ŠTÍTEK: Velká Británie

Vyzkoušejte čtyři tipy k lepšímu trávení
Zažívací potíže trápí alespoň občas každého z nás. A někteří lidé se s nimi potýkají denně, což má vliv na jejich zdraví i duševní pohodu. Co jíst na lepší trávení a jak trávení celkově zlepšit? Nutriční terapeutka Gabriela Peacock, pardubická rodačka a bývalá modelka, která nyní žije trvale ve Velké Británii, zná na tyto otázky odpověď. K jejím klientům patří řada celebrit, včetně členů britské královské rodiny. Dá se tedy říct, že pokud využijete následující rady, budete o své trávení pečovat na té nejvyšší úrovni.
15 fotografií

Čtyři kroky k lepšímu trávení: Tipy od poradkyně britské královské rodiny

Zdravý život
Tuna mražených potravin skončila ve spalovně
/VIDEO/ Mořské plody, ryby, slanina, šunka i klobásy za 250 tisíc korun dovezené z Velké Británie skončily ve středu ve spalovně nebezpečného odpadu v Košumberku u Luže na Chrudimsku. Celkem šlo o tunu mražených potravin. Firma dovážející potraviny z Anglie je k likvidaci přivezla sama, během přepravy se totiž kvůli kvůli nedodržení předepsané teploty zkazily. Není to poprvé, co dodavatel řešil tento problém. Podívejte se ve videu a ve fotkách. 
5 fotografií

Tuna mražených zkažených potravin z Anglie skončila v Košumberku ve spalovně

Chrudimsko
Meghan Markle
I v souvislosti se stále se prohlubujícím rozchodem s královskou rodinou nemají za sebou princ Harry a Meghan Markle příliš dobrý rok. Jako by se ale řídili citátem „co tě nezabije, to tě posílí“, táhnou do dalšího boje o místo na zemi. Tentokrát je v čele Meghan a Harryho má za zády. Vévodkyně ze Sussexu prozradila, že mají na letošní rok velké plány.
7 fotografií

Přichází rok Meghan Markle. S princem Harrym mají v Americe velké plány

Společnost
Zadržovat kýchání se nevyplácí. Ve vzácných případech může dojít až k protržení hrdla
Cítíte, že na vás jde kýchnutí a máte pocit, že jej musíte za každou cenu zadržet, protože to je zkrátka neslušné? Nechcete přeci, aby veškeré vaše infikované hleny plné virů a bakterií dopadly na něco, nebo dokonce někoho ve vaší blízkosti. Ale opravdu je to správné řešení? Co může způsobit zadržování kýchnutí zkusil na vlastní kůži i muž z Velké Británie, který si kvůli tomu protrhl hrdlo. Lze ale kýchnutí zadržet bezpečně?

Kýchnout, či kýchnutí zadržet? Při jedné z variant hrozí i protrhnutí krku

Zdraví
Ford Consul Cortina Mk I z roku 1963. Foto: Wikimedia Commons, Andrew Bone, CC BY 2.0
Byl to nejúspěšnější model britské pobočky automobilky Ford. Vyráběl se v pěti generacích po dobu 20 let a stal se nejen nejprodávanějším vozem ve Spojeném království, ale i nejvíce exportovaným automobilem. Bylo vyrobeno více než 4 miliony aut. Na závodní dráze vůz Ford Cortina v úpravě Lotusu proháněl i slavný pilot F1 Jim Clark. Cortina se dala koupit i v tehdejším Československu.
30 fotografií

Fenomén i závodní vlčák: Ford Cortina vládl silnicím, v Lotusu zářil i Jim Clark

Automagazín
USA a Velká Británie společně provedly úder proti pozicím jemenských Húsíů
Spojené státy a Británie v noci na pátek zaútočily na povstalce v Jemenu a nejméně pět jich zabily. Reagovaly tak na jejich asi dva měsíce trvající útoky na obchodní lodě v Rudém moři. Údery odsoudili kromě samotných povstaleckých Húsíů i jejich spojenci Írán, libanonský Hizballáh a palestinský Hamás. Za porušení mezinárodního práva je označilo Rusko, které žádá svolání Rady bezpečnosti OSN. Americko-britské údery podpořila řada zemí včetně Česka. Čína či Saúdská Arábie vyjádřily obavy ze zhoršení bezpečnostní situace v regionu.

Útoky na lodě vyvolaly odezvu. USA a Británie udeřily proti Húsíům v Jemenu

Svět
Dynamo brzy změní majitele. Zřejmě je to jediná šance klubu na přežití. Neklid mezi fanoušky vyvolala informace, že společnost Footify Partners UK Limited, která má o koupi klubu zájem,  byla založena 10. listopadu 2023. Podle vývoje situace se zdá, pokud dojde k prodeji, převezmou poslední klub v prvoligové tabulce Angličané. Na lavičce by se v rolích trenérů mohli objevit Jarolímové.
6 fotografií

Kdo je záhadný investor, který chce Dynamo?

FORTUNA:LIGA
Společnost Footify partners UK Limited byla založena 10. listopadu 2023. Webové stránky a reference jsou nedohledatelné. Tady je osobní profil jejího šéfa, kterým je Sola Adewumi
Dynamo brzy změní majitele. Zřejmě je to jediná šance klubu na přežití. Neklid mezi fanoušky vyvolala informace, že společnost Footify Partners UK Limited, která má o koupi klubu zájem,  byla založena 10. listopadu 2023. Podle vývoje situace se zdá, pokud dojde k prodeji, převezmou poslední klub v prvoligové tabulce Angličané. Na lavičce by se v rolích trenérů mohli objevit Jarolímové.
6 fotografií

Kdo je záhadný investor, který chce Dynamo?

