ŠTÍTEK: Velká Británie

Emil Boček - válečný veterán a pilot RAF Emil Boček (na snímku z 13. prosince 2018).
Rozloučit se s posledním československým pilotem RAF, Emilem Bočkem z Brna, mohou lidé v úterý 4. dubna v obřadní síní města Brna v Jihlavské ulici,. Smuteční obřad začíná od dvou hodin odpoledne. Válečný pilot zemřel 25. března ve věku sto let. Významné životní jubileum oslavil teprve před měsícem 25. února. O úmrtí informovalo na facebooku Komunitní centrum pro válečné veterány.      
3 fotografie

Poslední československý pilot RAF. Rozloučení s Emilem Bočkem se koná v úterý

Brněnsko
Emil Boček - válečný veterán a pilot RAF Emil Boček (na snímku z 13. prosince 2018).
Rozloučit se s posledním československým pilotem RAF, Emilem Bočkem z Brna, mohou lidé v úterý 4. dubna v obřadní síní města Brna v Jihlavské ulici. Smuteční obřad začíná od dvou hodin odpoledne. Válečný pilot zemřel 25. března ve věku sto let. Významné životní jubileum oslavil teprve před měsícem 25. února. O úmrtí informovalo na facebooku Komunitní centrum pro válečné veterány.      
3 fotografie

Poslední československý pilot RAF. Rozloučení s Emilem Bočkem se koná v úterý

Z okolí
Vizsla, jak se také maďarský ohař nazývá, je zdravé plemeno, které není příliš zatíženo nemocemi
Maďarský krátkosrstý ohař je u pejskařů čím dál tím oblíbenější. Tohle temperamentní plemeno ale rozhodně není gaučák, který by s páníčkem hodiny spokojeně sledoval nekonečné seriály. Z názvu plemene by se sice mohlo zdát, že nejvíce těchto psích krasavců potkáte v Maďarsku, není tomu ale tak. K velmocem v jejich chovu patří právě Česká republika společně s USA a Velkou Británií.
14 fotografií

Lovec, kterému se přezdívá magor. Maďarský ohař miluje lidi i zvířata

Zvířecí deník a chovatelství
Nový web Deníku 77plus1.cz nabízí regionální zajímavosti, fotografie, videa i něco navíc.
Na české politické scéně je velká nouze o osobnosti, které by dokázaly na první dobrou zaujmout a rozesmát rozdělenou a díky sociálním sítím i pořádně rozhádanou společnost. Přesto se najdou čestné výjimky, které by stálo za to následovat nebo si z nich vzít příklad. Jednou z nich je určitě i osoba nového britského velvyslance Matta Fielda, který si během několika týdnů doslova podmanil Česko, a jeho jméno tak nechybí ve výčtu 77 zpráv Deníku uplynulého týdne. 

77plus1: Díky za něj! Česko má nového miláčka, diplomata z Británie

O Deníku
Rosana de Montfort představuje své obrazy návštěvníkům vernisáže.
Malířka, sochařka, designérka, kurátorka a galeristka, členka umělecké skupiny Magnus Gradus, představitelka neo-dystopickéa post-humanistickétvorby. To všechno je ostravská rodačka Rosana de Montfort, která svou obrazovou kolekci představuje od vernisáže 16. března veřejnosti v Galerii Hřivnáč.
4 fotografie

Galerie v Opavě nabízí divákům ryze snovou náladu

Volný čas
Válečný veterán Emil Boček na snímku z 11. února 2022.
Válečnému veteránovi a poslednímu žijícímu českému stíhacímu pilotovi britského Královského letectva Emilu Bočkovi poblahopřál ke stým narozeninám britský král Karel III. Dopis od něj v týdnu Bočkovi předal britský velvyslanec v Česku Matthew Field. Generál Boček sté narozeniny oslavil 25. února, žije ve svém rodném Brně.

