ŠTÍTEK: Velká Británie

Měsíční fazole jsou v syrovém stavu dost jedovaté
Dnes už celkem dobře víme, že nemáme jíst plesnivějící chleba či sýry ani poté, co plíseň odkrojíme. Nebo že z drůbežího masa či syrových vajec může hrozit otrava salmonelou i jinými choroboplodnými zárodky. V kuchyni ale máme ještě jednu potravinu, která se tváří velmi nevinně. Přitom může její konzumace způsobit otravu, končící v extrémních případech i smrtí. Ohrožené jsou děti, ale i dospělí. Jde o fazole.
6 fotografií

Otrava touto běžnou potravinou může způsobit smrt. Na co si dát v kuchyni pozor?

Zdravý život
Sídlo Mezinárodního trestního soudu v nizozemském Haagu
Rusko a Ukrajina od pondělí stanou před Mezinárodním soudním dvorem (ICJ) kvůli případu, který se točí kolem tvrzení Moskvy, že její vojenská invaze na Ukrajinu měla zabránit genocidě tamního ruskojazyčného obyvatelstva. Kyjev kvůli tomu k nejvyššímu soudu OSN pro spory mezi státy podal žalobu - Rusko podle něj svou argumentací zneužívá mezinárodní právo.
14 fotografií

Spor o genocidu. Rusko a Ukrajina stanou před Mezinárodním soudním dvorem

Státy mimo EU
Mozek je ve chvíli smrti nebývale aktivní. Ilustrační foto
Co se stane, když lidské srdce přestane bít a člověk zemře, je otázka, na kterou se lidé snaží přijít od nepaměti. Je to ale také otázka, na kterou není jednoduché najít odpověď, neboť většinu lidí smrtka nepustí zpátky mezi živé. Vědci se ovšem nevzdali a nyní se jim díky měření elektrických signálů v mozcích umírajících lidí podařilo poodhalit další kus tohoto tajemství.

Klinická smrt je reálný zážitek, nejde o halucinace. Vědci provedli experiment

Věda
Slavnostní odhalení pamětní desky generála letectva Josefa Dudy.
Vojenský pilot z druhé světové války a generál britského letectva Josef Duda má v po něm pojmenované ulici v Praze 2 novou pamětní desku. Dnes ji odhalili zástupci Prahy 2, britské ambasády, armády, letcovy rodiny a zástupci firmy Českomoravská nemovitostní (ČMN), která je vlastníkem budovy, na níž je pamětní deska umístěna. Duda se jako pilot britského letectva zúčastnil bitev o Británii a Francii, po komunistickém převratu v roce 1948 byl novým režimem donucen strávit zbytek života jako dělník. Rehabilitován byl až po roce 1989.
16 fotografií

Podívejte se: Letec Josef Duda má ve své ulici v Praze 2 pamětní desku

Praha
Peter Wright s trofejí pro mistra světa v šipkách.
I amatérští šipkaři mají šanci přijít si na pěkné peníze, třeba v rámci týmového Gambrinus Cupu. Proniknout mezi profesionály s luxusními příjmy je ale nesmírně těžké. Cesta šipek ke globálnímu rozmachu a ekonomickému rozkvětu byla trnitá a plná nečekaných i bizarních zatáček, dnes však po ní kráčejí i čeští hráči Karel Sedláček a Adam Gawlas. 
49 fotografií

Šipky a peníze? Hráčům se dřív smáli, dnes inkasují miliony. V Česku zatím ne

Ostatní sporty
Pietní akt k uctění památky československých letců RAF.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Příběhy československých letců britského Královského letectva (RAF) ukazují, že i v malé zemi vyrůstají jedinci, kteří se dokážou nesmazatelně zapsat do světových dějin. Při středečním pietním shromáždění na pražském Klárově to uvedl velitel armádních vzdušných sil Petr Čepelka. Současní armádní letci podle něj na odkaz těchto svých předchůdců navazují, snaží se jej rozvíjet a předávat dalším generacím.
20 fotografií

Pieta připomněla hrdinství a statečnost československých letců v RAF

Praha
Přehlídka psů rasy corgi na památku zesnulé královny Alžběty II v Londýně, neděle 3. září 2023
Velká Británie si připomíná první výročí úmrtí královny Alžběty II. Mezi řadou vzpomínkových akcí rozhodně nezapadlo setkání majitelů psů plemena velšský corgi, které se konalo 3. září před Buckinghamským palácem v Londýně. Právě toto plemeno oblíbená britská panovnice velmi milovala. Fotografie královny s šátkem na hlavě, jak se prochází se svými psy, asi viděl každý. Proč měla Alžběta II. plemeno corgi tak ráda? A co se s královninými psy stalo?
4 fotografie

