ŠTÍTEK: vědec

Nejvíce ulic či náměstí v Ústeckém kraji nese jméno kazatele Jana Husa. Středověký reformátor v našem regionu „porazil“ i učitele národů Jana Amose Komenského.
Chomutovsko /PŘEHLED/ - Řada ulic a náměstí nese jména historických osobností, myslitelů, umělců a vědců. Tím nejčastějším je na Chomutovsku reformátor a kazatel Jan Hus. Nezaostávají ale ani další osobnosti, jako byl novinář a politik Karel Havlíček Borovský, husitský vojevůdce Jan Žižka, spisovatelka Božena Němcová a hudební skladatel Bedřich Smetana.
5 fotografií

Ulicím Chomutovska dominuje Jan Hus. „Porazil“ Havlíčka, Smetanu i Němcovou

Chomutovsko
Pět žáků olešnické základní školy společně vytvořilo komiks Marmel. V soutěži komiksů získali druhé místo.
Olešnice /FOTOGALERIE/ - Městem se šíří strach. V ulicích řádí monstrum v barvě jahodové marmelády. Naštěstí se najdou odvážlivci, kteří spojí síly a obrovskou příšeru přemůžou. Žáci základní školy v Olešnici na Blanensku nakreslili soutěžní komiks s názvem Marmel a ze slavnostního vyhlášení výsledků v Praze si odvezli druhé místo.
7 fotografií

Hrdinou komiksu školáků je kočičí monstrum. Ze soutěže si přivezli druhé místo

Blanensko
Jiří Drahoš.
Hradec Králové - Z pěti okresů Královéhradeckého kraje byla největší volební účast na Hradecku, kde možnosti zvolit si prezidenta využilo 70,4 procenta voličů.

Hradecko dalo důvěru Drahošovi

Hradecko
Sledování výsledků druhého kola prezidentských voleb ve štábu Jiřího Drahoše 27. ledna v Praze. Jan Hrušínský
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Tým Jiřího Drahoše sleduje výsledky prezidentských voleb v Kongresovém centru v Praze. Do štábu se akreditovalo více novinářů než před dvěma týdny, zájem projevily téměř tři stovky novinářů. Za Drahošem přišlo také velké množství podporovatelů, kteří se mísí se zástupci médií v kuloárech, kde poskytují rozhovory. Atmosféra je napjatá.
20 fotografií

Herci, umělci, vědci. Drahoše podporují v Kongresovém centru stovky lidí

Česko
Ilustrační foto.
Celá řada německých automobilek se hlavně v USA snažila dlouhodobě propagovat naftové motory jako úsporné, nezávadné a jaksi „čistější“ než jejich benzinové protějšky. Aby mohla být tato tvrzení něčím podložená, dle nejnovějších zpráv se prý měly někeré značky dokonce schýlit k testování výfukových plynů na zvířatech.

Automobilky prý testovaly dopad spalin z dieselů na opicích. Není to vtip

Automagazín
Cena Neuron
Peníze spojené s Cenami Neuron za vědu budou moci od letošního roku využít jejich laureáti na jakékoli účely, nejen na další výzkum. Nově se ceny budou rozdělovat mezi méně lidí, zato ale budou spojené s finanční odměnou i v kategoriích, kde dosud ocenění vědci získávali jen skleněnou sošku. Změny oznámil v dnešní tiskové zprávě Nadační fond Neuron, který ceny uděluje.

Ceny Neuron za vědu se změní, peníze půjdou přímo vědcům

Praha
Chůze-fenomén pro zdraví.
Chůze je pro člověka nejpřirozenějším druhem pohybu, většinou se ji naučíme už v jednom roce života. Bývá ale opomíjená, přitom může být účinnější než běh nebo cvičení v posilovně. Pro každého je navíc specifická. Co všechno se z ní dá vyčíst?

Ukažte nám, jak chodíte, A MY VÁM PORADÍME!

Magazín
Prezident Miloš Zeman se svou ženou Ivanou volili 12. ledna na pražských Lužinách v prvním kole prezidentských voleb.
/INFOGRAFIKA/ Až doteď to byly hlavně různé lži šířené anonymy na internetu. Nyní se však ostrá kampaň rozšiřuje formou inzerce i na stránky novin a billboardů.  Spolek Přátelé Miloše Zemana oficiálně zadal plošné inzeráty s heslem „Stop imigrantům a Drahošovi. Tato země je naše!“
37 fotografií

Kampaň Zemana začala útokem na „vítače Drahoše“

Česko
Panorama Prahy. Ilustrační foto.
Blanensko – Jednoznačná záležitost. Jakmile se v sobotu odpoledne zavřely na Blanensku volební místnosti a začalo sčítání hlasů v prvním kole prezidentských voleb, šel hned do trháku současný prezident Miloš Zeman. A všechny ostatní soupeře nechal daleko za sebou. Hlas Zemanovi dala například pětasedmdesátiletá Františka Černohlávková z blanenského Senior centra. „Politiku moc nesleduji, ale Miloš Zeman se mi líbí. Myslím, že je rozumný a ty ostatní kandidáty tolik neznám,“ řekla žena.

