ŠTÍTEK: vesmír

Vizualizace vesmírného satelitu obíhající Zemi.
Vesmír se zdá být hodně osamělý, ale jako lidstvo jsme důkazem, že v něm mohou existovat inteligentní civilizace. Nalézt v naší galaxii známku po přítomnosti jiné než lidské inteligence však není tak jednoduché. Astronomové však mají k dispozici nástroje - na základě našich vlastních technologických možností mohou přibližně odhadovat, jaké signály by mohla vydávat mimozemská civilizace, a pátrat po nich.
19 fotografií

Astronomové zaznamenali miliony signálů z vesmíru. Vědí, odkud pocházejí

Věda a technika
Měsíc v úplňku nad oceánem.
Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) oznámil, že v pondělí 26. října zveřejní "nový vzrušující objev" týkající se Měsíce. Informuje o tom server Science Alert. Ten v této souvislosti poukazuje na nové výsledky Stratosférické observatoře pro infračervenou astronomii (Sofia), což je ve skutečnosti letadlo Boeing 747 SP nesoucí velký zrcadlový dalekohled.
8 fotografií

NASA oznámí vzrušující nový objev. Týká se Měsíce

Věda a technika
Jedním z potenciálně vhodných míst pro život je Europa, měsíc planety Jupiter. Podle některých planetologů se na něm ukrývá podpovrchový oceán kapalné vody
Jediným místem ve vesmíru, jehož biosféra prokazatelně obsahuje všechny prvky nezbytné pro život, jak ho známe, zatím zůstává planeta Země. Oněmi prvky jsou obecně tekoucí voda, alespoň jeden zdroj energie a souhrn biologicky užitečných molekul. Některé z těchto složek se však najdou i jinde. Kde je tedy šance na mimozemský život největší?
15 fotografií

Mimozemský život? Vědci vytipovali čtyři nejslibnější místa ve sluneční soustavě

Věda a technika
Zbytky Keplerovy supernovy, která jako poslední vybuchla v Mléčné dráze. Její explozi pozoroval v roce 1604 právě Jan Kepler
Dlouho poté, co doblikají poslední zářící hvězdy, dojde na konci vesmíru k poslední explozi. Budou ji tvořit oslnivé výbuchy, označované jako supernova černý trpaslík, které ohlásí ve věčné temnotě, že se vesmír ponořuje do nečinnosti a klidu. Tak popisuje možný zánik vesmíru nová studie. Ta nově předpokládá právě výbuchy supernov takového typu, jaké ve vesmíru dosud nenastaly. 
13 fotografií

Vesmír skončí ohromnou explozí, předpovídají fyzici

Věda a technika
Zpěvák Petr Bende.
Festivalu družeckých muzikantů čeká o předposledním srpnovém víkendu již sedmý ročník. Program startuje v pátek 21. srpna, kdy budou moci návštěvníci festivalu v družeckém sportovním areálu slyšet kapely hrající country a folk. V době od 17 hodin až do půlnoci se postupně představí skupiny TBC, Dudas Band, Tragédi nebo Tiché Volání Pavla Bobka.

TIPY DENÍKU: Na Festivalu družeckých muzikantů zahraje i Petr Bende

Cestujeme
Projekt Vzdělávání k podnikavosti bude probíhat na Základní a mateřské škole Pilníkov. Ta má vlastní Centrum kolegiální podpory a na rozvoj podnikavosti je certifikovaná.
Na Trutnovsku odstartují na podzim letošního roku školní nebo mimoškolní aktivity vedoucí k rozvoji základních kompetencí dětí a žáků. Takzvané platformy chystá realizační tým Místního akčního plánu (MAP) Trutnovsko II.

Školáci proniknou i do tajů vesmíru

Čtenář reportér
Záhadné meteority pocházejí zřejmě z rozpadu tzv. planetesimály, jednoho z malých vesmírných těles, o nichž se předpokládá, že dala vzniknout sluneční soustavě
Ještě před vznikem sluneční soustavy s planetami v dnešní podobě existovaly jakési planetární "zárodky" neboli planetesimály. Ty vznikly slepováním a srážkami prachových zrnek, jež se kondenzovala z protoplanetárního disku, do nějž se zploštila zárodečná sluneční mlhovina. A byly dostatečně hmotné na to, aby na sebe gravitačně působily a srážely se. Jejich fragmenty se dnes nacházejí na Zemi. V podobě meteoritů.
4 fotografie

