ukazují výsledky šesti studií

Zdraví