ŠTÍTEK: vesmír

Záložní astronaut Aleš Svoboda na brněnské výstavě Space Mission.
Záložního astronauta Aleše Svobodu čeká od října dvouměsíční výcvik v Evropském středisku astronautů v Kolíně nad Rýnem. Armádní bojový pilot je nyní klíčovou součástí týmu strategického projektu stíhaček 5. generace F-35 a věří, že se v dohledné době podívá do vesmíru. „Doufám, že to vyjde už za dva nebo tři roky,“ říká devětatřicetiletý pilot s brněnskými kořeny.
5 fotografií

První Čech na Měsíci? Postupujeme malými krůčky, říká astronaut Svoboda

Vesmír
Lucie Ráčková
Ještě jí nebylo třicet let a už se pravidelně podílí na trénování cvičných astronautů a přednáší o výzkumu člověka ve vesmíru. Sedmadvacetiletá Lucie Ráčková se v roce 2022 vydala kvůli výzkumu na čtyři měsíce na Antarktidu a dnes je pravděpodobně jedinou Češkou, která absolvovala prestižní Space Studies Program na International Space University. A plní si i další sny… Na ten největší ale zatím čeká.
6 fotografií

Češka ve 27 letech překvapuje. Trénuje cvičné astronauty a spolupracuje s NASA

Společnost
Jeff Bezos u rakety společnosti Blue Origin.
Souboj o ovládnutí vesmíru je z učebnic dějepisu známý především jako součást studené války, kdy mezi sebou soupeřily Spojené státy americké a Sovětský svaz. V posledních letech jsou ale mnohem výraznějšími tvářemi této disciplíny miliardáři Elon Musk, Jeff Bezos a Richard Branson, kteří se předhání v dílčích úspěších. Ačkoliv jejich motivace a vize jsou různé, spojuje je touha dosáhnout jedinečných výzev. Experti se však obávají zneužití mimozemského prostoru soukromými společnostmi.
13 fotografií

Musk, Bezos, Branson. Jak miliardáři převzali štafetu ve vesmírných závodech

Vesmír
Rok 1984 se zapsal do dějin dobývání vesmíru především tím, že sovětská kosmonautka Světlana Savická jako vůbec první žena vystoupila do volného kosmického prostoru
Začalo léto, děti se rozjely na první turnusy pionýráků a k babičkám, kombajny zase na pole, starší mládež nastoupila na brigády a leckdo vyrazil na dovolenou. Že se právem Husákovu období socialismu u nás také někdy říká konzumní, potvrdil i inzerát Tesly Eltos, která za dobré vysvědčení doporučovala rodičům koupit dětem televize a magneťáky. Kdepak knihu! Samotný šéf strany a státu Gustáv Husák odjel, jak to tak bývalo zvykem, na letní dovolenou na sovětský Krym. Nepřítomnost prezidenta ČSSR prozrazovala nejen stažená standarta na Pražském hradě, ale taky krátké zprávičky v novinách. Bylo v nich i leccos dalšího…
32 fotografií

Červenec 1984: Čechy i Moravu pustošil uragán. Na pultech obchodů chyběly buřty

Historie
Veřejné představení rakety V-2 na náměstí v Antverpách v roce 1945.
V roce 1944 nacistické Německo použilo zbraň, která měla podle jejích tvůrců zvrátit vývoj druhé světové války. Rakety V-2 naštěstí Adolfu Hitlerovi k vítězství v konfliktu nepomohly, díky nim se ale Německo stalo první zemí, která se přiblížila k vesmíru. Test, při němž jedna z raket V-2 vstoupila do kosmického prostoru, se uskutečnil 20. června přesně před 80 lety. 
8 fotografií

Hitler raketami V-2 přiblížil lidi vesmíru. Tajná zbraň měla být esem v rukávu

Historie
Nový obří nafukovací model pojmenovali Astrosféra. Lidé jej uvidí v červenci a srpnu na Kraví hoře v Brně.
/VIDEO/ Nový obří model vesmírných těles bude lákadlem dalšího ročníku Festivalu planet Brno. Pojmenovali ho Astrosféra a jedná se o takzvané zrcadlo celé hvězdné oblohy pozorovatelné z planety Země. „Je originálem, který nemá na světě jakékoli obdoby. Takový otisk vesmíru si skutečně lidé prohlédnou jenom u nás v Brně," řekl ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek.

