ŠTÍTEK: Velká Británie

Britská královská rodina při oslavách 70 let panování Alžběty II.
V sobotu 6. května svět uvidí první korunovaci britského panovníka po 70 letech. Očekává se, že ji na celém světě budou sledovat stovky milionů lidí. Přestože k televizím fanoušky britské královské rodiny přitahuje prakticky každá velká událost v životě Windsorské dynastie, zatím nejvíce lidí si pustilo pohřby. Konkrétně rozloučení s princeznou Dianou a královnou Alžbětou II. 
29 fotografií

Ostře sledované chvíle královské rodiny: Pohřby, triumfy, korunovace i svatby

Státy mimo EU
Britská královna Alžběta II. a princ Charles
Tak jako si zesnulá britská královna Alžběta II. připsala na konto titul nejdéle vládnoucí panovnice v dějinách Spojeného království, ruku v ruce s tím získal jedno prvenství také její syn, současný král Karel III. Do historie se totiž zapsal jako nejdéle čekající následník. Se svou pozicí se přitom v určitých obdobích nesmiřoval snadno a dokonce údajně doufal v matčinu abdikaci. 
17 fotografií

Karel III. měl s Alžbětou spory, doufal v její abdikaci. Plán mu překazila Diana

Státy mimo EU
Ilustrační foto. Školáci.
Nedostat se na vybranou střední školu neznamená tragédii, kvůli níž by se měl hroutit svět. V souvislosti s aktuálním zveřejňováním výsledků přijímacího řízení na to na sociálních sítích upozornila hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN) – s odkazem na příklad své dcery Agáty. Té se to přihodilo před třemi roky – a jak dnes spokojeně studuje! Přičemž Pecková starší poznamenala, že ji samotnou totéž čeká ještě jednou: za dva roky. Má totiž i mladšího syna Jakuba.

Nezdařené přijímací zkoušky nemusí být katastrofa. Vyjde to jinde, radí Pecková

Praha
Range Rover s pohonem Tesla od Inverted
„Restomod“ je označení pro staré auto, které bylo současně zrenovováno a upraveno moderní technikou – samotný výraz je složením slov „restauration“ a „modification. Restomody mají vypadat jako stará auta, ale jezdit výrazně moderněji. Nástup elektromobilů potom dává v rámci téhle specifické kategorie úprav/renovací vzniknout úplně novému odvětví, a sice starým autům, předělaným na moderní elektrický pohon. Z Británie se nyní hlásí nová společnost, která přestavuje původní Range Rovery na pohonná ústrojí z Tesly.
32 fotografií

Britská firma nabízí původní Range Rovery s pohonným ústrojím z Tesly

Automagazín
Denisa Šlajsová před závodem v Pardubicích.
O uplynulém prosluněném víkendu se v padesát metrů dlouhém bazénu v Pardubicích uskutečnilo mezinárodní mistrovství České republiky v plavání masters. Jednalo se již o 38. ročník, jednotlivé disciplíny byly hodnoceny podle věkových kategorií v rozpětí pěti let, a kromě tuzemských plavců na východ Čech dorazili také závodníci ze Slovenska, Německa, Rakouska, Maďarska, Polska, Španělska a Velké Británie.

Denisa Šlajsová přivezla z mezinárodního MČR v plavání tři stříbrné medaile

Ostatní sporty
Talbot T26 Grand Sport - 1948, majitel František Kudela,  V roce 2015 jej koupili současní majitelé Chropyňské strojírny František a Robert Kudelovi. Auto nechali dovézt z Kalifornie lodí ve třech bednách a sedmdesáti krabičkách.
Důležité jméno a velmi komplikovanou historii si nesou vozy značky Talbot. V současnosti se jedná o mimořádně cenné veterány a třeba konkrétně Talbot-Lago T26 Grand Sport s karoserií Figoni et Falaschi je jedním z nejoceňovanějších historických aut vlastněných v Česku. K vidění bude už o tomto víkendu na trávnících Galerie Golf Hostivař v rámci akce Automobilové klenoty.
7 fotografií

Talbot-Lago je jeden z největších auto klenotů. Vlastní ho sběratelé v Česku

Automagazín
Tomáš Pitule
S hokejovými Rytíři zažil postup do extraligy, v ní už ale odehrál jen 19 utkání a následně zamířil výměnou za Miroslava Indráka do prvoligového Vsetína. I tam ale Tomáš Pitule předčasně skončil a před touto sezonou řešil, kam dál. Nakonec se rozhodl pro Velkou Británii a Sheffield Steelers. „Po poslední sezoně, která pro mě z různých důvodů nedopadla moc dobře, jsem určitě chtěl jít pryč z Česka,“ vysvětlil třiatřicetiletý odchovanec Plzně důvody svého odchodu do Anglie. V obsáhlém rozhovoru pro Deník se pak rozpovídal o úrovni soutěže, finančních podmínkách i znovushledání s bývalými spoluhráči z Kladna.

