ŠTÍTEK: vědec

Ilustrační foto
Hronov - Rada Královéhradeckého kraje odsouhlasila podání návrhu Střední školy průmyslové, textilní a polygrafické se sídlem v Hronově o udělení čestného názvu školy. Nově by ve svém názvu měla jméno Otty Wichterleho, vědce mezinárodního významu a zakladatele české makromolekulární chemie.

Škola chce nést jméno vědce Otty Wichterleho

Náchodsko
Laboratorní myš - Ilustrační foto
Jak by vypadal svět, kdyby člověk dokázal vnímat daleko širší část elektromagnetického spektra, než doposud? Právě takovou otázkou se zabývají vědci z Číny a USA. A jejich bádání se zdá být úspěšně. Vynalezli totiž speciální techniku, která posouvá schopnosti očí živých tvorů na novou úroveň. Jednoho dne bychom se tak mohli dočkat chvíle, kdy barvoslepost bude léčitelná a lidé získají schopnost vidět ve tmě.
5 fotografií

Supermyš, která vidí ve tmě? Vědci implantovali hlodavcům do očí nanočástice

Věda a technika
Kromě několika obličejů a řady nápisů objevili archeologové na stěně lomu vyrytý penis
Starověký kamenný lom v britském hrabství Cumbria poskytl archeologům unikátní pohled na „graffiti“ staré více než 1800 let. Římští dělníci, kteří okolo roku 207 těžili v oblasti kámen na výstavbu slavného Hadriánova valu, vyryli do skály nápisy, obličeje, ale také kresbu pánského přirození, které v té době podle vědců sloužilo jako symbol štěstí. Historickou lokalitu, kterou ohrožuje eroze, má uchovat pro budoucí generace technologie 3D skenování.
5 fotografií

Unikátní objev archeologů. Římský kamenolom zdobila rytina pánského přirození

Věda a technika
Ilustrace planety Neptun. Vpravo jeho měsíc Proteus a Hippocamp (nahoře vzadu).
/VIDEO/ Po šesti letech je jasno. Astronomové z SETI Institutu v americké Kalifornii přišli s informací, která opět posunula vesmírné bádání o kousek dále. Neptun má čtrnáctý měsíc. Tento přirozený satelit osmé planety naší sluneční soustavy sice odhalil již v roce 2013 astronom Mark Showalter díky fotografiím z Hubbleova teleskopu, až nyní však byla existence malého měsíce pojmenovaného Hippocamp (mořský koník) potvrzena.
8 fotografií

Vesmír poodhalil další tajemství. Planeta Neptun má svého mořského koníka

Věda a technika
Stonehenge
Kameny použité k výstavbě britského Stonehenge pochází podle výzkumů z pohoří vzdáleného zhruba 230 kilometrů. Jak je ale neolitičtí stavitelé na Salisburskou planinu dopravili? Až doposud odborníci předpokládali, že byly přepravovány po vodě. Nejnovější výzkum ale naznačuje, že tomu mohlo být jinak. Monument původně mohl stát v blízkosti dolu a teprve později být přesunut do současné lokality. 
5 fotografií

Záhadné Stonehenge. Původně mohlo stát stovky kilometrů daleko, tvrdí vědci

Věda a technika
Velký bílý žralok
Velký bílý žralok je jedním z nejznámějších a současně také nejobávanějších mořských tvorů. Vědcům se nyní podařilo přečíst jeho obrovský a mimořádný genom. Odhalili přitom řadu mutací, které nejenže žraloka chrání před nemocemi a dalšími dopady stárnutí, ale také zlepšují hojení. To by v budoucnu mohlo pomoci i při hledání léku na rakovinu u lidí.
5 fotografií

