ŠTÍTEK: vesmír

Zakázaná planeta NGTS-4b
Průlomový objev zaznamenali vědci z anglické univerzity ve Warwicku. Našli totiž planetu NGTS-4b, které se jinak říká "Zakázaná planeta". Ta se nachází v místě, kde se dosud žádná jiná planeta této velikosti nenacházela - v takzvané Zakázané zóně. NGTS-4b je třikrát větší než Země, menší než Neptun a je na ní také pořádné horko. Teplota jejího povrchu dosahuje tisíce stupňů Celsia. Informoval o tom server Sciencealert.com.  
13 fotografií

Vetřelec v Zakázané zóně. Nová planeta zpochybňuje vědecké chápání vesmíru

Věda a technika
Planety - Ilustrační fotografie
Střední Čechy – Existuje někde v blízkém (nebo třeba i ve vzdálenějším) vesmíru planeta podobná té naší, na níž by možná mohli žít pověstní „zelení mužíčci“? I tomu se budou více věnovat astronomové z hvězdárny v Ondřejově, mohli se o víkendu dozvědět návštěvníci tamějšího dne otevřených dveří.

Astronomové z Ondřejova pomohou vyhlížet ve vesmíru „druhou Zemi“

Z okolí
Ilustrační foto.
Kolín - Bylo kolem páté hodiny ráno, když v Legerově ulici v Kolíně muž v sandálech a s koštětem v ruce zastavoval auta. Městským strážníkům vysvětlil, že to není koště, ale kladivo, kterým odhání útočníky z vesmíru. A prý už jich na ubytovně, kde bydlí, usmrtil sedm. Psychicky nemocného muže odvezla sanita, strážníci raději při převozu asistovali. Pak zkontrolovali ubytovnu.

KRIMI MIX: Koštětem odháněl útočníky z vesmíru. Sedm jich prý usmrtil

Zločiny a soudy
Ilustrační foto.
Kolín - Bylo kolem páté hodiny ráno, když v Legerově ulici v Kolíně muž v sandálech a s koštětem v ruce zastavoval auta. Městským strážníkům vysvětlil, že to není koště, ale kladivo, kterým odhání útočníky z vesmíru. A prý už jich na ubytovně, kde bydlí, usmrtil sedm. Psychicky nemocného muže odvezla sanita, strážníci raději při převozu asistovali. Pak zkontrolovali ubytovnu.

Koštětem odháněl útočníky z vesmíru. Sedm jich prý usmrtil

Z okolí
Orlovští nyní rozhodují, co by mohli v budoucnu podniknout s prostory někdejšího kina Vesmír.
Sportovní hala, centrum obchodů a služeb, malý amfiteátr a zázemí pro matky s dětmi při nepříznivém počasí, případně spojený i s malou kavárničkou. Mezi těmito třemi variantami hlasují orlovští obyvatelé, kteří mají navrhnout, jak po nutné rekonstrukci nově využít prostory budovy bývalého kina Vesmír nedaleko centra města.

Lidé rozhodnou, co má být z bývalého kina

Karvinsko
Astronauti Scott a Mark Kellyovi
Organismus amerického astronauta Scotta Kellyho se za jeho 340denního pobytu ve vesmíru v mnoha směrech změnil, ale po návratu se až na výjimky vrátil do normálu. Vyplývá to ze studie amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), která porovnávala životní funkce Scotta Kellyho a jeho dvojčete Marka. Výzkum se prováděl v rámci příprav lidí na dlouhodobé vesmírné cesty, například na Mars, který může trvat dva až tři roky a s nímž NASA počítá kolem roku 2033.
8 fotografií

Rizika pobytu v kosmu? Rychlejší stárnutí a změny DNA, říká výzkum na dvojčatech

Věda a technika
Americký astronaut Andrew Feustel v Praze.
Ve volném kosmickém prostoru strávil 61 hodin a 48 minut, což znamená bronzový stupínek mezi všemi pokořiteli vesmíru, jichž je celkem 559. Andrew Feustel si při letu k Hubbleovu dalekohledu raketoplánem Atlantis v roce 2009 do svého osobního balíčku uložil Nerudovy Písně kosmické. O dva roky později v raketoplánu Endeavour mířícím na Mezinárodní kosmickou stanici vezl figurku Milerova krtka. Její zmenšeninu měl s sebou i loni.
7 fotografií

Vrátíme se na Měsíc a poletíme i na Mars, říká astronaut Andrew Feustel

Věda a technika
Český vědec David Bělohrad
Patřím mezi fanoušky Teorie velkého třesku, podle některých měření nejsledovanějšího sitcomu všech dob. Když jsem si v Ženevě povídal s českým vědcem Davidem Bělohradem, který má v Evropské organizaci pro jaderný výzkum (CERN) jako jediný Čech to, čemu se říká definitiva, měl jsem pocit, že jsem dostal jednu z vedlejších rolí. Byť jsem si chvílemi připadal, i po několika letech studií na Českém vysokém učení technickém, jako Penny, seriálová servírka mezi teoretickými fyziky.
7 fotografií