Astrosféra ukáže hvězdné divadlo. Prohlédněte si novinku Festivalu planet v Brně

Brněnsko
Vesmírná loď Starliner společnosti Boeing odstartovala k dlouho odkládanému prvnímu testovacímu letu s posádkou
Vesmírná loď Starliner společnosti Boeing odstartovala k dlouho odkládanému prvnímu testovacímu letu s posádkou, který může firmu přiblížit k zajišťování pravidelných misí americké vesmírné agentury NASA. Dva američtí astronauti se Starlinerem míří na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), aby mimo jiné prověřili fungování lodě při automatickém i ručním ovládání.

Vesmírná loď Starliner od Boeingu odstartovala. První let byl dlouho odkládán

Vesmír
Yemi A.D.
Český tanečník a choreograf Yemi Akinyemi Dele, který se narodil v městě pod Ještědem, se měl podívat do vesmíru. Do své posádky soukromé mise dearMoon si ho vybral japonský miliardář Jusaku Maezawa. Původní hrdost a nadšení však vystřídal smutek a liberecký rodák nakonec nebude mít tu čest reprezentovat rodné Česko, Nigérii či LGBTQ+ komunitu. Společnost start kosmické lodi Starship zrušila kvůli nejasnému harmonogramu.
8 fotografií

Tanečník a rodák z Liberce Yemi A.D. do vesmíru nepoletí, projekt ztroskotal

Liberecko
Ilustrace exoplanety Speculoos-3 b u své hostitelské hvězdy.
Nově objevená exoplaneta Speculoos-3 b je zvláštní z více důvodů. Ačkoliv dosahuje velikosti Země, rok na ní uběhne za pouhých sedmnáct hodin. Taky je zde podle belgických vědců věčný den a noc. Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) uvedl, že se nachází poměrně blízko naší planety, a dokonce by zde mohl být život.

NASA objevila exoplanetu o velikosti Země. Rok tu trvá pouze několik hodin

Vesmír
Sovětský kosmonaut Alexej Leonov při svém druhém a posledním letu do kosmu v roce 1975.
Před 90 lety se narodil sovětský kosmonaut Alexej Leonov. Přepsal dějiny objevování vesmíru - jako první člověk provedl takzvaný spacewalk, tedy výstup do volného kosmu. Tento kousek ho ale málem stál život. Na dosah měl i další vesmírné prvenství - kdyby Sověti vyhráli závody o přistání na Měsíci, byl by to právě Leonov, kdo by udělal „velký krok pro lidstvo“.
11 fotografií

Alexej Leonov: Jako první vstoupil do volného vesmíru, málem při tom zemřel

Historie
Skladba pro slet 2024: Sokolhraní
Skladba Sokolhraní pro mladší žactvo se odehrává v pěti prostředích. Děti zavede do období dinosaurů, k moři, na cesty po Česku i do dalekého vesmíru. A závěr skladby zkušené autorky hromadných skladeb Daniely Kurečkové ze Sokola Opava bude patřit rytmickým etudám. Při cvičení děti využívají víceúčelovou kostka, které je žíněnkou, překážkovou dráhou, míčem nebo batohem.
13 fotografií

Hromadná skladba pro slet. Sokolhraní mezi dinosaury i ve vesmíru

Ostatní sporty
Ekotechnické centrum Alternátor v Třebíči se po roční pauze opět otevírá. Přibyla expozice o vesmíru.
Po roční odmlce se v Třebíči opět otevřou brány Ekotechnického centra Alternátor. Jeho prostory i nadále zůstávají v bývalé třebíčské obuvnické továrně v Borovině, expozice však prošly důkladnou obměnou. Týká se to zejména jeho vědecko-technické části. „V ní pro nás byla jasnou volbou vesmír a kosmonautika,“ prohlásil vedoucí Alternátoru Tomáš Anděl.
17 fotografií

VIDEO: Třebíčský Alternátor se opět otevírá, přibyla expozice o vesmíru

Třebíčsko
Čínský student z pražské Univerzity Karlovy objevil pětitisící kometu. Jubilejním nálezem pomohl agenturám NASA a ESA při průzkumu vesmíru. Ilustrační foto
Čínský student z pražské Univerzity Karlovy Hanjie Tan objevil pětitisící kometu. Jubilejním nálezem pomohl agenturám NASA a ESA při průzkumu vesmíru. Česko považuje za klíčového průkopníka v oblasti pozorování malých mimozemských těles s významnými astronomy. Inspirací mu jsou například Zdeněk Ceplecha a Luboš Kohoutek. Postavení místní vědy o vesmíru ve světě rovněž bylo důvodem, proč se zde rozhodl studovat.

