ŠTÍTEK: univerzita

Saccorhytus Coronarius.
O jednoho příbuzného méně. Vědci tvrdí, že vyřešili jednu z evolučních záhad, která zahrnuje zkamenělé vrásčité stvoření bez análního otvoru staré 535 milionů let. Odborníci ho doposud považovali za nejstaršího známého předchůdce člověka. Dodatečná analýza ale ukázala, že jde ve skutečnosti o předka pavouků a hmyzu.

Nejstarší předchůdce člověka? Ne, vědci vyřešili jednu z evolučních záhad

Objevy
Technická univerzita v Liberci. Ilustrační foto.
Poprask na akademické půdě způsobilo před několika měsíci nařčení vyučujícího ze sexuálního obtěžování. Docent Richard Jedlička, tehdy působící na Fakultě přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci (FP TUL), se měl podle několika studentek opakovaně dopustit sexistických narážek, nemístných komentářů a nevhodných doteků.

Docent se choval nevhodně, rozhodla komise. Na liberecké univerzitě končí

Liberecko
Lidé se bavili folklorem U sovy i v Pavlínině dvoře
Ženy z belgického souboru se daly do praní špinavého prádla na malém podiu U sovy. Jako milovnici zajímavé módy mě zaujala u nás neobvyklá barevnost oblečení tanečníků ze 100% přírodních materiálů, což soubor vždy zdůrazňuje. Dívka ac hlapec zatančili působivou kreaci s lovaňskou a vlámskouvlajkou. Za fotografie velmi děkujeme Lence Hoffmannové
47 fotografií

Den druhý: Folklorní festival rozproudila mexická energie i belgické tradice

Čtenář reportér
Univerzita Karlova (UK) - Karolinum
Mezi 1000 nejlepších vysokých škol na světě se v letošním žebříčku zařadilo osm českých univerzit, o jednu více než loni. První desítce seznamu nejlepších vysokých škol ARWU (Academic Ranking of World Universities) vévodí americké a britské univerzity, první místo si už podvacáté v řadě vysloužila Harvardova univerzita. Nejlepší českou školou je podle žebříčku Univerzita Karlova, která skončila na děleném 301. až 400. místě.

Tisícovka nejlepších. Mezi top univerzity světa se dostalo osm škol z Česka

Česko
Šedesátka dětí z Vysočiny a Dolního Rakouska trávila druhý srpnový víkend aktivitami Mladé univerzity Waldviertel–Vysočina.
Šedesátka dětí z Vysočiny a Dolního Rakouska trávila druhý srpnový týden aktivitami Mladé univerzity Waldviertel–Vysočina. Z univerzitního kampusu v Raabsu se v půlce týdne děti ve věku jedenáct až čtrnáct let vydaly do Jihlavy, aby zde strávily den plný poznání i zábavy.  Program byl záměrně návratem k tomu nejlepšímu, co nabídly předchozí ročníky. Děti vytvářely obrazy nebo vařily s šéfkuchařem Petrem Marešem.
24 fotografií

Letošní mladá univerzita hýřila barvami. Děti z Vysočiny a Rakouska se bavily

Čtenář reportér
Promoce má před sebou na 900 absolventů UJEP.
Na přelomu června a července získá vysokoškolský titul na 900 čerstvých absolventů Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Po dvouleté odmlce způsobené pandemií covid-19 se promoční ceremoniály vracejí do zaběhnutých kolejí a slavnostní okamžik převzetí vysokoškolského titulu si může vychutnat kromě promujícího také celá jeho rodina.   
5 fotografií

Promoce má před sebou na 900 absolventů UJEP. Sláva proběhne v divadle i muzeu

Čtenář reportér
Univerzita Tomáš Bati ve Zlíně. Ilustrační foto
Rektor Univerzity Tomáše Bati Vladimír Sedlařík jmenoval nově zvolené děkany Fakulty logistiky a krizového řízení a Fakulty technologické. Zuzana Tučková (FLKŘ) a Roman Čermák (FT) navazují na předchozí působení v tomto úřadu a stávají se děkany na další čtyřleté funkční období.

Děkany zlínské univerzity zůstávají Tučková a Čermák

Zlínsko
Po nedávném zahájení stavby terminálu B u nádraží začala také výstavba terminálu u Univerzity Pardubice
/FOTOGALERIE/ Kromě terminálu B, který vyroste v blízkosti pardubického vlakového nádraží, město začíná budovat nový terminál u univerzity. Nové zastávky mají sloužit vozům městské hromadné dopravy i meziměstským a dálkovým autobusům, které v Hradecké ulici cestujícím zastavují. Stavba za 26 milionů korun začala ve středu 1. června a hotová má být v únoru.
17 fotografií

Začíná stavba terminálu Univerzita. Bude levnější a dřív než ten u nádraží

Pardubicko
Od června je možné se hlásit na univerzitu třetího věku na UJEP. Na snímku jsou posluchači kurzu o hudbě 2022.
Celoživotní vzdělávání, jako proces získávání a rozvoje vědomostí, schopností i praktických dovedností od narození do zralého věku, je již nyní považováno za samozřejmou formu aktivního přístupu jedince k učení. Příležitost takto se vzdělávat je navíc v současné době dostupná všem. Jednou z forem celoživotního učení jsou Univerzity třetího věku (U3V).

