ŠTÍTEK: Velká Británie

Odklízení trosek zničených vlaků den po havárii. K nehodě došlo západně od nádraží Clapham Junction
Je hrůzné, pokud se srazí dva vlaky. V Británii před 35 lety však do sebe naletěly hned tři. Nikdo z těch, kdo přispěchali na místo nehody, nezapomněl výjev, který mu vyvstal před očima. Mezi troskami vlaků zapletenými do sebe ležela zakrvácená lidská těla - a protože byl adventní čas, i stovky vánočních pohlednic. Strašlivá nehoda ani tak železnici nepoučila: o 29 let později došlo z podobných příčin k další.
6 fotografií

Mezi těly našli vánoční pohlednice. Srážka tří vlaků změnila advent v noční můru

Historie
Ministr zahraničí Jan Lipavský (vpravo) ocenil v Londýně bývalého velvyslance Pavla Seiftera Medailí za zásluhy o českou diplomacii
/Od zvláštního zpravodaje Deníku v Londýně/ Vyznamenání Pavlu Seifterovi, bývalému velvyslanci ve Velké Británii, vedoucímu zahraničního oddělení kanceláře prezidenta Václava Havla a také dlouholetému profesorovi světoznámé London School of Economic přiletěl ministr zahraničí Jan Lipavský předat do Londýna osobně. Právem, protože jde dnes o asi nejvýznamnějšího Čecha, který žije ve Velké Británii. „K brexitu muselo dojít,“ říká v rozhovoru pro Deník.

Bývalý velvyslanec Pavel Seifter: Brexit byl asi nutný, Británie není Evropa

Česko a EU
Seminář vysokoškolských studentů na Základní škole Potštát.
O prvním zasněženém víkendu této zimy se na naší základní škole v Potštátě konal seminář vysokoškolských studentů. Nápad přivést studenty katedry Rekreologie FTK Univerzity Palackého v Olomouci se zrodil na prvním školení nás pedagogů, které proběhlo v říjnu. Studenti se pod vedením vyučujícího Luďka Šebka zabývali hrou v přírodních a urbánních podmínkách se zaměřením na Playwork.
4 fotografie

Se studenty na školním dvorku aneb Playwork na základní škole Potštát

Čtenář reportér
Stadion Casement Park v severoirském Belfastu
Fotbalové mistrovství Evropy v roce 2028 budou hostit Velká Británie a Irsko. Chtělo by se říct, že poslední věc, o kterou je v kolébce kopané nouze, jsou odpovídající stadiony. Jenže pořadatelé si s předstihem zadělali na malér. Vyhlédnutý stánek v severoirském Belfastu totiž připomíná spíš středověké trosky než moderní sportoviště. A ve hře jsou navíc planoucí politické vášně.

Tady se má hrát Euro? Ruina hyzdí město a rozděluje fanoušky. Hrozí bojkot

Zajímavosti z fotbalu
V polévce vůbec není třeba vyvařovat maso. Masovou chuť jí dá jedna malá kostka bujónu.
Nasytit chudší část lidstva a dostat do jejich jídelníčku maso v koncentrované podobě. To byl záměr jednoho z nadaných lékárníků Justuse von Liebiga. Díky němu si dnes z malé kostičky a z vody můžeme připravit masový vývar. Pokud do takového bujónu nic nepřidáme, hlad příliš nezažene. Chuť masa ale umí napodobit báječně. Tak tedy, jak to se vznikem bujónu vlastně bylo? Jak se stalo, že se jeho používání masově rozšířilo po celém světě?
6 fotografií

Talentovaný lékárník chtěl nakrmit chudé lidi. A hádejte, co díky tomu vzniklo

Zdraví
Údržbář v továrně Biopreparat ve Sverdlovsku odmontoval 2. dubna 1979 z ventilace zanesený filtr. Ve velínu o tom nechal zprávu, ale šéf směny ji zapomněl před odchodem zapsat. Nikdo tak nevěděl, že z podniku uniká smrtelně nebezpečná sněť slezinná
V dubnu roku 1972 podepsal někdejší Sovětský svaz spolu s 22 dalšími zeměmi včetně Británie a USA v Ženevě mezinárodní smlouvu o zákazu biologických zbraní. V té době ale nikdo netušil, že největší komunistická říše při podpisu dohody blafuje. V tajných laboratořích ve Sverdlovsku (dnešním Jekatěrinburgu) totiž už téměř 20 let vyvíjela spory bakterie, vyvolávající smrtelnou nemoc, známou jako sněť slezinná neboli antrax.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Když vraždil antrax

Historie
Czech Enduro Team v Argentině.
/FOTOGALERIE/ Jezdcům sušického Czech Enduro Teamu Jaroslavu Kalnému, Zdeňkovi Pitelovi a Robertu Friedrichovi se podařilo vybojovat páté místo mezi nejlepšími juniorskými závodníky endura na světě, a to v rámci 97. ročníku Mezinárodní motocyklové soutěže Enduro. Ta se letos konala v Argentině s centrem ve městě San Juan na severozápadě země.
25 fotografií