První prezidentské kolo? Lidé z Blanenska chtějí na hradě Zemana

Blanensko
Starosta Vyškova Karel Goldemund.
Vyškov - Druhé kolo bude velmi zajímavé, půjde o boj všech proti jednomu. Tak okomentoval už jasný výsledek prvního kola historicky druhé přímé prezidentské volby starosta Vyškova Karel Goldemund. Ve městě už je kompletně sečteno. Stejně jako ve zbytku republiky jeho obyvatelé poslali do dalšího boje současného prezidenta Miloše Zemana a vědce Jiřího Drahoše. „Není to žádné překvapení,“ konstatoval Goldemund.

Hlas dám tomu, kdo se nebojí říct svůj názor, říká starosta Vyškova

Vyškovsko
Vědci. Ilustrační foto.
Badatelé z Akademie věd (AV ČR) budou v následujících letech spolupracovat se slovenskými kolegy na 31 výzkumných projektech. Zástupci akademií věd obou států dnes podepíšou dohodu, podle níž si budou vzájemně "půjčovat" badatele pro společné výzkumy nebo pro studijní pobyty. Podobné dohody má AV ČR s jinými zahraničními institucemi, spolupráce se Slovenskou akademií věd je podle mluvčího AV ČR Jana Martinka největší.

Čeští vědci plánují 31 společných výzkumů se slovenskými kolegy

Praha
Expedie odborníků z brněnské Masarykovy univerzity v Antarktidě z roku 2017.
Brno – Rekordní výprava brněnských vědců v polovině týdne zamířila na vědeckou základnu Masarykovy univerzity na Antarktidě. Z devatenácti jejich členů na expedici vyjede devět žen. „Historicky nejvyšší je také počet doktorandů, kterých pojede sedm,“ informovala Ema Wiesnerová z tiskového odboru univerzity.
26 fotografií

Na Antarktidu zamířila rekordní výprava z Brna

Z okolí
Ilustrační foto
Zhruba tři stovky odborníků z 29 ústavů Akademie věd (AV ČR) podepsaly dopis vedení, ve kterému upozorňují na nevýhodnou pozici mladých žen ve výzkumu. Jsou podle nich konkurenceschopné mužům jen do chvíle, než mají děti. Poté jejich šance získat granty radikálně klesají. Stejně znevýhodněné jsou při získávání kmenových pozic na vědeckých pracovištích.

Ženy s dětmi jsou ve vědě znevýhodněny, nelíbí se akademikům

Česko
Ilustrační foto.
Zhruba tři stovky odborníků z 29 ústavů Akademie věd (AV ČR) podepsaly dopis vedení, ve kterému upozorňují na nevýhodnou pozici mladých žen ve výzkumu. Jsou podle nich konkurenceschopné mužům jen do chvíle, než mají děti. Poté jejich šance získat granty radikálně klesají. Stejně znevýhodněné jsou při získávání kmenových pozic na vědeckých pracovištích.

Vědecké prostředí v Česku ženám nepřeje, upozornila výzva

Praha
Ilustrační foto
Pro lidi s genetickou poruchou sluchu se blýská na lepší časy. Vědcům z Harvadovy univerzity a Massachusettského technologického institutu (MIT) se totiž pomocí úpravy DNA podařilo vyléčit geneticky podmíněnou hluchotu u myší. Tato průlomová metoda by se tak v budoucnu mohla užívat i při léčbě poruch u lidí.

Průlom v léčbě hluchoty? Vědci uzdravili myš pomocí opravené DNA

Svět
Netopýr ušatý patří k 18ti druhům, které na pastvinách u Milovic žijí.
Milovice - Pozoruhodně bohatý výskyt netopýrů zaznamenali letos vědci na pastvinách divokých koní, praturů a zubrů a v jejich okolí. Bývalý vojenský prostor mezi Milovicemi a Benátkami nad Jizerou poskytuje útočiště až dvou třetinám druhů, které v Česku žijí.

Bývalý vojenský prostor se stal rájem netopýrů

Nymbursko
Ilustrační foto.
Střední Čechy – Označení D-STIR je zatím srozumitelné jen zasvěceným – do budoucna by se ale mohlo stát synonymem pokroku přicházejícího do středních Čech. Skrývá se za ním odpovědné hledání nových řešení díky propojení technického přístupu se společenskovědním. A snad ještě více bychom měli slyšet o RI2Integrate, což označuje snahy o regionální umístění vysoce kvalitních výzkumných infrastruktur.

Americké finty mají vědcům pomáhat řešit problémy regionu

Z okolí