FORTUNA:LIGA
Centrem Brna v sobotu prošli příznivci švihlé chůze
Co má společného Velká Británie, Brno a 7. leden? Letos tomu je už dvanáct let, kdy se v jihomoravské metropoli poprvé konal Pochod švihlé chůze. Jeho autoři se inspirovali skečem legendárního britského recesistického seriálu Monty Pythonův létající cirkus. Z Brna se pak Mezinárodní den švihlé chůze přenesl do celého světa. Pojďte se s Deníkem podívat, jak si lidé v Česku letos tento den připomněli.
53 fotografií

Výpad vpřed a přísun. Češi nezklamali, z pochodu švihlé chůze udělali atrakci

Česko
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/50. OTÁZKA/ Pro některé milovníky zvířat jsou vrcholem krásy a roztomilosti, z pohledu jiných lidí je jejich pověst velmi problematická. S málokterým zvířetem se pojí tolik pověr jako s černými kočkami. Proč se říká, že předoucí tvor s černou srstí nosí smůlu? Na to odpovídá další díl seriálu 100 otázek a odpovědí.

Proč nosí černá kočka smůlu?

Věda
Mike Sholars, nový trenér amerických fotbalistů Blades Ústí nad Labem.
Do sezóny 2024 vstoupí američtí fotbalisté Blades Ústí nad Labem s novým hlavním trenérem. Američan Mike Sholars není v Evropě, v Čechách ani v Ústí nad Labem žádným nováčkem. Trénoval týmy ve Švédsku, Norsku, Dánsku, Německu, Švýcarsku, Polsku, Velké Británii i v Čechách. V roce 2017 vedl teplické Nordians a v covidové sezóně 2020 byl chvíli na pozici asistenta trenéra Leška i v Blades.

Blades mají nového trenéra. V příštím roce bude na hřišti tým, který si věří

Ostatní sporty
Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů České republiky.
Zdanění cukru jako jedna z cest pro snížení obezity ve společnosti. Zároveň by podle společnosti PAQ Research mohlo zavedení spotřební daně na nápoje s větším množstvím cukru přinést do státního rozpočtu miliardové částky. Praxi s jejím zavedením má řada nejen evropských států. „U nás je důležité, abychom o tom konečně začali vážně diskutovat. Zároveň v České republice chybí celkový komplexní přístup k problematice zdravého života,“ prohlásil Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů České republiky.

Daň z cukru jako klíč k boji s obezitou? Sdružení sportovních svazů ji navrhuje

Ostatní sporty
Poslední odpoledne před Štědrým dnem řádí v brněnském vědeckém centru Vida desítky dětí. Některé se účastní také speciálních vánočních dílniček.
Minuta ticha. Kolem dokola všichni malí návštěvníci brněnského Vida centra i s rodiči mlčí. Ať už si to ratolesti uvědomují, nebo ne, uctívají tak památku obětí zesnulých při čtvrtečním střeleckém útoku na pražské Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Celé vědecké centrum se na minutu halí do naprostého ticha. Šedesát vteřin uplývá o sobotním poledni neobvykle dlouho, už za krátko se však dění v místě vrátí do původních kolejí.
39 fotografií

VIDEO: Malí návštěvníci Vida! centra v Brně tvořili v dílničkách. Podívejte se

Z okolí
Britská tajná služba GCHQ připravila vánoční šifru na pohlednici. Troufnete si ji vyluštit? Více se dozvíte v článku. Ilustrační snímek
Mozkové závity žáků na víc než tisícovce škol ve Velké Británii a všech, kdo neodolají pěkné křížovce, prozkoušela před svátky největší britská tajná služba GCHQ. Přichystala pro ně sedm hádanek na své tradiční vánoční pohlednici. Doprovází ji historická fotka dřívějšího sídla rozvědky Bletchley Parku, místa snad nejslavnější dešifrovací operace druhé světové války - prolomení kódů německého stroje Enigma.

Šťastné a šifrované. Špioni poslali pohlednici plnou hádanek, nevyluští ji každý

Věda
Fermentovaná rybí omáčka tvořila pod názvem garum jádro kuchyní starověkého Řecka
Když se řekne kulinářství a Británie, napadne mnohé kuchař bez čepice Jamie Olivier nebo držitel šestnácti Michelinských hvězd Gordon Ramsay. Kde by ale byli bez lékárníků. Dva angličtí lékárníci dali, či lépe řečeno vrátili světu upravenou chuť starověku v podobě dochucovací omáčky, která nesmí chybět v žádné západoevropské kuchyni. Kdo dnes nezná worcesterskou omáčku jako by nebyl. A vězte, že příběh vzniku worcesterské omáčky opravdu stojí za přečtení.
5 fotografií

Omáčku pro britské krále vyrobili lékárníci náhodou. Zapomněli něco v sudu

Zdraví
Glenn Miller na snímku z roku 1942. Slavný skladatel a kapelník byl zosobněním swingu_elegance i dokonalé profesionality.
Nešťastný pád letadla do moře způsobený pumou odhozenou britskými bombardéry při návratu do vlasti, tajná poprava německými jednotkami na okupovaném území nebo smrt v pařížském nevěstinci? Teorií o tom, co ukončilo život slavného swingového skladatele Glenna Millera se po jeho záhadném zmizení vyrojilo mnoho. Jisté je jen to, že 15. prosince roku 1944 Miller spolu s ostatními pasažéry nasedl v Británii do malého letounu, aby se vydal přes kanál La Manche do Francie. A pak ho už nikdo nikdy nespatřil.
6 fotografií

Po 80 letech od záhadného zmizení Glenna Millera zazní jeho hudba v Ústí

Čtenář reportér