ŠTÍTEK: vesmír

Model sovětské sondy z řady Veněra, ke které patřila i neúspěšná sonda Kosmos 482
Sovětský svaz vyslal v roce 1972 do vesmíru sondu Kosmos 482, která měla zkoumat planetu Venuši. Mise však nebyla úspěšná a zařízení kvůli selhání motorů uvízlo na nízké zemské orbitě. Amatérský astronom Thomas Dorman však nyní vypozoroval, že se sonda nebezpečně přibližuje k zemskému povrchu, kam se zřejmě již na konci letošního roku zřítí. Není přitom možné odhadnout, kam trosky dopadnou.
5 fotografií

Neúspěšná sovětská sonda se má brzy zřítit na Zemi. Nikdo neví, kam dopadne

Věda a technika
Start rakety Sojuz z Bajkonuru
Ruská nosná raketa Sojuz, která dopravovala na oběžnou dráhu egyptský satelit, měla při čtvrtečním startu problémy. Informovala o tom agentura RIA Novosti s odkazem na zdroje z kosmického průmyslu. Potíže měl zejména třetí stupeň rakety, který nedosahoval plánované výšky. Nakonec však mise dopadla úspěšně. Ve stejný den odstartovala z floridského Mysu Canaveral také raketa Falcon společnosti SpaceX se třemi kosmickými aparáty, zejména s izraelským robotickým vozítkem Berešit, které má po zhruba dvouměsíčním letu přistát na Měsíci. 
7 fotografií

Sojuz i Falcon odstartovaly do vesmíru. Ruská raketa však měla problémy

Věda a technika
Ilustrace planety Neptun. Vpravo jeho měsíc Proteus a Hippocamp (nahoře vzadu).
/VIDEO/ Po šesti letech je jasno. Astronomové z SETI Institutu v americké Kalifornii přišli s informací, která opět posunula vesmírné bádání o kousek dále. Neptun má čtrnáctý měsíc. Tento přirozený satelit osmé planety naší sluneční soustavy sice odhalil již v roce 2013 astronom Mark Showalter díky fotografiím z Hubbleova teleskopu, až nyní však byla existence malého měsíce pojmenovaného Hippocamp (mořský koník) potvrzena.
8 fotografií

Vesmír poodhalil další tajemství. Planeta Neptun má svého mořského koníka

Věda a technika
Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump vydal během úterního odpoledne pokyn, na jehož základě vznikne nová, v pořadí již šestá, složka armády Spojených států. A jakkoliv neuvěřitelně to na první pohled může znít, skutečnost je taková, že jejím hlavním polem působnosti se stane vesmír. To by mělo USA zajistit dostatečně velkou převahu nad svými potenciálními nepřáteli.
12 fotografií

Trumpovy hvězdné války. USA vytvoří vesmírné vojenské jednotky

Svět
Sonda "Beresheet" izraelské společnosti SpaceIL
Izraelská nezisková organizace SpaceIL oznámila, že se chystá vyslat na Měsíc vlastní robotickou sondu. Pokud to počasí dovolí, k zahájení mise dojde již tento čtvrtek 21. února. Do vesmíru ji z floridského mysu Canaveral vynese raketa Falcon 9 společnosti Space X, kterou založil miliardář a vizionář Elon Musk. V případě úspěchu se Izrael stane historicky teprve čtvrtou zemí, která na tomto přirozeném satelitu Země provede takzvané „hladké přistání“.
14 fotografií

Měsíc přivítá nového robota. Je z Izraele a má pořídit i detailní fotky povrchu

Věda a technika
Teleskop SPHEREx
Jak se vyvinul vesmír či kde jsou nejlepší podmínky pro život? Na tyto otázky by měl odpovědět nejnovější teleskop SPHEREx Americké vesmírné agentury (NASA). Teleskop bude pozorovat téměř celou hvězdnou oblohu ve viditelném a infračerveném spektru. Agentura plánuje spustit v misi v roce 2023 a bude stát v přepočtu 5,5 miliardy korun. NASA o tom informovala na svých stránkách.     
10 fotografií

