ŠTÍTEK: Velká Británie

V sídle obvodního oddělení se ve středečním poledni rozblikaly majáky služebních vozidel
Evropský den obětí trestných činů si ve středečním poledni připomněli také v Rokycanech. Konkrétně v sídle obvodního oddělení Policie ČR v Jiráskově ulici, kam dorazili i zástupci územního odboru a představitelé Probační a mediační služby i iniciativy Člověk v tísni.
4 fotografie

Rokycanští uctili oběti trestných činů

Rokycansko
Prvorepubliková vila v anglickém stylu prošla citlivou rekonstrukcí.
Sto let stará rezidence v anglickém stylu volala po kompletní technické modernizaci a obnově interiéru. Proměna se se díky pokornému a citlivému přístupu studia No Architects vydařila. Vila na pražských Hřebenkách se vrátila k dávné noblese. Nádech nostalgie vnášejí do prostoru tlumené odstíny, které však harmonicky souzní se střídmým a funkčním zařízením.
20 fotografií

Pokorně, citlivě, hravě. Prvorepubliková vilka na Hřebenkách opět září noblesou

Architektura
Interiér bytu, koupelna - ilustrační foto.
Některé německé toalety mají zařízení, které mužům pokaždé, když před močením zvednou sedátko, připomene, ať si sednou. Jmenuje se WC-Geist, v češtině WC-duch. Takoví duchové žijí pod toaletním prkénkem a někteří z nich dokonce mluví hlasem Angely Merkelové. Muži, kteří si při močení sedají, navíc podle vědců dělají něco nejen pro své zdraví, ale i pro hygienu zubních kartáčků celé rodiny, které se v mnoha koupelnách nacházejí toaletám nebezpečně blízko.

Močení vsedě je pro muže mnohem zdravější, říkají vědci. Němci mají speciální WC

Zdraví
Král Charles a Camilla
Měl by se připravovat na svou korunovaci, místo toho trápí krále Karla III. hned dvě nepříjemné věci. Británií stále rezonují memoáry prince Harryho a den co den vyplouvají na povrch pikantnosti ze života královské rodiny. A k tomu se opět ozval jeho údajný australský syn, který tvrdí, že jako William a Harry patří na královský dvůr. Zveřejnil nové důkazy.
5 fotografií

Utajovaný syn krále Karla III. o sobě dal znovu vědět, jde ve stopách Harryho

Společnost
Následky izraelského útoku na syrský Damašek, 19. února 2023
Patnáct mrtvých si v noci na neděli vyžádal izraelský raketový útok v syrské metropoli Damašku. Podle agentury AFP o tom informovala Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která sídlí v Británii a konflikt v Sýrii monitoruje skrze své zdroje na místě. Syrská armáda hovoří o pěti obětech, včetně jednoho vojáka. Izrael se k obvinění z útoku nevyjádřil.

Izraelská raketa zasáhla v Damašku bytový dům. Zemřelo 15 lidí, tvrdí SOHR

Svět
Detail obrazu Emmy Srncové z pozvánky na výstavu ve Kdyni.
Známá, oblíbená, významná, osobitá. Tyto a mnohé další přívlastky mohou charakterizovat malířku Emmu Srncovou a její tvorbu, kterou vystaví v infocentru čili v budově Muzea příhraničí ve Kdyni. Výstavu svých obrazů a litografií nazvala „V pohodě aneb pocit nebeský“ a jejímu zahájení bude patřit neděle 26. února od 15 hodin.
2 fotografie

Ve Kdyni zažijte s obrazy Emmy Srncové pocit nebeský

Domažlicko
Kostra spinosaura.
Britští a američtí vědci se díky moderním technologiím podívali do hlavy největšího masožravého dinosaura. A nejen to. Nedávno totiž s pomocí objevených fosílií doslova poskládali a znovu vytvořili mozek giganta zvaného spinosaurus. Dobře dochované pozůstatky obřího dravce, který žil v dnešní jižní Anglii a na ostrově Wight, prozkoumali pomocí nejsilnějšího počítačového tomografu ve Velké Británii.
11 fotografií

Vědci poskládali mozek největšího masožravého dinosaura. Vytvořili ho z fosílií

Objevy
Osudové drama Víly z Inisherinu, které promítne Hraničář, připomene, jak dobře nás bavil Činoherák.
Dramatickou komedii Irska, Velké Británie i USA z loňska o délce 114 minut promítne Veřejný sál Hraničář v Ústí nad Labem ve středu 15. února od 19 hodin. Film The Banshees of Inisherin v režii a podle scénáře Martina McDonagha s působivou hudbou Cartera Burwella, je další majstrštyk autora, jehož dvě krvavá dramata už uvedlo jako dech beroucí premiéry v uplynulých letech v báječná podobě ústecké Činoherní studio.

