ŠTÍTEK: vládní úřad

Ubytovna. Ilustrační foto.
Podle odhadů je v Jablonci asi 552 lidí v obtížné sociální situaci, často provázené dlouhodobou nezaměstnaností, exekucemi a nemožností získat standardní bydlení. Protože se situace začíná vyostřovat kvůli neustále migrujícím zahraničním dělníkům, obrátilo se město s prosbou o pomoc na Agenturu pro sociální začleňování. Primátor Milan Kroupa a ředitel vládní agentury David Beňák podepsali memorandum o vzájemné spolupráci.

Zlepšit stav v sociálně vyloučených lokalitách Jablonce pomůže vládní agentura

Jablonecko
Americký prezident Donald Trump a jeho ruský protějšek Vladimir Putin na summitu v Helsinkách.
Během prezidentské kampaně v roce 2016 a do nástupu do Bílého domu měl Donald Trump a nejméně 17 jeho spolupracovníků kontakty s Rusy, s investigativním serverem WikiLeaks nebo s jejich prostředníky. Napsal to dnes list The New York Times na základě analýzy veřejně dostupných informací a soudních dokumentů. Americká média v sobotu komentují i uvolnění financí na provoz vládních úřadů. Ústupek prezidenta Trumpa považují za pokořující porážku.
8 fotografií

Trump byl během prezidentské kampaně v kontaktu s Rusy, ukázalo vyšetřování

Svět
Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump oznámil, že souhlasí s návrhem uvolnit vládní finance na dobu několika týdnů, aby státní zaměstnanci dostali plat a úřady mohly normálně pracovat. Prezident chce mezitím debatovat o posílení ochrany hranic s Mexikem. Dohodu v noci schválily obě komory parlamentu a prezidentův podpis ochromení úřadů nejméně na tři týdny ukončil.
12 fotografií

Trump přistoupil na dohodu. Dočasně obnoví financování úřadů

Svět
Kapitol, sídlo amerického Senátu a Sněmovny reprezentantů.
Americký Senát zamítl návrhy demokratů a republikánů jak ukončit vládní rozpočtovou krizi. Pro schválení bylo zapotřebí aspoň 60 hlasů, přičemž republikáni mají v horní komoře 53 mandátů a demokraté 47. Demokratický návrh tak ke schválení potřeboval hlasy 13 republikánských senátorů, republikánský návrh hlasy sedmi demokratů. V žádném z táborů se ale takové množství přeběhlíků nenašlo.
9 fotografií

Další měsíc bez výplaty. Americký Senát neschválil žádné řešení krize

Svět
Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump nabídl v sobotním projevu demokratům dočasnou ochranu migrantů, kteří se do USA dostali jako děti, výměnou za souhlas s vybudováním zdi na hranici s Mexikem. Podle šéfa Bílého domu je „výměnný obchod“ snahou najít východisko z rozpočtové krize. Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů ale nabídku odmítla. Informovala o tom BBC.  
12 fotografií

Trump nabídl demokratům výměnný obchod. Dočasnou ochranu přistěhovalců za zeď

Svět
Technologie rozpoznávání obličeje - Ilustrační foto
Technologie rozpoznávání obličejů z dílny americké společnosti Amazon se dostala do centra zájmu části akcionářů. Ti společně s některými zaměstnanci, členy Kongresu Spojených států i skupinami bojujícími za ochranu lidských práv požadují, aby firma přestala aplikaci Rekognition nabízet americkým vládním agenturám. Není totiž zcela bezpečná.
5 fotografií

Akcionáři Amazonu protestují. Nechtějí poskytovat technologie americké vládě

Věda a technika
Radek Jiránek.
Praha - Vládní agentura pro sociální začleňování bude hledat nového ředitele. Její nynější šéf Radek Jiránek odchází ke konci září. Informaci serveru Romea.cz potvrdil ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD). Jiránek se podle serveru rozhodl odejít do komerční sféry. Agentura je jedním z odborů úřadu vlády a spadá pod ministra pro lidská práva. Jiránek ji vedl od června 2015.