Hrával s Jágrem, okusil hokej v Anglii. Je fajn brát peníze týdně, říká Pitule

Hokej
Tomáš Pitule v dresu Sheffield Steelers.
/ROZHOVOR/ S hokejovými Rytíři zažil postup do extraligy, v ní už ale odehrál jen 19 utkání a následně zamířil výměnou za Miroslava Indráka do prvoligového Vsetína. I tam ale Tomáš Pitule předčasně skončil a před touto sezonou řešil, kam dál. Nakonec se rozhodl pro Velkou Británii a Sheffield Steelers. „Po poslední sezoně, která pro mě z různých důvodů nedopadla moc dobře, jsem určitě chtěl jít pryč z Česka,“ vysvětlil třiatřicetiletý odchovanec Plzně důvody svého odchodu do Anglie. V obsáhlém rozhovoru pro Deník se pak rozpovídal o úrovni soutěže, finančních podmínkách i znovushledání s bývalými spoluhráči z Kladna.
26 fotografií

Hrával s Jágrem, teď poznal hokej v Anglii. Horší je jen počasí, říká Pitule

Hokej
Roald Dahl při autogramiádě v roce 1988.
V únoru letošního roku literární svět řešil zásahy vydavatele do dětských knížek Roalda Dahla, ve kterých mimo jiné slovo tlustý nahrazoval korektními výrazy jako podsaditý či mohutný. Nyní přišel na řadu další autor knih pro děti David Walliams, jehož Babička drsňačka a mnohé další tituly vyšly i u nás. „Modernizovaly“ se ale i texty českých autorů, například Honzíkova cesta Bohumila Říhy. A z nekorektnosti byl nařčen i Ladův Mikeš.

Škrty v dětských knihách? Úpravami prošla Babička drsňačka i Honzíkova cesta

Literatura
Evakuace ze Súdánu. Ilustrační snímek
Z konfliktem sužovaného Súdánu pokračují evakuace tisíců cizinců a diplomatů, které umožnilo současné utlumení ostrých bojů. Dva Češi evakuovaní Německem dnes podle českého ministerstva zahraničí už dorazili do Česka. Podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella bylo evakuováno asi 1000 lidí ze zemí Evropské unie. Některé evakuace se uskutečňují letecky, další z přístavního města u Rudého moře, které leží asi 800 kilometrů od metropole Chartúmu. K súdánským břehům míří francouzské a britské lodě; jen Británie má v africké zemi podle odhadů až 4000 svých občanů. Úspěšnou leteckou evakuaci desítek lidí dnes podle agentury Reuters potvrdily Japonsko a Jižní Korea.
5 fotografií

Evropané urychleně prchají ze Súdánu. Borrell: Zemi již opustilo tisíc občanů EU

Svět
Památku sestřelených letců lidé uctili a oslavili také za přítomnosti zástupců armády a amerického velvyslanectví.
Připomenutí 78. výročí letecké bitvy nad Sedlčanskem a sestřelení bombardéru Boeing B-17G Flying Fortress v závěru druhé světové války bude patřit sobotní program, který na 22. dubna připravily město Sedlčany a obec Kosova Hora. Stejně jako vzpomínce na vojenského letce Karla Mareše (který byl mimo jiné prvním velitelem 311. československé bombardovací perutě v rámci britské RAF), jehož 125. výročí narození se letos připomíná.
72 fotografií

Sedlčansko si připomene oběti amerických letců na sklonku války

Příbramsko
Kočičí babička.
Odvolací soud v Szegedu zkrátil ze 17 na 13 let trest Maďarce, která na jaře 2019 zabila ve Vídni nožem svého životního partnera. Loni v květnu to u soudu v Szolnoku přiznala, ale odvolala se, že šlo o obranu. Senát v Szegedu došel k závěru, že její čin nemůže být hodnocen jako úmyslný.

