ŠTÍTEK: Velká Británie

Princezna Anna při návštěvě novináře Briana McConnella v nemocnici, kde byl hospitalizován se střelným zraněním, které utrpěl, když ji bránil.
Rovných 50 let uplynulo od chvíle, kdy sedm mužů nasadilo život, aby ochránilo britskou princeznu Annu před ozbrojeným útočníkem, rozhodnutým unést ji i za cenu lidských životů. Všichni dostali od princezniny matky, britské královny Alžběty II., vyznamenání. Teprve nedávno však jeden z těchto sedmi statečných prozradil, že medaile nebyla to jediné, čím se mu panovnice Spojeného království odvděčila.
8 fotografií

Boxer zachránil britské královně dceru. Kromě medaile dostal i příhodný dárek

Historie
Očkování. Ilustrační snímek
Počty případů žádné z infekcí, které se nyní více šíří, jako je černý kašel, záškrt nebo tuberkulóza, se neblíží epidemické hranici. Potřebných léků a vakcín je dostatek, další pro děti se dovážejí z Velké Británie. Na dnešním setkání s novináři to řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). Odborníci doporučují přeočkování dospělých, z veřejného zdravotního pojištění ale hrazeno není. Stojí 500 až 1500 korun. Znovu řešit by se to mělo do poloviny roku.

Ministerstvo: Léků na černý kašel či záškrt je dost, dovážejí se další vakcíny

Zdravotnictví
Unikátní budova v Londýně na břehu řeky Temže, kde sídlí MI6.
Stejně jako se většina lidí chtěla v dětství stát astronautem, málokoho minula touha být špiónem. Britové mají nyní šanci si tento sen splnit. MI6 přijímá nové agenty a v rámci náborové kampaně poslali jednoho z jejich řad do rádia BBC. „Viděl jsem ty nejneuvěřitelnější věci. Vymoženosti, které by vás naprosto šokovaly,” prohlásil tajný agent Kwame.

Jak to chodí v MI6? Být tajným agentem je napínavější než bondovka, říká špión

Státy mimo EU
Ilustrační foto
Poslední případ záškrtu, který epidemiologové zaznamenali v Olomouckém kraji, je z Olomoucka a pacient měl kožní formu nákazy, s níž skončil v nemocnici. Vzhledem k nárůstu případů doporučuje zdravotní ústav přeočkování, a to vakcínou účinnou také na černý kašel, jehož výskyt vloni vyletěl nahoru a stále stoupá.

Záškrt na Olomoucku: pacient měl kožní formu

Olomoucko
Vědci jsou o krůček blíže ke krevnímu testu k včasné diagnostice demence. Ilustrační foto.
Odborníci z Velké Británie a Číny oznámili, že se jim podařilo jim učinit velký krok k včasnému krevnímu testu, který by podle nich mohl předpovědět riziko demence už deset let před formální diagnózou. Objevili totiž vzorce čtyř proteinů, které na možnou demenci v budoucnu ukazují. Znamená to možnost začít dříve a tedy účinněji s léčbou.

Budete v budoucnu trpět demencí? Člověku už brzy odhalí diagnózu krevní test

Věda
Karel Čapek na Strži – na kolorovaném snímku s Ferdinandem Peroutkou a Olgou Scheinpflugovou. Ilustrační foto.
Počátkem ledna jsme si připomněli výročí narození jednoho z největších českých spisovatelů moderní doby, velkého myslitele, dramatika, novináře a překladatele Karla Čapka. Přestože o jeho životě a díle toho bylo napsáno mnoho, nedá mi to a uvedu dnes v tipu na knihu dosud málo známé a téměř nepublikované „lístky“ Karla Čapka z let 1921-38, adresované klatovskému rodákovi Otokaru Vočadlovi, profesorovi anglického jazyka a literatury na Filozofické fakultě UK v Praze.