Šéf agentury pro začleňování končí, jde do komerční sféry

Praha
Vedení kraje podepsalo dohodu o společném záměru nalézt vhodnou lokalitu pro novou centrálu turbovrtulových motorů GE.
Střední Čechy - Vedení kraje v pondělí 17. července podepsalo dohodu o společném záměru nalézt vhodnou lokalitu pro novou centrálu turbovrtulových motorů GE. Společnost sestavila seznam několika míst. Ty bude nyní ve spolupráci se Středočeským krajem a vládní Agenturou pro podporu podnikání a investic CzechInvest vyhodnocovat.
3 fotografie

Ve Středočeském kraji vznikne nová centrála GE Aviation

Z okolí
Ilustrační foto.
Liberecký kraj - Perspektivu a zajištění slibují absolventům technických oborů jedním hlasem zástupci oborových svazů, měst a firem v regionu. Školní výchovní poradci se učili, jak dětem žádané obory více přiblížit.

Školní poradci mají směrovat děti k technice

Z okolí
Ilustrační foto.
Ústecký kraj - Podniky, které přilákala loni do Ústeckého kraje vládní agentura CzechInvest, vytvoří 1949 nových pracovních míst a investují víc než 24 miliard korun. V žebříčku krajů je to vůbec nejvyšší celková částka.

Firmy v kraji vytvoří dva tisíce nových míst

Podnikání
Ilustrační foto.
Pardubický kraj - Vládní agentura CzechInvest loni v Pardubickém kraji dojednala osm investic za 3,4 miliardy korun. Do budoucna v regionu vznikne 1386 nových pracovních míst. Ve srovnání s předloňským rokem je loňský objem zprostředkovaných investic zhruba třetinový.

Firmy v kraji plánují investovat miliardy

Orlicko
Hvězdárna a planetárium v Brně. Ilustrační foto.
Brno – Sedmačtyřicet let uplyne ve čtvrtek ode dne, kdy na Měsíc vkročili lidé. Brněnská hvězdárna a planetárium, ve spolupráci s koupalištěm na Kraví hoře, si výročí v noci ze středy na čtvrtek připomenou speciálním nočním programem. „Návštěvníky čekají akce v budově hvězdárny a planetária, přilehlém parku, i v areálu koupaliště na Kraví hoře," pozval ředitel hvězdárny Jiří Dušek.

Brňané oslaví výročí vstupu člověka na Měsíc. Úplňkovou nocí na Kraví hoře

Brněnsko
Ilustrační foto
Praha – V Česku začal fungovat nový Institut pro sociální inkluzi (IPSI). Chce radit politikům a úřadům při řešení problémů se sociálním vyloučením. Jejich rozhodnutí chce také vyhodnocovat, dnes o tom informoval ředitel IPSI Martin Šimáček, který v minulosti vedl vládní agenturu pro sociální začleňování. Nový think-tank tvoří většinou bývalí pracovníci agentury, kteří ji loni opustili po protestech po Šimáčkově odvolání a dalších změnám.

Vznikl institut pro sociální inkluzi, jsou v něm bývalí pracovníci agentury

Česko
Ilustrační foto.
Washington - Americké jaderné síly stále používají zastaralé diskety a počítačové systémy ze 70. let. Jejich údržba přitom americké daňové poplatníky vyjde každoročně na zhruba 61 miliard dolarů (1,5 bilionu Kč). Vyplývá to ze zprávy americké vládní agentury, o níž informoval server BBC.

Americké jaderné síly stále používají počítačové diskety

Svět
Ilustrační foto.
Praha - Pražský magistrát se navzdory rozhodnutí zastupitelstva připojí ke kampani hate free, která vyzývá k toleranci k menšinám či uprchlíkům. Rozhodla o tom v úterý městská rada. O konkrétní formě zapojení bude primátorka Adriana Krnáčová (ANO) s vládní Agenturou pro sociální začleňování ještě jednat.

