ŠTÍTEK: vesmír

Ilustrace sondy Voyager 1 ve vesmíru.
Sonda Voyager 1 po delší době opět navázala spojení s NASA. Inženýři zjistili příčinu závady a dokázali ji nápaditě opravit, ačkoliv museli pracovat s velice zastaralou technologií vzdálenou miliardy kilometrů od Země. Pro vědce důležité zařízení tak může navázat na dřívější klíčové úspěchy, které významně posunuly znalosti lidstva o vesmíru. Navíc v sobě nese i zlatou desku s odkazy lidí pro případné setkání s mimozemskou civilizací.
7 fotografií

NASA znovu komunikuje se sondou Voyager: Co již vyfotila, co nese mimozemšťanům

Vesmír
Plakát
Knihovna U Mokřinky při příležitosti 135. výročí svého založení vyhlašuje ve spolupráci s Hvězdárnou barona Artura Krause Pardubice, Hvězdárnou Žebrák, Fyzikálním ústavem v Opavě, Slovenským zväzom astronómov, fotografy Danielou Rapavou, Tomášem Slovinským a s Českou astronomickou společností 9. ročník fotografické a výtvarné soutěže. Tentokrát na téma V zajetí vesmíru, určenou pro fotografy i výtvarníky. Téma otevírá možnosti a hlubokou inspiraci všem fotografům, kreslířům, malířům a dalším grafickým umělcům. Tématem letošního ročníku je rovněž palčivý problém světelného znečištění.

Knihovna v Mokrém slaví 135. výročí založení. Vyhlašuje soutěž V zajetí vesmíru

Čtenář reportér
Vesmírný odpad. Ilustrační snímek
Kus vesmírného odpadu nejspíš pocházejícího z Mezinárodní vesmírné stanice propadl domem ve Spojených státech a jen těsně nezasáhl uvnitř se nacházející dítě. Ojedinělým případem se nyní zabývá kosmická agentura NASA, která zjišťuje původ předmětu. Ačkoliv jsou pády trosek z vesmíru na lidská obydlí výjimečná, v minulosti se už několik podobných událostí stalo.

Vesmírný odpad spadl na dům a málem zasáhl dítě. NASA případ vyšetřuje

Vesmír
Thomas Stafford
Ve věku 93 let  v pondělí 18. března po dlouhé nemoci zemřel někdejší astronaut amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Thomas Stafford, který byl zapojený do programů Apollo a Gemini. Rodák z Oklahomy čtyřikrát letěl do vesmíru, z toho jednou na oběžnou dráhu Měsíce, a v roce 1975 se v době vrcholící studené války ve vesmíru na palubách kosmických lodí Sojuz a Apollo setkal se sovětskými kosmonauty. O jeho úmrtí s odvoláním na šéfa NASA informoval veřejnoprávní rozhlas NPR.

Zemřel Thomas Stafford. Amerického astronauta proslavilo vesmírné podání rukou

Svět
Minilaboratoře pro provedení tří experimentů přímo ve vesmíru vyrábí odborníci z brněnské společnosti SAB Aerospace. Astronauti v těchto speciálních přístrojích přivezou příští rok na Mezinárodní vesmírnou stanici lidskou moč, kostní dřeň i žabí embrya.
/VIDEO/ Proč zdravým lidem ve vesmíru výrazně klesá imunita až na úroveň starých lidí? Nebo jak na palubě vesmírných lodí hnojit rostliny pomocí lidské moči? Odpovědi na tyto otázky má evropským vědcům pomoci zjistit brněnská společnost. Její tým sestavuje vybavení pro provedení tří experimentů na Mezinárodní vesmírné stanici. Podívejte se ve videoreportáži na detaily.

Ve vesmíru se ze zdravých stávají trosky. Brněnský projekt pomůže zjistit proč

Brněnsko
Lidé udělali ve vesmíru už několik ohromujících rekordů. Deník připravil jejich přehled.
Nedávno nastolil ruský kosmonaut Oleg Kononěnko nový vesmírný rekord. Stal se člověkem, jenž strávil ve vesmíru nejdelší dobu, přežil v něm 878 dnů a 12 hodin. Svého předchůdce Gennadije Padalku pokořil přibližně o půl hodiny. Vesmír je plný dalších neuvěřitelných rekordů, nad kterými zůstává rozum stát. Deník připravil jejich přehled.

Vesmírné rekordy berou dech: Nejdelší pobyt, nejdál od Země, nejstarší astronaut

Vesmír
Čím více energie člověk do své práce vložil, tím větší prázdno se v případě vyhoření rozprostře v jeho mysli.
Vyčerpání a syndrom vyhoření představují globální problém, o kterém nedávno diskutovali i experti v rozhovoru pro britskou veřejnoprávní stanici BBC. Trápí také Čechy. Podle odborníků je mnohem jednodušší potížím předcházet, než je pak složitě řešit. Dobré je nepřepínat se, nejet pouze na výkon a dělat něco i jen tak pro radost.