PODÍVEJTE SE: Czech Enduro Team pátý v Junior Trophy

Ostatní sporty
Odvodňovací šachty a kanály v anglickém Kidsgrove byly vždy ponurým místem, spojeným se strašidelnou legendou o zjevujícím se duchu zavražděné dívky. V roce 1975 se tato legenda krutým způsobem zhmotnila: v kanálech byla skutečně utýrána 17letá dívka
Byl to případ, který otřásl nejdříve místní komunitou, následně celou Británií a nakonec i světem. Dceru zesnulého majitele cestovní společnosti Whittle Coach, sedmnáctiletou Lesley Whittleovou, unesl někdo 14. ledna 1975 přímo z jejího pokoje. Její tělo bylo nalezeno o necelé dva měsíce později v kanále. Svázané, nahé a mrtvé.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Černý panter a nahá zajatkyně

Historie
TK o problematice neplodnosti a umělém oplodnění. Britka Louise Brown, která se před 45 lety narodila, jako první dítě, ze zkumavky
Do pražské kliniky zavítala Louise Brown, která se před 45 lety, jako první dítě na světě, narodila pomocí umělého oplodnění, tak zvaně ze zkumavky. Zpráva tenkrát proletěla světem a dala naději tisícům párů, které měly problém s početím dítěte. Od té doby se ze zkumavky v České republice rodí každé šesté dítě. Problémy párů ale přetrvávají a dokonce se prohlubují. Jedním z důvodů je vyšší věk, ve kterém lidé plánují rodičovství.
35 fotografií

Každý pátý pár nemůže počít. Problém představila první žena narozená ze zkumavky

Praha
Drink Prime. Na snímku je řada Hydration
V posledních dnech se stále více mluví o Prime drinku, který si oblíbili dospívající i děti nejen v Americe, ale také v Česku. Odborníci varují, že právě mladým může nový hit škodit. Navzdory tomu sklízí obrovský úspěch. Jeho část je možné připsat propagaci nápoje, za kterou stojí youtuberské duo Logan Paul a KSI. Dvojice, které patří část firmy nápoj vyrábějící, má kontroverzní minulost.

Soupeři v ringu, pak miliardový byznys. Za drinkem Prime stojí dva youtubeři

Svět
Strašidla obsadila znojemskou Přímku. Žáci dorazili v hrůzostrašných kostýmech
Halloween je původně keltský lidový svátek, který se slaví 31. října, tedy den před křesťanským svátkem Všech svatých. Svátek se zachoval především v anglosaských zemích, převážně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku a Austrálii. Název vznikl zkrácením anglického „All Hallows' Eve“, tedy „Předvečer Všech svatých“. V rámci tematického dne, který vymyslel školní parlament, se Halloween konal i na znojemské Přímce.
28 fotografií

Strašidla obsadila znojemskou Přímku. Žáci dorazili v hrůzostrašných kostýmech

Čtenář reportér
Následky bouře Ciarán v ulicích Londýna
Nejméně sedm lidí zemřelo na západě Evropy po úderu bouře Ciarán. Ta ve čtvrtek od Británie přes Francii po Německo vyvracela stromy a zaplavovala ulice měst. Na řadě míst byla přerušena silniční i železniční doprava, aerolinky zrušily stovky letů. Více než milion domácností je bez proudu a úřady varují, že mohou přijít další záplavy. Velmi silný vítr může podle meteorologů působit problémy až do pátečního rána.
7 fotografií

Na Evropu udeřila bouře Ciarán, zemřelo sedm lidí. Výstraha platila i pro Česko

Státy EU
Robert Havlát je po hrozivém incidentu z pondělního utkání ve Zlíně v pořádku.
Klíčová zpráva z pondělního šlágru Chance ligy mezi Zlínem a Znojmem, který vyhráli Berani 3:1, doputovala až v úterý dopoledne. Hokejový útočník Orlů Robert Havlát je po hrozivém střetu, při němž inkasoval bruslí do obličeje, v pořádku. Čelo mu sice zdobí velká boule s několika stehy, jinak ale synovec Martina Havláta ustál děsivě vypadající střet bez dalších komplikací.
96 fotografií

Úleva ve Znojmě: Jsem v pořádku, hlásí po hrozivém incidentu Havlát

Hokej
Zlínští hokejisté (žluté dresy) dnes měli dohrávku 16. kola Chance ligy se Znojmem.
Děsivé chvíle při utkání hokejové Chance ligy mezi Zlínem a Znojmem. Před polovinou zápasu rozhodčí přerušil hru poté, co se na led skácel znojemský útočník Robert Havlát. Ten inkasoval úder od brusle soupeře do obličeje. Led synovec legendárního Martina Havláta opouštěl na nosítkách, ale fanouškům zamával a tak by nemělo jít o nic vážného.
96 fotografií

Hrozivý moment. Orla Havláta řízla brusle, z ledu musel na nosítkách

Hokej
Ája Vrzáňová, Eva Romanová a tehdejší premiér Václav Klaus na MS v krasobruslení v Praze v roce 1993
/FOTOGALERIE/ Tleskal jí celý svět. S o tři roky starším bratrem Pavlem se na ledě jako pár protančili ke čtyřem titulům mistrů světa, dvakrát vyhráli evropský šampionát, doma neměli konkurenci. V sobotu 28. října 2023, při oslavách 105. výročí vzniku samostatné republiky, výkony bývalé skvělé krasobruslařky Evy Graham Romanové ocenil prezident republiky Petr Pavel. Medaili Za zásluhy 1. stupně v oblasti sportu převzala v Praze osobně.
9 fotografií

Prezident Pavel ocenil i krasobruslařku Romanovou. Byla hostem i na ME v Ostravě

Ostatní sporty