Vědci přečetli genom velkého bílého žraloka. Může skrývat lék na rakovinu

Věda a technika
Satelit RemoveDEBRIS.
/VIDEO/ Oběžná dráha Země stále více připomíná jedno velké smetiště. Kolem naší planety létají desetitisíce úlomků vysloužilých družic, vyhořelých stupňů nosných raket a dalších umělých objektů, které se stávají reálným nebezpečím nejen pro nově vypouštěné satelity, ale i kosmické lodě a jejich posádky. Britská družice RemoveDEBRIS nyní poprvé otestovala speciální harpunu pro zachytávání větších trosek.
8 fotografií

Úklid oběžné dráhy. Britská družice úspěšně otestovala harpunu na kosmické smetí

Věda a technika
Brněnští vědci chtějí pomoci zachovat unikátní přírodní ekosystémy. V pondělí oznámili vznik platformy, jejíž cílem je boj proti odlesňování amazonských pralesů a zániku domorodých kultur.
Brno - Skoupí deštné pralesy, aby je zachránili. Brněnští vědci tím chtějí pomoci zachovat unikátní přírodní ekosystémy. V pondělí oznámili vznik platformy, jejíž cílem je boj proti odlesňování amazonských pralesů a zániku domorodých kultur. Spojili se v ní specialisté z Mendelovy univerzity s neziskovou organizací Forest.ink a zástupci dalších čtyř českých univerzit.
7 fotografií

Skupují deštné pralesy. Aby zabránili jejich nelegálnímu a rychlému odlesňování

Brněnsko
Ilustrační foto
Každý rok ve světě zmizí 2,5 procenta z celkového objemu hmyzu a bude-li ubývat dosavadním tempem, tak za 100 let zmizí úplně. Vyplývá to z analýzy zveřejněné v časopise Biological Conservation, na kterou upozornil britský list The Guardian. Ubývá přes 40 procent hmyzích druhů a třetina je ohrožena. Hmyz přitom mizí osmkrát rychleji než savci, ptáci a plazi. Markantní ubývání hmyzu v první řadě způsobuje intenzivní zemědělství, zejména užívání pesticidů, ale přispívá k němu také urbanizace a klimatické změny.
30 fotografií

Kolaps ekosystému? Na celém světě rekordně ubývá hmyzu, za sto let zmizí úplně

Svět
Ilustrační foto
Střední Čechy - Nabídky práce u různých zaměstnavatelů ve středních Čechách, které jsou všechny psány v angličtině, přináší nově zveřejněný přehled spojený s příslibem pravidelné aktualizace na internetových stránkách Středočeského inovačního centra.

Inovační centrum nabízí práci pro vědce

Podnikání
Antarctanaxe shackletoni byl velký jako leguán. Antarktida, která měla v té době mírné podnebí, byla pokryta lesy.
Miliony let předtím, než se otřásala zem pod nohama Tyrannosaura Rexe, který je označován za krále mezi dinosaury, tady byl jiný "vládce". Nově objevený předchůdce dinosaurů obýval před 250 miliony let Antarktidu a od svých objevitelů dostal jméno Antarctanax, což v překladu znamená „Antarktický král“. Informovalo o tom americké Field Museum v Chicagu.
6 fotografií

Antarktidě vládl před 250 miliony let. Vědci objevili předchůdce dinosaurů

Věda a technika
Hemofilie, akutní leukemie a poruchy metabolismu patří mezi nemoci, za jejichž léčbu platí pojišťovny nejvíce.
V léčbě hemofiliků, tedy lidí s poruchou srážlivosti krve, probíhá doslova revoluce. Lékaři připravují novou léčbu, díky níž si už nemocní nebudou muset pravidelně píchat do žíly faktor srážlivosti krve, který jejich organismus nevyrábí vinou chybějícího genu. Vědci zkoumají možnosti genetické terapie, jež by z hemofiliků prakticky udělala zdravé lidi.  