Osudové drama Víly z Inisherinu připomene, jak dobře nás bavil Činoherák

Čtenář reportér
Pokles dělohy je pro ženy problém často spojený s velkou bolestí. Ilustrační foto: Se souhlasem Stránky medicíny
Bez náročných řezů, velkých jizev po operaci a s rychlejším uzdravením. Pacientky, které mají problémy s dělohou, mohou využít v havlíčkobrodské nemocnici dvě nové operační metody. „Brodští lékaři se s novými metodami seznámili v Londýně na University College Hospital,“ informovala mluvčí nemocnice Petra Černo. Operace hradí pojišťovny. Jedná se o totální laparoskopickou hysterektomii, odstranění dělohy, a vaginofixaci, která pomáhá ženám s takzvaně pokleslou dělohou.
2 fotografie

Bez stresu a jizev. Gynekologie v Brodě léči dělohu novou metodou

Havlíčkobrodsko
Hromadná doprava. I té by se dotklo zamýšlené sjednocení snížených sazeb daně z přidané hodnoty (DPH).
Knihy, noviny nebo časopisy. Hromadná doprava nebo vodné a stočné. To jsou věci, kterých by se dotklo zamýšlené sjednocení snížených sazeb daně z přidané hodnoty (DPH). Právě tyto položky by se místo dosavadních deseti procent nově danily třinácti až čtrnácti procenty. Obchodníkům, kterých se to týká, se to příliš nezamlouvá.

Dopady změn v daních? Zdražit mohou knihy, jízdné v MHD, vodné či stočné

Ekonomika
Přestavbu bývalých chomutovských městských lázní navrhne mezinárodní tým architektů ze studia Boele. Vítězný návrh vybrala odborná porota, ve které zasedl například David Vávra.
K oživení opuštěné budovy bývalých městských lázní v Chomutově je zase blíže. Město má vítězný návrh, který vzešel z architektonické soutěže, jíž se účastnilo třináct studií. Vypracoval ho mezinárodní tým Boele, rozkročený mezi Českou republiku a Velkou Británii. Podle zadání radnice v objektu vznikne moderní knihovna s centrem pro společenské, kulturní a tvůrčí aktivity, kde se denně protočí až sedm set lidí. Má tak šanci stát se skutečným srdcem parkové části města.
8 fotografií

Lázně jako výzva 21. století: Přerod v knihovnu zpracovali špičkoví architekti

Chomutovsko
Operace. Ilustrační snímek
Tento týden probíhá ve Velké Británii největší stávka zdravotníků v historii země.  Souběžně také probíhají stávky v Belgii  a Francii. Podporu svým kolegům vyjádřil otevřeným dopisem i Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR. Podle něj Česká republika řeší stejné problémy jako zahraniční kolegové a jednání s vládou zatím v oblasti odměňování nikam nevedla. Odboráře znepokojuje zejména nedostatek kolegů v oboru a rozdílné odměňování zdravotníků na pracovištích. 

Vyčerpání, neférové odměny. Vláda s námi nemluví, vadí zdravotníkům

Česko
Zleva místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), první místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a premiér Petr Fiala (ODS) na jednání vlády
Každý pes jiná ves. I tak by se dala označit prezentace vládních a státních institucí na internetu. Většina z nich používá rozdílnou podobu webových stránek a někdy se uživatel může ptát, co vlastně mají společného. Zároveň každá instituce používá rozdílnou doménu. To by se v dohledné době mohlo změnit, protože vláda schválila záměr vicepremiéra pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) tuto podobu sjednotit. Jak to dopadne, není dopředu jasné, neboť podobné snahy tu v minulosti byly už několikrát. Nicméně odborníci si myslí, že to tu mělo být už dávno.

Weby státních úřadů by měly vypadat stejně. Za dvacet let se to ještě nepodařilo

Česko
Vyhlášení vítěze národního kola Eurovize, 7. února 2023, Praha. Dívčí skupina Vesna
V národním kole Eurovize zvítězila na základě hlasování diváků dívčí kapela Vesna a bude reprezentovat Českou republiku v květnu na soutěži ve Velké Británii. Vítěze národního kola pořadatelé představili v Praze. V národní soutěži byli ještě Markéta Irglová, držitelka Oscara za nejlepší filmovou píseň Falling Slowly z filmu Once, písničkář Rodan, česká zpěvačka s arménskými kořeny Pam Rabbit a Michaela Charvátová vystupující pod uměleckým jménem Maella.

