ŠTÍTEK: vědec

Cena Neuron
Ceny Neuron za přínos světové vědě získá sedm osobností napříč vědními obory. Jejich jména Nadační fond Neuron zveřejnil dnes v tiskové zprávě. Ocenění dostanou 6. prosince, ve stejný den jako laureáti cen pro mladé vědce Neuron Impuls. Podle místopředsedy správní rady fondu Pavla Hobzy vybrala rada "zralé vědecké osobnosti" a také 15 mladých badatelů, kteří stojí na začátku své kariéry.

Ceny Neuron za přínos světové vědě získá sedm osobností

Praha
Ilustrační foto
V rezidenci pražské primátorky bude dnes odpoledne předána Cena Jaroslava Seiferta. Jejími letošními laureáty se stali literární kritici a historikové Jiří Brabec a Jiří Opelík. Cenu udílí Nadace Charty 77 a jména laureátů oznamuje vždy v předvečer Seifertových narozenin - 22. září příslušného roku. Cena je spojena s odměnou 100.000 korun.

Literární vědci Brabec a Opelík dostanou Seifertovu cenu

Společnost
Sídlo Ústavu pro studium totalitních režimů. Ilustrační foto.
Historici z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) chystají příští týden mezinárodní konferenci o sovětské tajné policii. V prosinci uplyne 100 let od chvíle, kdy byla založena Čeka - Všeruská mimořádná komise pro boj proti kontrarevoluci a sabotáži. Na ni později navázaly známější NKVD nebo KGB. Na konferenci přijedou vědci z Pobaltí, bývalé Jugoslávie, Španělska, USA a dalších zemí.

Historici poodhalí práci sovětské tajné policie od roku 1917

Praha
Test laseru. Ilustrační foto.
Skupina vědců a vývojářů z firem zkonstruovala nový typ laseru. Hodí se například pro opracování citlivých materiálů, využití proto může mít v průmyslu, letectví a kosmonautice. V budoucnu by mohl sloužit i lékařům. Oznámila to v dnešní tiskové zprávě Technologická agentura (TA ČR), která výzkum a vývoj vláknových laserů podpořila dotací 25 milionů korun.

Čeští výzkumníci vylepšili vláknový laser, uplatní se v průmyslu

Praha
Ivan Hoffman
Aktuální zpráva o pokračujícím poklesu výkupních cen plastů je informací, kvůli které bychom asi měli panikařit. Vypovídá o tom, že se plastů produkuje výrazně víc, než se jich recykluje. Tím pádem přibývá plastového odpadu, který zamořuje přírodu.

Den Ivana Hoffmana: Máme problém

Hoffmanův deník
Řeka Morava. Ilustrační foto.
Hodonínsko, Břeclavsko – Proč vysychá lužní krajina? Dá se s tím něco dělat? To řešila čtvrteční veřejná debata v Hodoníně. Třicítku účastníků zajímal především osud Pomoraví mezi Rohatcem a soutokem s Dyjí. „Že tento pás území vysychá, je dlouhodobý problém, který má počátky v regulaci řeky Moravy. Navíc se to zhoršuje suchem posledních let,“ upozornil předseda Hnutí Brontosaurus Podluží Dalimil Toman.

Z lužních lesů mizí vzácné druhy stromů i zvířat. Řešením je obnova ramen řeky

Hodonínsko
Třiatřicetiletý Václav Matoušek ze Zlivi na Českobudějovicku v Brně vyvíjí a prodává sloučeniny, které zrychlují výzkum léků.
Brno - Studoval v Praze a Švýcarsku, pracovat ale přišel do Brna. Třiatřicetiletý Václav Matoušek ze Zlivi na Českobudějovicku v Brně vyvíjí a prodává sloučeniny, které zrychlují výzkum léků. „Už dávno se zjistilo, že sloučeniny fluoru zvyšují účinnost léků a pesticidů. Pracuji na činidlech, která usnadňují jejich výzkum,“ představuje stručně svoji činnost Matoušek.

Výzkum léků urychluje chemik fluorem. Sloučenina pomáhá i proti rakovině, tvrdí

Brněnsko
Zámek v Brandýse nad Labem.
Brandýs nad Labem – Jak se do Národního muzea v Praze dostaly unikátní sbírky Ludvíka Salvátora Toskánského? I o tom bude řeč na zámku v Brandýse nad Labem, kde se od pátku do neděle uskuteční konference uspořádaná při příležitosti 170. výročí narození tohoto vědce a cestovatele, významného nejenom pro svou dobu.

Brandýs si připomene výjimečného vzdělance z doby na sklonku monarchie

Z okolí
Ilustrační foto.
Sociologický ústav Akademie věd ČR ve spolupráci s českou nezávislou výzkumnou společností Median provádí prestižní šetření Mezinárodního programu sociálního výzkumu, který přinese dosud neznámé pohledy na společenské vztahy v české společnosti.

Krnované mohou být osloveni v sociálním výzkumu

Bruntálsko
Noc vědců na Univerzitě Hradec Králové.
Hradec Králové - Jaké to je být na univerzitě v noci? To si vyzkoušeli ti, kteří v pátek přišli na Noc vědců na hradeckou univerzitu. Připraven pro ně byl speciální program věnovaný mobilitě, který přiblížil vědu v zajímavém, veselém i hravém tónu.

Univerzita otevřela dveře v noci

Hradecko
Na půdě slánského gymnázia bylo v rámci akce k vidění mnoho zajímavých pokusů.
Slaný - K letošní Noci vědců se připojilo tradičně také slánské Gymnázium Václava Beneše Třebízského se svým týmem Laborky.cz. Školu tentokrát navštívil, kromě spřátelené školy z Bruntálu, jeden z předních českých popularizátorů vědy a odborník na vesmír Jiří Grygar. Zúčastnění se mohli projít stezkou mladého vědce, dozvěděli se také mnohé o živé i neživé přírodě a zažili různé zajímavé pokusy na vlastní oči. Nechyběla ani továrna Laborek.cz, stejně jako motýlárium, včely a brouci. Příchozí se také mohli podívat na svět hledáčkem fotoaparátu a zažít noční led light show.
32 fotografií

OBRAZEM: Vědci se v pátek v noci sešli také ve Slaném

Kladensko
Noc vědců.
Výzkumné ústavy a vysoké školy se dnes večer při Noci vědců otevřou lidem. Nabídnou jim prohlídky laboratoří, ukázky pokusů a experimentů, netradiční přednášky či soutěže a hry. Do letošního ročníku se zapojilo 23 výzkumných institucí. Jeho tématem je Mobilita - Svět v pohybu. Vědci se zaměří na to, jakou roli hraje v současném českém a světovém výzkumu přemisťování zboží, informací a lidí.
12 fotografií

V Noci vědců se lidem otevřou výzkumné ústavy a vysoké školy

Praha
Noc vědců v Brně. Ilustrační foto.
Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ – Noc strávená na hvězdárně, ve skleníku nebo v kokpitu letadla. Rušný večer zažijí v pátek Brňané, kteří vyrazí na letošní ročník akce Noc vědců. Podívat se mohou od šesti hodin odpoledne na desítky vědeckých pracovišť po Brně. Některé z nich spojí speciální autobusová linka.

Páteční večer ve skleníku nebo v letadle. Brno probudí Noc vědců

Z okolí
Ilustrační foto.
Rokycany – Deset organizací s různými pokusy z oborů fyziky, chemie či biologie se představí zítra na náměstí v Rokycanech. Akce startuje v patnáct hodin a zapojily se také školy z okresu.

Vědci dorazí na náměstí do Rokycan

Rokycansko