ŠTÍTEK: vědec

Tisková konference na Sněmu Akademie věd ČR 12. prosince v Praze. Na snímku předsedkyně Eva Zažímalová.
Vědci z Akademie věd ČR (AV ČR) letos získali dva prestižní granty Evropské rady pro výzkum, v biologii a v ekonomii. Další badatelé se podíleli na světově významných objevech, například na vysvětlení původu kosmického záření nebo na vyvinutí metody, která umožní přenos léčiv velmi odolných typů rakoviny. Letošní úspěchy vědců dnes shrnula na zasedání Akademického sněmu předsedkyně této instituce Eva Zažímalová. Zmínila se také o rozpočtu, který se má v roce 2018 zvýšit o 550 milionů korun na více než 5,6 miliardy.
16 fotografií

Akademii věd se zvýší rozpočet, podílela se na světových objevech

Podnikání
Ilustrační foto
Plešatost trápí mužskou populaci už od počátku věků. V současnosti je na světě okolo 1,5 miliardy lidí, kteří mají s vypadáváním vlasů problémy. S tím by mohl být jednou provždy konec, myslí si tým vědců z Jižní Koreje. Ten nedávno představil speciální preparát zvaný PTD-DBM. Unikátní je v tom, že zabraňuje vypadávání vlasů, navíc podporuje jejich opětovný růst.

Vědci ze Soulu vyvinuli preparát proti vypadávání vlasů

Zdraví
Snímek, který byl pořízen na stanovišti Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově.
Průlet jasného meteoru, tzv. bolidu, nad jižní částí České republiky zaznamenali v neděli 3. prosince dva náhodní pozorovatelé a speciální přístroje tzv. Evropské bolidové sítě. Centrum této sítě se nachází v Astronomickém ústavu Akademie věd ČR v Ondřejově. Vědci vyzývají veřejnost na jihu Čech k pomoci s hledáním meteoritů.

Nad Českem proletěl vzácný bolid. Astronomové vyhlašují pátrání

Česko
Halszkaraptor escuilliei
/VIDEO/ Paleontologové objevili v pískovcových skalách na území Mongolska zcela zachovalé pozůstatky velmi neobvyklého pravěkého tvora. Ačkoli nově popsaný živočich svým vzhledem připomíná spíše kachnu, podle odborníků se jedná o vůbec prvního masožravého dinosaura, který dokázal plavat.

Vědci objevili pozůstatky nového dinosaura. Vypadá jako kachna

Svět
Cena Neuron
Ocenění sedmi vědeckým osobnostem předá dnes večer Nadační fond Neuron. Ceny Neuron za přínos světové vědě se udílejí v sedmi oborech. Kromě toho pořadatelé představí vítěze letošní soutěže Neuron Impuls, v níž mohou mladí vědci do 40 let žádat o podporu pro své projekty.

Sedm vědců dnes převezme Ceny Neuron za světový přínos

Praha
Režišér Michael Tarant
Pardubice - Malá scéna ve dvoře Východočeského divadla v Pardubicích včera uvedla premiéru hry německého spisovatele, dramatika a hudebního vědce Paula Barze s názvem Mohla to být hvězdná chvíle.

Tarant: Hra je šifrovaný dopis

Pardubicko
Nejprestižnější české ocenění za vědu, výzkum a inovace Česká hlava letos získali dva odborníci z brněnské Masarykovy univerzity – Karel Škubník (vlevo) a Jiří Damborský.
Brno – Jeden zkoumá včelí vir, druhý upravuje bílkoviny pro využití v průmyslu a medicíně. Nejprestižnější české ocenění za vědu, výzkum a inovace Česká hlava letos získali dva odborníci z brněnské Masarykovy univerzity. Cenu Doctorandus za přírodní vědy získal Karel Škubník z vědeckého institutu Ceitec, ocenění Invence společnosti Kapsch dostal Jiří Damborský z Přírodovědecké fakulty univerzity.

Česká hlava do Brna. Ocenění získali dva vědci z Masarykovy univerzity

Brněnsko
Ilustrační foto
Brno – Jako každé ráno jsem pospíchala do práce. Při obouvání jsem si ještě stačila pomyslet, že je mi nějak divně, pak jsem se svezla k zemi. Ještě nějakou dobu poté jsem měla úplně nehybnou pravou část těla. Tak popisuje den, kdy dostala mrtvici, dvacetiletá Věra. Odhalit cévní mozkovou příhodu rychleji a přesněji teď dopomůže metoda mladého výzkumníka z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Ondřeje Volného. Dostal za ni prestižní cenu.