Od sousedů: Kratší trest Maďarce za vraždu

Českobudějovicko
Vlevo generální ředitel Cylinders Holding Jan Světlík při otevření americké pobočky.
Skupina Cylinders Holding expanduje do celého světa. V úterý 18. dubna otevřela svou další novou pobočku, a to ve Spojených státech amerických. Dceřiná firma s názvem Atlanta Cylinders bude zaměřena především na prodej vysokotlakých lahví a nádob i na výrobu jejich kompletů v podobě svazků, kontejnerů a smart kontejnerů.

Ostravský koncern Cylinders Holding jde za oceán, otevřel firmu v USA

Podnikání
Trojice mužů, kterou soudí za obchodování s lidmi.
/FOTO/ Vysoké tresty za vykořisťování rozdal v úterý 18. dubna ústecký krajský soud třem mužům z regionu, kteří delší dobu žili v Anglii. Jejich oběťmi bylo v letech 2019 a 2020 několik lidí z Ústecka, Teplicka i Chomutovska. Rodinný gang je zlákal do Nottinghamu a Birminghamu za vidinou výnosné práce a využil přitom jejich komplikované životní situace v Česku.
5 fotografií

Sedmadvacet let vězení. Otce s dvěma syny odsoudili za obchod s lidmi v Anglii

Zločiny a soudy
Meghan a Harry
Umělá inteligence již dokáže zastat mnoho profesí. Na jednu stranu usnadňuje lidem život, ale zároveň jim na trhu práce konkuruje. Sobotní magazín Víkend odpoví na některé otázky spojené s umělou inteligencí. To zpěvák James Harries se spoléhá výhradně na svůj um a přináší to úspěch. O novém albu i letošních plánech promluví v příloze Deníku, která se zaměří také na korunovaci nového krále ve Velké Británii nebo světově proslulé výrobky z České republiky.

Co nabídne magazín Víkend: Exkluzivní ukázky z knihy od prince Harryho

O Deníku
Titanic fotografovaný během své cesty při dosažení své první zastávky
V noci z 14. na 15. dubna je to magických 111 let od potopení Titaniku. Nejslavnější vrak světa ale nemá klid ani po tak dlouhé době. Je jen otázkou času, kdy nadobro zmizí. Zní to jako z nějakého špatného hororu, ale je to realita: vrak Titaniku, který odpočívá na dně Atlantiku v téměř čtyřkilometrové hloubce, požírají teprve nedávno objevené bakterie, které denně spořádají 150 až 180 kilogramů železné hmoty nešťastného parníku. Při jeho původní hmotnosti zhruba 50 tisíc tun se může zdát, že bude trvat ještě stovky let, než nejslavnější světový vrak spořádají (schválně, zkuste si to spočítat), ale pravda je poněkud složitější.
42 fotografií

111 let od potopení Titanicu. Loď teď požírají bakterie, kterým chutná železo

Do světa
Místo nehody letu 435 společnosti Invicta International Airlines ve Švýcarsku. Neštěstí se stalo 10. dubna 1973, piloti nezvládli přistání ve sněhové bouři. Na místě zemřelo 108 lidí
Více než sto mrtvých si vyžádalo počtem obětí nejtragičtější letecké neštěstí na území Švýcarska, ke kterému došlo před padesáti lety. Letadlo společnosti Invicta International Airlines číslo 435 při pokusu o přistání ve sněhové bouři narazilo do blízké hory. Podle vyšetřovatelů nehodu zapříčinila série chyb pilotů. Později se zjistilo, že kapitán měl problémy už dříve - pilotní licenci se mu povedlo získat až na devátý pokus. 
4 fotografie

Nehoda letu 435: Lidé se v mrazu semkli. Hoch vynesl svou matku s utrženou nohou

Svět
Muž v izraelském Tel Avivu najížděl autem do chodců. Jednoho zabil
Obětí pátečního útoku v Tel Avivu se stal třicetiletý italský turista, potvrdil Řím. Také sedm lidí, kteří utrpěli zranění, jsou podle agentury DPA turisté. Agentura AP píše o pěti zraněných turistech z Británie a Itálie. Čeští občané mezi zraněnými nejsou, sdělilo ČTK ministerstvo zahraničí. Útočníkem byl podle izraelských bezpečnostních zdrojů pětačtyřicetiletý izraelský arab, kterého policie zastřelila. V Tel Avivu se  navzdory útoku uskuteční protivládní protest.