TIP NA KNIHU: Otokar Vočadlo, Anglické listy K. Čapka

Čtenář reportér
Sydney
/Od zvláštního zpravodaje Deníku v Austrálii/ Vypadá to tu na první pohled jako někde v britském Walesu, nebo na jihu Británie. Jen podivný ranní křik ptáků, kterému dominuje vřískání papoušků kakadu, dává znát, že jste na opačném konci planety. U protinožců v Austrálii. Australské hlavní město Canberra, vybudované podle promyšlených plánů po roce 1913 v jihoaustralských horách, připomíná stále starou dobrou Anglii. A původní, tedy britskou, tvář Austrálie. Sídlí tu i generální guvernér Austrálie David Hurley, oficiální hlava státu zastupující zde britského krále Karla III., který si udělal čas na setkání s Janem Lipavským, prvním českým ministrem zahraničí po dvaceti letech, který navštívil Austrálii.
31 fotografií

Austrálie tvrdě deportuje nelegální migranty mimo kontinent. Přesto se mění

Svět
Kominická scéna z filmového muzikálu Mary Poppins
Britská nevládní organizace British Board of Film Classification (BBFC), která uděluje filmům takzvaný věkový raiting a rozhoduje o jejich přístupnosti pro děti a mladistvé, učinila překvapivé rozhodnutí. Podle informací serveru BBC doporučila, aby rodinný muzikál Mary Poppins z roku 1964 děti sledovaly pod rodičovským dohledem, protože obsahuje diskriminační narážky. V minulosti postihlo podobné zpřísněné hodnocení například legendární snímek Rocky. Naopak příznivější označení se dočkal svého času zakázaný Život Briana komediální skupiny Monty Python.
6 fotografií

Mary Poppins by děti měly sledovat jen s rodiči. Vadí kominíci a hotentoti

Film a televize
Sto třicet hasičů, turistů a občanů se zúčastnilo 30. ročníku Pochodu za Pavlem Vávrou
V sobotu 24. února tomu bylo přesně na den 30 let, co při výkonu svého povolání tragicky zahynul ve věku nedožitých 38 let velitel Sboru dobrovolných hasičů Tupesy Pavel Vávra. Sto třicet členů sboru, jeho přátelé a členové tupeského Klubu českých turistů se zúčastnili o poslední únorové sobotě již 30. ročníku Memoriálu Pavla Vávry aneb Zimního putování po blízkých Chřibech.
41 fotografií

Hasiči putovali za Pavlem Vávrou s medailemi na krku

Slovácko
Tomáš Satoranský měl lví podíl na výhře Lvů nad Velkou Británií.
Návrat na vítěznou evropskou vlnu. Čeští basketbalisté po dvou prohrách s Řeckem. Jedné v osmifinále EuroBasketu před dvěma roky a té čerstvé z úvodu kvalifikace o další šampionát porazili Velkou Británii v poměru 90:82. Ten návrat se týká rovněž Tomáše Satoranského, který se od neúspěšného zčásti domácího mistrovství Evropy vrátil do týmu. Přestože není kapitánem, byl to on, kdo kormidloval svou posádku do vítězného přístavu. A ještě u toho stačil potopit britský křižník, který v Pardubicích pálil hlava nehlava.
12 fotografií

S Tomášem jde vše líp. Satoranský vymýšlel i střílel a Češi zase hltají basket

Basketbal
Čeští basketbalisté vstoupili do kvalifikace o EuroBasket 2025 "přijatelnou" prohrou v Řecku.
Návrat na tradiční základnu. Čeští basketbalisté dohrají v pardubické enteria areně první okno kvalifikace na evropský šampionát. Do bojů vstoupili osmibodovou prohrou (64:72) v Řecku. Dnes naopak budou plnit roli papírově silnějšího ve střetnutí s Velkou Británií. Diváci se mohou těšit i na největší hvězdu národního týmu Tomáše Satoranského a další borce ze „zlaté“ čínské party.
20 fotografií

Satoranský v Pardubicích. Dnes bude dirigovat českou hru proti Veké Británii

Basketbal
I vegetariánskou či veganskou stravou lze zajistit tělu přísun kvalitních bílkovin, ilustrační foto.
Nízké platy, krátká dovolená nebo toxické vedení? Zaměstnaneckou bouři vyvolalo v německé centrále koncernu Volkswagen před třemi lety až stáhnutí currywurstu, oblíbené uzeniny, z nabídky podnikové jídelny. Letos se kvůli přetrvávající kritice na jídelníčky vrátil. Nahrazování masných jídel vegetariánskou nabídkou je ale trend, který nastupuje v zemích západní Evropy velmi rychle. Lehce navíc proniká už i do Česka, hlavně kvůli zahraničním firmám. Podle expertů ale přechod k vegetariánským jídlům nemá v tuzemsku nejlehčí startovací podmínky. Češi masná jídla milují a z vegetariánských alternativ volí hlavně ty nezdravé.

