ŠTÍTEK: Velká Británie

Sladký hrášek patří k druhům zeleniny, které je velmi snadné vypěstovat. Výborně se hodí i pro malé zahradníky.
Hrášek je zelenina, kterou můžete sklízet od jara až do podzimu. Jeho pěstování je tak snadné, že to zvládnou i děti. Pokud už jste si na jedné úrodě hrášku letos pochutnali, můžete pokračovat dalším kolem. Když teď hrášek vysejete, za deset týdnů můžete jíst sladké svěže zelené kuličky rovnou z lusku. K bohaté úrodě pomůže znalost, jak správně sázet hrášek, čím ho hnojit i co vedle hrášku nasadit, aby co nejlépe prospíval. Hrášek můžeme také považovat za superpotravinu, protože má pozitivní vliv na kardiovaskulární zdraví.

Superpotravina letos ještě jednou: Teď sázejte a koncem září můžete sklízet

Zahrádkaření
Maminka s miminkem Oliverem, který při narození vážil téměř 5,5 kilogramů; Krajská nemocnice Tomáše Bati; červenec 2024
V porodnici Krajské nemocnice Tomáše Bati se narodil chlapeček Oliver s porodní váhou 5320 gramů. Maminka Lenka rodila již po čtvrté a Oliver nakonec přišel na svět císařským řezem. Patří mezi rekordmany porodnice. Do světového rekordu má ale pořád daleko. Malí rekordmani z různých částí světa vážili přeci jen o pár kilo víc. Miminko s nějvětší porodní váhou na světě se narodilo v USA koncem devatenáctého století, jeho osud však moc šťastný nebyl.

Oliver ze Zlína vážil při porodu 5320 gramů, miminko obryně z USA téměř 10 kilo

Zajímavosti
Princ William, princezna Kate a jejich děti během přehlídky Trooping the Colour v Londýně
Zveřejněním nové portrétní fotografie už tradičně oslavili s lidmi narozeniny svého potomka britský princ William a princezna Kate. V pondělí měl 11. narozeniny jejich nejstarší syn a tedy následník britského trůnu princ George. Jeho portrét, který se objevil na sociálních sítích páru, pořídila princezna Kate. Lidé tvrdí, že z příštího britského krále roste fešák. 

Princezna Kate zvěčnila prince George. Celý táta, hodnotí lidé jeho novou fotku

Státy mimo EU
Vignetta poráží v Ceně Města Karlovy Vary po tuhém souboji favorita Charpentiera.
Dostihová sezona na karlovarském závodišti Hipodrom Holoubek má za sebou další významnou událost letošního léta spojenou s připomínkou 125. výročí zahájení provozu na druhém nejstarším závodišti v Čechách. Hlavním bodem třetího mítinku byla 95. Cena města Karlovy Vary, dvoukilometrový test první kategorie vyhrazený čtyřletým a starším středotraťařům přilákal šest startujících.

Tradiční dostihovou Cenu města Karlovy Vary ovládla Vignetta

Ostatní sporty
Andrea Klementová při plavbě přes La Manche. Lodě prý potkávali často
Třebíčská plavkyně Andrea Klementová zdolala osmého července sen všech dálkových plavců - Lamanšský průliv mezi Anglií a Francií. Nebylo to vůbec jednoduché, zažila i nepříjemné chvíle. „Ty medúzy, to bylo fakt děsivé. Jak pode mnou plave něco živého, je to pro mě těžké. Já jsem vedle i z kapra v českém rybníku. Natož z tohohle,“ popsala.
4 fotografie

Zdolala Lamanšský průliv. Děsily mě hlavně medúzy, vypráví plavkyně z Třebíče

Regiony
Petr Klymec, který spolu s přáteli stojí za novým projektem
Víte, ve kterém městě světa se mluví o povodni, až když stav vodní hladiny dosáhne 27 metrů? Správně, je to dvoumilionový Manaus ležící na březích brazilské Amazonky. Když Petr Klymec mluví o tomto městě, v očích se mu zrcadlí nadšení. V daleké Brazílii totiž žil téměř deset let.

