ŠTÍTEK: Velká Británie

Výstavní sestava.
Vousatí a kníratí coby námořníci, mušketýři nebo císařsky kreativní měli o víkendu v Burghausenu své mistrovství světa. Soutěž uspořádal Ostbayerischen Bart & Schnauzerclub z Altöttingu. Zazávodily si i ženy - s kníry nebo plnovousy z pravých nebo umělých vlasů.

Od sousedů: Vousáči se poměřovali

Z okolí
Palác Liebieg
Ve středu 14. června se od 17.00 do 18.30 bude v Paláci Liebieg v Liberci konat veřejná přednáška pro pedagogy, učitele, asistenty, odborníky, kteří pracují s dětmi, rodiče a zájemce. Bude o o významu pohybu a doteku pro rozvoj dítěte a jeho jedinečnosti, prostřednictvím mezinárodního programu Masáže ve školách (MISP) pocházející z Velké Británie.

Význam doteku a pohybu pro děti: Motyčkovic klika pořádá besedu v Paláci Liebieg

Čtenář reportér
Vůz francouzské policie. Ilustrační snímek
Ve východofrancouzském městě Annecy ráno útočník pobodal šest lidí, z toho čtyři děti ve věku do tří let. Nejméně jeden z dospělých zraněných je ve velmi vážném stavu. Útočníka policie držela. Zatím se nezdá, že by se jednalo o teroristický útok. Odpoledne to novinářům řekly premiérka Élisabeth Borneová a prokurátorka Line Bonnetová-Mathisová. Podle francouzského tisku útočil jednatřicetiletý Syřan, který se hlásil ke křesťanství. Francouzský prezident Emmanuel Macron útok odsoudil jako „naprosto zbabělý“, celý národ je podle něj v šoku.

Útočník u francouzského jezera Annecy pobodal čtyři děti. Policie ho zadržela

Státy EU
Profesor Jan Krhut na urologické konferenci v Kyjově.
Na urologickou konferenci do Kyjova v závěru minulého týdne zavítal i profesor Jan Krhut. Nastínil svým kolegům například novinky v léčbě mužů se stresovým únikem moči. Přiblížil také problémy s překážkami při výtoku moči u žen. Krhut má za sebou studijní pobyty v Rakousku, Německu či Velké Británii a také například prestižní ocenění Americké konfederace urologie za nejlepší práci v oblasti urologického výzkumu za rok 2015.
6 fotografií

S věkem frekvence problémů močových cest roste, říká profesor Jan Krhut

Hodonínsko
Okamžik tragédie. Sufražetka Emily Davisonová byla právě sražena koněm Anmerem britského krále Jiřího V., před nějž vběhla během pořádání Epsom Derby 4. června 1913
Před 110 lety, 4. června 1913, se v anglickém městečku Epsom Downs běžel tradiční dostih Epsom Derby. V sedle koně Anmera, jenž patřil králi Jiřímu V., závodil jezdec Herbert Jones. Přímo během dostihu vstoupila Anmerovi náhle do cesty žena a pokusila se chytit otěže. Tryskem se ženoucí zvíře Emily Davisonovou srazilo a vážně zranilo. Její smrt pomohla změnit Británii.
15 fotografií

Její smrt pomohla změnit Británii. Emily Davisonovou ušlapal kůň krále Jiřího V.

Svět
Letoun Douglas DC-3, největší sláva těchto letadel se datuje do 30. a 40. let minulého století. Právě letoun DC-3 byl použit při letu BOAC 777 v roce 1943, který sestřelila německá letadla
Dodnes jde o jednu z největších záhad druhé světové války. Přesně před 80 lety německé letouny sestřelily nad Biskajským zálivem dopravní letadlo směřující z Portugalska do Spojeného království. Důvod útoku je dosud neznámý. Zatímco podle některých bylo sestřelení letu BOAC 777 nehodou, existují teorie, podle kterých šlo o atentát. Jeho cílem měl být tehdejší britský premiér Winston Churchill, nebo slavný hollywoodský herec.
14 fotografií

