ŠTÍTEK: vesmír

Tesla Roadster.
Před čtyřmi lety odstartovala z amerického státu Florida nejvýkonnější nosná raketa na světě, Falcon Heavy, soukromé společnosti SpaceX. Do vesmíru odnesla netradiční těleso - osobní vůz Tesla miliardáře a majitele obou zmíněných společností, Elona Muska. Vůz se stále pohybuje po sluneční soustavě. Dokonce je možné sledovat, kde se nachází.

Kde je nyní? Muskova Tesla již čtyři roky poletuje sluneční soustavou

Věda a technika
Mezinárodní vesmírná stanice.
Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) plánuje provozovat Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) jen do konce roku 2030. Podle nově zveřejněných plánů ji pak navede do odlehlé části Tichého oceánu známé jako Point Nemo, kde ji nechá zřítit mezi další vesmírné vybavení. Za osm let by totiž měly na oběžnou dráhu dorazit komerční stanice, které se místo ní stanou místem pro mezinárodní spolupráci a výzkum.
6 fotografií

NASA nechá v roce 2030 zřítit Mezinárodní vesmírnou stanici do Tichého oceánu

Věda a technika
Posádka vesmírné mise Inspiration4
Pilot Kyle Hippchen miluje vesmír odmalička. Když zjistil, že vyhrál místo v letu firmy SpaceX, která poprvé ve své raketě vezla turisty na oběžnou dráhu, bylo to jako splněný sen. Nadšení ale brzy vystřídalo zklamání, protože Kyle opomněl důležitou informaci. Kandidát musel mít určitou hmotnost, a tu Hippchen přesahoval o čtyřicet kilo. Muž nezaváhal a let daroval jedinému člověku, o kterém věděl, že si bude cesty vážit tak, jako on. Do vesmíru se tak vydal jeho přítel Chris Sembroski.
5 fotografií

Muž se vzdal cesty do vesmíru, byl příliš těžký. Daroval ji nejlepšímu příteli

Svět
Pohled na oblohu prostřednictvím radiového vesmírného dalekohledu MWA. Tajemný objekt je označen bílou hvězdou
Cosi vzdáleného jen 4000 světelných let od Země k nám vysílá podivné signály, jaké astronomové dosud neviděli. Každých 18,18 minuty se zhruba na 30 až 60 vteřin rozzáří jasným pulzem jeden z nejsvítivějších objektů, jaký kdy astronomové v nízkofrekvenčním rádiovém vesmírném dalekohledu zaznamenali. Tajemný vysílatel neodpovídá profilu žádného známého astronomického tělesa.

Vědci zachytili podivné signály z vesmíru. Míří k Zemi a jsou relativně blízko

Věda a technika
Žáci při zkoušení speciálních brýlí
V září 2020 začalo Gymnázium Františka Křižíka spolupracovat se společností CIE group, aby společně vytvořili platformu pro virtuální realitu, která bude použitelná ve výuce studentů na středních a základních školách. Cílem této spolupráce je sdílená databanka aplikací použitelná pro školy nejen v Plzeňském kraji. Gymnázium Františka Křižíka tak pokračuje ve svém dlouhodobém trendu inovativní výuky a práce s moderními technologiemi.
3 fotografie

Gymnázium Františka Křižíka bere své studenty do vesmíru

Čtenář reportér
Start rakety SpaceX Falcon 9
Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX, která má ve čtvrtek odstartovat z amerického Mysu Canaveral, vynese na oběžnou dráhu kolem Země dvě různá zařízení vědců z České republiky. Ústav teoretické fyziky a astrofyziky Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity vysílá do vesmíru dva detektory gama záření, vědci z Katedry fyziky Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze zase detektor částic 2SD, který bude mapovat takzvané kosmické počasí a ionizující záření na oběžné dráze. Instituce o tom informovaly v tiskových zprávách.
6 fotografií

Česká stopa. Raketa Falcon 9 vynese na oběžnou dráhu dvě zařízení z ČR

Věda a technika
Série satelitů sítě Starlink společnosti SpaceX na noční obloze pozorované z místa poblíž města Florence v americkém Kansasu. Snímek byl pořízen dlouhou expozicí 6. května 2021. Hlavním cílem projektu Starlink je lepší přístup k vysokorychlostnímu interne
Americký miliardář Elon Musk ve čtvrtek v listu Financial Times odmítl obvinění, že satelity Starlink jeho společnosti SpaceX zabírají místo ve vesmíru. Stížnost agentuře OSN kvůli nutnosti vyhnout se Muskovým satelitům v prosinci podala Čína, o zahlcení oběžné dráhy tento měsíc hovořil i generální ředitel Evropské kosmické agentury (ESA) Josef Aschbacher.
5 fotografií