Rok od smrti královny Alžběty: Podívejte se, jaké speciální pocty se jí dostalo

Zvířecí deník a chovatelství
V pasovském dómu je rušno.
Kolem 9500 píšťal ze 17 974 varhan ve 233 rejstřících dómu Sv. Štěpána v Pasově, až do 90. let největších církevních na světě, bude sanováno v Bonnu. První zdejší varhany stavěl zdejší Leopold Freundt v letech 1685 – 1688, do současné podoby je uvedla firma Steinmeyer z Öttingenu v roce 1928 a hlas jim dala pasovská firma Eisenbarth v letech 1978-1981.

Od sousedů: Pasovské varhany jdou na sanaci

Z okolí
Okolí někdejšího pivovaru v brněnských Řečkovicích je opravené. Ve zrekonstruovaném amfiteátru si Brňané užijí první akci už o víkendu.
/VIDEO/ Ve větším pohodlí si už o víkendu užijí kulturní akce Brňané, kteří vyrazí do areálu bývalého pivovaru v brněnských Řečkovicích. Desítky let neupravovaný svažitý terén doznal výrazných změn, betonové zídky a nové zábradlí nyní návštěvníkům zajistí větší bezpečnost. Obnovené jsou rovněž schody a plácek určený k vystoupením.
64 fotografií

Proměna bývalého pivovaru v Brně. Podzemí ustoupilo statice, část zalili betonem

Brněnsko
Ilustrační snímek
Sekce mladých lékařů České lékařské komory (ČLK) vyzvala politiky, aby Sněmovna neschválila novelu zákoníku práce v navrhované podobě. Předloha umožňuje zdvojnásobit počet hodin přesčasů u lékařů na 832 hodin ročně, pro záchranáře by šlo o 1000 hodin přesčasů za rok. Pokud novela projde, lékaři pohrozili, že přestanou od 1. prosince sloužit dobrovolné přesčasy. Předseda sekce Jan Přáda řekl novinářům, že do výzvy se zapojilo 4000 z 20 tisíc lékařů sloužících v nemocnicích. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvedl, že je připravený se s nespokojenými lékaři kdykoliv sejít.
5 fotografií

Lékaři odmítají navýšení hodin přesčasů. Novelu neschvalujte, vyzývají politiky

Zdraví
Dálnici D2 ve směru na Slovensko uzavřela v neděli ráno hromadná nehoda u Rakvic na Břeclavsku.
/FOTO/ Dálnici D2 ve směru na Slovensko uzavřela v neděli ráno hromadná nehoda u Rakvic na Břeclavsku. „Ošetřili jsme celkem pět zraněných, jednu vážně poraněnou ženu jsme vrtulníkem transportovali do Fakultní nemocnice Brno na urgentní příjem. Dva pacienti skončili se středně závažnými zraněními v břeclavské nemocnici, kam jsme převezli i další dva lehce zraněné,“ informoval mluvčí jihomoravských záchranářů Lukáš Dvořáček.
5 fotografií

Vážná nehoda na D2 u Rakvic: zůstalo po ní pět zraněných

Nehody
Liam Kirk
Hokejový Litvínov by měl v nejbližších dnech oznámit velkou přestupovou bombu. Tradičního extraligového účastníka podle serveru iSport.cz i dalších zdrojů posílí nejlepší střelec mistrovství světa 2021 Liam Kirk, reprezentant Velké Británie. Pikantní je suma, za kolik by měl skvělý útočník, jehož před časem vábil hradecký Mountfield, na severu Čech hrát.