Muž v Tel Avivu najížděl autem do chodců. Při útoku zahynul Ital

Svět
Z osobností dorazil například jihomoravský hejtman Jan Grolich nebo brněnská primátorka Markéta Vaňková.
/AKTUALIZACE, VIDEO, FOTO/ Stovky lidí přišly v úterý odpoledne uctít památku zesnulého válečného veterána Emila Bočka. Poslední rozloučení s vojenskými poctami začalo v obřadní síni krematoria na Ústředním hřbitově v Brně ve dvě hodiny odpoledne. Kromě desítek vojáků byl na místě rovněž britský velvyslanec v České republice Matthew Field, který zesnulému Bočkovi ještě před pár týdny předal dopis od britského krále Karla III. Král v něm pilotovi britského letectva Bočkovi děkoval za jeho přínos v boji proti nacismu.
35 fotografií

Pohřeb generála Bočka v Brně: přelet gripenů, vojenské pocty i zaplněný hřbitov

Brněnsko
Pohřeb armádního generála Emila Bočka
Stovky lidí přišly v úterý odpoledne uctít památku zesnulého válečného veterána Emila Bočka. Poslední rozloučení s vojenskými poctami začalo v obřadní síni krematoria na brněnském Ústředním hřbitově ve dvě hodiny odpoledne. Kromě desítek vojáků byl na místě rovněž britský velvyslanec v České republice Matthew Field, který zesnulému Bočkovi ještě před pár týdny předal dopis od britského krále Karla III. Král v něm pilotovi britského letectva Bočkovi děkoval za jeho přínos v boji proti nacismu na straně Velké Británie.
35 fotografií

OBRAZEM: Vojenské pocty a zaplněný hřbitov. Brno se loučilo s generálem Bočkem

Regiony
Příběh vysloužilých britských popravčích nazvaný Kati měl v pátek premiéru v brněnském Divadle Bolka Polívky.
/FOTO/ Příběh vysloužilých britských popravčích nazvaný Kati měl v pátek premiéru v brněnském Divadle Bolka Polívky, na první reprízu míří diváci už v neděli od devatenácti hodin. Odehrává se v roce 1965 ve Velké Británii, kde tehdy zrušili trest smrti a kati tak přišli o práci. Temné téma smrti a justičních omylů však mnohdy vytváří situace, které jsou svým paradoxem humorné.
15 fotografií

Legrace u Bolka musí být, i kdyby se věšelo. Divadlo v Brně uvedlo hru Kati

Volný čas
Firmě s pětiletou existencí se podařilo překonat rekordy z Velké Británie a Indie.
/FOTO, VIDEO/ Původně bláznivý nápad vytvořit český rekord k pětiletému výročí existence hlinecké firmy latkobrani.cz se změnil ve světové vítězství. Obří růžovo-bílý knoflík pokořil dosavadní rekord, který v roce 2020 vytvořilo šest žen z Velké Británie. Prvenství čtyř Indů, kteří před čtrnácti lety vyrobili největší jehlu na světě a zapsali se do Guinessovy knihy rekordů, v Hlinsku rovněž překonali.
15 fotografií

Jako pro obryni Stáňu. Růžový knoflík a jehla z Hlinska jsou největší na světě

Chrudimsko
Starosta Třebíče Pavel Pacal.
/ROZHOVOR/ Česká pošta oznámila zrušení asi tří set poboček po celé republice. Mezi nimi jsou i dvě v Třebíči. Třebíčský starosta Pavel Pacal se tu zprávu dozvěděl z médií. „Rozhodně tu zprávu nevítáme a budeme chtít po České poště schůzku, aby nám její zástupci řekli, jak budou poštovní služby zajišťovat do budoucna,“ říká Pacal.

Třebíčský starosta: Budeme chtít po poště vysvětlení, chceme znát důvody

Třebíčsko
Předseda Sdružení knihoven ČR a ředitel Městské knihovny v Praze Tomáš Řehák
Navzdory masivnímu využívání moderních technologií a tomu, že se velká část aktivit v pracovní době i volném čase přesunula za monitory počítačů a na internet, mají knihovny stále nezastupitelnou roli ve společnosti. Tvrdí to předseda Sdružení knihoven ČR a ředitel Městské knihovny v Praze Tomáš Řehák. „Vnímat je jen jako místa, kde se hromadí a půjčují knihy, nelze. Nikdy to nebyla jejich jediná funkce, a proto jejich význam nijak neupadá,“ říká.

Vědecké instituce i místa setkávání. Stát na knihovnách šetřit nemá, říká Řehák

Literatura