ŠTÍTEK: univerzita

Akademický senát Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) volí kandidáta na rektora.
Západočeská univerzita v Plzni (ZČU) volí dnes kandidáta na rektora, který povede univerzitu od 1. března 2023 do konce února 2027. Na post rektora kandidují končící děkan Fakulty strojní Milan Edl a někdejší děkan Fakulty elektrotechnické Jiří Hammerbauer.
3 fotografie

Edl nebo Hammerbauer? Univerzita volí rektora

Plzeňsko
Tisková konference Andreje Zubova na Masarykově univerzitě v Brně.
/VIDEO/ Masarykova univerzita v Brně hostí v těchto dnech ruského historika Andreje Zubova. Jeden z největších odborníků na ruské dějiny, který je současně dlouhodobým kritikem putinovského režimu, zde našel azyl poté, co se situace v jeho domovské zemi ještě více vyostřila. Zubov však v Brně nebude pobývat pouze jako uprchlík. Na Masarykově univerzitě povede seminář filozofie ruské historie, ve kterém se se studenty bude zamýšlet nad tím, nakolik je politická totalita součástí ruské DNA. Přednáškový cyklus začal minulý týden a potrvá šest týdnů. Přednášky budou na internetu dostupné i všem zájemcům.
17 fotografií

Ruský historik Zubov bude přednášet na Masarykově univerzitě v Brně

Brněnsko
Michal Ježek se svou novou knihou.
/ROZHOVOR/ Hana Kondasová alias Hanako je třicetiletá, vtipně „praštěná“ žena, která nemá do svých třicátých narozenin štěstí na vztahy. Na naléhání své nejlepší kamarádky se rozhodne zúčastnit rychlorande. Zde poznává velice zvláštní muže s jejich originálními historkami. Po třetím se rozhodne vzdát a utéct, když jí však do života vstoupí Adam a její život dostává nečekaný nový směr. Takový příběh čeká na čtenáře knihy Nesnáze českých sexbytostí, kterou napsal Michal Ježek z České Lípy.
5 fotografií

Popisovat rychlorande z pohledu ženy je věrohodnější, říká autor nové knihy

Volný čas
Prémiovaný!
Loni bylo za trestné činy v Rakousku odsouzeno 25 626 osob, meziročně o 0,2 % víc. 84,9 % z nich byli muži. Rakouskou státní příslušnost mělo 59,1 % potrestaných. Většinou šlo o majetkové delikty (32,2 %), následovaly činy proti zdraví 18,6 %, drogové 14,2 % a pro porušení sexuální integrity 3,3 % (meziroční největší vzestup o 15,3 %).

Od sousedů: Jak loni hřešili Rakušané

Českobudějovicko
Vědci na Technické univerzitě v Liberci vyvíjí speciální vozítko, které je extra odolné, uveze až jednu tunu nákladu a dovede jezdit samo.
/FOTO, VIDEO/ Vozítko nedozírných možností a výkonů vyvíjí týmy vědců Technické univerzity v Liberci. Necelé čtyři roky pracují na vzniku speciálního vozidla, které dokáže nejen samo jezdit, ale vyhýbat se i překážkám na trase a zejména odolávat různých vnějším vlivům. Využitelné by mohlo být například v průmyslu, ale třeba i u armády nebo policie.
5 fotografií

Uveze tunu a dokáže jet samo. Liberečtí vědci vyvinuli super vozítko

Liberecko
Vědci na Technické univerzitě v Liberci vyvíjí speciální vozítko, které je extra odolné, uveze až jednu tunu nákladu a dovede jezdit samo
Vozítko nedozírných možností a výkonů vyvíjí týmy vědců Technické univerzity v Liberci. Necelé čtyři roky pracují na vzniku speciálního vozidla, které dokáže nejen samo jezdit, ale vyhýbat se i překážkám na trase a zejména odolávat různých vnějším vlivům. Využitelné by mohlo být například v průmyslu, ale třeba i u armády nebo policie.
5 fotografií

VIDEO: Uveze tunu a dokáže jet samo. Liberečtí vědci vyvinuli speciální vozítko

Věda a technika
Biskupské gymnázium Brno. Ilustrační foto.
Nové gymnázium v Brně by se studentům mělo otevřít od září příštího roku. Bude přírodovědně orientované a propojené s univerzitami i firmami z oboru. Škola nabídne pět set nových studijních míst a bude tak reagovat na nedostatek kapacity na gymnáziích v Jihomoravském kraji. Veřejné gymnázium v hlavním krajském městě vznikne po třicetileté pauze. Jeho přípravu má na starosti Střední průmyslová škola chemická v Brně.
5 fotografií

