ŠTÍTEK: vesmír

Úterní protest proti Babišovi a Ondráčkovi v Trutnově
Trutnov - Už v pondělí večer se u kašny na Krakonošově náměstí sešlo protestovat proti Zdeňkovi Ondráčkovi zhruba třicet lidí. Aktivisté někdejšího Občanského fóra Karel Vojáček a Aleš Bouda připomněli listopad roku 1989. Protest proti Ondráčkovi protestující podepsali. Přestože se v úterý odpoledne poslanec své funkce šéfa komise vzdal, údajně kvůli strachu o rodinu, sešla se zhruba stovka lidí u kina Vesmír na Nábřeží Václava Havla.
42 fotografií

FOTO, VIDEO: Česko není Rusko, skandovali účastníci trutnovské manifestace

Krkonoše
Příprava nového plátna.
Svitavy – Nové plátno za staré a může se promítat. To ale není jediná novinka v kině Vesmír. „Vysílání ve 3D zavádíme, abychom zvýšili komfort návštěvníků našeho kina,“ sdělil Petr Mohr, ředitel Střediska kulturních služeb města.

Na diváky zaútočí Terminátor ve 3D

Svitavsko
Vladimír Remek, první československý kosmonaut ve vesmíru.
/ROZHOVOR/ Už je to čtyřicet let, co Čechoslováci nadšeně oslavovali svého Gagarina. Na palubě Sojuzu 28, plnícího vesmírný program od 2. do 10. března 1978, byl tehdy díky mezinárodnímu programu Interkosmos s velitelem Alexejem Alexandrovičem Gubarevem i českobudějovický rodák, vojenský pilot a kosmonaut-výzkumník Vladimír Remek, jemuž tehdy bylo 29 let.  
15 fotografií

Přál bych si letět do vesmíru znovu, říká jediný československý kosmonaut Remek

Komentáře
Záběry z filmu Věčně tvá nevěrná
Královéhradecko, Náchod - Diváci, kteří v pondělí zavítali do náchodského kina Vesmír na novou českou romantickou komedii Věčně tvá nevěrná, měli příležitost poznat i dva filmové tvůrce. Před plátno předstoupili režisér Milan Cieslar a producent Kamil Kožíšek, který pochází z Hronova.

Věčně tvá nevěrná

Volný čas
Jaroslav Boskovský
Brno - Vstává každý den o půl osmé, pak vyvenčí psa a nasnídá se s manželkou. Hned potom zasedne jednasedmdesátiletý Jaroslav Boskovský k počítači a zkontroluje si e-mailovou schránku. „Počítač jsem dostal od vnuka před pěti lety. Nejprve jsem na něm ale používal jen skype, abych mohl komunikovat s dcerou, která žije v Austrálii. Teď už na něm ale třeba píšu i kroniku celé naší rodiny,“ popisuje důchodce.

Internet jen pro mladé? Ne. Jednasedmdesátník přes něj nakupuje i volá

Brněnsko
Karnevaly v Kácově.
Kácov - Sport tuto sobotu v kácovské sokolovně vystřídala zábava. Hasiči zde pořádali tradiční karnevaly. Nejprve odpoledne zaplnily sál děti a sešlo se jich opět více než stovka, program pro ně připravila agentura Fun Activity. Odpoledne plné tance, her a soutěží pobavilo všechny přítomné.
40 fotografií

OBRAZEM: Sokolovnu zaplnily masky

Volný čas
Jednomístná kosmická loď
/VIDEO/ Bezpečnější a rychlejší procházky ve vesmíru. Ty má zajistit jednomístná kosmická loď, kterou vyvíjí americká firma Genesis Engineering Solutions. Informoval o tom server Space. Dosavadní obleky totiž podle firmy poskytují jen malou ochranu proti mikrometeoritům, které můžou skafandry někdy propíchnout a tím ohrozit život astronauta.
4 fotografie

Nahradí skafandry? V USA testují jednomístnou kosmickou loď

Svět
Start rakety Falcon Heavy
Úspěšný start rakety soukromé společnosti SpaceX Elona Muska se projeví i v plánech Evropské vesmírné agentury (ESA), do níž patří i Česko. Odstartování a následný návrat dvou ze tří stupňů rakety na přistávací plošinu hodnotí odborníci jako mezník v dějinách kosmonautiky. Podle Lukáše Holmana ze vzdělávací kanceláře ESA již nyní mění tato agentura koncepci vlastních raket.
28 fotografií

Úspěch Falcon Heavy? Mezník v dějinách kosmonautiky, tvrdí odborníci

Svět
Sportovci plesali v Kácově.
Kácov - Již po sedmé spojili své síly kácovští volejbalisté a fotbalisté k uspořádání plesu. Tak jako i předchozí roky k tanci a poslechu hrál František Procházka. Večer plný hudby, ale také, jak jinak na sportovním plese, plný soutěží se sportovní tematikou.
27 fotografií

OBRAZEM: Sportovci plesali v Kácově

Volný čas
Unikátní stavební výplně navrhuje tým Jana Podroužka z Vysokého učení technického v Brně. Využívá k tomu trojrozměrný tisk.
Brno – Vypadají jako pórovité membrány z hodin přírodopisu. Unikátní stavební výplně navrhuje tým Jana Podroužka z Vysokého učení technického v Brně. Využívá k tomu trojrozměrný tisk. „S nástupem 3D tisku ve stavebnictví máme úžasnou možnost ovlivnit vnější tvar i strukturu stavebního prvku. Vytvoříme z něj tak mimořádně bezpečné stavby,“ vysvětluje Podroužek.

Stavební výplně zabrání kolapsům budov. Navrhli je odborníci z brněnské techniky

Brněnsko