Kousek bytu. Nový podnikatelský projekt Petra Klymce

Podnikání
Andrea Klementová při plavbě přes La Manche. Lodě prý potkávali často. Foto: Se svolením Andrey Klementové
Třebíčská plavkyně Andrea Klementová zdolala osmého července ve štafetě sen všech dálkových plavců – Lamanšský průliv mezi Anglií a Francií. Nebylo to vůbec jednoduché, zažila i hodně nepříjemné chvíle. „Ty medúzy, to bylo fakt děsivé. Jak pode mnou plave něco živého, je to pro mě těžké. Já jsem vedle i z kapra v českém rybníku. Natož z tohohle,“ usmívá se šťastná členka Klubu ledních medvědů Třebíč.
4 fotografie

Děsily mě hlavně medúzy, říká Andrea Klementová o plavbě přes průliv La Manche

Třebíčsko
Obrazovky na letišti v americkém San Franciscu.
Podniky a služby po celém světě se postupně vzpamatovávají z globálního výpadku IT systémů, který je postihl ve čtvrtek a především v pátek. V některých odvětvích však problémy přetrvávají, napsal dnes web BBC News. Výpadek, který způsobila nepovedená aktualizace softwaru od firmy CrowdStrike, vyvolal výrazné potíže v letecké dopravě, platebních systémech či ve zdravotnictví. Výpadek postihl i Česko. S problémy se potýkalo například pražské letiště, lékárny BENU a pojišťovny Generali a Allianz.
5 fotografií

Svět se vzpamatovává z globálního výpadku. Pražské letiště funguje normálně

Svět
Rapper Travis Scott během svého vystoupení
Praha má za sebou jeden z vrcholů letošní koncertní sezony. V přeplněné O2 areně vystoupil rapper Travis Scott, jedna z největších hvězd současnosti. Po předloňském koncertu Kendricka Lamara a loňském vystoupení The Weeknda tak Praha opět potvrdila, že patří do první ligy globální koncertní scény. A potvrdilo to i publikum, které Scottovi zazpívalo všechny jeho megahity.

Legendární Travis Scott v Praze. Rapper málem zbořil O2 arénu

Hudba
Čeští softbalisté na mistrovství Evropy v Pardubicích.
Na 14. mistrovství Evropy v Co-Ed Slowpitchi, čím dál více populárnější formě softballu, bojují Češi jako lvi. A lvice! Smíšené reprezentační družstvo mužů a žen zatím v Pardubicích vyhrálo všech 6 zápasů, do kterých nastoupilo! Jedná se o historickou událost, Česká republika tak může v sobotu poprvé vyhrát v tomto sportu mistrovství Evropy.
39 fotografií

Češi přepisují v Pardubicích dějiny! Všechny porazili a budou bojovat o zlato!

Ostatní sporty
Šest hodin strávila porota mezinárodní soutěže Entente Florale Europe (Evropská kvetoucí sídla) hodnocením Písku a  jeho okolí.
Přesně šest hodin strávila porota mezinárodní soutěže Entente Florale Europe (Evropská kvetoucí sídla), ve které Písek reprezentuje Českou republiku, hodnocením města samotného i jeho okolí. Zástupci města a jeho organizací představili nejen oblast péče o zeleň, odpadové hospodářství, městské lesy, ale i environmentální výchovu ve školách, komunitní zahradu na Hradišti či projekty realizované z participativního rozpočtu.
15 fotografií

Písek soutěží o titul Evropské kvetoucí sídlo. Porotce uchvátila liliová louka

Písecko
Premiér Petr Fiala
Premiér Petr Fiala ve čtvrtek na summitu Evropského politického společenství (EPC) v Británii podepsal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským dohodu obou zemí o bezpečnostní spolupráci a dlouhodobé podpoře. Fiala novinářům řekl, že dohoda není právně závaznou mezinárodní smlouvou, je ale důležitým symbolem. Rámuje podle něj dosavadní spolupráci a vytváří prostor pro budoucí kooperaci.
27 fotografií

Fiala a Zelenskyj podepsali bezpečnostní dohodu mezi Českem a Ukrajinou

Státy mimo EU
Operace. Ilustrační foto.
Zákrok, který je unikátní nejenom u nás, ale i v celosvětovém měřítku, se podařil chirurgickému týmu Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Po více než dvouletých přípravách a konzultacích se špičkovými pracovišti v zahraničí se právě v Praze povedla historicky první transplantace břišní stěny (přední strany břicha) i všech orgánů dutiny břišní od dvou různých dárců.

