ŠTÍTEK: vědec

Převratný barrandův nález. který zůstal 150 let zcela nepovšimnut
Vědcům z Národního muzea se ve vlastních depozitářích po 150 letech podařilo nalézt světový unikát – větévku nejstarší z dosud objevených suchozemských rostlin. Její tělo uložené v sopečných uloženinách před 432 miliony lety převrací dosavadní představy vědců o době vzniku dnešní flóry. Dokazuje totiž, že tehdejší suchozemská flóra byla už tehdy schopna produkovat kyslík, rostlina proto musela být zelená.
50 fotografií

Národní muzeum nalezlo převratný unikát: nejstarší rostlinnou makrofosílii světa

Česko
Hrouda uvízlá v londýnské kanalizaci.
Co přinesl rozbor obrovské hroudy, kterou loni vytáhli z kanalizace pod londýnským centrem? Spolu se spláchnutým odpadem – vlhčenými ubrousky či kondomy, zde vědci našli i chemikálie přítomné v anabolických steroidech. Překvapivé je zjištění, že ze všech látek v hroudě tvořily tyto chemikálie více než polovinu. Bylo jich dokonce více než extáze a kokainu. Informoval o tom server The Guardian.
5 fotografií

Obří hroudu tuku pod Londýnem zkoumali vědci. Přišli na překvapivá zjištění

Svět
Balení antikoncepčních pilulek. Ilustrační foto
Ačkoli v současnosti existuje celá škála antikoncepčních metod, téměř všechny se týkají žen. Přestože se o mužské antikoncepční pilulce mluví už delší dobu, jsou muži již tisíce let odkázáni pouze na kondomy. Američtí vědci nyní přišli s látkou, která dokáže doslova vypnout schopnost spermií plavat.

Mužská antikoncepční pilulka jednoduše vypne spermie

Zdraví
Ilustrační foto.
Prachové částice, které vznikají mimo jiné při spalování uhlí v nekvalitních kotlích v domácnostech, se zvenku snadno dostávají do budov i přes zavřená plastová okna. Dovnitř proudí až 60 procent znečištění. Zjistili to vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy (PřF UK), kteří měřili koncentraci škodlivin na různých místech Česka. 
8 fotografií

Před znečištěným vzduchem nechrání ani okna, ukázal výzkum

Česko
Václav Pačes.
Přečíst lidský genom znamenalo nejen zásadní vědecký průlom, ale také pomohlo diagnostice a léčbě. Od chvíle, kdy přečtení lidského genomu oznámil mezinárodní vědecký tým, uplyne v sobotu 15 let. Mezitím výzkum velmi pokročil, zkrátila se i doba, která je na přečtení konkrétního genomu potřeba. Význam tohoto objevu přiblížil v rozhovoru pro ČTK biochemik z Ústavu molekulární genetiky a bývalý předseda Akademie věd ČR Václav Pačes.

Biochemik Pačes: Význam dědičnosti pro život se dodnes podceňuje

Praha
Ilustrační foto
Jižní Morava – Kroje, písně a tance proslavily lidi z oblasti Horňácka u milovníků folkloru po celé střední Evropě. Jenže region na východě jižní Moravy zkoumali kromě národopisců i lékaři z Palackého univerzity v Olomouci. Tento týden upozornili, že tam odhalili nový typ Parkinsonovy nemoci. „Takový nikde jinde na světě nenajdeme. Jde tedy vlastně o úplně novou nemoc,“ upozornil přednosta Neurologické kliniky v Olomouci Petr Kaňovský.

Nový parkinson je z Horňácka. Objevili ho vědci z Olomouce

Hodonínsko
Operace oka. Ilustrační foto
Českým vědcům z Oční kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) a 1. lékařské fakulty univerzity Karlovy (1. LF UK) se ve spolupráci s britskými kolegy podařilo odhalit nová fakta, která mohou znamenat revoluci v léčbě Fuchsovy endotelové dystrofie rohovky. Ta je dnes nejčastější příčinou transplantace rohovky, kterou musí každoročně podstoupit pětistovka Čechů.