Blahopřání pilotu RAF z Brna. Bočkovi k narozeninám napsal král Karel III.

Zprávy
Policie. Ilustrační snímek
Pro zvlášť závažný zločin obchodování s lidmi podal státní zástupce obžalobu na čtyři osoby, které policisté zadrželi v případu s krycím názvem KOTRBA, tedy organizované skupiny, která nabízela „dobře placenou práci“ ve Velké Británii. Zabývali se jím kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Informoval o tom mluvčí policie Jaroslav Ibehej.

Skupina lákala na práci do Británie, pak zájemce zotročila a obrala o peníze

Zločiny a soudy
Guláš se šesti se hodí pro dělníky, ostatním stačí lehčí oběd, po kterém nepřijde únava.
Teplý oběd v restauraci byl donedávna pro mnohé z nás něco zcela běžného. Češi jsou zkrátka zvyklí mít v poledne teplé jídlo. Jenže teď máme čím dál tím hlouběji do kapsy a restaurační menu převyšuje domácí rozpočet. Máme se litovat, že strádáme? Obyvatelům severských evropských zemí, Velké Británie nebo Spojených států k obědu stačí nějaký ten sendvič a hlavní jídlo dne mají až v podvečer. Takže to v pohodě jde i bez teplého oběda. Zjišťovali jsme, co na to říkají naši špičkoví šéfkuchaři z Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR.
6 fotografií

Jak jíst zdravě při drahotě a potřebujeme teplé jídlo? Ptali jsme se šéfkuchařů

Zdraví
Eva Adamczyková
Snowboadcrossařka Eva Adamczyková skončila pátá v závodě Světového poháru v Sierra Nevadě. Úřadující mistryně světa po pádu v semifinále vyhrála malé finále a pohoršila si o jednu příčku ve srovnání se sobotním závodem. Znovu vyhrála světová šampionka z roku 2021 Charlotte Bankesová v Británie, jež ovládla i druhý závod v tomto španělském středisku. Do hlavního závodu postoupil z kvalifikace také Radek Houser, jenž vypadl v osmifinále.

Šampionka Adamczyková spadla v semifinále. Pak ovládla malé finále

Zimní sporty
Budova Krajského soudu v Liberci.
Krajský soud v Liberci v pátek 10. března vynese rozsudek nad pěti z osmi lidí z Českolipska obžalovaných v kauze drogových deliktů a úvěrového podvodu. Dva z obžalovaných se přímo podíleli na pašování marihuany do Velké Británie a Irska, hrozí jim tresty vězení od deseti do 18 let. Oba vinu u soudu doznali. Z obžaloby vyplynulo, že do Británie museli poslat minimálně kilogramy konopí, za něž získali nejméně miliony koruny. Přesnou výši policie nezjistila.

Soud v Liberci dnes vynese rozsudek nad pašeráky konopí do Británie

Zločiny a soudy
Rudolf Havlík: Ostrov
Autobiografie prince Harryho se ve Velké Británii, USA a Kanadě jen za první týden prodalo přes 3,2 milionu výtisků. U nás sice vyjde až v květnu, ale v předprodeji si ji můžete pořídit už nyní. Knižního zpracování se dočkal úspěšný film Rudolfa Havlíka Ostrov. K březnovým knižním novinkám patří také thrillery islandské bestsellerové autorky Yrsy Sigurdardóttir i její české kolegyně Kateřiny Karolové. A děti jistě potěší nové pokračování populárního Dogmana.