NASA vypustí speciální teleskop. SPHEREx prozkoumá první okamžiky vzniku vesmíru

Věda a technika
Digitárium v brněnské hvězdárně.
Brno - Cestu na Měsíc či návštěvu jedné z komet ve společnosti ledního medvěda Vladimíra, tučňáka Jamese a všetečného kolibříka Lucie si lidé nově vychutnají na brněnské hvězdárně. Představení Lucie: Tajemství padajících hvězd je nejnovějším pořadem, jenž promítají v tamním 3D digitáriu. Celkem tam v trojrozměrném formátu nabízí již pět představení, do konce roku mají přibýt další čtyři.
7 fotografií

3D planetárium nabízí už pět pořadů. Další přibude v březnu

Brněnsko
Ilustrační foto.
Jičín - Na téma Psychosociální aspekty kosmických posádek přijede ve čtvrtek od 18 hodin do jičínské hvězdárny přednášet Lenka Davidová, která se při studiu zúčastnila simulovaného letu na Mars.

Kosmonauti musí být v pohodě

Jičínsko
Kickoboxerka Martina Ptáčková obhájila loňský titul. V roce 2019 ji čekají státní zkoušky na vysoké škole a také mnoho náročných sportovních podniků.
Jablonec n. N. /ROZHOVOR/ – V anketě Nejúspěšnější sportovec Jablonecka za rok 2018 obhájila Martina Ptáčková loňský titul Hvězdy deníku. Je to princezna i bojovnice. Nikdy se nevzdává a jednou změní svět, jak dodává, ten svůj určitě. Je to snílek a ostatní ji občas mají za blázna. To ji ale nemůže rozhodit, je silná a statečná. Někdy se jí daří, někdy ne, ale i přesto všechno to zkouší pořád znovu a dál. Ráda pomáhá ostatním.

Dvojnásobná Hvězda deníku Martina Ptáčková je princezna, ale také bojovnice

Ostatní sporty
Vizualizace velké rakety Falcon.
/VIDEO/ Nový rok, nové plány, nová očekávání a další „boj“ o prvenství. V čem? V nepolevujícím dobývání vesmíru. Pokud se o loňském roce z hlediska výzkumu mluvilo jako o přelomovém, letos rozhodně nepůjde jen o nějaké paběrkování. Naopak. Vesmírných projektů je požehnaně. NASA dokonce mluví o výjimečném roce. Američané se pokusí zbavit závislosti na ruské kosmické dopravě díky soukromníkům, Čína otevře vlastní stanici a člověk by se mohl přiblížit návratu na Měsíc.
8 fotografií

Ve vesmíru bude rušno: Na Měsíc míří USA, Čína i Indie, ke hvězdám turisté

Věda a technika
Kristýna Jelečková z třebíčské hvězdárny ukazuje jeden z panelů nového naučného astronomického koutku, který  je dobře přístupný veřejnosti.
Třebíč – Zatmění Měsíce, přechod planety Merkur přes sluneční kotouč i meteorické roje. To jsou nebeské úkazy, které se očekávají v roce 2019. A na které už se připravují rovněž na hvězdárně v Třebíči ve Švabinského ulici. „Je na co se těšit,“ říká vedoucí hvězdárny Jana Švihálková.

V tomto roce nás čeká pořádné nebeské divadlo

Třebíčsko
Ilustrační fotka Petrof
Hradec Králové /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Digitální část Galerie Suterén nabízí pohled na hradeckou rodinnou firmu Petrof. Na desítkách fotografií představí příběh, který začal před 155 lety prvním postaveným klavírem Antonína Petrofa. Výstava trvá do 28. února.

Výstava představí historii Petrofu

Volný čas
Václav Havel
Svitavy – Sametové Svitavy a fotografie letící do Vesmíru. Letos uplyne 30 let od Sametové revoluce, která v roce 1989 vedla k pádu komunistického režimu a vzniku demokracie. Během roku se uskuteční několik setkání, výstav, přednášek a dalších akcí.