V Brně bude nové přírodovědné gymnázium. Propojené bude s univerzitami i firmami

Brněnsko
Kampus UJEP oslavil své dokončení, zahráli také Mňága a Žďorp.
/FOTO/ Ve čtvrtek 6. října došlo v kampusu UJEP při přiležitosti jeho dokončení ke skutečně velkolepé oslavě. Během dne se na otevřeném prostranství před novou budovou CPTO vystřídaly tisíce lidí, kterým k poslechu zahrála trojice kape.l Tribubu, The Silver Spoons a Mňága a Žďorp. Komu by nestačilo občerstvení a hudba na místě, mohl dorazit ještě na afterparty do Veřejného sálu Hraničář, kde měl svůj set připravený DJ Marty.
40 fotografií

Univerzitní kampus v Ústí oslavil své dokončení, zahráli také Mňága a Žďorp

Volný čas
Mňága a Žďorp.
/ROZHOVOR/ Až do časů nešťastného covidu bývala valmezská rocková skupina Mňága a Žďorp, parta okolo lídra a autora písní i zpěváka Petra Fialy, jednou z mnoha, které v Ústí hrávaly dost často. Pandemie ale dost změnila, nyní tu slýcháme její hity „Hodinový hotel“, „Výhledově“ či „I cesta může být cíl“ hezky naživo spíše výjimečně – a to i na rozdíl od sousedního Děčína i Teplic. První velká změna nás čeká až ve čtvrtek 6. října navečer. 
8 fotografií

Moc se na vás těšíme, hlásí Ústí a jeho univerzitě skupina Mňága a Žďorp

Volný čas
Mňága a Žďorp.
Stali jsme se jedinečným místem k setkávání osobností UJEP. Místem, které nás utváří. Místem, kde se potkáváme a vy nám otevíráte svá srdce, do kterých vstupujeme, třeba jen na pouhý den. Transformujete s námi prostředí svými neotřelými nápady, které společně s vervou realizujeme. Předáváte své znalosti a zkušenosti nadšencům prahnoucím po informacích a navštěvujete naše prostory s cílem splnit si své sny.
14 fotografií

UJEP slaví dokončení Kampusu. Hrát bude populární Mňága a Žďorp

Čtenář reportér
V moři čekají na objevení tisíce vraků. Ilustrační foto.
Mnoho životů mohlo být ušetřeno, kdyby se zpráva o ledovci dostala až na lodní můstek. Přes 1 500 lidí by se znovu ocitlo v objetí svých rodin namísto v ledových paží Atlantského oceánu. Britská obchodní parní loď SS Mesaba se Titanic v den neštěstí snažila varovat před blížícím se nebezpečím. Ten zprávu přijal, ale k lidem, kteří mohli osud lodi změnit, se už nedostala. Mesaba, která se snažila tragédii zabránit, byla poté přes sto let nezvěstná. Nyní ji vědci našli na dně Irského moře.

Varovala Titanic před ledovcem, pak na sto let mizela. Teď loď SS Mesaba našli

Objevy
Restaurace, jídlo - Ilustrační foto
Po zdražování cen za ubytování na kolejích brněnských vysokých škol provětrá studentské peněženky od začátku nového semestru také navýšení částek za jídlo v menzách. Hlouběji do kapsy si sáhnou lidé na Masarykově i Mendelově univerzitě a na Vysokém učení technickém v Brně. Důvodem jsou především rostoucí ceny za energie a zohlednění inflace.
7 fotografií

Zdražování ubytování na kolejích? Studentům v Brně provětrají kapsy také menzy

Brněnsko
Koupal se přes tisíc let...
Několik týdnů se připravovalo vyzdvižení šestitunového stromu dlouhého deset metrů z hloubky asi osmnácti metrů v jezeře v Altausse ve Štýrsku v rámci výzkumného projektu správy rakouského lesnictví, zemědělské univerzity ve Vídni a nadace Waltera Munka, který má vyjasnit původ jezera a získat poznatky z vývoje klimatu a zatížení mikroplasty.

Od sousedů: Vytáhli z jezera 1400 let starou jedli

Z okolí
Táborské společenské centrum Univerzita chystá akustické vystoupení Tomáše Ortela.
Co si budeme nalhávat, je zkrátka radostí, když se jakékoli společenské centrum rozhodne zprostředkovat svým návštěvníkům mimořádný kulturní zážitek. Tentokrát zdvihlo hozenou rukavici táborské centrum Univerzita. Na koncert pozvali Tomáše Ortela, dříve Hnídka, s jeho akustickým hudebním vystoupením.

Komentář Jiřího Dintara: Ortel pro Univerzitu

Táborsko