Závodní jídelny bez masa? Západní trend by se v Česku prosazoval těžko

Česko
Hlavní písecké opory Vojtěch Sýkora (vpravo) a Martin Svoboda se ocitli v šestnáctičlenné nominaci českého národního týmu pro kvalifikační zápasy na EuroBasket proti Řecku a Velké Británii. Prvně jmenovaný se dostal i do užšího výběru pro úvodní duel v Pi
Výtečné výkony hlavní opory píseckého nováčka nejvyšší tuzemské basketbalové soutěže nezůstaly bez odezvy ani na nejvyšší úrovni. V nominaci českého národního týmu na kvalifikační utkání v Řecku a doma s Velkou Británií se ocitl i rozehrávač Sršňů Vojtěch Sýkora (22 let), jenž se tak ocitl po boku hvězd Tomáše Ssatoranského. Vojtěcha Hrubana či Ondřeje Balvína.

Písecký Vojtěch Sýkora nastoupí za národní tým v kvalifikaci proti Řecku

Basketbal
Ondřej Novotný. Foto: Oktagon MMA
Už jen více než týden zbývá do dalšího turnaje organizace Oktagon MMA v Ostravě. Pokud však fanoušci chtějí vidět tuto atraktivní podívanou, jíž velí další titulová obhajoba Patrika Kincla, či pyramida Gamechanger, neměli by váhat. „Je to na dlouhou dobu poslední turnaj v Ostravě,“ prohlásil ve svém pořadu MMA letem světem promotér a ostravský rodák Ondřej Novotný. Jaký je důvod?
102 fotografií

Oktagon MMA v Ostravě naposledy. Novotný: Vztah se vyčerpal. Jak krok vysvětlil?

Ostatní sporty
Muž již chodí o holích.
/VIDEO, FOTO/ Dramatická situace nastala tento týden u Krajského soudu v Ostravě, jenž se zabýval případem Petra L. (32 let) z Ostravy. Muž, kterému za pobodání těhotné družky Marie hrozí mnohaletý žalář, utekl z jednací síně. Na opakované a důrazné výzvy předsedy senátu, aby setrval v soudní místnosti, nereagoval. Tím si ovšem zadělal na velké problémy…
4 fotografie

Muž bodl těhotnou družku. Pak se slovy: „Maruš, já tě miluji!“ skočil z okna

Krimi
Od letošního ledna může řidič, kterého nachytají policisté za volantem s mobilem v ruce, přijít nejen o čtyři body, ale hrozí mu také pokuta až deset tisíc korun
Od letošního ledna může řidič, kterého nachytají policisté za volantem s mobilem v ruce, přijít nejen o čtyři body, ale hrozí mu také pokuta až deset tisíc korun. Ještě před pár týdny přitom hrozila za tento přestupek jen pokuta v maximální výši dvou tisíc korun a odebrání dvou bodů. Navzdory razantnímu zpřísnění postihů Češi dál do mobilu za jízdy hledí. Podle průzkumu více než polovina z nich.

Češi jsou neukáznění. Víc než polovina přiznává, že za jízdy hledí do mobilu

Krimi
HHC nabídka ve Frýdku-Místku, únor 2024.
Konopný aktivista a zakladatel konopných lékáren Jiří Stabla dlouho volal po stažení HHC z trhu. Podle něj je třeba účinky této látky řádně prozkoumat. „Nejsem pro prohibici, ale pokud je zde něco, co ohrožuje společnost, je třeba zasáhnout právě takto. Budu rád, když HHC bude zkoumáno a prokáže se jeho bezpečnost k lidskému zdraví. Teď jsme ale svědky toho, že něco není v pořádku,“ říká v rozhovoru pro Deník. Konopí CBD podle něj na rozdíl od HHC na seznam zakázaných ani regulovaných látek nepatří.

HHC není prozkoumaná látka. Z trhu měla zmizet už dávno, říká konopný aktivista

Česko