Sestřelení letu BOAC 777: Šlo o zpackaný atentát na Churchilla? Teorií je víc

Svět
V květnu vláda oznámila, že by v rámci daňového balíčku přeřadila noviny do 21procentní sazby. Tím by se Česká republika stala v Evropě unikátem, protože takto vysokou daň nikde neplatí.
Noviny a časopisy jsou podle posledního průzkumu agentury Median důležitým zdrojem informací. Do kontaktu s nimi přijdou v průběhu roku více než čtyři pětiny obyvatel ve věku 12 až 79 let. Mezi lidmi nad 50 let je tento podíl dokonce 90 procent. Jak zároveň ukazují další průzkumy, Češi považují tisk po televizi a rádiu za nejdůvěryhodnější zdroj informací. Jeho vydávání by ale mohlo ohrozit zamýšlené zvýšení DPH na noviny. 

Vyšší DPH na noviny? Jejich zánik by pomohl dezinformační scéně

Ekonomika
Dánská královna Markéta II. se v oblékání nebojí výrazných barev a vzorů.
Nekonvenční královna Markéta II. panuje v Dánsku už přes padesát let. Těší se velké popularitě. Podobně jako zesnulá britská panovnice Alžběta II. totiž každým coulem dává najevo, že je pro ni prvořadá služba lidu. Zároveň je ale také svérázná - duší umělkyně, která se odmítla vzdát své největší neřesti, i když kvůli ní čelila mohutné kritice. Deník přináší druhý díl seriálu o osudech současných evropských monarchů.
14 fotografií

Dánská královna Markéta II. je duší umělkyně. Ilustrovala Pána prstenů

Státy EU
Sisi byla jednou z nejkrásnějších žen 19. století.
Císařovna Alžběta Bavorská zvaná Sisi (někdy se objevuje tvar Sissi) rozhodně nebyla takovým neviňátkem, jak tvrdí mýtus, který o ní postupem let vznikl. Užívala si věci, které byly v 19. století u žen považovány za krajně kontroverzní. Jedna její neřest zvedala lidi ze židlí natolik, že se nad Sisi pohoršovala i její současnice, britská královna Viktorie. Další byla tak za hranou, že sama Sisi se postarala, aby se o ní nevědělo ještě celá desetiletí po její smrti. 
10 fotografií

Krásná Sisi nebyla takovým neviňátkem, jak se říká. Měla svou tajnou neřest

Svět
Léto 2023 by mělo přát vodním radovánkám
Jak vypadá dlouhodobá předpověď počasí na léto roku 2023? Teď v půli května je do léta ještě daleko a odborníci jsou tak na předpovědi skoupí. Přesto lze už nyní podle nejrůznějších modelů a indikátorů předpokládat, že také letošní léto přinese velmi teplé počasí. Dočkáme se i tropických teplot. A navíc, pranostiky horké podobě léta přejí.
7 fotografií

Předpověď počasí na léto 2023: Modely slibují horko, Česko čekají i tropické dny

Věda
Tamiya Wild One MAX od Little Car Company
Ať už v dětství nebo v dospělosti, dost možná jste se setkali s rádiem řízenými modely aut. Pokud jste do funkčního modelaření pronikli o něco hlouběji, pak vám pravděpodobně něco řekne i název společnosti Tamiya. Jde o japonského výrobce primárně RC modelů, který má na svědomí mnoho ikonických kousků. Jeden z nich – terénní bugina Wild One – se nyní dočká dokonce velkého zpracování v podobě funkčního vozu.

Tamiya Wild One MAX – auto na vysílačku se dočkalo velké verze pro lidi

Automagazín
Boje na Ukrajině. Ilustrační snímek
Od začátku tohoto týdne se v různých českých i zahraničních dezinformačních skupinách na sociálních sítích šíří video zachycující hřibovitý mrak, provázené legendou, že prý jde o ruský zásah skladu střel s ochuzeným uranem v ukrajinském městě Chmelnyckyj. Podle dezinformátorů došlo na Ukrajině k jaderné katastrofě a obřímu úniku radiace. Odborníci na jadernou bezpečnost to vyvracejí.