Už žádné transplantace rohovky? Čeští a britští vědci hlásí průlom v léčbě oka

Zdraví
Fotografie Timothyho Cunnighama, kterou policie použila pro pátrání
Lidské tělo, které bylo tento týden vytaženo z řeky Chattahoochee na severozápadě Atlanty, patřilo epidemiologovi Timothymu Cunnighamovi z amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí. Ten se ztratil letos v únoru. Na internetu se spekulovalo, že jeho zmizení souvisí s tím, že vynesl informace o nové chřipkové vakcíně.

Americká policie vytáhla z řeky tělo vědce, který v únoru záhadně zmizel

Svět
Univerzita Hradec Králové - ilustrační foto.
Hradec Králové - Historický ústav Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové bude ve středu hostit již třináctý ročník mezinárodní vědecké konference doktorandů a mladých vědeckých pracovníků České, slovenské a československé dějiny 20. století.

Století republiky pohledem vědců

Hradecko
Petr Zelenka.
V pořadí už osmým divadelním počinem dramatika, scenáristy a filmového režiséra Petra Zelenky je hra o chemikovi Antonínu Holém (1936-2012), který může za to, že se dnes může ve světě léčit HIV jednou pilulkou. Pod názvem Elegance molekuly ji s podtitulem Tři sloučeniny, tři muži s vizí a odvahou riskovat představí v premiéře 7. dubna Dejvické divadlo v Praze.
8 fotografií

Petr Zelenka uvede v Dejvickém divadle hru o vědci Antonínu Holém

Volný čas
Na pohřeb vědce Stephena Hawkinga.
Vědec Stephen Hawking byl dnes na znamení úcty pohřben ve Westminsterském opatství, kde leží například fyzik Isaac Newton a přírodovědec Charles Darwin. Na pohřeb teoretického fyzika dorazilo na 500 pozvaných hostů. Hawking zemřel ve svém domě v Cambridgi ve věku 76 let na laterální sklerózu.
7 fotografií

Pohřeb vědce Hawkinga: kostelní zvon odbil 76 úderů

Svět
Nový model argentinosaura ve vyškovském dinoparku.
Vyškov – Podle vědců dosahoval třiatřiceti až devětatřiceti metrů délky. Je tak jedním z největších dosud objevených dinosaurů v historii. Argentinosaurus, známý také jako Argentinský ještěr, žil zhruba uprostřed křídy asi před šestadevadesáti miliony let. Model obrovského kolosu ve čtvrtek poprvé přivítal návštěvníky ve vyškovském dinoparku.

Nový dinosauří model měří třicet metrů

Vyškovsko
Ilustrační foto
Pardubice – Dokázali byste ukrást předmět z prostoru zabezpečeného laserovými závorami, anebo naprogramovat ozobota? Oba tyto úkoly a mnoho dalších čeká v úterý na návštěvníky pardubického zámku. V 16 hodin tam začíná Noc mladých výzkumníků. Až do půlnoci mohou zájemci na interaktivních stanovištích objevovat nejrůznější záhady a ptát se vědců na podstatu světa a jevů, které nás obklopují.

Noc na pardubickém zámku bude plná záhad a objevů

Pardubicko
Graham Hargrave a Jonathan Wilson pracující na ACCT.
Válka proti dieselům a jejich emisím je aktuálně na vrcholu, i proto se velká pozornost výrobců a dodavatelů s nadějí obrací k novému projektu, který vzniká u specialistů na univerzitě v Loughborough. Profesor Graham Hargrave a absolvent Jonathan Wilson zde tvoří systém, který by prakticky eliminoval emise oxidů dusíku u naftových motorů.