Matky planet. Záhadné meteority odhalují dávnou minulost vesmíru

Věda a technika
Příměstský logopedický tábor v Blansku.
Celkem třicet dětí ve věku od pěti do devíti let poznávalo třetí prázdninový týden vesmír i své možnosti na příměstském táboře, který pro ně pořádala logopedická ambulance blanenské nemocnice. Dětí objevovaly vesmír a své možnosti na cestě za planetami a mimozemšťany. Děti každý den čekalo nějaké překvapení v podobě planety plné her a zábavy. Svůj pohled na výcvik budoucích astronautů nám poskytla stážistka.
3 fotografie

Logopedický tábor v Blansku, aneb jak se stážista učí startovat raketu

Čtenář reportér
Hubbleův vesmírný dalekohled NASA pořídil 4. července 2020 tento výjimečný snímek Saturnu. Mj. jsou jasně vidět dva z jeho ledových měsíců: Mimas vpravo a Enceladus dole. Snímek vznikl jako součást projektu OPAL (Outer Plants Atmospheres Legacy)
Hubbleův vesmírný dalekohled je dnes už spíš senior, který má většinu své aktivní kariéry za sebou – po oběžné dráze se ve výšce 547 kilometrů nad zemským povrchem pohybuje už třicet let. Ale i když se na něm jeho stáří už některými neduhy projevuje, stále zůstává v jedné věci nepřekonatelný - pořád umí pořizovat fantastické záběry okolního vesmíru.
11 fotografií

Starý, ale stále skvělý. Hubble pořídil úžasně detailní snímek Saturnu

Věda a technika
Z Tymy až do vesmíru.
Ve dnech 13. 7. – 17. 7. 2020 probíhal v SVČ Tymy Holešov příměstský tábor Vesmírné putování. Ve vesmírné lodi se sešlo jedenáct kosmonautů, které čekalo opravdové dobrodružství. Naše cesta byla jen pro nebojácné účastníky, takže hned první den proběhlo řádné pasování na kosmonauta, při kterém nám děti dokázaly, že se opravdu cesty do vesmíru nebojí. Druhý den si každý vyrobil svou vlastní malou raketku, se kterou plnil zbytek dne různé sportovní aktivity, tanečky a cestu po galaxii v naší tělocvičně.
2 fotografie

Z Tymy až do vesmíru. Ve vesmírné lodi se sešlo jedenáct kosmonautů

Čtenář reportér
Terralóna při nafukování na Kraví hoře v Brně.
Běžně se takový pohled naskytne jen těm šťastlivcům, kteří se podívali do vesmíru. Nyní si podobný obraz vychutnají i Brňané. Po loňském úspěchu obřího nafukovacího modelu Měsíce totiž brněnská hvězdárna představí podobně velký model Země. Ve středu jej nafoukli ve Vida centru u příležitosti speciálního koncertu, venku si jej lidé poprvé prohlédnou v pondělí při akci Měsíční noc na Kraví hoře.
31 fotografií

V Brně nafoukli obří model Země. Pokochejte se pohledem jako z vesmíru

Brněnsko
Mléčná dráha - Ilustrační foto
Realita lidské existence dokazuje, že vesmír umožňuje život technologicky vyspělé civilizace. Kromě té pozemské ale lidstvo zatím na žádné jiné planetě další civilizaci neobjevilo. Země tak představuje dosud jediný důkaz, že je život ve vesmíru možný, a je velmi obtížné zjišťovat, jak běžný nebo vzácný je v kosmickém měřítku. Vědci se to nyní pokusili zjistit novou metodou odhadu pravděpodobnosti.
9 fotografií

V naší galaxii je až 36 vyspělých mimozemských civilizací, překvapili vědci

Věda a technika
Máme se obávat soukromníků ve vesmíru?
Americká vláda svěřila další osud kosmických letů firmě SpaceX Elona Muska. Loď Crew Dragon se včera úspěšně připojila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kam dopravila dvojici amerických astronautů. Jde vůbec o první případ, kdy bylo k podobnému letu využito plavidlo soukromé společnosti. Je to nový start, nebo spíše neúnosné riziko?
28 fotografií

ČERNÁ A BÍLÁ: Máme se obávat soukromníků ve vesmíru?