Pražský magistrát se navzdory zastupitelstvu připojí k hate free

Praha
Ilustrační foto
Praha – Senát umožnil vznik nové Agentury pro podnikání a inovace, která má vzniknout rozdělením vládní agentury pro podporu investic CzechInvest. Změnu přinese novela o podpoře malého a středního podnikání, kterou dnes horní komora podle očekávání schválila. Novelu nyní dostane k posouzení prezident.

Senát umožnil vznik nové Agentury pro podnikání a inovace

Ekonomika
Ilustrační foto
Moskva – Hlavní ruský cenzurní orgán se vydal do boje proti epidemii sebevražd, která se v posledních letech rozšířila zejména mezi mladými lidmi a kvůli nedostatku léků i mezi těžce nemocnými pacienty. Vládní agentura Roskomnadzor chce vydat směrnice pro média, jak o sebevraždách informovat veřejnost.

Rusko chce cenzurovat zprávy o sebevraždách

Svět
Ilustrační fotografie.
Ústecký kraj – Investice za sedm miliard korun zamířily loni do Ústeckého kraje. Postupně díky nim vznikne 1 575 nových pracovních míst, hlavně v závodech automobilového a kovodělného průmyslu. Investice ve všech českých regionech sjednává vládní agentura CzechInvest. V roce 2014 do Ústeckého kraje díky jihokorejské společnosti Nexen přinesla skoro o 24 miliard korun víc.

Investoři dají v Ústeckém kraji práci 1 575 lidem

Ekonomika
Ilustrační fotografie.
Ústecký kraj – Investice za sedm miliard korun zamířily loni do Ústeckého kraje. Postupně díky nim vznikne 1 575 nových pracovních míst, hlavně v závodech automobilového a kovodělného průmyslu. Investice ve všech českých regionech sjednává vládní agentura CzechInvest. V roce 2014 do Ústeckého kraje díky jihokorejské společnosti Nexen přinesla skoro o 24 miliard korun víc.

Investoři dají v Ústeckém kraji práci 1 575 lidem

Podnikání
Dylan Wheeler
Praha/Londýn – Údajný australský hacker Dylan Wheeler, obviněný úřady mimo jiné kvůli útokům na počítačové sítě firmy Microsoft či americké armády, má český pas, se kterým cestuje po Evropě. Pracoval prý pro několik evropských vládních agentur, nikdy ale pro české úřady. Wheeler to v Británii, kam na český pas odcestoval, řekl Radiožurnálu. Podle časopisu Týden žije Wheeler momentálně v Ostravě. Jeho matka pocházela z Československa.

Hledaný australský hacker žije v Česku. Mám tady důležitý byznys, říká

Česko
Ghetto (ilustrační snímek)
Praha - Vládní agentura pro sociální začleňování vybrala dalších devět měst a obcí s takzvanými vyloučenými lokalitami, se kterými bude v následujících třech letech spolupracovat. Vybraná města – Chomutov, Liberec, Most, Nový Bor, Postoloprty, Sokolov, Varnsdorf, Vítkov-Budišov a Žďár nad Sázavou se zapojí do takzvaného Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám (KPSVL). Agentura městům pomůže mimo jiné se získáváním peněz na sociální začleňování z evropských fondů, informoval mluvčí agentury Václav Zeman.

Agentura pro začleňování vybrala další města pro spolupráci

Česko
Brněnský Ghettofest. Ilustrační foto.
Praha – Vládní agentura pro sociální začleňování se chystá od ledna otevřít svá centra ve třech regionech. Pobočky by měly fungovat v Ostravě, Ústí nad Labem a v Praze. Na konferenci o činnosti agentury to dnes řekl její ředitel Radek Jiránek. Do sociálního začleňování v Česku by mohlo v příštích letech plynout kolem deseti miliard korun z EU. Rozdělit si je má sedm desítek měst a obcí. Agentura bude jejich projekty koordinovat.

Agentura pro začleňování otevře pobočky v Ostravě, Ústí a Praze

Česko