Když je práce centrem emocionálního vesmíru, hrozí vyhoření, varují experti

Zdraví
Vesmír lidstvo fascinuje od pradávna. Ilustrační foto
Ruský kosmonaut Oleg Kononěnko se stal člověkem, který strávil nejdelší dobu ve vesmíru. V neděli o tom informovala ruská vesmírná agentura Roskosmos. Devětapadesátiletý Kononěnko strávil ve vesmíru za svoji kariéru více než 878 dnů a 12 hodin. Dosavadním držitelem rekordu byl od roku 2015 Kononěnkův krajan Gennadij Padalka, připomíná agentura AP. Padalka ve vesmíru pobyl celkem 878 dnů, 11 hodin, 29 minut a 48 vteřin.

Ruský kosmonaut Oleg Kononěnko překonal rekord délky pobytu ve vesmíru

Vesmír
Vozítko Opportunity
Příležitost. Tak zní český překlad anglického slova Opportunity. Přesně takové jméno dostala sonda, kterou americký Národní úřad pro letectví a vesmír vyslal do kosmu v roce 2003, aby nasbírala informace o Marsu. A přístroj využil svou příležitost naplno. Na Marsu vozítko Opportunity přistálo v lednu přesně před 20 lety a lidstvu poskytlo přelomové poznatky. 
17 fotografií

Rekordman na Marsu: Vozítko Opportunity bylo podle vědců cílevědomé jako člověk

Historie
Z Jevíčka se nelétá. Foto: Pavel Kyselák
Pegasem požehnaný konický mistr pera Karel Outrata v jedné své básni napsal: „V Jevíčku je to z Moravy do Vesmíru chvilka, pár kroků přes náměstí…“. Jde o báseň nazvanou Kosmonauté z Malé Hané, kterou uvedl ve své sbírce Jevíčská souhvězdí, vydané v roce 1989. Metaforicky tak spojil dvě hospůdky na náměstí.
5 fotografií

Z Jevíčka se nelétá

Čtenář reportér
Generální ředitel Chart Feroxu Bronislav Převrátil.
/ROZHOVOR/ Zakázku na největší úložiště kapalného vodíku v Evropě, která vyroste v Beneluxu nebo palivové systémy a nádrže létající do vesmíru. To jsou zajímavé projekty děčínské firmy Chart Ferox. „Je možné říct, že když budete sledovat start jakéhokoliv dominantního hráče, který dnes létá do kosmu, tak se tam potkáte s palivovým systémem Chartu,“ chlubí se v rozhovoru pro Děčínský deník ředitel společnosti Bronislav Převrátil. 

Plyn žene vpřed děčínský Ferox. Naše výrobky létají do vesmíru, říká šéf firmy

Děčínsko
Východ Země - jeden z nejslavnějších snímků 20. století pořídil astronaut Bill Anders z mise Apollo 8.
Přesně před 55 lety odstartovala do vesmíru americká mise Apollo 8. Přestože představovala velmi rizikový krok, byla úspěšná - na Štědrý den se tříčlenná posádka jako vůbec první dostala na oběžnou dráhu Měsíce a přirozený satelit Země obletěla. Pořídila při tom nejen ikonickou fotografii. Na Zem muži od Měsíce poslali i speciální vánoční přání.
14 fotografií

Podívej, vychází Země. Apollo 8 obletělo Měsíc na Vánoce, poslalo dojemný vzkaz

Historie
Pilot a záložní astronaut Aleš Svoboda
Česká republika nevyužije nabídku americké společnosti Axiom na let do vesmíru pro českého astronauta Aleše Svobodu. V současnosti nejsou na krátkodobou misi peníze. Její cena by činila 60 milionů dolarů (1,35 miliardy korun). Novinářům to ve středu řekl šéf odboru kosmických aktivit a výzkumu na ministerstvu dopravy Václav Kobera. Česko mělo na nabídku odpovědět do konce roku.

Svoboda do vesmíru nepoletí. Česko nevyužije nabídku na misi, nejsou peníze

Česko
Start lodi Starship společnosti SpaceX
Z kosmodromu v Boca Chica v americkém státě Texas dnes ve 14:03 SEČ odstartoval k druhému testovacímu letu dosud největší dopravní systém Starship společnosti SpaceX. Kosmická loď se úspěšně oddělila od nosné rakety Super Heavy, která však místo vertikálního sestupu do vod Mexického zálivu explodovala. Starship úspěšně zažehla vlastní raketové motory a poprvé dosáhla hranice vesmíru, společnost s ní ale pak ztratila kontakt a posléze podle agentury AFP oznámila, že rovněž vybuchla.

Kosmická loď Starship společnosti SpaceX dosáhla vesmíru. Tam ale vybuchla

Vesmír