ŠTÍTEK: univerzita

Demonstrace na podporu Palestiny na Harvardově univerzitě
Americké univerzity se potýkají se stále častějšími propalestinskými a protiizraelskými demonstracemi studentů, které mají trvat až do konce školního roku. Na několika z nich už musely zasahovat i policisté. Výuka na pár univerzitách se také kvůli protestům přesunula do online prostředí. Při demonstracích se stále častěji objevují antisemitská hesla.

Antisemitská hesla na univerzitách: Demonstrace se v USA vymykají kontrole

Svět
Kniha. Ilustrační foto.
Je úterý 16.dubna 2024 a studenti podbořanské Večerní Univerzity třetího věku se se loučí s učebnou. Od letošního února se zde scházeli při výuce kurzů Univerzity, které pro své studenty připravuje PEF ČZU v Praze. Celkem patnáct studentů využilo možnost vzdělávání seniorů, kterou pro ně připravilo a zajišťovalo Infocentrum v Podbořanech. To funguje zároveň jako konzultační středisko VU3V.

Univerzita v Podbořanech má prázdniny

Čtenář reportér
Ilustrační foto.
Kontrolní skupiny, vzdělávací workshopy a důraz na ústní obhajobu. To jsou hlavní opatření, která vysoké školy na Ostravsku zavedly s ohledem na rychlý vývoj umělé inteligence (AI). O nových formách závěrečných kvalifikačních prací se zatím jen polemizuje. Deník přináší přehled toho, jaký postoj k výhodám i úskalím technologie univerzity na Ostravsku zaujaly.
4 fotografie

Umělá inteligence na univerzitách? Na Ostravsku AI nezakazují, ale cílí na etiku

Ostravsko
Na pardubické univerzitě proběhlo taktické cvičení s tématem "aktivní střelec".
Na pardubické univerzitě ve čtvrtek proběhla velká policejní akce. Jak studenti reagovali na poplach a zásah policie? Cvičení, kterého se účastnilo téměř 700 lidí, včetně studentů a pedagogů, bylo zaměřeno na zvládání situací s aktivními útočníky. Tématem byla nejen ochrana životů, ale i prověření spolupráce integrovaného záchranného systému. Jak se studenti chovali v situaci, která se zdála jako skutečná?
66 fotografií

Zásah policie na Univerzitě Pardubice: 700 lidí cvičilo reakci na útok se zbraní

Pardubicko
Ilustrační foto.
Pro seniory, kteří baží po nových informacích a vědomostech, je tu další příležitost. Regionální knihovna Karviná jim nabízí možnost vzdělávání prostřednictvím Virtuální univerzity třetího věku (VU3V). Kurzy a konzultace pořádá s Provozně ekonomickou fakultou České zemědělské univerzity v Praze (PEF ČZU).

Senioři v Karviné mohou čerpat nové znalosti přes virtuální univerzitu

Karvinsko
Pedagogická fakulta UJEP.
Univerzita Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) vrátila městu Ústí nad Labem 200 tisíc korun. Obdržela je od něj na podporu kulturních a vzdělávacích aktivit. Informaci zveřejnila Česká tisková kancelář (ČTK) s tím, že škola tak chtěla symbolicky vyjádřit, že současný vztah města k univerzitě je výrazně slabší než jinde v České republice.

Almužny si nechte, vzkázala Ústí univerzita a vrátila mu dotaci 200 tisíc korun

Ústecko
Ilustrační fotografie
Oddělení otorinolaryngologie Slezské nemocnice pořádá v pátek 22. března ve spolupráci se Slezskou univerzitou v Opavě, Českou lékařskou komorou a Českou lékařskou společností - Spolkem lékařů v Opavě XVIII. meziregionální ORL seminář.

Meziregionální seminář ORL se uskuteční v Opavě

Opavsko
Pietní místa za zavražděné - Karolinum.
Policie se nebude dále zabývat trestním oznámením Univerzity Karlovy na poslance SPD Jiřího Kobzu kvůli jeho kontroverzním výrokům k prosincové střelbě na filozofické fakultě. ČTK to dnes sdělil mluvčí pražských policistů Jan Daněk s tím, že Kobzovo jednání nebylo trestné. Podle dřívějšího vyjádření univerzity se Kobza mohl dopustit šíření poplašné zprávy a podněcování k nenávisti vůči skupině osob.
101 fotografií

Policie nebude dále řešit oznámení Univerzity Karlovy na poslance Kobzu

Praha
Vizualizace nového bazénu.
První rok působení ve funkci rektora Západočeské univerzity v Plzni přinesl Miroslavu Lávičkovi hned několik složitých témat k řešení. Při svém nástupu si dal například jako dlouhodobý cíl zvýšit počty studujících ze současných 12 tisíc na 14 tisíc, ale řešit musel i bezpečnost a nyní i možné ohrožení vědeckého výzkumu kvůli výstavbě bazénu.
12 fotografií

Stavba bazénu může ovlivnit výzkum. Na univerzitě ale teď řeší i bezpečnost

Plzeňsko
Zvířetníkové světlo je krásný úkaz, který lidé pozorovali od pradávna, ale který je dnes kvůli světelnému znečištění oblohy vzácný.
Když se na přelomu března a dubna zahledíte krátce po soumraku na noční oblohu, možná si všimnete zvláštního světelného kuželu zářícího na západním obzoru. Je to zvířetníkové světlo, krásný úkaz, který lidé pozorovali od pradávna. Dnes je ale kvůli světelnému znečištění oblohy vzácný. Co je zvířetníkové světlo? A kdy a kde můžeme zvířetníkové nebo také zodiakální světlo spatřit?