Je z Číny, studuje v Praze. Student objevil 5000. kometu: Česko mě inspiruje

Vesmír
Ilustrace sondy Voyager 1 ve vesmíru.
Sonda Voyager 1 po delší době opět navázala spojení s NASA. Inženýři zjistili příčinu závady a dokázali ji nápaditě opravit, ačkoliv museli pracovat s velice zastaralou technologií vzdálenou miliardy kilometrů od Země. Pro vědce důležité zařízení tak může navázat na dřívější klíčové úspěchy, které významně posunuly znalosti lidstva o vesmíru. Navíc v sobě nese i zlatou desku s odkazy lidí pro případné setkání s mimozemskou civilizací.
7 fotografií

NASA znovu komunikuje se sondou Voyager: Co již vyfotila, co nese mimozemšťanům

Vesmír
Plakát
Knihovna U Mokřinky při příležitosti 135. výročí svého založení vyhlašuje ve spolupráci s Hvězdárnou barona Artura Krause Pardubice, Hvězdárnou Žebrák, Fyzikálním ústavem v Opavě, Slovenským zväzom astronómov, fotografy Danielou Rapavou, Tomášem Slovinským a s Českou astronomickou společností 9. ročník fotografické a výtvarné soutěže. Tentokrát na téma V zajetí vesmíru, určenou pro fotografy i výtvarníky. Téma otevírá možnosti a hlubokou inspiraci všem fotografům, kreslířům, malířům a dalším grafickým umělcům. Tématem letošního ročníku je rovněž palčivý problém světelného znečištění.

Knihovna v Mokrém slaví 135. výročí založení. Vyhlašuje soutěž V zajetí vesmíru

Čtenář reportér
Vesmírný odpad. Ilustrační snímek
Kus vesmírného odpadu nejspíš pocházejícího z Mezinárodní vesmírné stanice propadl domem ve Spojených státech a jen těsně nezasáhl uvnitř se nacházející dítě. Ojedinělým případem se nyní zabývá kosmická agentura NASA, která zjišťuje původ předmětu. Ačkoliv jsou pády trosek z vesmíru na lidská obydlí výjimečná, v minulosti se už několik podobných událostí stalo.

Vesmírný odpad spadl na dům a málem zasáhl dítě. NASA případ vyšetřuje

Vesmír
Thomas Stafford
Ve věku 93 let  v pondělí 18. března po dlouhé nemoci zemřel někdejší astronaut amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Thomas Stafford, který byl zapojený do programů Apollo a Gemini. Rodák z Oklahomy čtyřikrát letěl do vesmíru, z toho jednou na oběžnou dráhu Měsíce, a v roce 1975 se v době vrcholící studené války ve vesmíru na palubách kosmických lodí Sojuz a Apollo setkal se sovětskými kosmonauty. O jeho úmrtí s odvoláním na šéfa NASA informoval veřejnoprávní rozhlas NPR.

Zemřel Thomas Stafford. Amerického astronauta proslavilo vesmírné podání rukou

Svět
Minilaboratoře pro provedení tří experimentů přímo ve vesmíru vyrábí odborníci z brněnské společnosti SAB Aerospace. Astronauti v těchto speciálních přístrojích přivezou příští rok na Mezinárodní vesmírnou stanici lidskou moč, kostní dřeň i žabí embrya.
/VIDEO/ Proč zdravým lidem ve vesmíru výrazně klesá imunita až na úroveň starých lidí? Nebo jak na palubě vesmírných lodí hnojit rostliny pomocí lidské moči? Odpovědi na tyto otázky má evropským vědcům pomoci zjistit brněnská společnost. Její tým sestavuje vybavení pro provedení tří experimentů na Mezinárodní vesmírné stanici. Podívejte se ve videoreportáži na detaily.

Ve vesmíru se ze zdravých stávají trosky. Brněnský projekt pomůže zjistit proč

Brněnsko