Střety ve vesmíru? Musk odmítl, že by jeho satelity zahlcovaly oběžnou dráhu

Věda a technika
Umělecké ztvárnění možného vzhledu nezbedné planety v oblasti mezihvězdné hmoty Ró Ophiuchi
Evropská jižní observatoř (ESO) shromáždila desítky tisíc snímků pořízených jejími vysoce výkonnými vesmírnými dalekohledy a identifikovala na nich až 170 pravděpodobných "nezbedných světů", jež plují bezcílně v mezihvězdném prostoru a nejsou upoutány k žádné domovské hvězdě. Pokud se ukáže, že jde o planety, bude to další potvrzení teorie, že Mléčná dráha se těmito "slunečnými exulanty" jen hemží.
5 fotografií

Bezcílně se řítí vesmírem. Astronomové detekovali až 170 „nezbedných" planet

Věda a technika
Vědecké výzkumné centrum zaměřené na laserovou techniku ELI Beamlines v Dolních Břežanech.
Pomoci řešit technické problémy spojené s dobýváním kosmu celému světu (nebo alespoň té jeho části, kterou máme poblíž) by mohla technologie, jež se rodí v Dolních Břežanech v okrese Praha-západ. Leccos už je hotovo – a v příštím roce tam vyvrcholí bádání, které napoví, co dělat jinak, aby malé satelity fungovaly spolehlivěji. Konkrétně: jak jejich elektroniku ochránit před působením radiace.
21 fotografií

Nová technologie z Dolních Břežan může pomoci satelitům přežít ve vesmíru

Praha
Žáci malotřídky v Branticích vedly interview s americkým astronautem Andrewem J. Feustelem v angličtině.
/VIDEOROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Interview s astronautem je pro každého novináře velká profesní výzva. Byla to historická událost, když se v roce 2018 moderátor Daniel Stach v České televizi spojil s americkým astronautem Andrewem J. Feustelem přímo na oběžné dráze. Děti z malotřídní školy v Branticích z bruntálského okresu nyní mají podobnou zkušenost. 
17 fotografií

Novinářská i učitelská senzace: děti z Bruntálska zpovídaly slavného astronauta

Bruntálsko
Německý astronaut ESA Matthias Maurer se na 20 minut spojil s českými studenty. Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) pobývá od 11. listopadu.
Pražští studenti ve středu volali do vesmíru. V rámci videokonference mezi studenty několika pražských a zahraničních škol se spojili s německým astronautem ESA Matthiasem Maurerem, který pobývá na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). „Myslím, že budoucnost lidstva spočívá v objevování nových míst,“ řekl na úvod rozhovoru Maurer, který v kosmu pobývá od 11. listopadu.

VIDEO: Moje břicho je menší, řekl studentům kosmonaut v živém přenosu z ISS

Praha
Vesmírný architekt Tomáš Rousek na akci Czech Space Week 2021 v areálu Virtuplexu.
/ROZHOVOR/ Letošní ročník akce Czech Space Week 2021 obohatil projekt vskutku odvážný. Model lunární základny ve virtuální realitě nazvaný Praha na Měsíci s magistrálou a Václavským náměstím. „Obrovská hodnota je, když se podaří lidi inspirovat,“ řekl jeden z autorů projektu a vesmírný architekt Tomáš Rousek. Model je k vidění v areálu Virtuplex v Horních Počernicích.
12 fotografií

Vesmírný architekt Tomáš Rousek: Prahu na Měsíci můžeme mít za dvacet let

Praha
Umělecká představa emisí vody a uhlíku v galaxii SPT0311-58
Voda je základní ingrediencí pro život, proto její hledání v kapalném stavu na jiném vesmírném objektu, než je planeta Země, patří k těm nejvíce vzrušujícím činnostem současné astronomie. Nová analýza páru galaxií nyní ukázala, že voda se ve vesmíru vyskytovala již od jeho úsvitu, konkrétně že tu byla pouhých 780 milionů let po velkém třesku - v čase tvořícím pouhých pět procent současného vesmírného věku.
8 fotografií

Vzrušující objev. Vědci odhalili vodu ve vzdálené galaxii z dob počátku vesmíru

Věda a technika
Mezinárodní vesmírná stanice ISS
Vysoko nad našimi hlavami létá ve vesmíru Mezinárodní vesmírná stanice, zkráceně ISS. V současnosti je to jediná vesmírná stanice trvale obydlená lidmi, není ale první. Ještě před ní obíhala naši Zemi v letech 1986 až 2001 ruská stanice Mir, která byla první trvale obydlenou stanicí ve vesmíru. První vesmírné stanice přitom dva soupeřící rivalové – Sovětský svaz a USA – vyslali do vesmíru už v sedmdesátých letech minulého století.
9 fotografií

Nejdražší projekt v historii. Mezinárodní vesmírná stanice je obydlená už 21 let

Věda a technika
Umělecká představa exoplanety Proxima Centauri b. Mohlo by jít o vyprahlou (ale ne zcela bezvodou) skalnatou Super-Zemi
Loni v prosinci vzrušil svět tajemný signál z vesmíru, který se nezdál být výsledkem žádného pozemského rušení. Signál dostal označení BLC1 a astronomové začali zkoumat, odkud pochází. Nejpravděpodobnějším "pachatelem" se jevila hvězdná soustava Proxima Centauri, jejíž součástí je i planeta nacházející se v obyvatelné zóně, jinými slovy připouštějící existenci života. Že by hostila i inteligentní život? Žel, odpověď je jiná.
7 fotografií