Na Ukrajině došlo k jaderné katastrofě, straší dezinformátoři. Je to ale lež

Svět
Skupina Vesna
Vítězkou mezinárodní písňové soutěže Eurovize se podruhé stala švédská zpěvačka Loreen. Uspěla s písní Tattoo. Na druhém místě skončil finský zpěvák Käärijä, třetí Izraelka Noa Kirelová. Česká dívčí skupina Vesna obsadila ve finále desáté místo, což je pro ČR zatím druhé nejlepší umístění. Loni zvítězila ukrajinská skupina Kalush Orchestra. Kvůli válce na Ukrajině se ale letošní finále místo této východoevropské země uskutečnilo v Británii.

Vesna desátá, vítězkou soutěže Eurovize se podruhé stala švédská zpěvačka Loreen

Volný čas
Švédská zpěvačka Loreen vyhrála Eurovizi již podruhé. Nyní uspěla se skladbou Tatoo
Vítězkou mezinárodní písňové soutěže Eurovize se podruhé stala švédská zpěvačka Loreen. Uspěla s písní Tattoo. Na druhém místě skončil finský zpěvák Käärijä, třetí Izraelka Noa Kirelová. Česká dívčí skupina Vesna obsadila ve finále desáté místo, což je pro ČR zatím druhé nejlepší umístění. Loni zvítězila ukrajinská skupina Kalush Orchestra. Kvůli válce na Ukrajině se ale letošní finále místo této východoevropské země uskutečnilo v Británii.
5 fotografií

Eurovize přepisovala historii. Podruhé vyhrála zpěvačka Loreen, Vesna desátá

Hudba
Hodge Close je známá jako nejděsivější britská jeskyně – její odraz v laguně který se objevuje za jasného bezvětrného počasí,vypadá jako hrůzostrašná obří lebka.
Každá jeskyně působí tajemně a je jedno, zda objevíte úzkou trhlinu ve skalách v lese, nebo absolvujete placenou prohlídku zabezpečených a osvětlených podzemních prostor. Některé jeskyně však vypadají hrozivě a některé jsou dokonce tak děsivé, že lidem nahánějí hrůzu. Vyprávějí se o nich strašidelné příběhy, v nichž nechybějí tajemné hlasy, zjevení duchů a také odvážlivci, kterým se pokoušení tajemných sil nevyplatilo. Podívejte se na pět nejstrašidelnějších jeskyní světa.
8 fotografií

Pět nejstrašidelnějších jeskyní světa: Lidé zde slyší kašel duchů i nářek dětí

Do světa
Milan Krčmář
Přesně před 555 lety uherský král Matyáš Korvín táhl přes Vysočinu na českého krále Jiřího z Poděbrad a jeho syny. Matyášova vojska například dorazila dvanáctého května 1468 k Třebíči, kterou následně vydrancovala a vypálila do té míry, že město na několik let přestalo existovat. Jiří z Poděbrad pak Matyášovi jeho běsnění aspoň částečně oplatil v bitvě u Vilémova na opačné straně našeho kraje.

Bůh ochraňuj krále. I Vysočinu

Názory z regionu
Podvody na internetu. Ilustrační foto.
Snad každou ženu nad padesát let atakují na sociálních sítích pohlední cizinci, kteří se údajně chtějí seznámit. Žádost o přátelství přijala před více než dvěma lety sedmapadesátiletá žena z Chrudimska. Přišla o miliony korun a do dluhů zatáhla i svého přítele a kamarádku. Ti si ve snaze pomoci vzali obrovské půjčky, takže se celková suma poslaná "kamarádovi" z Velké Británie vyšplhala na 3, 2 milionu korun. Případem se nyní zabývá chrudimská kriminálka.