Čech z továrny na antihmotu: Snažíme se opakovat podmínky při vzniku vesmíru

Věda a technika
Christina Kochová a Anna McClainová
Americká NASA musela zrušit páteční výstup dvou astronautek do volného kosmického prostoru. Měl to přitom být historický okamžik, protože až dosud do vesmíru vystupovali převážně jen muži nebo smíšené dvojice. Plány však narazily na jeden zásadní zádrhel. Ukázalo se, že na Mezinárodní vesmírné stanici není dost skafandrů, které by seděly astronautkám. Informoval o tom deník Guardian.
8 fotografií

NASA musela zrušit čistě ženský výstup do vesmíru. Nemá pro ně skafandry

Věda a technika
Mimozemská loď na oběžné dráze kolem Země
Jsme ve vesmíru sami a pokud ne, proč se mimozemšťané ještě neukázali? Podobné myšlenky trápí lidstvo dlouhodobě. Jedním z možných vysvětlení přitom může být, že mimozemšťané tady již dávno jsou, ale studují nás jako zvířata v zajetí v takzvané galaktické zoo. V polovině března se tímto scénářem zabývala skupina vědců, kteří zkoumají možnost komunikace s hypotetickými inteligentními mimozemšťany. Jejich setkání v Paříži organizovala nezisková organizace Messaging Extraterrestrial Intelligence (METI).
4 fotografie

Proč nás mimozemšťané nekontaktují? Vědci: Možná jsme jen exponáty v jejich zoo

Věda a technika
Umělecký koncept supermasivní černé díry.
Černé díry jsou jedním z nejtajuplnějších fenoménů vesmíru a oblíbeným tématem vědeckofantastických filmů a knih. Na jednu stranu mají vědci zdokumentováno, jak černá díra pohlcuje hvězdy a planety, které měly tu smůlu, že se dostaly příliš blízko ní. Co se děje za jejím okrajem, takzvaným horizontem událostí, je však již záležitostí fikce. Američtí vědci však nyní chtějí rozšířit své znalosti a pomoci jim k tomu mají složité počítačové simulace.
9 fotografií

Simulace má odhalit tajemství černé díry. Může být bránou do jiné dimenze

Věda a technika
Vizualizace kvasaru, supermasivní černé díry
Astronomové z observatoře Mauna Kea na ostrově Havaj objevili díky teleskopu Subaru ve vzdáleném vesmíru více než osm desítek supermasivních černých děr. Každou z nich obklopuje prstenec ozářených plynů a prachu a vytváří tak takzvané kvasary. Pro Zemi tyto na pohled překrásné útvary nepředstavují hrozbu, nachází se totiž okolo 13 miliard světelných let daleko.
7 fotografií

Podívaná z počátků vesmíru. Astronomové zmapovali desítky zářících kvasarů

Věda a technika
Asteroid - Ilustrační foto
Že některé asteroidy ve sluneční soustavě obsahují minerály s podílem vody, zjistili vědci již v minulosti. Nejnovější výzkum však napovídá, že vesmírem v okolí Země putuje daleko více takových těles, než se doposud předpokládalo. Pokud by přitom vědci dokázali vodu z asteroidů využít, mohli by z ní vyrábět palivo do satelitů i vesmírných raket. Díky tomu by se výrazně snížily náklady letů do kosmu.
8 fotografií

Asteroidů s vodou je víc, než vědci předpokládali. Mohly by pohánět satelity

Věda a technika
Christina Kochová a Anna McClainová
Do volného kosmického prostoru poprvé v historii vstoupí posádka jen v ženském složení. Stane se tak téměř 35 let poté, co tento výstup uskutečnila žena vůbec poprvé. Astronautky Anne McClainová a Christina Kochová se mise zúčastní 29. března z Mezinárodní vesmírné stanice ISS, přičemž cílem jejich výstupu bude výměna baterií na vnější straně stanice. Informoval o tom britský server The Guardian.   
8 fotografií

Historický moment. Do volného vesmíru poprvé vstoupí čistě ženská posádka

Věda a technika
Umělecká představa komunikačního satelitu OneWeb.
V budoucnu bychom mohli mít vysokorychlostní připojení k internetu kdekoli bez ohledu na to, zda se jedná o centrum metropole nebo o odlehlou venkovskou oblast. Má to umožnit nová generace miniaturních levných satelitů. Prvních šest, které vyrobila společnost Airbus ve spolupráci s firmou OneWeb, ve středu večer vynese do vesmíru raketa Sojuz z kosmodromu poblíž města Kourou ve Francouzské Guyaně. Informovala o tom agentura Reuters.

Airbus a OneWeb odstartují novou éru družice. Nabídnou rychlý internet kdekoli

Věda a technika