Vědce vzrušil tajemný signál z vesmíru. Nyní záhadu konečně objasnili

Věda a technika
Výstava Dotkni se (exo)planet.
Jiný pohled na planety nabízí výstava Dotkni se (exo)planet. Návštěvníci mohou zblízka prozkoumat povrch, minerály a horniny vzdálených světů, modely planet a exoplanet, kosmické sondy a vzácné meteority, které přinášejí důkazy o tom, jak to všechno začalo – kde se vzal náš svět. Výstavu pořádá Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR v rámci festivalu Týden Akademie věd ČR. Zahájila ji pondělní vernisáž a potrvá do konce listopadu.
35 fotografií

PODÍVEJTE SE: Výstava Dotkni se (exo)planet dává nahlédnout do vesmíru

Praha
Snímky naší planety z výšky 35 000 m pořídila sonda, kterou studenti vyškovského gymnázia úspěšně vypustili 29. září 2021 do stratosféry.
„Ne že bychom nevěřili svědectví astronautů, ale mít v rukou vlastní materiál, to je něco úplně jiného. Podařilo se nám získat vlastní nádherné záběry Země z vesmíru. Jsme nadšení! Kdyby je viděl třeba takový Thalés z Milétu, nikdy by se neodvážil tvrdit, že naše planeta je plackou,“ komentuje studentka Anastázie Sedláková úspěch sedmičlenného týmu studentů vyškovského gymnázia.
3 fotografie

Země je opravdu kulatá. Studenti vyškovského gymnázia přinesli důkaz

Čtenář reportér
Raketa se sondou Lucy připravená ke startu.
K asteroidům doprovázejícím planetu Jupiter na oběžné dráze kolem Slunce vyrazila nedávno sonda Lucy. Na misi se ale nevydala sama. Vědci z Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) na sondu připevnili také tabulku, která v sobě ukrývá odkazy pro příští generace. Mimo jiné slova členů legendární kapely Beatles či báseň od poetky, která recitovala na inauguraci amerického prezidenta Bidena.
6 fotografií

Odkaz pro příští generace. Sonda Lucy do vesmíru nese i slova Beatles

Věda a technika
Zkouška přijímací stanice.
Snímky planety Země z výšky pětatřiceti tisíc metrů pořídila sonda, kterou studenti vyškovského gymnázia úspěšně vypustili do stratosféry. „Jednalo se skutečně o komplexní a organizačně náročný vědecký projekt. Součástí sondy byly vědecké přístroje, které zaznamenávaly různé fyzikální veličiny a také kamera, která pořídila úžasné fotografie, na kterých je zřetelně viditelné zakřivení Země,“ sdělil učitel fyziky Michal Daneš, který se staral o pedagogické vedení.
12 fotografií

Země je kulatá: studenti vyškovského gymnázia přinesli důkaz, podívejte se

Vyškovsko
Posádka vesmírné mise Inspiration4
Pro lékaře vesmírné agentury NASA to je rutina. Každého, kdo se vrátí na Zemi, prohledat, proscanovat a prohmatat do posledního místa. Všechno změřit, zvážit a laboratorně ověřit. Studie o účincích mimozemského prostředí na lidské tělo probíhají již desítky let. Vlastně již od startu Jurije Gagarina. Celou dobu ovšem mají jednu zásadní chybu, kterou se až nyní - díky kosmickému turismu - podaří odstranit.
5 fotografií

Orbitální turisté pomohou rozlousknout záhadu vesmírných nemocí, míní vědci

Věda a technika
Vesmír. Ilustrační snímek
Na počátku bylo Slovo, píše se v Bibli. Na počátku byl Velký třesk, tvrdí fyzikální teorie 20. století, zabývající se vznikem a vývojem vesmíru. No, a co když žádný počátek nikdy nebyl? Právě to totiž nyní prohlašují někteří fyzici na základě nové teorie kvantové gravitace. Podle ní vesmír existoval vždycky a jeho minulost je nekonečná. Velký třesk se tak prý udál vlastně relativně nedávno.
13 fotografií

Vesmír nikdy nevznikl, je věčný, říká nová teorie kvantové gravitace

Věda a technika
Vypouštění stratosférických balónů v Partizánskem (SK) - na snímku zleva Libor Lenža a Jan Zítka připravují modul ke startu; sobota 9. října 2021
Sobotní ráno na louce nad hvězdárnou v Partizánskem na západě Slovenska bylo mimořádně větrné. Naplnit héliem a hlavně udržet v rukou velký balón, který vzápětí vzlétl do stratosféry, zvládli jen silní chlapi. Pokyn řízení letového provozu však zněl jasně: „První let v osm hodin ráno, druhý od dvanácti do dvou odpoledne.“
6 fotografií

Řasy i bakterie letěly na hranici vesmíru

Ostatní sporty