ŠTÍTEK: vesmír

Možná podoba prvního britského kosmodromu, který má vyrůst na severu Skotska
Vize, které obsahovala dva roky stará řeč královny Alžběty II., se začínají naplňovat. Spojené království se hodlá v oblasti komerčního průzkumu vesmíru zbavit závislosti na zahraničí. První britský kosmodrom by měl vzniknout v odlehlém historickém hrabství Sutherland na řídce osídleném severu Skotska.

Británie postaví svůj první kosmodrom. Vznikne na odlehlém severu Skotska

Svět
Ilustrační foto
Myšlenkou, že lidstvo bude jednou muset opustit tuto planetu, se již dlouhodobě zabývají vědci i vizionáři. S nejnovějším nápadem pak v poslední době přišel miliardář a zakladatel Amazonu Jeff Bezos. Ten si narozdíl například od Elona Muska, jenž již dříve zveřejnil plány na kolonizaci Marsu, vybírá mnohem bližší cíl – Měsíc. Na našeho nejbližšího souseda totiž hodlá přesunout továrny a těžký průmysl.
12 fotografií

Do vesmíru za prací? Miliardář Bezos navrhuje přesunout těžký průmysl na Měsíc

Svět
Posádka Apolla 12 - zleva Conrad, Gordon a Bean
Americký astronaut Alan Bean se do dějin americké kosmonautiky zapsal výrazně hned dvakrát. V roce 1969 letěl k Měsíci jako pilot měsíčního modulu Apollo 12 a stal se čtvrtým z dvanácti lidí, kteří se prošli po povrchu Měsíce. O čtyři roky později velel posádce vesmírné stanice Skylab. V sobotu však přišla z amerického Houstonu zpráva, že zde po krátké nemoci zemřel. Bylo mu 86 let.
5 fotografií

Zemřel astronaut Alan Bean. Čtvrtý muž na Měsíci a pilot lodi Apollo 12

Svět
Americký astronaut Andrew Feustel
Mezinárodní kosmická stanice (ISS), na níž je i americký astronaut Andrew Feustel, bude 24. května při přeletu viditelná z území Česka pouhým okem. Zástupci České kosmické kanceláře a Astronomického ústavu proto vyzvali děti, aby astronautům zamávaly a „posvítily jim na cestu". Feustel je známý svým spojením s Českou republikou, na vesmírnou stanici s sebou vzal mimo jiné i postavičku Krtka z pohádek Zdeňka Milera.

Zamávejte Krtečkovi do vesmíru, vyzvali astronomové děti

Praha
Kosmická kabina společnosti Blue Origin
Majitel internetového obchodu Amazon Jeff Bezos je podle nejnovějšího žebříčku časopisu Forbes nejbohatším člověkem na světě s majetkem ve výši 112 miliard dolarů (2,3 bilionu Kč). Od roku 2000 řídí také společnost pro komerční vesmírné lety Blue Origin, která v prosinci loňského roku vyslala do vesmíru raketu s testovací figurínou. Teď se recyklovaný stroj vznesl ke hvězdám znovu – a s ním opět i testovací panák nazývaný Mannequin Skywalker. Píše o tom deník Die Welt.

Nejbohatší muž světa vyslal do vesmíru recyklovanou raketu s figurínou

Svět
Ilustrační foto.
Pelhřimov – Doprovodné akce už dávají vědět o letošním regionálním festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět v Pelhřimově. V úterý 3. dubna se v kině Vesmír uskutečnily první školní projekce, o den později - ve středu - je v šest hodin odpoledne na programu vernisáž fotografické výstavy Irák, která našla zázemí rovněž ve zmíněném kině.

Jeden svět už klepe na dveře

Pelhřimovsko
Ilustrační foto
Pelhřimov – Festival Jeden svět zavítá už pošesté do Pelhřimova. Dokumentární filmový festival s tematikou lidských práv na světě se představí v kině Vesmír úvodní projekcí 5. dubna, a poté se až do 8. dubna přestěhuje do festivalové kinokavárny v hotelu Slávie. Festival otevře aktuální společenská a politická témata, především půjde o snímky s tématem migrace, pracovních podmínek v Čechách a politické propagandy.