Od června je možné se hlásit na univerzitu třetího věku na UJEP

Čtenář reportér
Ferdinand Kráľ
/ZAMĚSTNANECKÁ LIGA DENÍKU/ Svůj tým do Zaměstnanecké ligy postavila také Slezská univerzita v Opavě. Její tým byl postaven na slovenských základech. Osu tvořili Ferdinand Kráľ, Matej Machej, Andrej Piňák a Radim Jaroš. Vysokoškoláci nakonec po dobrém rozjezdu obsadili čtvrté místo.
14 fotografií

Slezská univerzita sází na slovenské fotbalisty

Fotbal
Zaměstnanecká liga Deníku, 23. května 2022 v Bolaticích. Vítězný tým Opall-Agri s.r.o.
/ZAMĚSTNANECKÁ LIGA, FOTOGALERIE/ Tenhle turnaj nenudil! Krásný fotbalový areál v Bolaticích na Opavsku hostil druhý ročník okresního kola Zaměstnanecké ligy Deníku. Šest týmů si to rozdalo o postup do Poličky, kde se odehraje semifinálový podnik deníkovského šampionátu. Dramatické finále nakonec rozhodl proměněnou penaltou brankář Petr Štencel, klíčový muž vítězného celku Opall-Agri.
65 fotografií

Drama v Bolaticích! Penaltovou loterii si podmanil brankář vítězů z Opall–Agri

Fotbal
Ilustrační foto.
Jedna ze studentek Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity se svěřila děkanovi Stanislavu Balíkovi, že ji jeden z pedagogů po studentském večírku sexuálně napadl. Podle Deníku N se jednalo o politologa Pavla Dufka. Ten následně na škole skončil. Balík jméno učitele nezveřejnil. „Nemohu si dělat, co se mi zlíbí, jsem vázán právními předpisy. Je to údaj z osobního spisu. Ani co přesně se stalo, nechtěla studentka veřejně konkretizovat,“ řekl Balík Deníku Rovnost.
3 fotografie

Sexuální napadení brněnské studentky: Masarykova univerzita učitele vyhodila

Brněnsko
Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity.
Jedna ze studentek Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity se svěřila děkanovi Stanislavu Balíkovi, že ji jeden z pedagogů po studentském večírku sexuálně napadl. Podle Deníku N se jednalo o politologa Pavla Dufka. Ten následně na škole skončil. Balík jméno učitele nezveřejnil. „Nemohu si dělat, co se mi zlíbí, jsem vázán právními předpisy. Je to údaj z osobního spisu. Ani co přesně se stalo, nechtěla studentka veřejně konkretizovat,“ řekl Balík Deníku Rovnost.
3 fotografie

Měl sexuálně napadnout studentku. Masarykova univerzita pedagoga vyhodila

Krimi
Budovy ZČU v Plzni na Borech
Národní akreditační úřad (NAÚ) zahájil řízení k omezení akreditace na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. Rozhodl tak na základě provedené kontroly, která konstatovala závažné nedostatky při uskutečňování magisterského studijního programu Právo a právní věda.

Právnické fakultě ZČU v Plzni hrozí omezení akreditace

Plzeňsko
Eva Kubíčková
Česká sprinterka Eva Kubíčková, která v červnu oslaví teprve devatenácté narozeniny, patří mezi největší talenty české atletiky. Ostatně letos se dokonce kvalifikovala na halové mistrovství světa dospělých. Halová mistryně republiky i juniorská rekordmanka ve sprintu na 60 metrů si tak mohla vybírat mezi českými vrcholovými středisky, ale rodačka ze Šumperka raději zvolila cestu spojenou se studiem v USA.

Studium v USA? Běžně o sprinterky takový zájem nebývá, pochvaluje si Kubíčková

Ostatní sporty
Jizerské hory.
Menší zájem o tuzemskou dovolenou, pokles ubytovaných hostů o desítky procent a odliv pracovníků ze sektoru služeb. Tak vypadá po epidemii koronaviru situace v cestovním ruchu, čemuž nepomohl ani současný konflikt na východě Evropy. Liberecká ekonomická fakulta s partnery z Polska proto mapují dopady koronakrize na cestovní ruch v regionu Jizerských hor a navrhují i konkrétní řešení, jak z krize vybřednout.
6 fotografií

Jak pomoci cestovnímu ruchu v Jizerkách? Na to hledají odpovědi univerzity

Liberecko