Knižní novinky: Příběh prince Harryho, filmový Ostrov nebo mrazivé thrillery

Literatura
Voják 68 ukrajinské brigády uvnitř obrněného vozidla M113, 22. února 2023. Míří k předním pozicím poblíž Vuhledaru
Tři týdny trvaly boje mezi ruskými a ukrajinskými tanky na prostorných pláních u uhelného města Vuhledaru. Podle ukrajinských představitelů se zde měla odehrát dosud největší tanková bitva v probíhající válce na Ukrajině. Rusové přitom měli utrpět těžké ztráty a zaznamenat citelný neúspěch. Reportérům z deníku The New York Times se podařilo získat svědectví vojáků, kteří se bojů účastnili.
12 fotografií

Maskovaná monstra a Rusové ve smrtící pasti. Ukrajinci popsali obří bitvu tanků

Státy mimo EU
Ilustrační foto.
Kilo paprik stojí v maloobchodě přes dvě stě korun. Okurky jsou navíc gumové, postěžovala si například Erika Uhlířová, která bydlí v malé obci na Brněnsku. Ceny paprik, rajčat a salátových okurek během pár týdnů vzrostly až o desítky procent. „Zdražilo se teď úplně všechno. Kvalita zeleniny je navíc otřesná,“ dodala Uhlířová.

Okurky v Brně za devadesát korun. Stojí dvakrát tolik co v létě

Brněnsko
Král Karel III. a Camilla
Velká Británie žije blížící se korunovací krále Karla III., která se bude konat počátkem května. Známé jsou i podrobnosti celého slavnostního aktu, například jaká hudba zazní. Už se rovněž vyjasnilo, jakou korunu dostane na hlavu při ceremoniálu královna manželka Camilla. Její klenot se zapíše do historie, navíc se tím královská rodina elegantně vyhne použití kontroverzního diamantu Koh-i-Noor, který si nárokuje Indie.
12 fotografií

Diamantová kontroverze. Choť Karla III. Camilla se volbou koruny zapíše do dějin

Státy mimo EU
Brno 29.01.2018 - předávání Cen města Brna v sále zastupitelstva berněnské radnice. Emil Boček.
Tajně, navzdory nesouhlasu nejstaršího bratra, odešel v roce 1939 tehdy šestnáctileý Emil Boček z Brna do zahraničí. O rok později se přihlásil ve Velké Británii k letectvu. Za druhé světové války se stal jedním z nejmladších československých stíhacích pilotů. „Odešel jsem bojovat za hranice kvůli slovům legionářů na začátku války. Řekli totiž, že oni republiku vybojovali, a teď je to na nás mladých. Tak jsme se s kamarádem rozhodli, že odejdeme z republiky," vyprávěl před několika lety Boček.
3 fotografie

Významné jubileum. Válečný veterán z Brna Boček má sto let

Brněnsko
Evropský den obětí trestných činů připomněli policisté i v Chebu.
Na středu dne 22. února 2023 připadl Evropský den obětí trestných činů. Tento den je každoroční připomínkou podpisu Charty práv obětí ve Velké Británii v roce 1990. Jeho cílem je především zvýšit povědomí o právech a potřebách obětí. Ve spolupráci s Probační a mediační službou jsme uctili a podpořili v tento den ve 12. hodin oběti trestných činů minutou ticha. Před policejními služebnami nejen v Karlovarském kraji, ale v celé republice se navíc rozblikaly majáky služebních vozidel. Symbolizovat tak měly skutečnost, že když oběť vidí blížící se majáky, ví, že přichází pomoc.
10 fotografií

OBRAZEM: Svítící majáky připomněly oběti trestných činů

Čtenář reportér
Evropský den obětí trestných činů si připomněli i v Kladně.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ V Kladně se ve středu 22. února v pravé poledne připojili policisté, pracovníci Probační a mediační služby, strážníci, pracovníci intervenčního centra, preventisté, advokáti, představitelé radnice a další lidé z pomáhajících institucí k Evropskému dni obětí trestných činů, aby minutou ticha na náměstí Starosty Pavla projevili úctu všem obětem trestných činů. Za zvuku kostelních zvonů se rozblikaly majáky policejních vozidel.
15 fotografií

Před radnicí v Kladně se rozblikaly majáky na počest obětí trestných činů

Kladensko