ŠTÍTEK: Velká Británie

Král Karel III. se v den korunovace pozdravil s příznivci na procházce před Buckinghamským palácem v Londýně.
V pondělí 6. května uplynul rok od korunovace britského panovníka Karla III. Těchto dvanáct měsíců bylo pro krále i jeho manželku Camillu mimořádně náročných. Těžkosti ale ustáli, a dokonce stoupla jejich popularita. Výročí korunovace si Karel III., který se teprve před pár týdny vrátil po léčbě rakoviny k vykonávání veřejných povinností, připomněl darem, který se nesl v ekologickém duchu a zaznamenal historické prvenství.
5 fotografií

Karel III. rok od korunovace: O dar se podělil on-line, s rakovinou bojuje dál

Státy mimo EU
Rekonstrukce obličeje neandrtálské ženy. Vědci z Univerzity Cambridge spolupracovali s producenty Netflixu
Vědci z Velké Británie po několikaletém výzkumu zrekonstruovali obličej neandrtálské ženy. Pečlivá obnova poškozených ostatků starých 75 tisíc let a důkladná analýza umožnila odhalit jedinečnou tvář pravěkého člověka. Odborníci ukázali překvapivý vzhled v novém dokumentárním filmu na platformě Netflix. Univerzita Cambridge poskytla Deníku exkluzivní fotografie.
12 fotografií

Vědci pro Netflix oživili obličej neandrtálkyně. Deník získal exkluzivní snímky

Věda
Princezna Diana.
Ve Velké Británii vydražili dokument psaný zesnulou princeznou Dianou. Neznámý kupec zaplatil za formulář, který Diana napsala, když ještě jako svobodná dívka žádala o svou první práci, tisíce liber. Dokument je unikátní nejen tím, že jej budoucí manželka Karla III. a princezna z Walesu vyplnila ručně, ale zejména chybou, kterou zřejmě udělala záměrně.

Důkaz, že princezna Diana lhala, se vydražil za stovky tisíc. Je unikátní

Státy mimo EU
1. máj v Českém Meziříčí patří už tradičně selské jízdě traktorů a stavění máje.
/FOTO, VIDEO/ Svátek práce oslavili 1. května v Českém Meziříčí opět vesele. Nechyběla již tradiční motorizovaná prvomájová selská jízda či stavění májky. Připraven byl také kulturní program u obecního úřadu, živá i reprodukovaná hudba, májová zábava s kapelou Proměny, občerstvení, prodejní stánky, ale i otevření kostelní věže pro veřejnost. Jak prozradil jeden z majitelů historických traktorů Ivo Luňák, možná už za rok či dva se přes léto otevře v blízkých Skršicích jejich muzeum.
27 fotografií

O 1. máji vítejte v traktorů ráji. V Českém Meziříčí vyrazily na selskou jízdu

Rychnovsko
Ultramaraton v Konstantinových Lázních.
Třetí ročník K6 Czech Ultramarathon Festival na 24 a 48 hodin a také mistrovství České republiky v běhu na šest dní v Konstantinových Lázních ztěžovalo vytrvalcům sněžení. Sníh zasypával trať a okolní stromy a některé pod jeho tíhou padaly na závodní okruh. Díky nasazení pořadatelů a následné pomoci technických služeb z Konstantinových Lázní se naštěstí podařilo závodní trať před příchodem nočního mrazu uklidit.
5 fotografií

Na ultramaratonu v Konstantinových Lázních padaly rekordy

Ostatní sporty
Billie Eilish s bratrem a jejich vítězná píseň z Barbie.
Americká zpěvačka Billie Eilish přijede se svou třetí deskou Hit Me Hard and Soft do Česka. V pražské O2 areně, kterou vyprodala už v roce 2019, zazpívá letošní držitelka hudební ceny Grammy 1. června 2025. Za produkční agenturu LiveNation to dnes ČTK oznámil Ondřej Pojzl. Vstupenky půjdou do prodeje 3. května v 10:00, ty nejlevnější si zájemci pořídí za 1250 korun. Třetí album, které zpěvačka opět vytvořila se svým bratrem Finneasem, má vyjít letos 17. května.