Litvínov prý brzy oznámí hvězdnou posilu. Její možná měsíční gáže vyráží dech

Hokej
Nesprávné zavěšení toaletního papíru může vést k šíření bakterií a virů po celé toaletě
Určitě jste se už někdy dostali do sporu o to, jak má správně viset na záchodě toaletní papír. Zatímco jedni tvrdí, že správnou metodou je zavěsit ho čouhajícím koncem k sobě, jiní budou tvrdit opak. Jak má tedy toaletní papír viset správně a kam ho na toaletě ideálně umístit? A co vám hrozí, když budete toaletní papír zavěšovat na WC špatným způsobem?
5 fotografií

Jak správně zavěsit na WC toaletní papír? Vědci mají jasno, podívejte se

Zdraví
Čechoslovák Miroslav Liškutín v kabině Meteoru v září 1958 na základně RAF Church Fenton.
Letos je to už neuvěřitelných 79 let, co se v boji během druhé světové války na obloze objevil první spojenecký proudový letoun. Byl jím britský stroj Gloster Meteor, jehož prototyp byl zalétán v březnu 1943. Do služby se zapojil od 27. července 1944. Do kabiny této stíhačky po válce a po útěku do druhého exilu po únoru 1948 usedali také bývalí váleční letci od československých perutí RAF.
6 fotografií

Meteor byl první spojeneckou proudovou stíhačkou. Pilotovali jej i Čechoslováci

Věda a technika
Zadržení vražedkyně - zdravotní sestry Lucy Letbyové
Britská soudní porota uznala někdejší zdravotní sestru Lucy Letbyovou vinnou z vražd sedmi novorozenců, o které měla pečovat v nemocnici v Chesteru na severozápadě Anglie. Pět chlapečků a dvě holčičky podle vyšetřovatelů v letech 2015 a 2016 usmrtila tím, že jim do krevního oběhu vpíchla vzduch. Podle zpravodajské společnosti BBC nikdo v moderních britských dějinách tolik miminek nezabil.

Hrůzné vraždy novorozenců v Británii: Zdravotní sestra jim do žil píchala vzduch

Státy mimo EU
V centru Olomouce otevřel Asado grill -  jedinečná restaurace s otevřeným ohněm.
Olomouc se v poslední době stala centrem špičkové gastronomie, za kterou na Hanou míří gurmáni z různých koutů Česka. Táhnou nejen jména gastrokouzelníků v čele s populárním Přemkem Forejtem nebo michelinským šéfkuchařem Romanem Paulusem, ale i zajímavé koncepty a top kvalita a pestrost na talíři. Ambici posílit Olomouc jako gastronomický cíl má i Asado grill. Nový podnik s otevřeným španělským grilem na dřevo a dřevěné uhlí, který se hned tak nevidí.
55 fotografií

Olomouc jako centrum špičkové gastronomie. U náměstí otevřel nový podnik s ohněm

Olomoucko
Kladenští legionáři si připomněli 78 let od návratu československých letců RAF z Velké Británie.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ V odpoledních hodinách 13. srpna 1945 přistálo na letišti v Praze Ruzyni 54 Spitfirů. Konečně 15. srpna 1945 bylo letiště Ruzyně svědkem slavnostního nástupu zahraničních letců za účasti oficiálních domácích i spojeneckých hostů a také našich občanů. V řadách britského Královského letectva RAF za 2. světové války sloužilo více než dva a půl tisíce Čechoslováků různých specializací i hodností. Téměř 500 čs. letců v řadách RAF padlo.
12 fotografií

Legionáři si připomněli 78 let od návratu letců RAF z Velké Británie

Čtenář reportér
Kladenští legionáři si připomněli 78 let od návratu československých letců RAF z Velké Británie.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ V odpoledních hodinách 13. srpna 1945 přistálo na letišti v Praze Ruzyni 54 Spitfirů. Konečně 15. srpna 1945 bylo letiště Ruzyně svědkem slavnostního nástupu zahraničních letců za účasti oficiálních domácích i spojeneckých hostů a také našich občanů. V řadách britského Královského letectva RAF za 2. světové války sloužilo více než dva a půl tisíce Čechoslováků různých specializací i hodností. Téměř 500 čs. letců v řadách RAF padlo.
12 fotografií

Legionáři si připomněli 78 let od návratu letců RAF z Velké Británie

Čtenář reportér
Kladenští legionáři si připomněli 78 let od návratu československých letců RAF z Velké Británie.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ V odpoledních hodinách 13. srpna 1945 přistálo na letišti v Praze Ruzyni 54 Spitfirů. Konečně 15. srpna 1945 bylo letiště Ruzyně svědkem slavnostního nástupu zahraničních letců za účasti oficiálních domácích i spojeneckých hostů a také našich občanů. V řadách britského Královského letectva RAF za 2. světové války sloužilo více než dva a půl tisíce Čechoslováků různých specializací i hodností. Téměř 500 čs. letců v řadách RAF padlo.
12 fotografií

Legionáři si připomněli 78 let od návratu letců RAF z Velké Británie

Čtenář reportér