ŠTÍTEK: vesmír

Vizualizace družice TROLL.
Je velká. Největší v éře České republiky. A kompletně celá pochází z Brna. Brněnská společnost s názvem TRL Space vyšle do vesmíru historicky největší českou družici s názvem TROLL. Na oběžné dráze bude testovat nové technologie, které mají zabezpečit vesmírný kontakt a předejít srážkám. Kdy se tam dostane, ale není ještě jasné.

Houstone, nemáme problém. Brno bude mít ve vesmíru vlastní družici

Brněnsko
Vizualizace družice TROLL
Je velká. Největší v éře České republiky. A kompletně celá pochází z Brna. Brněnská společnost s názvem TRL Space vyšle do vesmíru historicky největší českou družici s názvem TROLL. Na oběžné dráze bude testovat nové technologie, které mají zabezpečit vesmírný kontakt a předejít srážkám. Kdy se tam dostane, ale není ještě jasné.

Houstone, nemáme problém. Brno bude mít ve vesmíru vlastní družici jménem TROLL

Vesmír
Astronomové intenzivně pátrají po tajemství vesmíru. Nově jim pomáhá hlavně Webbův teleskop.. Ilustrační foto
Zdá se, že vesmírný dalekohled Jamese Webba pokračuje ve stírání hranic toho, co je v pozorování vesmíru možné a co ne. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v dosud nejnovějším prohlášení uvedl, že teleskop nachází dosud skryté rané galaxie, a to včetně jedné, která se zformovala pouhých 350 milionů let po velkém třesku.

Webbův teleskop našel možná nejstarší galaxii. Snímky uchvátily vědce

Vesmír
Školáci vypustili sondu k hranicím vesmíru s podporou United Energy.
Kdo by netoužil dotknout se vesmíru? S finanční pomocí United Energy se to podařilo členům RoboKlubu při 18. základní škole v Mostě. Skupina nadšenců se zapojila do unikátního celorepublikového projektu Dotkni se vesmíru 2022, jehož záměrem bylo vypustit stratosférický balón s vlastní sondou až do výše 35 kilometrů a pořídit unikátní video a fotografie zakřivení Země. Pusťte si zajímavé video uvnitř článku.

Školáci vypustili sondu k hranicím vesmíru s podporou United Energy

Čtenář reportér
Američané byli svědky ohnivé koule, kterou později vysvětlila americká kosmická agentura. Stál za ní start nové rakety S.S. Sally Ride.
Američany žijící ve Virgínii vyděsila záhadná ohnivá koule, která se v pondělí ráno objevila na obloze. Internet brzy zaplavily fotky pořízené obyvateli, kteří nevěděli, co rozzářilo oblohu nad jejich hlavami. Odpověď jim nedlouho poté poskytla NASA. O události informoval portál The News & Observer.

Američany vystrašila ohnivá koule. Spekulace na internetu utnula až NASA

Svět
Tady Petr
V úterním historickém momentu vesmírná agentura potvrdila, že poprvé v historii se lidstvu podařilo změnit dráhu letícího asteroidu ve vesmíru, a naznačila tím, že máme k dispozici nástroj, který lidstvu poslouží, bude-li to potřebné a bude v přímém ohrožení. NASA ve spojení s mezinárodními partnery toho dosáhla minulý měsíc při testování projektu DART, plavidlo narazilo do asteroidu přezdívaném Dimorphos v rychlosti 6.1 kilometru za sekundu.

VIDEO: NASA ukázala, že umí změnit směr letu asteroidu v případě ohrožení Země

Sociální sítě
Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX s čtyřčlennou posádkou startuje z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě s vesmírnou lodí Crew Dragon k Mezinárodní vesmírné stanici, 5. žíjna 2022.
Z amerického kosmodromu poprvé po 20 letech odstartovala ruská kosmonautka, která spolu s astronauty USA a Japonska míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Na oběžnou dráhu je ve vesmírné lodi Crew Dragon vynesla raketa Falcon 9. Čtyřčlenná posádka se z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě vydala do vesmíru v době mimořádného napětí mezi Moskvou a Západem kvůli ruské vojenské agresi na Ukrajině.

Poprvé po 20 letech. Z USA odstartovala do vesmíru ruská kosmonautka

Vesmír
Ruská vesmírná loď Sojuz s trojicí kosmonautů na palubě startuje k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Ilustrační snímek
Ve věku 80 let zemřel ruský kosmonaut Valerij Poljakov, který je držitelem rekordu v délce pobytu člověka ve vesmíru. Informovala o tom dnes ruská vesmírná agentura Roskosmos. Poljakov se do kosmu vypravil dvakrát, během své mise v letech 1994 a 1995 tam strávil nepřetržitě 437 dnů, čímž vytvořil dosud nepřekonaný rekord.