Světové prvenství v Praze: transplantace v oblasti břicha od dvou dárců

Praha
Kočičí hotel Kotoko v Jítravě na Liberecku a jeho majitelka Tereza Radfordová.
/FOTO, VIDEO/ Moanka, Masya, sestry Žofinka a Julinka, Matýsek, Matouš či Maxík na vlastní srst poznali, jaké to je najít dočasné ubytování v kočičím hotelu Kotoko, který sídlí v Jítravě na Liberecku. Malebným hotýlkem pod Ještědsko-kozákovským hřbetem prošly za svou existenci stovky mazlíčků, a některé se sem pravidelně vracejí. Stará se o ně milovnice kočiček Tereza Radfordová, která si splnila svůj velký sen.
21 fotografií

Jítravský hotel Kotoko hýčká kočičí mazlíčky. Majitelka čerpá inspiraci ze světa

Liberecko
Barbora Krejčíková vyhrála Wimbledon
Trefila jackpot, rozbila bank. Barbora Krejčíková si díky vítězství ve Wimbledonu přišla na astronomický balík peněz. Z Londýna si odváží gigantický šek. Za premiérový triumf na travnatém grandslamu shrábla astronomickou sumu přesahující 81 milionů korun. Celá částka jí ale na účtu nepřistane, polovinu odevzdá na daních. I tak Krejčíkovou životní úspěch katapultoval mezi nejlépe placené tenistky světa. Teď už dvojnásobná grandslamová šampionka vydělala během kariéry na odměnách přes 300 milionů korun.
8 fotografií

Miliony pro Krejčíkovou, stále bohatne. Kolik si vydělala wimbledonská královna

Tenis
Letec Otmar Kučera.
Generálmajor Otmar Kučera. Významného rodáka z Brna si dnes připomínáme jako hrdinu druhé světové války, ale i oběť poválečných perzekucí. Narodil se 13. července 1914 v Juliánově, dnes části Brna, v rodině klempíře. Po vyučení zámečníkem vstoupil do Vojenské letecké školy v Prostějově a roku 1935 nastoupil k Leteckému pluku 2 "Edvarda Beneše" v Olomouci.

Vzpomínka na Otmara Kučeru: Hrdina z Brna, který bojoval v RAF

Čtenář reportér
Česká posádka dračí lodě
V Račicích na národním olympijském kanále vodních sportů se se konalo Mistrovství Evropy dračích lodí. Tohoto klání se zúčastnilo v národním výběru české reprezentace v kategorii Open (20 pádlujících + kormidelník, bubeník, bez omezení věku a pohlaví), což je ta nejvyšší kategorie, celkem šestnáct členů Dragonteamu Nymburk. A ti si přivezli zlato, stříbro a dva bronzy.

Dragonteam zásobil národní tým, posádka získala zlato, stříbro a dva bronzy

Ostatní sporty
Rakovnická továrna P&G Rakona optimalizuje výrobu i díky umělé inteligenci.
/FOTOGALERIE/ Rakovnická továrna P&G Rakona patří mezi nejdůležitější výrobní závody v oblasti péče o tkaniny a domácnost společnosti P&G v Evropě. Právě zde se vyrábí například oblíbený Jar, aviváže Lenor nebo prací prostředky Ariel. Z Rakovníku pak putují do střední Evropy a Velké Británie, ale i Itálie, Řecka, Skandinávie či Pobaltí. Základním kamenem obchodního modelu společnosti Procter & Gamble jsou inovace. Přímo v Rakoně se nyní testuje několik pilotních projektů. Inovace, které zde vznikají se pak aplikují v továrnách po celém světě.  
9 fotografií

P&G Rakona zavádí umělou inteligenci i strojové učení pro optimalizaci výroby

Rakovnicko
Čtyřdenní pracovní doba ve Velké Británii měla pozitivní dopady na zaměstnance.
Zatím nejdelší experiment se zkráceným pracovním týdnem ve veřejném sektoru ve Velké Británii nese ovoce. Britští akademici uvedli, že zkušební zkrácená pracovní doba okresního úřadu v South Cambridgeshire přinesla velký přínos pro zaměstnance i zaměstnavatele. O den zkrácený týden měl za výsledek lepší psychické a fyzické zdraví pracovníků, menší počet výpovědí popelářů, víc zájemců o práci a zároveň rychlejší vyřizovaní požadavků.

