ŠTÍTEK: vesmír

Zrcadlo koronografu METIS na palubě Solar Orbiter.
Družice Solar Orbiter jako vůbec první pořídí snímky slunečních pólů. Její optickou soustavu vyvinuli a vyrobili vědci z Turnova. V pondělí 10. února krátce po páté hodině ráno úspěšně odstartovala z Kennedyho kosmického střediska v USA na raketě Atlas V sonda Evropské kosmické agentury (ESA) Solar Orbiter, na které se významně podílejí také čeští vědci.  
5 fotografií

Na Slunce se lidstvo podívá optikou z Turnova. Už odstartovala do vesmíru

Jablonecko
Vesmír. Ilustrační snímek
Je vesmír konečný nebo nekonečný? I odpověď na tuto otázku dostanou lidé, kteří ve čtvrtek v podvečer zavítají na brněnskou hvězdárnu a planetárium na Kraví hoře. Koná se tam totiž přednáška Petra Dvořáka, který působí na Ústavu fyzikálního inženýrství Vysokého učení technického a Středoevropském technologickém institutu Ceitec.

Tip na čtvrtek 6. února: Lidé budou hledat hranice vesmíru

Volný čas
Vedle kamenných a plynných planet existují i takové, které vypadají jako vesmírná cukrová vata
Ilegumova divadelní společnost přiveze do poděbradského Kafíčka příběh o Zmrzlíkovi, který se tentokrát podívá do vesmíru. Sci-fi pohádka Zmrzlík ve vesmíru prozradí všem od 3 do 100 let, jak to dopadne s nanukem Zmrzlíkem, kterého unesli ve vesmírné lodi na ufounskou planetu.

S divadélkem se děti vypraví za Zmrzlíkem až do vesmíru

Volný čas
Žáci prožili let do vesmíru, pochopili samizdat
Moravský Žižkov - Žáci Základní školy T.G. Masaryka v Moravském Žižkově prožili ve dnech 11.11. – 18.11.2019 návrat do doby, která předcházela 17. listopadu 2019. Filozofií projektu bylo, aby mohli tuto euforickou dobu, ve které nebyli na světě, alespoň trochu pochopit, měli si události „prožít“. Proto se spolu se svými učiteli v některých předmětech věnovali letům do vesmíru v době socialismu, samizdatové literatuře a hudbě, poznávali amerického brouka, přepočítávali a srovnávali ceny spotřebního zboží, byli svědky postavení a pádu Berlínské zdi a života lidí v rozděleném Berlínu. Již vědí, jak fungoval Tuzex a obchod v době socialismu, co byla tzv. „železná opona“.
11 fotografií

Žáci prožívali let do vesmíru, pochopili samizdat

Čtenář reportér
Fotbalista Gerard Piqué, který stojí za novým formátem tenisového Davis Cupu, s trofejí pro vítěze soutěže.
Jednu věc je nutno uznat: o Davis Cupu se už dlouho nemluvilo tak moc a emotivně jako letos. Sotva se ocitl osud tradiční soutěže v rukou fotbalisty Gerarda Piquého a jeho investiční společnosti Kosmos (Mezinárodní tenisové federaci za to přislíbil tři miliardy dolarů), začaly se dít věci. K reformě bojů o „salátovou mísu“ se vyslovuje kdekdo.

Rozpaky. Nový model Davis Cupu neláká

Tenis
Satelit na oběžné dráze - Ilustrační foto
Nový typ unikátního RTG teleskopu se po krátkém suborbitálním letu ve vesmíru - zhruba 200 km nad zemským povrchem - v pořádku vrátil volným pádem do vln tichého oceánu. Jedinečný rentgenový širokoúhlý teleskop typu “račí oko” byl tak poprvé  na světě ověřen ve vesmíru.

Kunovická firma se zúčastnila experimentu NASA

Slovácko
Generální sekretář NATO Jens Stoltenberg
Severoatlantická aliance rozšíří prostor svého působení do vesmíru. Shodli se na tom dnes ministři zahraničí spojeneckých zemí, kteří schválili návrh na uznání vesmíru za pátou operační doménu NATO. Podle šéfa aliance Jense Stoltenberga nebude aliance rozmisťovat ve vesmíru zbraně, ale bude tento prostor především využívat k nevojenským účelům.

NATO rozšíří pole působnosti. Bude operovat ve vesmíru, shodli se spojenci

Svět
V roce 2011 získal Jiří Grygar nejvyšší ocenění České astronomické společnosti, Cenu Františka Nušla.
Ledeč nad Sázavou – Na besedu s českým astrofyzikem a popularizátorem vědy o vesmíru zve město Ledeč nad Sázavou. Beseda na téma Jsme sami ve vesmíru? se uskuteční 7. listopadu 2019 od 16.30 hodin v sále Gymnázia Ledeč nad Sázavou.

Jsme ve vesmíru sami pane Grygare?

Havlíčkobrodsko
Film Ženská na vrcholu
Náchodské kino Vesmír připravilo na sobotní večer mimořádnou předpremiéru nové české romantické komedie Ženská na vrcholu. Na promítání zavítá dokonce i delegace tvůrců, kteří divákům ochotně rozdají své autogramy a popovídají si s nimi o filmu.

Filmová delegace rozdá autogramy

Volný čas
Mars. Ilustrační snímek
Jak by měli vypadat první osadníci na Marsu? Tuto otázku si kladou vědci již několik let. Mohli by to být lidé z různých koutů světa s mnohaletými zkušenostmi a výcvikem v kosmu. A nebo by vůbec nemuselo jít o příslušníky lidské populace. Někteří odborníci totiž nyní navrhují kontroverzní řešení. Prvními obyvateli rudé planety by podle nich měla být parta mikrobů, kterými planetu "kontaminujeme." To však odporuje přísným etickým nařízením.
18 fotografií

Jak kolonizovat Mars? Vědci přišli s dost kontroverzním řešením. Přesvědčte se..

Břeclavsko
Mimozemské létající talíře - Ilustrační foto
Mimozemští špehové mohou pozorovat naši planetu, a to již několik milionů let - dokonce od doby dávno předtím, než se na Zemi objevili první lidé. Závěry amerického fyzika Jamese Benforda mohou sice znít na první pohled bláznivě, ve skutečnosti ale vychází z dlouhodobých dohadů v rámci SETI institutu, tedy projektu určeného k hledání znaků mimozemského života ve vesmíru.
11 fotografií

Sledují nás mimozemšťané? Expert odhadl, kde mohou mít své tajné sondy

Břeclavsko