ŠTÍTEK: Velká Británie

I vegetariánskou či veganskou stravou lze zajistit tělu přísun kvalitních bílkovin, ilustrační foto.
Nízké platy, krátká dovolená nebo toxické vedení? Zaměstnaneckou bouři vyvolalo v německé centrále koncernu Volkswagen před třemi lety až stáhnutí currywurstu, oblíbené uzeniny, z nabídky podnikové jídelny. Letos se kvůli přetrvávající kritice na jídelníčky vrátil. Nahrazování masných jídel vegetariánskou nabídkou je ale trend, který nastupuje v zemích západní Evropy velmi rychle. Lehce navíc proniká už i do Česka, hlavně kvůli zahraničním firmám. Podle expertů ale přechod k vegetariánským jídlům nemá v tuzemsku nejlehčí startovací podmínky. Češi masná jídla milují a z vegetariánských alternativ volí hlavně ty nezdravé.

Závodní jídelny bez masa? Západní trend by se v Česku prosazoval těžko

Česko
Hlavní písecké opory Vojtěch Sýkora (vpravo) a Martin Svoboda se ocitli v šestnáctičlenné nominaci českého národního týmu pro kvalifikační zápasy na EuroBasket proti Řecku a Velké Británii. Prvně jmenovaný se dostal i do užšího výběru pro úvodní duel v Pi
Výtečné výkony hlavní opory píseckého nováčka nejvyšší tuzemské basketbalové soutěže nezůstaly bez odezvy ani na nejvyšší úrovni. V nominaci českého národního týmu na kvalifikační utkání v Řecku a doma s Velkou Británií se ocitl i rozehrávač Sršňů Vojtěch Sýkora (22 let), jenž se tak ocitl po boku hvězd Tomáše Ssatoranského. Vojtěcha Hrubana či Ondřeje Balvína.

Písecký Vojtěch Sýkora nastoupí za národní tým v kvalifikaci proti Řecku

Basketbal
Ondřej Novotný. Foto: Oktagon MMA
Už jen více než týden zbývá do dalšího turnaje organizace Oktagon MMA v Ostravě. Pokud však fanoušci chtějí vidět tuto atraktivní podívanou, jíž velí další titulová obhajoba Patrika Kincla, či pyramida Gamechanger, neměli by váhat. „Je to na dlouhou dobu poslední turnaj v Ostravě,“ prohlásil ve svém pořadu MMA letem světem promotér a ostravský rodák Ondřej Novotný. Jaký je důvod?
102 fotografií

Oktagon MMA v Ostravě naposledy. Novotný: Vztah se vyčerpal. Jak krok vysvětlil?

Ostatní sporty
Muž již chodí o holích.
/VIDEO, FOTO/ Dramatická situace nastala tento týden u Krajského soudu v Ostravě, jenž se zabýval případem Petra L. (32 let) z Ostravy. Muž, kterému za pobodání těhotné družky Marie hrozí mnohaletý žalář, utekl z jednací síně. Na opakované a důrazné výzvy předsedy senátu, aby setrval v soudní místnosti, nereagoval. Tím si ovšem zadělal na velké problémy…
4 fotografie

Muž bodl těhotnou družku. Pak se slovy: „Maruš, já tě miluji!“ skočil z okna

Krimi
Od letošního ledna může řidič, kterého nachytají policisté za volantem s mobilem v ruce, přijít nejen o čtyři body, ale hrozí mu také pokuta až deset tisíc korun
Od letošního ledna může řidič, kterého nachytají policisté za volantem s mobilem v ruce, přijít nejen o čtyři body, ale hrozí mu také pokuta až deset tisíc korun. Ještě před pár týdny přitom hrozila za tento přestupek jen pokuta v maximální výši dvou tisíc korun a odebrání dvou bodů. Navzdory razantnímu zpřísnění postihů Češi dál do mobilu za jízdy hledí. Podle průzkumu více než polovina z nich.

Češi jsou neukáznění. Víc než polovina přiznává, že za jízdy hledí do mobilu

Krimi
HHC nabídka ve Frýdku-Místku, únor 2024.
Konopný aktivista a zakladatel konopných lékáren Jiří Stabla dlouho volal po stažení HHC z trhu. Podle něj je třeba účinky této látky řádně prozkoumat. „Nejsem pro prohibici, ale pokud je zde něco, co ohrožuje společnost, je třeba zasáhnout právě takto. Budu rád, když HHC bude zkoumáno a prokáže se jeho bezpečnost k lidskému zdraví. Teď jsme ale svědky toho, že něco není v pořádku,“ říká v rozhovoru pro Deník. Konopí CBD podle něj na rozdíl od HHC na seznam zakázaných ani regulovaných látek nepatří.