Černá a bílá
Raketa SpaceX Falcon 9 s vesmírnou lodí Crew Dragon v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě, 27. května 2020
Loď amerického miliardáře a vizionáře Elona Muska Crew Dragon měla ve středu ve 22:33 SELČ vynést do vesmíru dvojici amerických astronautů. Došlo by tak k prvnímu letu astronautů americkou lodí z území Spojených států od roku 2011, kdy NASA ukončila program raketoplánů. Start byl ale pár minut před zažehnutím motorů odložen kvůli špatnému počasí nad Floridou.
28 fotografií

Muskova Crew Dragon zůstala na zemi. NASA odložila start lodi kvůli počasí

Věda a technika
Kosmická loď Crew Dragon soukromé americké společnosti SpaceX.
Spojené státy se po takřka deseti letech od zrušení programu raketoplánů vrací k dopravě astronautů do kosmu na palubách amerických lodí. Zlomem se stane středeční let kosmické lodi Crew Dragon soukromé americké společnosti SpaceX, za kterou stojí vizionář Elon Musk. Astronauti Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Robert Behnken a Douglas Hurley se stanou prvními, kdo od roku 2011 odstartují do vesmíru z amerického území. Prozatím Američané využívají služeb ruských lodí a do vesmíru létají z ruského kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu.  
28 fotografií

Do vesmíru z USA po téměř deseti letech. Posádka SpaceX odstartuje ve středu

Věda a technika
Satelit. Ilustrační snímek
Oběžné dráze kolem Země hrozí, že se stane velmi frekventovanou dálnicí. Od vypuštění první sovětské družice Sputnik 1 v roce 1957 na ni bylo vysláno dalších více než 2200 satelitů a další tisícovky stojí v pořadí. Astronomové se obávají, že tento počet přestává být únosný. Množství satelitů jim také zastiňuje výhled na noční oblohu.
4 fotografie

Vesmírná přetlačovaná. Astronomy děsí vzrůstající počet satelitů na oběžné dráze

Věda a technika
Po zhruba 27 hodinách letu se dnes kosmická loď Crew Dragon (na snímku chvíli před spojením) soukromé americké společnosti SpaceX v automatickém režimu úspěšně spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS).
Astronauti americké vesmírné agentury NASA Robert Behnken a Douglas Hurley stále ještě nevědí, kolik času stráví na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), až na ní koncem května přistanou s novou lodí Crew Dragon společnosti SpaceX. Půjde o první let amerických astronautů do kosmu americkou lodí vypuštěnou z území USA od ukončení programu raketoplánů v roce 2011.  
8 fotografií

Jak dlouho budou astronauti na ISS? Test lodě SpaceX naplánovali na konec května

Věda a technika
Vesmírná loď Sojuz, která je součástí Mezinárodní vesmírné stanice ISS
Vypustit do vesmíru raketu stojí miliony a miliony korun. A tak se tým japonských vědců rozhodl, že vyzkouší lacinější způsob, jak vyslat lidi vysoko nad naši planetu – kosmický výtah. Loni na podzim vědci z japonské univerzity v Šizuoce naložili dva maličké satelity do japonské rakety H-2B, která měla namířeno k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).
6 fotografií

Japonsko testuje první kosmický výtah

Věda a technika
Projekt Starlink společnosti SpaceX vypustí do roku 2027 dvanáct tisíc družic pro internet. Ty mají coby žluté body v síti na obrázku své přesně určené místo.
Obyvatele Studeněvsi zaujal v neděli večer na obloze zvláštní úkaz. Osm velmi zářivých koulí rotovalo v řadě jako šňůra perel vysoko nad jejich domy. Následně se pohybovaly volně v různém seskupení a na nebi se držely déle než hodinu. Při pozorování dalekohledem vnímali lidé předměty na noční obloze jako rotující zářící broušené diamanty. Pak předměty zmizely z dohledu.
16 fotografií

VIDEO: Návštěva z vesmíru se nekoná, oblohu brázdí satelity

Kladensko
Mimozemšťané a létající talíře - Ilustrační foto
Ve filmu ET se mimozemšťan zvaný pokoušel zavolat domů, do své galaxie. Ale měli bychom se my snažit zavolat mimozemšťanům, jako je ET? To je otázka, která se v poslední době začíná stále více řešit, protože se objevily zprávy o projektu, který vymysleli dva odborníci z americké univerzity MIT.
11 fotografií

Máme se ozvat mimozemšťanům?

Věda a technika
Vyprávění jediného československého kosmonauta poslouchalo zaplněné jičínské kino.
/FOTOGALERIE/ Do kosmu se podíval jako 87. člověk na světě. Díky němu bylo Československo teprve třetím státem světa, který dostal do vesmíru svého člověka. Stalo se to už v roce 1978, od té doby Vladimíra Remka žádný krajan nenapodobil. O čtvrteční besedu s ním byl v Jičíně velký zájem.
6 fotografií

Cesta do vesmíru. Příběh Vladimíra Remka

Jičínsko