ŠTÍTEK: vojsko

Vlad III. Také řečený Narážeč, Napichovač nebo Drákula
Začínalo léto roku 1462. Nedaleko města Târgoviște (česky Trhoviště), hlavního centra Valašského knížectví, tábořila osmanská armáda a připravovala se město oblehnout. V noci 17. června však spící Turky vzbudilo troubení rohů. Když se vyhrnuli ze stanů, s úděsem zjistili, že se na ně řítí tisíce planoucích pochodní. Valašský kníže Vlad III. Țepeș, řečený Napichovač, Narážeč nebo Drákula, právě zahájil protiútok.
10 fotografií

Masakr za svitu pochodní. Před 560 lety předvedl kníže Drákula, co je zač

Svět
Ruský voják v ukrajinském městě Doněck, 13. června 2022
Ruská válka na Ukrajině pokračuje 111. dnem. Ruské síly se snaží upevnit své pozice v centru Severodoněcku na východě Ukrajiny, uvedl ve své pravidelné zprávě o bojích na Ukrajině generální štáb ukrajinské armády. Ruská armáda se kromě toho na východně Ukrajiny neúspěšné pokusila zaútočit jihovýchodně od Izjumu a severně od Slovjansku. Moskva obvinila ukrajinské síly z útoku v ruském pohraničí, při němž podle ní utrpěli zranění nejméně čtyři lidé.
144 fotografií

Ruské síly se snaží upevnit pozice v Severodoněcku, uvádí ukrajinská armáda

Státy mimo EU
Pavel Bulant.
Od 1. června má strakonická teplárna nového předsedu představenstva a zároveň ředitele. Je jím Pavel Bulant z Táborska. Tento brigádní generál v záloze pracoval v Armádě ČR 25 let, posledních devět let se věnuje podnikání, například v kovovýrobě. „Možná, že se hodně lidí diví, že jsem se rozhodl pro energetickou společnost. Ale základy podnikání jsou všude stejné. Snažit se, aby firma fungovala, dala lidem práci a měla zisk,“ řekl v rozhovoru pro Strakonický deník.
3 fotografie

Nový šéf strakonické teplárny: Pracoval jsem pro českého miliardáře

Strakonicko
Ukrajinští vojáci při rozhovoru na Severodoněcku 8. června 2022
Válka na Ukrajině pokračuje 110. dnem. Ruské okupační síly s podporou dělostřelectva zaútočily na centrum Severodoněcka na východě Ukrajiny a vytlačily z něj ukrajinské obranné jednotky, oznámil ukrajinský generální štáb. Boje ve městě však podle Kyjeva pokračují i nadále. Britské ministerstvo obrany uvedlo, že v nadcházejících měsících budou pravděpodobně patřit k rozhodujícím faktorům pro vývoj války vojenské operace při překračování řek. Moskva informovala o svém raketovém úderu v Doněcké oblasti a o útoku v Luhanské oblasti. 
144 fotografií

Rusové vytlačili ukrajinské jednotky z centra Severodoněcka, potvrdil Kyjev

Státy mimo EU
Dva Britové a Maročan, kteří byli separatisty odsouzeni k trestu smrti za boj v ukrajinských řadách
Soud na Ruskem kontrolovaném východě Ukrajiny odsoudil k trestu smrti dva Brity, Aidena Aslina a Shauna Pinnera. Proces, ve kterém byli muži obžalovaní z terorismu, trval několik dní. Vnější pozorovatelé hovoří o politickém procesu. Deník přináší informace o Britech, kteří byli zajati v obléhaném městě Mariupol, kde bojovali několik týdnů.

Politický proces, tvrdí Západ. Kdo jsou Britové odsouzení k trestu smrti

Státy mimo EU
Ukrajinský tank na frontové linii v Doněcku. Východní Ukrajina 6. června 2022
Válka Ruska proti Ukrajině pokračuje 106. dnem. Guvernér Luhanské oblasti Serhij Hajdaj připustil, že ukrajinské síly kontrolují pouze okrajové části Severodoněcku. Humanitární situace ve městě je podle starosty „skoro kritická“. Boje pokračují i nadále. Kyjev informoval, že během středy provedl dva letecké útoky na pozice ruských sil v Chersonské oblasti a zasáhl tři muniční sklady. 
144 fotografií