HHC není prozkoumaná látka. Z trhu měla zmizet už dávno, říká konopný aktivista

Česko
Vedle sokolovny v Olomouci by měla vyrůst moderní studentská kolej. Plánuje ji postavit podle návrhu studia Perspektiv společnost Redstone podnikatele Richarda Morávka.
Zásadní proměnu zanedbaného území na prahu historického jádra Olomouce chystá společnost Redstone podnikatele Richarda Morávka, který stojí mimo jiné za projektem obchodního centra Šantovka či blízkého komplexu Envelopa Office Center. Na místě kdysi hojně využívaného sportoviště vedle sokolovny na třídě 17. listopadu připravuje nyní výstavbu moderních studentských kolejí.
12 fotografií

Proměna u olomoucké sokolovny: developer tam postaví moderní studentské koleje

Olomoucko
Koncert Anny K v Novém Městě na Moravě při mistrovství světa v biatlonu
Celé Vratislavovo náměstí v Novém Městě na Moravě na Žďársku se dalo do pohybu při písničkách zpěvačky Anny K. Ta koncertovala v sobotu v centru města před tím, než se fanoušci vypravili na závody mistrovství světa v biatlonu. Pod pódiem společně skandovali Češi, Slováci, Němci, Francouzi i obyvatelé skandinávských zemí. Podívejte se do galerie a na video, jaká na náměstí zavládla atmosféra.
58 fotografií

VIDEO: Anna K. roztančila náměstí v Novém Městě na Moravě. Podívejte se

Žďársko
MS v cyklokrosu v Táboře. Smíšená štafeta. V českých barvách se ukázal junior Kryštof Bažant.
/FOTO/ Z desátého až na druhé místo posunul na svém úseku Kryštof Bažant z Jablonecka českou smíšenou štafetu v úvodním závodě světového šampionátu cyklokrosařů. Juniorský mistr republiky předvedl v Táboře rychlou stíhací jízdu, vrátil štafetu do bojů o medaile, v závěru se ale českému týmu tolik nedařilo, začal se propadat. Český finišman, trojnásobný mistr světa Zdeněk Štybar, nakonec projel cílem šestý. Z vítězství se radovala Francie.
21 fotografií

Bažant uháněl, štafetu posunul do bojů o medaile. Češi na MS dojeli šestí

Ostatní sporty
Metoda IVF je stále žádanější. Ocení ji zejména páry, které nemohou počít dítě nebo na tento okamžik příliš dlouho čekají.
Před časem se slavilo významné výročí na poli českého zdravotnictví. Uplynulo totiž přesně 40 let od doby, co se ve Fakultní nemocnici Brno narodilo první „dítě ze zkumavky“ v tehdejším Československu. Velkou inspirací bylo tehdy první takové dítě na světě, které se narodilo v roce 1978 ve Velké Británii. Asistovaná reprodukce od té doby prošla mnoha vývojovými změnami a vylepšeními.

Dětí ze zkumavek je čím dál více. Česko je Mekkou asistované reprodukce

Rodina
Minivězení na ostrově Sark bylo postaveno v roce 1856.
Na první pohled je to celkem zajímavá a sympatická budova. Ve skutečnosti jde však o kobku, které se slušný člověk rád vyhne. Řeč je o nejmenším vězení na světě, které se nachází na Normanských ostrovech v Lamanšském průlivu. Skončila v něm v minulosti i křehká služka či poblázněný atomový fyzik. Žalář z roku 1856 na ostrově Sark je stále funkční.

Nejmenší vězení na světě nemá okna. Zavřeli tam i fyzika, který mával puškou

Do světa
Porsche Macan
Po dlouhých deseti letech přichází na svět druhá generace menšího SUV modelu Porsche. Kompaktní Macan je kompletně nový, na evropské a další trhy však přichází s jedním háčkem. Jde o další z modelů, z nichž se s příchodem nové generace stal elektromobil. Pouze na trzích v USA nebo třeba Velké Británii se bude ještě po nějakou dobu souběžně prodávat spalovací Macan první generace.
15 fotografií

Porsche Macan přichází v nové generaci s jedním háčkem

Autosalon
Krajská nemocnice Tomáše Bati pořídila speciální porodní gauč z Velké Británie; leden 2024
Gynekologicko-porodnické oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně (KNTB) je teprve šestou porodnicí v České republice a jedinou ve Zlínském kraji, která začala používat porodnický gauč. Rodičkám umožňuje najít si individuální polohu pro nejjednodušší a nejbezpečnější příchod miminka na svět. Premiéru už má za sebou.

Zlínská porodnice pořídila porodní gauč, při instalaci vzniklo vtipné video

Zlínsko