Revoluční léčba: genová terapie by z hemofiliků mohla udělat zdravé lidi

Zdraví
Algoritmus naprogramovali studenti biomedicíny z Vysokého učení technického v Brně. Na fotografii je člen týmu Filip Mívalt.
Mluvte a my hned zjistíme, jestli máte Parkinsonovu chorobu. Algoritmus, který dokáže rozpoznat příznaky nemoci z nahrávky hlasu, naprogramovali studenti biomedicíny z Vysokého učení technického v Brně.  O stejný cíl usilovali i další účastníci soutěže Biosignal Challenge 2018. Žádná z šestadvaceti prací však brněnský tým nepředčila.  

Vědci z brněnské techniky odhalí Parkinsona. Stačí, aby pacient mluvil

Zdraví
Thwaitesův ledovec
Skutečnost, že Thwaitesův ledovec, jeden z největších ledovců na planetě, taje mnohem rychleji než se očekávalo, je všeobecně známa. Nyní však vědci došli k ještě znepokojivějšímu zjištění. Objevili v jeho struktuře obrovskou dutinu, která se vlivem stále teplejšího moře rozšiřuje a ledovec tak uvnitř narušuje. Vyplývá to z nejnovější studie zveřejněné v odborném časopise Science Advances.      
4 fotografie

Jeden z největších ledovců světa narušuje obří dutina. Hrozí jeho rychlý rozpad

Věda a technika
Vozítko Opportunity
Americká vesmírná agentura NASA se naposledy pokusí navázat spojení s robotickým vozítkem Opportunity na Marsu. Inženýři totiž začali vysílat novou sadu povelů ve snaze zjistit, co mohlo roveru kontakt se Zemí znemožnit. NASA kontakt s Opportunity ztratila loni na začátku června, kdy se zde prohnala velmi silná prachová bouře, která pokryla téměř čtvrtinu povrchu Marsu. Vesmírná agentura o tom informovala na svých stránkách.       
4 fotografie

NASA znovu zkusí kontaktovat robotické vozítko na Marsu. Nezbývá moc času

Věda a technika
Ilustrační foto.
Brno - Internet používá denně. To, co najde, si raději ověřuje. „Když pracuji na úkolech do školy, vždy čerpám z více zdrojů,“ řekla šestnáctiletá studentka Tereza Tarabášová. Jako ona se však nechová téměř polovina jejích vrstevníků nebo mladších žáků. Ukázal to evropský průzkum, do kterého se zapojili i vědci z Masarykovy univerzity v Brně.

Lež, nebo pravda? Děti tápou. Falešné zprávy na internetu jim vnucují názory

Z okolí
Antonín Schubert
Pan premiér Babiš vyslovil v případě stavebního řízení dálnic velmi příkrý ortel nad obstrukčními praktikami některých ekologických organizací, jejichž členy doslova nazval zelenými ekoteroristy. Jindy zcela neakční ministr dopravy Ťok přispěchal vylepšit premiérův názor nápadem padesátitisícové kauce. Ta má propadnout státu v případě, že uplatněná námitka nebude oprávněná.

Glosa Antonína Schuberta: Dotační perpetuum mobile

Komentáře
Snímky z výstavby a zařizování tvořivě badatelské dílny pro předškoláky a žáky 1. stupně  ve Svitavách.
Svitavy - V parčíku před Základní a mateřskou školou Pražská ve Svitavách vyrůstá skutečné „vědecké pracoviště“ pro předškoláky. Projekt je unikátní v celém kraji.

Děti se stanou malými vědci

Svitavsko
Lidské embryo v 15. týdnu těhotenství
V Číně se pravděpodobně narodí další geneticky upravené dítě. Informovala o tom agentura AFP. Vědce Che Ťien-kchueje, který loni v listopadu šokoval veřejnost svým prohlášením, že geneticky upravil lidská embrya, z něhož se následně narodila dvojčata, už vyšetřují policisté. Podle AFP jde o ženu, jež otěhotněla během prvního pokusu o vytvoření geneticky upraveného člověka ve 12. až 14. týdnu těhotenství. 
5 fotografií

Další žena v Číně čeká geneticky upravené dítě. Vědce vyšetřují policisté

Věda a technika