ŠTÍTEK: univerzita

Michaela Dlouhá
Domácí derniéra volejbalistek Přerova v aktuální extraligové sezoně byla zároveň nezapomenutelným zážitkem pro domácí blokařku Michaelu Dlouhou. Ne že by samotný duel s favorizovaným Prostějovem byl nějak speciální. Zubřice v něm padly 0:3. Talentovaná hráčka se však po třech letech strávených v Přerově de facto loučila s městem a klubem, který jí přirostl navždy k srdci.
9 fotografií

Z Přerova na univerzitu v Americe. Splněný sen, říká volejbalistka Dlouhá

Ostatní sporty
Miroslav Ševčík
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) Miroslav Ševčík v úterý 14. března požádal rektora Petra Dvořáka o více času na rozhodnutí, zda rezignuje. Uvedl, že požádal o "přiměřenou dobu na rozmyšlenou". Část zaměstnanců, s nimiž chce o situaci mluvit, je podle něj na jarních prázdninách. Rektor VŠE vyzval Ševčíka k rezignaci v pondělí 13. března, děkan podle něj dlouhodobě poškozuje dobré jméno a zájmy školy. Studenti svolali na středu 15. března demonstraci před sídlem školy.
67 fotografií

Ševčík žádá o více času na rozhodnutí o rezignaci, studenti svolali demonstraci

Praha
Vysoká škola ekonomická v Praze.
Většina studentských členů akademického senátu Vysoké školy ekonomické (VŠE) vyzvala Miroslava Ševčíka k odstoupení z pozice děkana Národohospodářské fakulty VŠE. Studentští zástupci v samosprávném zastupitelském orgánu univerzity tak učinili v pondělí 13. března prostřednictvím otevřeného dopisu, který Ševčíkovi adresovali. Ševčíkovo veřejné vystupování podle nich není adekvátní k funkci děkana, protože poškozuje dobré jméno vysoké školy. K výzvě se připojili také studenti a absolventi VŠE a někteří akademici. Ševčík se podle serveru Forum 24 v sobotu 11. března zapojil do pokusu odstranit ukrajinskou vlajku z Národního muzea. Děkan to dnes ve svém prohlášení odmítl.

Studenti v akademickém senátu VŠE vyzvali děkana Ševčíka k rezignaci

Praha
Mendelova univerzita.
Mendelova univerzita v Brně se odvolala proti rozhodnutí Národního akreditačního úřadu, který jí kvůli chybám odebral akreditace pro některé obory. Rektor Jan Mareš informoval že hlavní snahou je zajistit stávajícím studentům dotčených programů dostudovat a také zajistit možnost podat návrhy nových studijních programů. Pochybnosti vznikly kolem zahraničních studentů, kteří údajně neobvykle rychle absolvovali doktorské programy na provozně ekonomické fakultě. Univerzita po kontrole odebrala dva doktorské tituly.

Dva studijní programy mají stopku. Mendelova univerzita se odvolala

Brněnsko
František Hamza, český lékař a spisovatel
Datum narození dvou významných osobností, které se výrazně zapsaly do dějin Československa, si připomínáme ve stejný den. „První osobnost, na kterou bychom chtěli v první řadě vzpomenout je profesor MUDr. František Hamza, jehož 155. výročí od jeho narození si připomínáme právě dnes, 7. března.

Dvě významné osobnosti pojí dnešní datum narození

Čtenář reportér
Výcvik nových armádních profesionálů ve Vyškově. Ilustrační foto
Student prvního ročníku Univerzity obrany v Brně, který zemřel při taktickém výcviku ve vojenském prostoru Vyškov, neměl při tragickém úrazu zbraň nabitou ostrou ani cvičnou municí. Mluvčí univerzity Vladimír Šidla ČTK sdělil, že lze tedy vyloučit střelné zranění. Případ vyšetřuje Vojenská policie, která si vyžádala vypracování znaleckého posudku.

Tragická smrt studenta ve Vyškově: vyšetřování pokračuje, zbraň nebyla nabitá

Nehody
Demonstrace studentů Masarykovy univerzity proti zvyšujícím se cenám kolejného.
/VIDEO/ Proti zvýšení kolejného pokojně demonstrovaly na Moravském náměstí Brně v pondělí zhruba dvě desítky studentů Masarykovy univerzity. Ti už dříve sepsali petici. Demonstrace je reakcí zejména na únorové zdražení studentského ubytování o plnou výši inflace. Kromě únorového zdražení jim vadí, že k navýšení kolejného došlo už v loňském roce a navyšovat univerzita hodlá i nadále. Předmětem kritiky studentů je i její komunikace, technický stav kolejí nebo výše ubytovacího stipendia. Ve stejný den se má sejít také ubytovací komise. Deník o kauze informoval už na začátku února.
16 fotografií

Protest studentů v Brně: Koleje brutálně zdražily, cena neodpovídá kvalitě

Brněnsko
Studenti si stěžují i na hygienické podmínky na kolejích.
/FOTO/ Na skokový nárůst cen kolejí si stěžují studenti brněnské Masarykovy univerzity. Cena za noc od začátku akademického roku zaznamenala oproti předchozímu nárůst o 34 procent a od středy má dojít k dalšímu zvýšení. Cena kolejí se tak pro studenty vyšplhá i na více než pět tisíc měsíčně. O tom, že si připlatí, se přitom studenti dozvěděli jen deset dní před navýšením kolejného. Univerzita se však brání.
5 fotografií

Kritika zdražování na kolejích v Brně: nájem přes 5 tisíc, v noci vypnuté topení

Brněnsko
Studentské bydlení. Ilustrační snímek
Na skokový nárůst cen kolejí si stěžují studenti brněnské Masarykovy univerzity. Cena za noc od začátku akademického roku zaznamenala oproti předchozímu nárůst o 34 procent a od středy má dojít k dalšímu zvýšení. Cena kolejí se tak pro studenty vyšplhá i na více než pět tisíc měsíčně. O tom, že si připlatí, se přitom studenti dozvěděli jen deset dní před navýšením kolejného. Univerzita se však brání.

Koleje v Brně zdražily. Drastické, reagují studenti na nárůst až o pět tisíc

Energie
Matt Berlin si v pětadvaceti letech odkroutil vysněnou premiéru v NHL.
Gesto, které se v nejslavnější hokejové lize světa jen tak nevidí. O vskutku fenomenální kousek se postarali v kanadském Edmontonu, kde se v ten večer podařilo splnit jeden velký celoživotní sen. Těsně před koncem utkání proti Chicagu si hráči Oilers v čele s hvězdným kapitánem Connorem McDavidem odsouhlasili výměnu brankářů a mezi tři tyče poslali záložního gólmana, pětadvacetiletého studenta z Alberty.

Splněný sen v Edmontonu. McDavid a spol. poslali do branky studenta univerzity

Hokej
Prezident Zeman jmenoval docenta Koutského rektorem ústecké univerzity.
Končící prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě čtyři nové rektory včetně toho ústeckého. Stalo se tak v uplynulých dnech na základě návrhu akademického senátu Univerzity J. E. Purkyně (UJEP). Docent Jaroslav Koutský nahradí končícího rektora, docenta Martina Baleje ve funkčním období od 18. března 2023 do 17. března 2027. Informovaly o tom univerzita v Ústí nad Labem a Pražský hrad.

Prezident jmenoval nového rektora UJEP Koutského. Dekret má ještě od Zemana

Ústecko