ŠTÍTEK: vědec

Dno Prášilského jezera na Šumavě hostí řadu živočichů včetně řas.
Hydrobiologové z Akademie věd ČR objevili v Prášilském jezeře na Šumavě kromě řady druhů čistomilných bezobratlých živočichů také lahvenku velkou. Jde o první zdokumentovaný nález tohoto nálevníka v ČR. Původním záměrem potápěčského průzkumu bylo ověření výskytu šídlatky. Vzácnou vodní rostlinu v kyselém jezeře nenašli, ale bujný život je velmi překvapil. ČTK to řekl hydrobiolog Petr Znachor z Biologického centra Akademie věd.
8 fotografií

Při průzkumu Prášilského jezera vědce překvapil nečekaný živočich

Věda a technika
Japonský chemik Akira Jošino  na snímku z 21. června 2013 Letošní Nobelovu cenu za chemii získali Američan narozený v Německu John Goodenough, Brit Stanley
Letošní Nobelovu cenu za chemii získali Američan narozený v Německu John Goodenough, britsko-americký vědec Stanley Whittingham a Japonec Akira Jošino za vývoj lithium-iontových baterií, které se v současné době využívají po celém světě k napájení přenosných elektronických zařízení. Oznámila to Královská švédská akademie věd. Sedmadevadesátiletý John Goodenough je nejstarším laureátem Nobelovy ceny vůbec.

Nobelova cena za chemii je za vývoj lithium-iontových baterií

Svět
Mars. Ilustrační snímek
Jak by měli vypadat první osadníci na Marsu? Tuto otázku si kladou vědci již několik let. Mohli by to být lidé z různých koutů světa s mnohaletými zkušenostmi a výcvikem v kosmu. A nebo by vůbec nemuselo jít o příslušníky lidské populace. Někteří odborníci totiž nyní navrhují kontroverzní řešení. Prvními obyvateli rudé planety by podle nich měla být parta mikrobů, kterými planetu "kontaminujeme." To však odporuje přísným etickým nařízením.
18 fotografií

Jak kolonizovat Mars? Vědci přišli s velmi kontroverzním řešením

Věda a technika
Ledové kry v Antarktidě
V Antarktidě se minulý týden utrhla obří ledová kra o rozloze 1636 kilometrů čtverečních, což je zhruba trojnásobek území českého hlavního města Prahy. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na vědce z australského antarktického programu, kteří oblast dlouhodobě sledují. Podle nich tato událost nesouvisí s klimatickými změnami, ale je částí normálního cyklu šelfových ledovců.
12 fotografií

V Antarktidě se odtrhla obří ledová kra. Má rozměry jako tři Prahy

Věda a technika
Mimozemské létající talíře - Ilustrační foto
Mimozemští špehové mohou pozorovat naši planetu, a to již několik milionů let - dokonce od doby dávno předtím, než se na Zemi objevili první lidé. Závěry amerického fyzika Jamese Benforda mohou sice znít na první pohled bláznivě, ve skutečnosti ale vychází z dlouhodobých dohadů v rámci SETI institutu, tedy projektu určeného k hledání znaků mimozemského života ve vesmíru.
11 fotografií

Sledují nás mimozemšťané? Expert odhadl, kde mohou mít své tajné sondy

Věda a technika
Andrias sligoi
Dlouhá léta byl kriticky ohrožený velemlok čínský považován za největšího žijícího obojživelníka. Nyní však unikátní živočich znovu překvapil vědce. Nejnovější výzkum totiž naznačuje, že za velemloky čínské byly v minulosti chybně označovány hned tři odlišné druhy. A právě jeden z nově objevených druhů je pravděpodobně vůbec největším obojživelníkem zvířecí říše, informoval server Newsweek.
12 fotografií

Nový rekordman mezi obojživelníky. Objev londýnských zoologů přepisuje učebnice

Břeclavsko
Noc vědců. Ilustrační foto.
Osmý ročník akce Noc vědců v Beskydech s podtitulem Šetrně k planetě se uskuteční v sobotu v areálu hotelu Charbulák na Gruňi ve Starých Hamrech. Součástí programu budou zajímavé přednášky a pozorování Slunce dalekohledem. Večerní aktivity nabídnou poslech netopýrů detektorem a sledování noční oblohy. Vstup na akci je zdarma.