Noční oblohu už brzy prozáří zvířetníkové světlo: Kdy a odkud je uvidíme

Vesmír
Ilustrační foto.
/VIDEO/ Blíží se konec období sběru podaných přihlášek do nového ročníku na univerzitách v Ostravě. Na Vysokou školu báňskou – Technickou univerzitu Ostrava (VŠB – TUO) si mohou budoucí studenti podat přihlášku do konce března. Ostravská univerzita přijímá přihlášky do dalšího akademického roku do 15. března. Je jich víc než vloni. A o které obory je největší zájem? 

Které obory jsou v kurzu? Podávání přihlášek na univerzity v Ostravě vrcholí

Ostravsko
Technická univerzita Liberec. Ilustrační foto.
V Liberci aktuálně studuje stovka mladých Ukrajinců, nejvíc jich je podle mluvčího univerzity Radka Pirkla na ekonomické fakultě. Jsou celkově nejpočetnější skupinou zahraničních studentů na škole, ještě loni to přitom byli Rusové. Kromě studentů působí na univerzitě v Liberci i několik ukrajinských vědců, kteří získali prostor pro pokračování ve vlastím výzkumu.

Nejvíc zahraničních studentů v Liberci je z Ukrajiny, ještě loni to byli Rusové

Liberecko
Ilustrační foto
Univerzita Pardubice udělí tento pátek čestné doktoráty hned dvěma osobnostem. Na návrh Vědecké rady Fakulty filozofické získá během slavnostního akademického obřadu v Aule Arnošta z Pardubic prestižní ocenění Doctor honoris causa (dr. h. c.) anglista a literární historik Bohuslav Mánek a expert na etické, náboženské a filozofické aspekty budhismu Jiří Holba.

Pardubická univerzita v pátek udělí dva čestné doktoráty

Pardubicko
Univerzita Karlova se rozhodla si zámek ho ponechat.
Kdo snil o tom, že si pořídí zámek v Zahrádkách na Českolipsku a bude si tam žít na vysoké noze, ten si může nechat zajít chuť. Celý areál byl přibližně půl roku v nabídce realitní kanceláře za více než 32 milionu korun. Univerzita Karlova, která je jeho vlastníkem, ho však stáhla z nabídky a rozhodla si ho ponechat. Potěšilo to občany obce, tak i její vedení. Co ale bude s památkou dál? 
22 fotografií

Zahrádky slaví! Zámek už není na prodej a má šanci na nový život

Českolipsko
Karolinum - svíčky, květiny a jiné pietní dary jsou přemístěny, u FF i náměstí stále  hoří svíčky i pietní oheň.
Poslanec SPD Jiří Kobza požádal rektorku Univerzity Karlovy (UK) Milenu Králíčkovou, aby uzavřela záležitost jeho výroku ke střelbě na filozofické fakultě. V tiskové zprávě dnes poukázal na to, že zejména kvůli podle něj neadekvátním krokům univerzity čelil on i jeho rodina urážkám. Trestní oznámení, které škola na Kobzu podala, policie odložila, potvrdil ČTK mluvčí pražských policistů Jan Daněk. Vyjádření školy ČTK shání.
101 fotografií

Poslanec Kobza žádá UK, aby uzavřela záležitost jeho výroku o střelbě

Praha
Chemiklání 2024 na Univerzitě Pardubice
/VIDEO, FOTO/ Žáci středních škol dorazili v pondělí 5. února na Fakultu chemicko-technologickou Univerzity Pardubice, aby prokázali svůj um v oblasti chemie. Na Univerzitu přijeli mladí chemici z Čech, ale i ze Slovenska, aby propojili Univerzitu Pardubice s univerzitami na Britských ostrovech. Letos přibyla jedna novinka - soutěžící řeší stejné úlohy bez rozdílu s univerzitami Cambridge a Oxford. 
38 fotografií

Chemiklání na Univerzitě opět bavilo, přijeli studenti z Čech i Slovenska

Pardubicko
Ústecká univerzita pořádá pro uchazečky a uchazeče o studium další dny otevřených dveří.
Ústecká univerzita pořádá pro uchazečky a uchazeče o studium další dny otevřených dveří. Mají ještě v době internetu smysl? Co jim může vstup do univerzitních budov nabídnout víc, než pečlivě strukturované informace na www stránkách? Právě atmosféru vysoké školy, kterou budou dalších tři až pět let svého života navštěvovat, a mnohé navíc.
11 fotografií

FOTO: Open day se blíží, ústecká univerzita se otevře novým uchazečům o studium

Čtenář reportér