V Británii zkusili kratší pracovní týden. Přinesl velmi zajímavé výsledky

Státy mimo EU
Petr Čech si v Písku zatrénoval s dětmi
Fotbalová škola Petra Čecha, která se letos konala v jihočeském Písku, přivítala 110 dětí z různých koutů světa. Tento týdenní kemp, vedený českou brankářskou legendou, nabízí mladým fotbalistům jedinečnou příležitost zažít, jaké to je být profesionálním hráčem. Program zajišťoval třicetičlenný tým, který se postaral o pestrou škálu aktivit, včetně tréninků a besed.
32 fotografií

Za Čechem na kemp dorazili až z Hong Kongu. Fotbalová legenda rozebrala Euro

Zajímavosti z fotbalu
Fotbalovou školu Petra Čecha v Písku navštívila i Markéta Nausch Sluková
Fotbalová škola Petra Čecha, která se letos konala v jihočeském Písku, přivítala 110 dětí z různých koutů světa. Tento týdenní kemp, vedený českou brankářskou legendou, nabízí mladým fotbalistům jedinečnou příležitost zažít, jaké to je být profesionálním hráčem. Program zajišťoval třicetičlenný tým, který se postaral o pestrou škálu aktivit, včetně tréninků a besed.
32 fotografií

Na mistrovství Evropy chyběla českému týmu kvalita, říká legendární brankář

Fotbal
Petr Čech si v Písku zatrénoval s dětmi
Fotbalová škola Petra Čecha, která se letos konala v jihočeském Písku, přivítala 110 dětí z různých koutů světa. Tento týdenní kemp, vedený českou brankářskou legendou, nabízí mladým fotbalistům jedinečnou příležitost zažít, jaké to je být profesionálním hráčem. Program zajišťoval třicetičlenný tým, který se postaral o pestrou škálu aktivit, včetně tréninků a besed.
32 fotografií

Fotbalová událost víkendu. Do Jihočeského kraje za dětmi dorazil Petr Čech

Fotbal
Petr Čech si v Písku zatrénoval s dětmi
Fotbalová škola Petra Čecha, která se letos konala v jihočeském Písku, přivítala 110 dětí z různých koutů světa. Tento týdenní kemp, vedený českou brankářskou legendou, nabízí mladým fotbalistům jedinečnou příležitost zažít, jaké to je být profesionálním hráčem. Program zajišťoval třicetičlenný tým, který se postaral o pestrou škálu aktivit, včetně tréninků a besed.
32 fotografií

Petr Čech v Písku. Trénoval s dětmi, rozebral mistrovství Evropy

Fotbal
Novým britským premiérem se stal Keir Starmer.
Británie má den po parlamentních volbách nového premiéra. Stal se jím lídr Labouristické strany Keir Starmer, když jej v pátek přijal britský král Karel III. a vyzval ho k sestavení nové vlády, uvádí britská média. Starmer dovedl labouristy k zisku obří parlamentní většiny, středolevá strana se tak vrací k moci po 14 letech vlády pravicových konzervativců.

Britským premiérem se stal Keir Starmer. Labouristé přebírají moc po 14 letech

Státy mimo EU
Z plného zdraví až na operační stůl s fatální diagnózou. To je příběh bývalého profesionálního hráče basketbalisty Willa Wise.
Cítil se zdravý, silný a plný energie. Přeci jen šlo o trénovaného bývalého profesionálního basketbalistu. Jednoho dne se začal hned zrána hrozně potit. V práci pak zkolaboval. A když se probral, nedokázal zastavit zvracení, které mělo nepřirozeně zelenou barvu. Tak začal příběh Williama Wise, který se rozhodl stát jednou z tváří skupiny bojovníků proti rakovině - a to i v nevyléčitelném čtvrtém stádiu.
7 fotografií

Basketbalový profík zvracel zelenou hmotu. Co řekli lékaři, nechce slyšet nikdo

Zdraví