Billie Eilish míří do Prahy. Vstupenky na koncert budou v prodeji již od května

Volný čas
Billie Eilish s bratrem a jejich vítězná píseň z Barbie.
Americká zpěvačka Billie Eilish přijede se svou třetí deskou Hit Me Hard and Soft do Česka. V pražské O2 areně, kterou vyprodala už v roce 2019, zazpívá letošní držitelka hudební ceny Grammy 1. června 2025. Za produkční agenturu LiveNation to v úterý ČTK oznámil Ondřej Pojzl. Vstupenky půjdou do prodeje 3. května v 10:00, ty nejlevnější si zájemci pořídí za 1250 korun. Třetí album, které zpěvačka opět vytvořila se svým bratrem Finneasem, má vyjít letos 17. května.

Billie Eilish opět v Česku, přiveze nové album. Lístky na koncert už v květnu

Hudba
V botanické zahradě, ve skleníku Fata Morgana, vás čeká nádherná výstava motýlů.
Startuje nám nový týden, v němž se přelomí duben do května. Chcete si zpestřit jeho začátek nějakou zajímavou akcí, ale ještě nevíte jakou? Podívejte se níže na pár našich vybraných tipů a třeba se vám trefíme "do noty".
37 fotografií

Tipy na pondělí 29. dubna

Volný čas
14. ročník Českotřebovského cyklomaratonu.
Začalo to v roce 2009, skončilo v roce 2023. Do tohoto období se vměstnalo čtrnáct ročníků Českotřebovského cyklomaratonu, který pravidelně před prázdninami zval do členitého terénu a atraktivní přírody v okolí města vyznavače horských kol. Více jich nepřibude. Jeho organizátor Vladimír Vaněk se rozhodl, že v pořádání této sportovní akce z řady důvodů pokračovat nebude.
59 fotografií

Konec jedné sportovní tradice. Českotřebovský cyklomaraton se letos nepojede

Ostatní sporty
Jana Kvěcha čekají letos bitvy s plochodrážním výkvětem
Po šestnácti letech nastoupí český motocyklista jako pravidelný účastník do mistrovství světa na krátké ploché dráze. Naposledy bojoval o světové body Lukáš Dryml v roce 2008. Jeho nástupcem je nyní Jan Kvěch, který se bude utkávat se světovou elitou v jedenáctidílném šampionátu. Ten odstartuje v sobotu 27. dubna v Chorvatsku, ke čtvrté zastávce mistrovského seriálu dojde 1. června v Praze na Markétě.
4 fotografie

Kvěch se chce v plochodrážní špičce zabydlet. Nechci tam jen nakouknout, tvrdí

Motorismus
Naučit děti číst dříve, než půjdou do školy, může být i svízelným problémem. Především, pokud mají problém s koncentrací a neposedí.
Jistě to napadlo každého rodiče. Především pak ty, kteří jsou si jisti tím, že mají bystré dítě. Učit děti číst a psát ještě před nástupem do první třídy? Má to cenu a význam, když jsou děti v něčem napřed? Některé z teorií říkají, že dítě se tak bude ve škole spíše nudit, jiné tuto verzi v určitých případech doporučují.

Má dítě umět číst už ve školce? Odborníci napověděli, co je lepší

Rady, tipy
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/58. OTÁZKA/ Při cestě do určitých zemí si lidé z České republiky musí zvyknout nejen na nový jazyk či jinou kulturu, ale i na to, že se v nich jezdí na opačné straně silnice. Proč někde řidiči jezdí vlevo a jinde vpravo? Odpověď na tuto otázku přináší seriál 100 otázek a odpovědí.

Proč se někde jezdí vlevo a jinde vpravo?