Festival ukáže svět Trumpa i vodňanské drůbežárny

Volný čas
Posádka vesmírné expedice 55
Dnes večer startuje z ruského kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu ruská raketa Sojuz-FG, která vynese kosmickou loď Sojuz MS-08 a zamíří na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Tříčlenou posádku tvoří dva Američané a jeden Rus. Jeden z Američanů s sebou na cestu poveze symbol spojený s Českem, podobně jako vezl v předchozích letech. Tentokrát půjde o kresby z terezínského ghetta.
16 fotografií

Ruský Sojuz startuje do vesmíru. Poveze s sebou i obrázky z Terezína

Svět
Sonda Osiris-Rex, která má prozkoumat planetku Bennu.
Rok 2135 má být podle některých vědců pro planetu Zemi osudným. V tento rok přesně 22. září má totiž dojít ke srážce s půlkilometrovou planetkou Bennu, která může mít fatální následky. Podle serveru Washington Post však odborníci z amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) pracují na projektu, který by mohl tento asteroid vychýlit. Plánují zkonstruovat vesmírné plavidlo, které by mohlo vypálit na objekty blížící se k Zemi nukleární střelu.
13 fotografií

Hrozba z vesmíru? NASA pracuje na odklonu asteroidu, má zasáhnout Zemi

Magazín
Astronauti Scott a Mark Kellyovi.
Dlouhodobý pobyt ve vesmíru může člověku pozměnit jeho DNA, uvádí studie amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA). Vědci totiž zjistili, že sedm procent genů astronauta Scotta Kellyho se ani po dvou letech od návratu na Zem nevrátilo do původního stavu. Jeho DNA porovnávali vědci s jeho identickým dvojčetem Markem, který zůstal na Zem
4 fotografie

Průlomová studie. Astronautovi se po roce ve vesmíru změnila DNA

Magazín
Do Velenic se vrátil sochař Vladimír Škoda
Dílo českého sochaře Vladimíra Škody, který desítky let od emigrace v roce 1968 žije a tvoří ve Francii, představuje Muzeum Kampa. Expozice se jmenuje Mysterium Cosmographicum Johannes Kepler, badatelská činnost rudolfinského matematika a astronoma je totiž Škodovou celoživotní inspirací. Vladimír Škoda pracuje s abstraktními formami, které jsou inspirovány především kosmickými tělesy a s nimi souvisejícími teoriemi.
27 fotografií

V Muzeu Kampa jsou objekty sochaře Škody, další budou v Troji

Volný čas
Finále N-trophy v brněnském univerzitním kampusu.
Brno /FOTOGALERIE/– Ve vesmírnou loď se v sobotu proměnil univerzitní kampus Masarykovy univerzity v brněnských Bohunicích. Jako hlavní téma osmého ročníku přírodovědné soutěže českých a slovenských středoškoláků N-Trophy totiž organizátoři zvolili vesmír. Na účastníky tedy čekaly speciální úkoly, jako například výroba kyslíku na co nejdelší dobu, nebo sestavení jídelníčku pro pobyt v kosmu. Letošní ročník ovládli školáci z Brna.
29 fotografií

Z bohunického kampusu se stala vesmírná loď. Soutěž ovládli brněnští studenti

Brněnsko
Astronauti Scott a Mark Kellyovi.
Dlouhodobý pobyt ve vesmíru může člověku pozměnit jeho DNA, uvádí studie amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA). Vědci totiž zjistili, že sedm procent genů astronauta Scotta Kellyho se ani po dvou letech od návratu na Zem nevrátilo do původního stavu. Jeho DNA porovnávali vědci s jeho identickým dvojčetem Markem, který zůstal na Zemi. 
4 fotografie

Průlomová studie. Astronautovi se po roce ve vesmíru změnila DNA

Svět
Ilustrační foto
/VIDEO/ Americký vizionář a podnikatel Elon Musk zveřejnil další ambiciózní plán. Jeho společnost SpaceX, která před nedávnem vyslala do vesmíru jeho Teslu, možná už příští rok otestuje vesmírnou loď, která zamíří na Mars. Let by se měl uskutečnit nejprve bez lidí. Vizionář to řekl na konferenci o hudebních a filmových technologiích SXSW v texaském Austinu.
28 fotografií

Kolonizace Marsu? Elon Musk chce testovat rakety už příští rok

Svět