Tip na sobotu 28. září: Na noc vědců zvou v Beskydech

Volný čas
Obézní děti v McDonaldu ilustrační foto
Obézním chlapcům se podle studií českých vědců mění tělo směrem k dívčímu, mají zduřené prsní žlázy a širší pánev. Tuk navíc produkuje ženské pohlavní hormony estrogeny, v těle se tak nedostatečně vyvíjí mužská reprodukční soustava. U obézních dívek puberta nastoupí dříve a je rychlejší, začínají také být menší. Na dnešní odborné konferenci Pohyb na předpis to řekl Petr Sedlák z Katedry antropologie a genetiky člověka Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Nadváha u dětí: Obézním chlapcům se tělo mění k dívčímu, zjistili vědci

Zdraví
Dveře knihovny s hvězdárnou se v Jiráskově ulici otevřou v pátek už před šestou hodinou večer.
Páteční noc se po celé České republice promění v čas inspirace, zamyšlení i zábavy. Na programu je Noc vědců, projekt, který má za úkol prostřednictvím her, besed a pochopení představit fascinující svět vědy. Projekt pochopitelně nemohl minout ani táborskou hvězdárnu, která si podává ruku s inspirací i vědeckou činností už více než osmdesát let.

Táborská hvězdárna zve obyvatele i návštěvníky Tábora na Noc vědců

Táborsko
Noc vědců ve Zlíně.
Noc vědců je jednou z největších akcí pro podporu a popularizaci vědy, které se na světě konají, kterou si můžete užít také na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně či ve zlínské hvězdárně. Letos na téma Šetrně k planetě. Vědci v tento jeden večer představují široké veřejnosti svoji práci v netradičním světle, účastní se společně kulturního programu a spolu s návštěvníky provádějí zábavné pokusy a pozorování.

Tip na pátek 27. září: Noc vědců ve Zlíně bude plná experimentů či ukázek

Volný čas
Machu Picchu, tajemné město Inků
Ruiny skalního města Machu Picchu fascinují vědce již desítky let. Nachází ve výšce 400 metrů v peruánských Andách a ze tří stran jej obklopuje prudký sráz. A právě poloha tohoto místa nedávala vědcům již dlouho spát. Proč se Inkové rozhodli své město vybudovat na tak těžko dostupném místě? Odpověď podle nich leží přímo pod skalním městem. 
33 fotografií

Tajemství Machu Picchu odhaleno. Proč leží na tak nepřístupném místě?

Věda a technika
Noc vědců. Ilustrační foto.
Osmý ročník akce Noc vědců v Beskydech s podtitulem Šetrně k planetě se uskuteční v sobotu v areálu hotelu Charbulák na Gruňi ve Starých Hamrech. Součástí programu budou zajímavé přednášky a pozorování Slunce dalekohledem. Večerní aktivity nabídnou poslech netopýrů detektorem a sledování noční oblohy. Vstup na akci je zdarma.

Na noc vědců zvou v Beskydech

Volný čas
Noc vědců ve Slaném v roce 2017
Noc vědců – to je minimálně sedm hodin chytré zábavy a vypukne už tento pátek od 18 hodin také v Gymnáziu Václava Beneše Třebízského ve Slaném. Noc vědců je celorepubliková vědecko popularizační akce, která zapojuje všechny lidi do inspirujícího prostředí vědy.
32 fotografií

Noc vědců otevře brány tajemství v pátek

Kladensko
Publikaci o brněnských sochách a jejich příbězích pokřtil kolektiv autorů v čele s Radkem Horáčkem v pondělí v brněnské Scale.
Vědcům se nejprve nelíbila. Tvrdili například, že se bude pod sochou špatně uklízet. Nakonec však dílo sochaře Tomáše Medka přesto zdobí halu brněnského výzkumného centra CEITEC v Bohunicích. Příběh tvarovatelné sochy i dalších brněnských skulptur představuje nová kniha Sochařské Brno. Její autoři ji pokřtili v pondělí.
12 fotografií

OBRAZEM: Příběhy brněnských soch vyzradí nová kniha

Volný čas