Zemřel kosmonaut Poljakov. Držitel rekordu v délce pobytu člověka ve vesmíru

Vesmír
Prezident John Fitzgerald Kennedy v Oválné pracovně.
Na některé projevy politiků se zapomene krátce poté, co byly vyřčeny. Pak ale existují i takové, které se navěky zapíší do historie. Mezi ty druhé bezesporu patří i oznámení amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho, že jeho země je připravena vyslat na Měsíc prvního člověka. Došlo k němu přesně před 60 lety a výrazně napomohlo vývoji programu Apollo. Počátky programu ovšem poznamenala i děsivá smrt. 
4 fotografie

Vyšleme člověka na Měsíc, slíbil Kennedy. Za programem se skrývala i děsivá smrt

Svět
Sovětská raketa R-7, jejíž první test se uskutečnil 21. srpna 1957. Později vynesla i družici Sputnik jakožto první umělou družici Země na oběžnou dráhu
Ve středu 21. srpna 1957 vypustil Sovětský svaz z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu první mezikontinentální balistickou raketu R-7. Její hlava, která imitovala jadernou hlavici, přesně zasáhla stanovený cíl na poloostrově Kamčatka. Svět byl v té době již 12 let rozdělen studenou válkou, v níž nyní zarezonoval další výhrůžný tón. Sovětská raketa však nakonec našla jiné využití, než její tvůrci původně plánovali.
8 fotografií

Den, kdy Sověti vyděsili Američany. Raketa R-7 byla triumfem, poté dobyla vesmír

Svět
Srovnání jasnosti a ostrosti snímků ze Spitzerova (vlevo) a Webbova vesmírného dalekohledu.
Vesmírný teleskop Jamese Webba měl být podle prvotních plánů instalován již v roce 2007. Jenže pak se mnohokrát předělávaly jeho návrhy, aby mohl být co největší, ale zároveň co nejlehčí. A hlavně aby neselhal. Výsledek, byť o patnáct let později, stojí za to. Snímky, které posílá, jsou ohromující. Odborníci se těší na přelomové objevy v kosmu.
21 fotografií

Webbův teleskop úspěšně odkrývá hlubiny vesmíru. Vědci čekají přelomové objevy

Vesmír
Zátěžový test centrální trubice proběhl úspěšně
Existují ve vesmíru planety podobné Zemi? Odpovědět na otázku se pokusí čeští vědci, kteří se podílejí na astronomické misi Plato Evropské kosmické agentury. Inženýři brněnské společnosti OHB Czechspace ve spolupráci s týmem Vysokého učení technického v Brně provedli v červenci významný zátěžový test. Ověřovali, zda hlavní nosná část sondy vydrží extrémní tlakovou zátěž.
6 fotografií

Vědci budou ve vesmíru hledat druhou Zemi. První úspěšný test byl v Brně

Brněnsko
Vědci již zaznamenali mnoho signálů z vesmíru.
Astronomové z americké MIT a kanandské McGillovy univerzity zaznamenali zvláštní a trvalý rádiový signál, který přichází z vesmíru vzdáleného miliardy světelných let od planety Země. Byl klasifikován jako rychlý rádiový záblesk (FRB). Ale zatímco takové signály jsou obvykle intenzivně silné emise rádiových vln neznámého původu, které trvají maximálně několik milisekund, tento byl jiný. Trval až tři sekundy, což je asi tisíckrát déle, než je běžné. A připomínal tlukot srdce.
13 fotografií

Jako tlukot srdce. Astronomy překvapil záhadný signál ze vzdálené galaxie

Vesmír
Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX vynáší vesmírnou loď Crew Dragon s posádkou k Mezinárodní vesmírné stanici
Ruská vesmírná agentura Roskosmos oznámila, že uzavřela s americkým úřadem pro letectví a vesmír NASA dohodu o letech integrovaných posádek na palubě amerických a ruských kosmických lodí, informovala dnes tisková agentura TASS. Kosmonautka Anna Kikinová se díky dohodě stane první ruskou členkou posádky americké vesmírné lodi Crew Dragon, která má do vesmíru opět zamířit letos na podzim.
4 fotografie

Roskosmos ohlásil spolupráci s NASA, Putin odvolal šéfa ruské vesmírné agentury

Svět
Kupa galaxií SMACS 0723, kterou zachytil vesmírný dalekohled Jamese Webba.
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dnes se svými partnery z evropské vesmírné agentury ESA a kanadské CSA zveřejnil první plně barevný snímek pořízený vesmírným teleskopem Jamese Webba. Jde o doposud nehlubší pohled do vesmíru, na němž je zachyceno světlo z galaxií z období před miliardami let, uvádí britská BBC na svých internetových stránkách.
4 fotografie

NASA ukázala první snímek z Webbova teleskopu, jde o nejhlubší pohled do vesmíru

Vesmír