Věda
Daniel "Dedee" Škvor, jeden z českých zápasníků na kartě 56. turnaje Oktagonu v anglickém Birminghamu.
Po Manchesteru a Newcastlu přichází v pořadí třetí zastávka na Britských ostrovech, kde v sobotu zakotví domácí organizace Oktagon MMA. Tentokrát se galavečer bojových sportů představí v Birminghamu, druhém největším městě ve Velké Británii. Zápasovou kartu turnaje s číslem 56 obohatí rovněž tři čeští zástupci Jakub Dohnal, Andrej Kalašník a Daniel Škvor. Vrcholem večera pak bude titulový souboj o nového krále muší váhy.

Trable s váhou i vodou na hotelu. Oktagon čeká další tvrdá zkouška v Británii

Ostatní sporty
Chodec Rostislav Kolář (vlevo) v Poděbradech v roce 2024.
V sobotu 6. dubna se v Poděbradech na lázeňské kolonádě konal již 92. ročník zlatého chodeckého meetingu a současně mistrovství republiky na 20 km chůze. Svého zástupce tu měl i oddíl SK Hranice v osobě čerstvého českého rekordmana v mixové chodecké maratonské štafetě Rostislava Koláře. Ten ve světové či evropské konkurenci skončil na 62. místě.

Chodec Kolář je pátý v republice, poměřil síly se světovou elitou

Ostatní sporty
Princezna Kate s matkou Carole Middleton
Vypadalo to, že po praní špinavého prádla na veřejnosti už nemůže královskou rodinu nic tak ostře zasáhnout. Jak vidno, propuknutí zákeřné nemoci u krále Karla III. i u jeho snachy, princezny Kate, zamíchalo kartami. V tomto světle se záležitosti s Harrym a Meghan zdají být naprosto nepodstatné. Do popředí zájmu se dostává Kateina matka, devětašedesátiletá Carole Middleton, která se snaží dceru podporovat, ačkoli má svých starostí až nad hlavu.
7 fotografií

Carole Middleton podporuje dceru navzdory dluhům. S Kate prožívají náročný rok

Společnost
Ruské síly v Doněcku s vojenským vybavením označeným písmenem Z, které se stalo symbolem ruské agrese na Ukrajině
Situace na ukrajinské východní frontě se v posledních dnech výrazně zhoršila. Rusko po březnových prezidentských volbách zesílilo ofenzivu, napsal vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj na platformě Telegram. Postup Rusům podle Syrského usnadňuje teplé a suché počasí, protože tanky mohou rychleji postupovat otevřenou krajinou. Britský list Financial Times krátce na to s odvoláním na ukrajinské a západní činitele uvedl, že Rusko se připravuje na rozsáhlou ofenzivu, k níž by mohlo přistoupit na konci jara nebo v létě.
14 fotografií

Rusko zesílilo ofenzívu. Situace na frontě se značně zhoršila, přiznal Syrskyj

Státy mimo EU
Páteční líčení u krajského soudu v Plzni
Krajský soud v Plzni v pátek zprostil viny čtveřici lidí z Karlovarska, která byla obžalovaná z obchodování s lidmi. Ta podle obžaloby měla osobám v tíživé životní situaci slibovat práci v Anglii, kam nakonec řada poškozených i vyrazila. Na britských ostrovech je však namísto dobrého výdělku čekalo vystřízlivění v podobě tvrdé práce za minimální odměnu. Policejním orgánům v Čechách a Anglii se nepodařilo nashromáždit dostatek důkazů o údajném zotročování lidí.
3 fotografie

Čtveřice z Karlovarska byla zproštěna obvinění z obchodování s lidmi

Krimi
Z výsadby dalších stromů v Aleji československých parašutistů mezi obcí Střížov a městysem Vladislav na Třebíčsku.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Do Aleje československých parašutistů mezi obcí Střížov a městysem Vladislav na Třebíčsku bylo v sobotu 6. dubna vysazeno dalších čtyřicet lip srdčitých za československé vojáky - parašutisty z první, druhé a částečně třetí vlny výsadku vysílaných československou vládou ve Velké Británií v době druhé světové války. Zdravici a vyjádření obdivu zaslala ministryně obrany magistra Jana Černochová.
88 fotografií

K lípě za čáslavského rodáka přibyly v Aleji československých parašutistů další

Čtenář reportér