Ohrožují mě piráti, napsal cizinec ženě z Chrudimska. Poslala mu tři miliony

Zločiny a soudy
Karel III. během obřadu korunovace ve Westminsterském opatství.
Jako dokonale nacvičenou, ale zároveň tajuplnou a dojemnou podívanou hodnotí korunovaci krále Karla III. britský tisk. Vyzdvihuje spojení tisíc let starých tradic s novinkami, které odrážejí současnou Británii, například zastoupení několika náboženství a jazyků na obřadu ve Westminsterském opatství. I díky nim se Karel stal panovníkem 21. století navzdory historickému ceremoniálu, napsala média.
42 fotografií

Korunovace? Dojemná podívaná, která se odehraje jednou za generaci, píše tisk

Státy mimo EU
Digitální odysea v knihovně Bedřicha Beneše Buchlovana.
Digitální vzdělávání pro seniory „Nadace Vodafone“ je součástí mezinárodního programu ve spolupráci s nadacemi Vodafone v Irsku, Lucembursku, Nizozemí a Velké Británii. Hlavním cílem programu je vzdělávání seniorů v oblasti využívání mobilních technologií prostřednictvím řady kurzů. Knihovna Bedřicha Beneše Buchlovana se v roce 2022 zapojila do zmíněného projektu, jejímž cílem je co nejvíce zpřístupnit moderní technologie seniorům.

Digitální odysea v knihovně Bedřicha Beneše Buchlovana

Čtenář reportér
Britský král Karel III. po korunovační ceremonii.
Formálně vládne Karel III. ve Spojeném království už ode dne smrti své matky Alžběty II. Až od soboty 6. května je ale britským panovníkem se vším všudy, tedy korunovaným. Když nastupoval na trůn, odborníci očekávali, že se bude muset začít krotit v politických vyjádřeních a začne „osekávat“ počet pracujících, a tedy ze státní kasy placených členů královské rodiny. Jeho dosavadní vláda naznačuje, že se snaží o modernizaci monarchie a míní v tom i pokračovat.
42 fotografií

Korunovaný král Karel III.: Rodinu staví do latě, teď ho čeká obrovská výzva

Státy mimo EU
Britský král Karel III. a královna Camilla po korunovační ceremonii ve zlatém státním kočáře.
Jako symbol vytrvalosti vidí světoví lídři sobotní korunovaci britského panovníka Karla III., kterému k historickému okamžiku pogratulovali mimo jiné americký prezident Joe Biden, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová či český premiér Petr Fiala. Blahopřání i přes chladné vztahy Pekingu s Londýnem připojil čínský prezident Si Ťin-pching.
42 fotografií

Světoví lídři gratulují králi Karlovi III. ke korunovaci. Vzkaz poslala i Čína

Státy mimo EU
Český prezident Petr Pavel s manželkou Evou budou hosty korunovace britského krále Karla III.
Český prezident Petr Pavel je rád, že se může zúčastnit sobotní korunovace britského krále Karla III., protože je to první událost svého druhu po 70 letech. Řekl to českým novinářům při dnešním vystoupení na české ambasádě v Londýně. Později zavítal i do Buckinghamského paláce na recepci pořádanou králem. S Karlem III. měl možnost prohodit několik slov, sdělil při následném brífinku.
42 fotografií

Korunovace Karla III.: Pavel se v Buckinghamském paláci setkal s králem

Státy mimo EU
Britský král Karel III. s královnou Camillou zdraví lid z balkonu Buckinghamského paláce.
Británie má nového krále. Korunovace se před zraky světových lídrů a televizních diváků po celém světě v sobotu ve svých 74 letech dočkal britský panovník Karel III. Slavnostní průvod s králem a jeho chotí Camillou za zvuků britské hymny před polednem dorazil do Westminsterského opatství. Zde Karla III. korunoval arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Po návratu do svého sídla se královská rodina ukázala lidem z balkonu Buckinghamského paláce. Princové Harry a Andrew chyběli.
42 fotografií

VIDEO: Karel III. je králem. S rodinou pozdravil lid, Harry na balkoně chyběl

Státy mimo EU