ŠTÍTEK: Velká Británie

Třetí den Středoevropské rallye
Fin Kalle Rovenperä má na dosah obhajobu titulu mistra světa v automobilových soutěžích. Jeho rival Elfyn Evans z Velké Británie totiž v sobotní třetí rychlostní zkoušce Středoevropské rallye havaroval a v předposledním dílu seriálu nepokračuje. Lídrem soutěže, která ve čtvrtek a v pátek odstartovala na českém území, se po druhé etapě stal Thierry Neuville z Belgie.
26 fotografií

OBRAZEM, VIDEO: Třetí den Středoevropské rallye, na čele je Belgičan Neuville

Ostatní sporty
Šumavská druhá etapa Středoevropské rallye v obrazech
Úřadující mistr světa Kalle Rovanperä z Finska kraluje po první etapě deštivé Středoevropské rallye. Tovární jezdec Toyoty, který může po předposledním závodě mistrovství světa slavit obhajobu titulu, má po osmi rychlostních zkouškách náskok 36 sekund na Belgičana Thierryho Neuvillea, třetí je Elfyn Evans z Velké Británie, který ještě jako jediný může připravit týmového kolegu o titul.
26 fotografií

OBRAZEM, VIDEO: Po šumavské etapě Středoevropské rallye vede Fin Kalle Rovanperä

Ostatní sporty
Zažil toho hodně a přesto je planý strom stále odolný a statečný.
/VIDEO/ Stojí hruška v širém poli. A to u Mrákotína poblíž Skutče na Chrudimsku. Přežila kolektivizaci, scelování polí, stavbu meliorací i neodborné zásahy. A teď přes svůj neuhlazený tvar koruny - nebo možná právě proto - vyhrála celostátní anketu Strom roku. Získala 6433 hlasů, o čtyři stovky víc než druhý nejúspěšnější finalista letošního ročníku ankety. Památná a chráněná hrušeň skutečně stejně jako ve známé lidové písni stojí osamocená uprostřed pole a není příliš velká, kolem kmenu měří asi dva metry a na výšku osm, se svými 110 lety je ale nesmírně odolná.

Stojí hruška v širém poli se stala Stromem roku! Zazpívejte si ji v Mrákotíně

Chrudimsko
Bývalý tenista Boris Becker.
Před rokem touto dobou ještě dlel ve vězení, kam zamířil kvůli zatajení milionového majetku po vyhlášení osobního bankrotu. Někdejší tenisová ikona Boris Becker je ale zpátky na svobodě a už se intenzivně připravuje na velký comeback v trenérské roli. Hned na úvod si však Becker ukousl poměrně velké sousto. Za úkol totiž dostal urychleně zkrotit dánského vzteklouna Holgera Runeho.

Z vězeňských tepláků k dánskému rošťákovi. Becker je zpět, kývl na lákavý džob

Tenis
Stadion fotbalového klubu AC Sparta Praha na Letné. Ilustrační snímek
Dezinformátor a lhář Aleš Svoboda zveřejnil na jednom ze svých facebookových profilů další výmysl: Ukrajina prý požadovala, aby byl stadion fotbalového klubu AC Sparta Praha na pražské Letné nasvícen při zápasu mezi jejím národním mužstvem a Severní Makedonií modrožlutě, a ukrajinský ambasador prý chce od Sparty omluvu za to, že se tak nestalo. Svoboda si to ale opět zcela vylhal, k dané situaci dojít ani nemohlo.  

Že Ukrajina žádala nasvítit stadion Sparty modrožlutě? Další lež Aleše Svobody

Česko
„Mariage“ znamená ve francouzštině svatbu, dříve to byla nejdůležitější hláška v původní karetní hře. Odtud mariáš.
„Prokletý alkohol! A karban, milostslečno, karban, pošilháváním do cizích karet při chatrném osvětlení přišel jsem o zrak.“ Takto se ve filmové komedii Limonádový Joe aneb Koňská opera vemlouvá do přízně sličné Winnifred padouch Horác alias Hogofogo, přestrojený za nevidomého ladiče pian (co je spíš pijan než ladič). Karban čili hraní karet o peníze má svůj původ v hebrejském výrazu pro obětní dar (korban). Latinské slovo „corbanum“ pak označovalo schránku na chrámové peníze. A odtud se do lidové mluvy dostalo slůvko „korbona“, používané pro schránku na losy, které prodávali kramáři na poutích.

Seriál o češtině Slovíčkaření: Od mariáše, přes kanastu až k Černému Petrovi

Věda
Medvěd grizzly v době přípravy k zimnímu spánku. Právě toto období se stalo osudným Timothymu Treadwellovi a jeho přítelkyni
I když jste třeba nikdy neslyšeli jeho jméno, znáte patrně aspoň jednu z mnoha variací jeho nejoblíbenějšího snímku sama sebe: tedy fotografii mladého blonďáka v divočině hledícího bezstarostně do kamery, zatímco se někde za jeho zády vyskytuje velký medvěd grizzly. Před 20 lety však Timothyho Treadwella jeden takový grizzly zabil a stejně naložil i s jeho partnerkou. Poslední okamžiky páru zaznamenala nahrávka.
6 fotografií

Rád se fotil s medvědy. Jeden ho i s přítelkyní zabil, útok zachytila nahrávka

Svět
Do ulic Londýna a dalších britských měst vyšli v sobotu 14. října lidé, aby vyjádřili podporu Palestině
Tisíce lidí dnes v Londýně, Manchesteru a dalších britských městech vyšly do ulic na podporu Palestinců. Mnozí z účastníků akce nesli transparenty, na kterých bylo napsáno „Zastavte válku“, „Svobodu Palestině“ či „Bez spravedlnosti nemůže být mír“. Londýnská policie před protestem účastníky varovala, že za vyjadřování podpory Hamásu, který Británie pokládá za teroristickou organizaci, hrozí zatčení a zároveň vyzvala demonstranty, aby se neodchylovali od plánované trasy protestu. Sídlo televize BBC dnes bylo posprejováno červenou barvou. Incidentem se zabývá policie.