Britové vyvíjejí technologii, která by mohla zachránit naftové motory

Automagazín
Ilustrační foto
Evropu stále více zasahuje světelné znečištění. Ani Česko není výjimkou. Způsobuje je mnoho umělých zdrojů světla, což potvrzují vědci a jejich měření. Mnoho lidí proto trpí nedostatkem spánku, snižuje se tak kvalita jejich života. Zlepšení by měla přinést opatření, která včera schválila vláda v demisi.
4 fotografie

Zhasínáme. Vláda řeší světelné znečištění oblohy

Ekonomika
Sonda Osiris-Rex, která má prozkoumat planetku Bennu.
Rok 2135 má být podle některých vědců pro planetu Zemi osudným. V tento rok přesně 22. září má totiž dojít ke srážce s půlkilometrovou planetkou Bennu, která může mít fatální následky. Podle serveru Washington Post však odborníci z amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) pracují na projektu, který by mohl tento asteroid vychýlit. Plánují zkonstruovat vesmírné plavidlo, které by mohlo vypálit na objekty blížící se k Zemi nukleární střelu.
13 fotografií

Hrozba z vesmíru? NASA pracuje na odklonu asteroidu, má zasáhnout Zemi

Magazín
Sonda Osiris-Rex, která má prozkoumat planetku Bennu.
Rok 2135 má být podle některých vědců pro planetu Zemi osudným. V tento rok přesně 22. září má totiž dojít ke srážce s půlkilometrovou planetkou Bennu, která může mít fatální následky. Podle serveru Washington Post však odborníci z amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) pracují na projektu, který by mohl tento asteroid vychýlit. Plánují zkonstruovat vesmírné plavidlo, které by mohlo vypálit na objekty blížící se k Zemi nukleární střelu. 
13 fotografií

Armageddon v reálu? NASA pracuje na odklonu asteroidu v roce 2135

Svět
Astronauti Scott a Mark Kellyovi.
Dlouhodobý pobyt ve vesmíru může člověku pozměnit jeho DNA, uvádí studie amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA). Vědci totiž zjistili, že sedm procent genů astronauta Scotta Kellyho se ani po dvou letech od návratu na Zem nevrátilo do původního stavu. Jeho DNA porovnávali vědci s jeho identickým dvojčetem Markem, který zůstal na Zem
4 fotografie

Průlomová studie. Astronautovi se po roce ve vesmíru změnila DNA

Magazín
Zubři se na pastvině u Milovic zabydleli.
Milovice – Také sedmnáctihlavé polodivoké stádo zubrů v bývalém vojenském prostoru u Milovic je součástí zásadního přepisu dějin těchto zvířat v našich končinách. Poprvé od středověku je zubrů na našem území více než stovka. Potvrdili to vědci, kteří zveřejnili počet zubrů v Česku k poslednímu dni loňského roku. Zubr evropský patří mezi ohrožené druhy zvířat.
10 fotografií

Zubrů je poprvé od středověku u nás více než 100!

Nymbursko
Astronauti Scott a Mark Kellyovi.
Dlouhodobý pobyt ve vesmíru může člověku pozměnit jeho DNA, uvádí studie amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA). Vědci totiž zjistili, že sedm procent genů astronauta Scotta Kellyho se ani po dvou letech od návratu na Zem nevrátilo do původního stavu. Jeho DNA porovnávali vědci s jeho identickým dvojčetem Markem, který zůstal na Zemi. 
4 fotografie

Průlomová studie. Astronautovi se po roce ve vesmíru změnila DNA

Svět
Dva sokolí páry i rys Kryštof zůstávají v Moravském krasu.
Blanensko – Rysu ostrovidovi i dvěma sokolím párům se v Moravském krasu daří. Mírná zima s mrazivou koncovkou jim život nezkomplikovala. „Sokoly jsem kontroloval minulý týden. Jsou stále ve stejných místech. Do krasu se v prvním březnovém týdnu vrátily i samice, které před zimou odletěly,“ informoval ornitolog René Bedan.

Samice sokola se vrátily do krasu

Blanensko