Slavte výročí „sametu“ se Svitavami stylově

Svitavsko
Ilustrační foto.
Červené Pečky - Nedávno vyrazili turisté z Červených Peček do Divadla Bez zábradlí v Ptaze, kde zhlédli komediální příběh. Dalším cílem bude opět naše hlavní město - tentokrát ale navštíví známou Štefánikovu hvězdárnu. Astronomický výlet je v plánu na neděli 24. března.

Turisté se vydají do pražské Štefánikovy hvězdárny

Kolínsko
Úspěšný český spisovatel Michal Viewegh na archivním snímku při otevření Peckého pivovaru v Boudě Máma v Peci pod Sněžkou v listopadu 2017.
Trutnov - Autor několika bestsellerů Michal Viewegh navštíví ve středu Trutnov. Při autorském čtení v rámci projektu Listování v Trutnově představí v kině Vesmír od 19.00 své knihy. Listovací kavárnička bude otevřena hodinu před začátkem představení.

Michal Viewegh bude listovat v trutnovském kině

Krkonoše
Fotografie Merkuru ve skutečných barvách, kterou v roce 2008 pořídila americká sonda Messenger.
Kolem Slunce obíhá proti Zemi v třetinové vzdálenosti a průměrná teplota na jeho povrchu se pohybuje kolem 170 stupňů Celsia. Jakkoli se to může zdát překvapivé, dokonce i planeta Merkur, která je nejblíže Slunci a druhou nejžhavější ve sluneční soustavě, může mít své vlastní ledovce. Astronomové o jejich existenci ví již od 90. let minulého století. Teprve nová studie však pomohla výrazně rozšířit naše chápání, kde přesně se zde led vzal a jak se pohybuje a mění v průběhu času.
7 fotografií

Tajemství Merkuru odhaleno. I žhavá planeta může mít své ledovce

Věda a technika
Martin Kratochvíl.
Lidstvo i o svátcích kráčelo mílovými kroky za hranice svých možností. Přesněji řečeno: dokráčelo na konec sluneční soustavy a našlo tam sněhuláka. Ale až jednou dorazí až na konec vesmíru, bude tam restaurant.

Týdenní zkrat: Sněhulák na konci soustavy

Komentáře
Ilustrační foto
Orlickoústecko - Výstava, koncert a také začínající plesová sezóna. To vše v dnšních tipech Deníku.

Tipy Deníku

Orlicko
Za Lužánkami se lidé utkali v kouzelnickém sportu famfrpálu.
Lidská vynalézavost je nekonečná. Platí to i o světě sportu. Zatímco konvenčnější povahy se spokojí s tak fádními disciplínami, jako jsou fotbal či tenis, lidé s dobrodružnějším duchem hledají inspiraci všude možně. Ve filmech, v literatuře, v historii. Vesmír bizarních sportů je opravdu nekonečný. V jakých disciplínách se po světě soutěží a útočí na rekordy?
13 fotografií

Bláznivé sporty budoucnosti? Famfrpál i dostihy s voly

Ostatní sporty
Start rakety Falcon 9
Nadcházející rok bude v kosmonautice nepochybně patřit soukromým společnostem a jejich programům pilotovaných letů. Starty plánují všichni velcí hráči jako SpaceX, Blue Origin a Boeing, ale už 13. prosince udělala první krok společnost Virgin Galactic britského miliardáře Richarda Bransona. Její testovací pilot s raketoplánem SpaceShipTwo, pojmenovaným VSS Unity, dosáhl brány vesmíru.
28 fotografií

Nová etapa letů do vesmíru. V roce 2019 budou patřit soukromým společnostem

Věda a technika
Světelný tunel na hvězdárně
Brno - Chvíle, kdy umírá Slunce a temné síly jako upíři či vlkodlaci mají příležitost zaútočit. Takovou chvílí je podle různých pověr zimní slunovrat, který připadá na pátek. Před zlými démony lidi ochrání jedině světlo, kterého bude u příležitosti zimního slunovratu na brněnské hvězdárně na Kraví hoře mnohem víc než jindy. Už tradičně se tam totiž koná Svátek světla. Její návštěvníci se mohou opět těšit na jedinečnou světelnou instalaci. Letos v podobě světelného tunelu.

Park u hvězdárny rozzáří světlo. Ochrání lidi před démony

Volný čas