Zastavte válku, svobodu Palestině. Do ulic Londýna vyšly tisíce demonstrantů

Státy mimo EU
Následky útoku radikálního hnutí Hamás v izraelském městě Tel Aviv.
Při útoku palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael přišli o život dva Thajci a dalších jedenáct bylo zajato, mezi oběťmi jsou také dvě Ukrajinky. Uvedly to v neděli vlády Thajska a Ukrajiny. Nejméně jednoho občana pohřešuje Británie, americká vláda zase podle šéfa diplomacie Antonyho Blinkena ověřuje informace, že bylo zabito i několik Američanů.

Boje v Izraeli: Thajsko, Ukrajina i USA hlásí zabité či zajaté občany

Svět
Rytíř d'Éon jako žena. První polovinu života prožil jako muž, druhou jako žena
Jako muž vstoupil do tajných služeb krále Ludvíka XV., jako žena se infiltroval na ruský carský dvůr. Jako muž udatně bojoval ve válce, pak se nechal oficiálně prohlásit ženou a Ludvík XVI. mu pořídil i bohatý dámský šatník. Na to, jaké pohlaví má ve skutečnosti rytíř d'Éon, francouzský špion žijící v 18. století, se za jeho života uzavíraly sázky. Pravdu odhalila až pitva. 
8 fotografií

Žena, nebo muž? Francouzský špion d'Éon měnil pohlaví, pravdu odhalila až pitva

Historie
Závod Pinkasova noční můra v úterý 3. října 2023.
Již tradiční závod výčepních Pinkasova noční můra se uskutečnil v úterý 3. října v pražské restauraci U Pinkasů. Soutěžící měli za úkol načepovat v co nejkratším čase 10 půllitrů piva Pilsner Urquell a vyběhnout s nimi 41 schodů, kromě rychlosti však odborná porota hodnotila i kvalitu a míru piv, která před ni účastníci soutěže postavili. Letošní třináctý ročník vyhrál Jacek Maliszewski z Polska.
20 fotografií

Obrazem: Pinkasova noční můra. Třináctý ročník běhu výčepních vyhrál Polák

Praha
Čeští baseballisté si zahrají o páté místo.
Čeští baseballisté deklasovali na domácím mistrovství Evropy v Brně Francii 11:1 a zahrají si o páté místo. Tým trenéra Pavla Chadima uspěl  den po čtvrtfinálovém nezdaru s Velkou Británií a může stále vyrovnat předloňské umístění na kontinentálním šampionátu. O konečnou pátou příčku se národní tým utká v sobotu v brněnské aréně v Komárově od 18:30 s Izraelem, který porazil Švédsko 6:4.

Baseballisté deklasovali na domácím ME Francii a zahrají si o 5. místo

Ostatní sporty
Pro téměř třetinu lidí je bankomat daleko a musejí kvůli výběru peněz vyrážet i několik kilometrů. Ilustrační snímek
S hotovostí se řada Čechů nechce loučit. Aspoň jednou týdně ji používá 94 procent z nich. Hlavním důvodem ale je, že obchodník nebere karty. Bankomat je přesto pro téměř třetinu lidí špatně dostupný, a to zejména na venkově. Na druhou stranu hotovost svůj boj s elektronickými platbami pomalu prohrává. Proč? I tato témata řeší první díl nového miniseriálu Deníku Karty vs. hotovost.

Jen hotově, hlásí hospody. Třetina Čechů to však má k bankomatu kilometry daleko

Ekonomika
Na plochodrážním okruhu ve Svítkově se jel čtvrtý závod MS.
Čtvrtý podnik a v něm české žhavé želízko. Na okruhu ve Svítkově se uskutečnil další díl seriálu mistrovství světa ve Flat tracku. Disciplíny, ve které na ploché dráze startují krotitelé klasickým motocyklů. Z prvního místa celkového pořadí vjížděl před bouřící publikum český borec Ervin Krajčovič. Podpora fanoušků ho dotlačila ke třetí příčce, díky které zvýšil svůj náskok na pronásledovatele na pět bodů. Stíhá ho především obhájce prvenství Gerard Bailo. V pardubickém závodě pak zvítězil Daniele Moschini.

Pardubický Flat track ovládl Moschini. Krajčovič zvýšil třetím místem své vedení

Ostatní sporty
Čeští tenisté postoupili do čtvrtfinále Davis Cupu
Čeští tenisté se v listopadovém čtvrtfinále Davisova poháru utkají s Austrálií. Rozhodlo o tom úterní losování. Tým kapitána Jaroslava Navrátila vyhrál v minulém týdnu skupinu C ve Valencii, Australané skončili druzí ve skupině B v Manchesteru za domácí Velkou Británií. Závěrečný turnaj se bude hrát od 21. do 26. listopadu v Málaze.

Čeští tenisté znají soupeře pro čtvrtfinále Davis Cupu. Utkají se s Austrálií

Tenis
Ukázky z tvorby Pavla Šmída. Obraz má název Dětská hra
a jedná se o olej na plátně. Foto: majetek autora
V Galerii výtvarného umění v Ostravě (GVUO) bude zahájena výstava maleb Pavla Šmída s názvem Rituály. Vernisáž se uskuteční v úterý 19. září 2023 v 17 hodin a zahájí ji autor osobně. V ostravském Domě umění bude výstava k vidění do 3. prosince tohoto roku.

Rituály Pavla Šmída v Domě umění

Čtenář reportér