ŠTÍTEK: Velká Británie

Ilustrační foto hokejbal.
Turnaje světového měřítka bývají v českém podání velmi chválené. Ani v Liberci tomu nebylo jinak. Mistrovství světa juniorů 2023 v Liberci přilákalo velké množství hokejbalových příznivců. Své pozitivní ohlasy měla i Mezinárodní hokejbalová federace ISBHF. České hokejbalové reprezentace juniorů a juniorek byly v Liberci velmi vidět. Češi na letošním světovém šampionátu vybojovali v pěti kategoriích 3 zlaté a 2 bronzové medaile.
8 fotografií

Hokejbalové MS juniorů v Liberci bylo pro Čechy úspěšné sportovně i organizačně

Ostatní sporty
Čeští hokejbalisté v kategorii U23 slaví zlato na juniorském MS.
Jeho bratr Lukáš v minulé sezoně vyhrál s třineckými Oceláři hokejovou extraligu, ale o tři roky mladší Nicholas Kaňák z Klatov se vůbec nenechal zahanbit. Naopak. Dvaadvacetiletý borec totiž na začátku července získal s českým hokejbalovým týmem zlatou medaili na mistrovství světa hráčů do 23 let, který hostil severočeský Liberec. Čeští hokejbalisté v infarktovém finále porazilo sousední Slovensko 2:1 v prodloužení.  

Mistr světa z Klatov! Krásný příběh, krásný pocit, rozplýval se Nicholas Kaňák

Ostatní sporty
Portréty Susanny Stiassni ohraničující snímek rodiny jejího syna Andyho.
/FOTO, VIDEO/ Je to přesně sto let ode dne, kdy se továrníkovi Alfredu Stiassni a jeho ženě Hermine narodila jejich jediná dcera. Manželé ji pojmenovali Susanne a na konci dvacátých let pro ni nechali postavit jednu z dnešních nejvýraznějších brněnských architektonických budov. Vilu Stiassni, dominující rozlehlému pozemku v pisárecké Hroznové ulici, však židovská rodina musela po devíti letech ze dne na den opustit
10 fotografií

Uplynulo sto let od narození Susanne Stiassni. Přátelství udržovala i přes oceán

Brněnsko
Nyck de Vries na rakouském Red Bull Ringu
Velká cena Velké Británie, kterou o nadcházejícím víkendu hostí legendární Silverstone, přinese jednu technickou změnu. Možná ještě větší pozornost než nové pneumatiky však budí plánované natáčení závodního filmu, kterého se zúčastní také hollywoodský herec Brad Pitt. A v centru pozornosti se po svých nedávných výkonech ocitl i Nyck de Vries, který dost možná bojuje o přežití ve formuli 1. 

Co přinese britská Grand Prix: Hollywoodská hvězda v kokpitu a boj o přežití

Automagazín
Etrichova vila v Horním Starém Městě chátrá. V 19. století se tam konaly první duchařské seance v Čechách.
/ROZHOVOR/ Vyvolávání duchů byl zejména na konci 19. a na začátku 20. století pozoruhodný fenomén, kterému se věnovaly tisíce lidí. Se spiritualistickými seancemi začal v Trutnově, patrně jako na prvním místě v Čechách, Ignaz Etrich, syn významného trutnovského textilního průmyslníka Josefa Etricha. V rodinné vile v Horním Starém Městě, která je dnes zchátralá, pořádal pravidelná duchařská setkání pro dělníky a dělnice jeho textilek. Ti poté šířili spiritismus v krkonošských a podkrkonošských vesnicích.
5 fotografií

Spiritismus v Krkonoších byl fenomén, s vyvoláváním duchů se začalo u továrníka

Krkonoše
Hodonín hostí světový šampionát v hokejbalu, snímky ze středečního odpoledne.
Hodonín je poprvé v historii dějištěm světového šampionátu. Hokejbalové mistrovství se třemi útočícími hráči na každé straně tady ovládlo zimní stadion i městskou halu. Diváci si mohou celý tento týden užívat duely nejen domácího českého týmu, ale také soupeřů ze Slovenska, Finska, Velké Británie, Francie, Indie, týmu Evropy, Spojených arabských emirátů či kanadského Quebécu.
29 fotografií

VIDEO: Světový šampionát poprvé v Hodoníně. Celé město žije hokejbalem

Hodonínsko
Zářivě žluté nebo zelené plavky patří z bezpečnostního hlediska mezi ty nejlepší.
Výběr barvy plavek může rozhodnout o tom, zda dítě přežije pobyt u vody. Barva materiálu totiž souvisí s viditelností potomka, pokud se začne topit a zůstane tak zcela pod hladinou. Přitom včasné vytažení tonoucího dítěte z vody rozhoduje o tom, zda neštěstí přežije. A pokud ano, každá vteřina navíc bez kyslíku se negativně podepíše na kvalitě jeho dalšího života.