Revoluční metoda: mrtvici odhalí i nezkušený lékař

Z okolí
Předávání Ceny města Blanska za kulturu.
Blansko /FOTOGALERIE/ – Pochybnosti o úrovni udělování Cen města Blanska za kulturu neskrývali v posledních letech nejen mnozí obyvatelé města, ale i ocenění umělci. Výtvarnice Eva Kupová, jejíž manžel se na organizaci ceremoniálu dříve podílel, odmítla loni cenu dokonce převzít. „Rozhodla jsem se tak z úcty ke svému muži. Cena měla být prestižní a já nesouhlasím s tím, jak se dnes kultura v Blansku dělá,“ uvedla tehdy na vysvětlenou pro Deník Rovnost. Blanenští radní se nyní rozhodli pro změnu.
5 fotografií

Se spornými soškami za kulturu se rozloučili. Cenu města může získat každý

Volný čas
Lékařská fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové - ilustrační foto.
Hradec Králové - Mezinárodní konference zaměřená na mladé vědce začala ve čtvrtek ve výukovém centru Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

Mladí vědci se setkali v Hradci

Hradecko
Rys Kryštof je dál v krasu. O kořist se dělí.
Blanensko /FOTOGALERIE/ – Rys Kryštof možná odejde z Moravského krasu. Obávají se toho zoologové, kteří šelmu dlouhodobě sledují. „Blíží se zima, což je u rysů období říje. Samci si hledají partnerku. V Krasu ale žádná samice není. Může se ji proto vypravit hledat,“ vysvětlil zoolog z Mendelovy univerzity v Brně Martin Duľa.
7 fotografií

Odejde z Moravského krasu? Rys Kryštof se poohlíží po samici

Blanensko
Kouř z výfuků v pražské dopravě.
Praha společně s ČVUT a Ústředním automotoklubem (ÚAMK) uskutečnila orientační měření emisí aut za běžného provozu, a to proto, aby zjistila, kolik po metropoli jezdí vozů, které neplní normy. Jedná se o auta, která mají vymontovaný nebo neudržovaný filtr pevných částic. Ve čtvrtek to médiím sdělila radní Jana Plamínková a Michal Vojtíšek z ČVUT. V současné době budou vědci analyzovat získaná data a podle výsledků město určí postup.
12 fotografií

Praha si nechala experimentálně změřit emise. Chce zjistit počet aut bez filtru

Praha
Měření kvality ovzduší. Ilustrační foto.
Liberecký kraj, Česká Lípa – Krajská hygienická stanice zveřejnila výsledky měření kvality ovzduší v České Lípě. Výrazné nebezpečí nehrozí, prostor pro zlepšení tu ale je.

Zkoumají vzduch, co dýcháme

Českolipsko
Voskovička jsanová zničila na Znojemsku tři procenta lesů. Nejvíc ejsou zasažené jasanové porosty u Lechovi.
Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – Pro Zdenu Šlichtovou z Tvrdonic neznamenaly uschlé jasany v okolí její vesnice nic překvapivého. „Všimla jsem si uschlých stromů, ale nevěděla jsem, čemu to přisoudit,“ podotkla Šlichtová. Za ničím mimořádné je nepovažovala.
6 fotografií

Kalamita. Lesy v regionu ničí asijská houba

Z okolí
Cannafest můžete navštívit od pátku do neděle.
Jeptišky od pátku do neděle nabízí v pražských Letňanech lubrikační gel, který vám rozvibruje tělo. U přadleny si zase můžete koupit oblečení z Konopné dílny. Na chuť si pak můžete dát konopnou cukrovou vatu a zapít ji konopným pivem. Na výstavišti se tento víkend koná již osmý ročník mezinárodního veletrhu konopí a léčivých bylin. Představí se na něm 250 vystavovatelů z 25 různých zemí.
28 fotografií

Jeptišky s lubrikantem i oblečení z konopí. V Letňanech startuje Cannafest

Praha
Epidermolysis bullosa. Ilustrační snímek.
Italští vědci vyvinuli náhradní kůži pro dítě trpící vzácnou vrozenou poruchou epidermolysis bullosa, známou též jako nemoc motýlích křídel. Geneticky modifikovaná kůže nyní pokrývá osmdesát procent těla devítiletého syrského chlapce. Operaci provedli němečtí lékaři, kteří postup následně publikovali v odborném časopisu Nature.  

Lékaři poprvé transplantovali kůži pacientovi s nemocí motýlích křídel

Zdraví
Tesla Model S.
Vědci z amerického Massachusettského technologického institutu (MIT) učinili průzkum, na základě kterého vyšlo pár nelichotivých čísel pro elektromobily, tolik velebené v poslední době. Při počítání celkových emisí za životnost automobilu se totiž zjistilo, že Model S od Tesly vychází v oblasti emisí hůř než malé auto s konvenčním benzínovým motorem.
8 fotografií

Tesla může zatěžovat životní prostředí víc, než malé auto na benzín, tvrdí vědci

Život řidiče
Ovce rozpoznají známé tváře
Na britské univerzitě v Cambridgi provedli unikátní výzkum. Stádo osmi ovcí zde cvičili v rozpoznání tváří známých osobností, například bývalého prezidenta Baracka Obamy, herečky Emmy Watsonové nebo zprávařky BBC Fiony Bruceové. Zvířata pak dokázala rozeznávat tyto obličeje od jiných s velmi vysokou pravděpodobností. Informal o tom server Washington Post.
4 fotografie

Ovce poznaly Obamu. Podle vědců mají mentální fotoalbum jako lidé

Svět