Koruna mojí sestry. Česko bude na Eurovizi reprezentovat dívčí kapela Vesna

Hudba
Plastické operace ušních boltců. Ilustrační snímek
Australan Greg Froehnelt žijící ve Skotsku přijel asi před rokem do České republiky, kde mu provedli výměnu nitrooční čočky. Zákrok spojil s dovolenou. „Cena ve Velké Británii je extrémně vysoká. Když jsem začal zjišťovat věci kolem výzkumu a techniky, zjistil jsem, že jsou v obou zemích téměř stejné. Cena byla hlavní motivací nechat si operaci udělat v Česku,“ odůvodnil to.

Medicínská turistika v ČR? Nejde jen o prsa. Cizinci jezdí kvůli dalším operacím

Zdraví
V Gejzírparku půjde na ITF Masters o tenisové tituly.
/TENIS/ Již od čtvrtka 2. února do neděle 5. února bude hostit tenisový areál Gejzírpark v lázeňském městě mezinárodní halové mistrovství České republiky seniorů. Turnaj je tradičně součástí série ITF World Masters Tour a patří mezi nejvýznamnější svého druhu v České republice, pravidelně se ho účastní více než stovka tenistů a tenistek z celého světa.
5 fotografií

V Gejzírparku půjde na ITF Masters o tenisové tituly

Ostatní sporty
Hospodský kvíz. Ilustrační foto
Sportovní skandály, záporáci z animáků nebo třeba české pohádky s pekelnou tematikou, které mají soutěžící seřadit podle roku vzniku. Z Hospodského kvízu, jenž prověřuje šíři znalostí, se stal v Česku fenomén. Také v Ústeckém kraji praskají hospody ve švech, když dorazí soutěžní týmy, aby popily a poměřily své vědomosti v 56 otázkách několika témat. Klání v duchu hesla „pijte s rozumem” propadají noví a noví nadšenci.
12 fotografií

Kamarádi, zábava a výherní panáky: Hospodský kvíz na severu stoupá v oblibě

Chomutovsko
Hudebnice Markéta Irglová
Držitelka Oscara Markéta Irglová, dívčí kapela Vesna, písničkář RODAN, česká zpěvačka s arménskými kořeny Pam Rabbit a Michaela Charvátová vystupující pod uměleckým jménem Maella usilují za Česko o účast v letošním ročníku mezinárodní pěvecké soutěže Eurovision Song Contest. Výběr národního zástupce na Eurovizi 2023 odstartoval v pondělí živým přenosem na oficiálním YouTube kanálu soutěže. K mání bude i v iVysílání ČT, které sleduje více než pět milionů fanoušků z celého světa.
7 fotografií

Česko v Eurovizi: O účast usiluje Markéta Irglová, Pam Rabbit i kapela Vesna

Hudba
Burna Boy! Říká si Africký obr, za africkou superstar ho považují ve světě a za dar z nebes v rodné Nigérii. Je držitelem Grammy a mnoha nominací, je ověnčený dalšími významnými cenami všeho druhu, včetně All Africa Music Awards nebo BET Awards, vyprodává koncerty po celém světě a jeho videoklipy mají stamilionová zhlédnutí.

Africký obr Burna Boy poprvé v Česku na festivalu Colours of Ostrava

Volný čas
Automobily na českých silnicích. Ilustrační snímek
V Česku roste zájem o benzinové vozy. Příští auto si plánuje pořídit s benzinovým pohonem přibližně 47 procent řidičů. Je to o třetinu více než v předchozím roce. Zájem o naftové vozy naopak klesl o čtyři procentní body na 11 procent. Koupi elektromobilu plánují tři procenta Čechů, tedy o jeden procentní bod více, o hybridu uvažuje devět procent proti předchozím 13. Vyplývá to z prosincového průzkumu poradenské společnosti EY.

Češi nevěří autům s alternativním pohonem. Dál roste zájem o benzinové vozy

Ekonomika
Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků a živnostníků.
Zaplivané hospody na vesnici jsou minulostí, ty nudné a obyčejné podle odborníků možná brzy budou. Některé již kosí vysoké náklady na energie a méně hostů. Podle podnikatele a experta na gastronomii a pivo Luboše Kastnera zlá doba pro tradiční restaurace a hospody teprve přichází. Od ledna do března jsou totiž dlouhodobě tržby zvlášť v regionech tragické. „Gastromapa Česka potřebuje mladé, usměvavé, progresivní restauratéry. A kvalitní služby,“ uvádí v rozhovoru pro Deník člen Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Hospody v krizi, fast food vítězí. Trendem je sdílené jídlo, říká Luboš Kastner

Příběhy a rozhovory