Plavky mohou ochránit děti před smrtí. Přesto rodiče při jejich výběru chybují

Věda
Močály vytvářejí jakési magické rozhraní mezi zemí a vodou a vyznačují se velmi zvláštní a tísnivou atmosférou. Pro naše dávné předky představovaly kdysi bránu do podsvětí. A pro vraždící milenecký pár se staly ideální scenérií pro páchání zločinů
Snad v každém kraji se najde nějaké místo s temnou pověstí, o němž vám místní řeknou, že tam není radno chodit. V severozápadní Anglii je to močál Saddleworth Moor nedaleko Manchesteru. Táhne se jím jedna osamělá silnice, jinak jde o pustou vřesovitou pláň. Před šedesáti lety tam vraždící milenecký pár pohřbíval své oběti. Jedno tělo se nikdy nenašlo.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Vrahové z bažin

Svět
Milan Maršner ještě jako asistent tehdejšího trenéra Kladna Drahomíra Kadlece
Tahle akce se s největší pravděpodobností zapíše do hokejbalové historie. Mistrovství světa hned několika mládežnických kategorií se odehraje od poloviny příštího týdne pod Jizerskými horami, v Liberci, kam se sjede rekordní počet týmů a zemí. Chybět nebudou ani Středočeši, zejména Kladeňáci, Berouňané nebo Boleslaváci, zastoupení funkcionářské, trenérské i hráčské mají v několika kategoriích.

Do Liberce pro sen o světovém titulu. Těší se i hokejbalisté ze středních Čech

Ostatní sporty
Roystonská jeskyně. Místo mohlo sloužit templářským rytířům
Tajemná jeskyně v britském městě Royston stále trápí badatele a historiky. Nikdy se jim totiž nepodařilo přesně zjistit, komu sloužila a kdy byla vybudována. Jedno je však jisté – dodnes je v ní cítit silná energie. Ta možná v Roystonské jeskyni zůstala po seancích i rituálech templářských rytířů nebo svobodných zednářů, jak naznačují některé teorie.
5 fotografií

Záhada Roystonské jeskyně: Nejdříve do ní spustili dítě, možná byla templářů

Do světa
Makak, ilustrační foto
Zpravodajská stanice BBC odhalila globální síť sadistů, kteří týrali opice nebo za to platili. Novináři síť tyranů sahající od Indonésie po Spojené státy rozkrývali rok. Objevili přitom stovky zákazníků z USA, Británie a dalších zemí, kteří platili Indonésanům za to, aby týrali a zabíjeli mláďata makaka jávského. V komunikaci se přitom předháněli, kdo bude mít brutálnější video, v jednom z mnoha případů bylo například mládě usmrceno v mixéru.

Kladivem, nebo v mixéru? BBC odhalila gang sadistů, kteří mučili mláďata opic

Svět
Křest knihy Portrétoval anglickou královnu v třebíčské knihovně. Autorem knihy o sochaři Frantovi Bělském je třebíčský rodák Bohumil Vostal.
/FOTO, VIDEO/ Ten životní příběh ho fascinoval. O sochaři Frantovi Bělském musel shánět stále nové a nové informace. „Bělský mi nedal spát. Vznikla z toho taková malá posedlost. Dokonce jsem se vydal i do italské Ravenny, abych si v tamní knihovně prohlédl jednu jeho bustu. Chtěl jsem vidět jeho další sochy v Anglii. A přišel jsem i na to, že dvorní básník Cecil Day-Lewis napsal hru na motivy Bělského života,“ vypráví Bohumil Vostal, třebíčský rodák, nyní zpravodaj České televize ve Washingtonu, který od roku 2018 do roku 2022 působil na stejné pozici ve Velké Británii.
26 fotografií

Bohumil Vostal pokřtil ve své rodné Třebíči knihu o sochaři královské rodiny

Volný čas