Zničili jsme ruské muniční sklady v Chersonské oblasti, tvrdí ukrajinská armáda

Státy mimo EU
Unikátní záběry z bunkru pod Azovstalem: zraněný voják.
Od začátku války na Ukrajině uplynulo už 101 dní. Ruská armáda posílila své jednotky a nadále ostřeluje východoukrajinské město Severodoněck. Informoval o tom v sobotu ráno generální štáb ukrajinské armády. Ukrajinští separatisté operující na východě země naopak informují o útocích ukrajinských vládních jednotek i o ztrátách, které podle nich ukrajinská armáda utrpěla. Situační zprávy ani jedné z bojujících stran nelze ověřit z nezávislých zdrojů.
144 fotografií

Ukrajinští zpravodajci se snaží o záchranu obránců Mariupolu, uvedl Kyjev

Státy mimo EU
Ruským bombardováním poškozené domy v obytné čtvrti města Bachmut na východě Ukrajiny, 24. května 2022
Ruská válka na Ukrajině pokračuje 91. dnem. Podle velení ukrajinské armády se ruská ofenziva znovu změnila. „Moskva zintenzivnila využití letectva k podpoře pozemních jednotek,“ napsal generální štáb v pravidelném hlášení o vývoji na bojištích. Nadále pokračují ruské dělostřelecké útoky na město Severodoněck, které se nachází v Luhanské oblasti. Středeční ostřelování Záporoží ruskými střelami s plochou dráhou letu si vyžádalo jednu mrtvou ženu a tři zraněné. Poškozeno je přes 60 domů, uvedl list RBK-Ukrajina s odvoláním na místní úřady. 
144 fotografií

Ofenziva se změnila, tvrdí Kyjev. Rusko zintenzivnilo využívání letectva

Státy mimo EU
Test severokorejské mezikontinentální balistické střely Hwasong-17 na snímku z 24. března 2022.
Severní Korea odpálila východním směrem celkem tři balistické střely. S odvoláním na jihokorejskou armádu o tom informovala agentura Reuters. Střely byly vyslány v rozmezí necelé hodiny z letiště Sunan poblíž severokorejské metropole Pchjongjangu, ze kterého se v poslední době uskutečnilo několik podobných zkušebních odpalů. Náměstek jihokorejského poradce pro národní bezpečnost později podle agentury Reuters řekl, že KLDR podnikla experiment s detonačním zařízením v přípravě na svůj sedmý jaderný test. 
5 fotografií

Další test. Severní Korea odpálila východním směrem tři balistické rakety

Svět
Ruští vojáci hlídkují v Chersonu na jihu Ukrajiny 20. května 2022
Ruská válka na Ukrajině pokračuje již 88 dní. Podle ukrajinské armády zintenzivnili Bělorusové průzkum na hranici s Ukrajinou. Rusko se připravuje k ofenzivě, při níž chce obsadit sever Chersonské oblasti a posunout se směrem k Záporoží, usuzuje americký Institut pro výzkum války (ISW). Před tímto scénářem varovala i Ukrajina. Podle britské rozvědky Rusové do své ofenzivy v Donbasu pravděpodobné nasadili nová bojová vozidla pro podporu tanků Terminator.
144 fotografií

Rusko chce obsadit celou Chersonskou oblast, usuzuje ukrajinská armáda

Státy mimo EU
Leopard 2a7 DK
Ve vojenských újezdech se budou prohánět německé tanky v českých barvách. Berlín daruje české armádě patnáct starších tanků Leopard 2A4 a obě země začnou vyjednávat o nákupu až padesáti nejmodernějších tanků ve verzi 2A7+. První stroj by měl do České republiky dorazit šest měsíců po podepsání smlouvy. Její podpis se přitom očekává během několika týdnů.
10 fotografií

Německé tanky v českých barvách. Armáda dostane patnáct starších Leopardů

Česko
Války lva severu.
Třicetiletá válka výsledně ovlivnila celkovou mocenskou rovnováhu v Evropě. Před podpisem vestfálského míru, který znamenal ukotvení nových politických, ekonomických i sociálních poměrů všech společenských vrstev, bylo vybojováno mnoho bitev na souši i na moři.

Recenze knihy: Války lva severu

Čtenář reportér
Bojový dron Bayraktar TB2 turecké výroby, který používá ukrajinská armáda.
Od počátku ruské invaze na Ukrajinu využívají obě strany bezpilotní letouny. Zatímco účinnost Moskvou nasazených Orionů je neznámá, Kyjevem provozované turecké Bayraktary již několikrát na zveřejněných záběrech předvedly, co dokážou. Faktem ale je, že obě země mají k dispozici jen velmi omezené množství bojových dronů. Jejich pořízení je velmi drahé. Jak výrazně tedy mohou tyto moderní technologie ovlivnit výsledek války?
5 fotografií

Drony jako nástroj války: Rusko zaostalo, Ukrajina to s nimi umí, míní experti

Státy mimo EU
Nezávislost. Válku v Bosně a Hercegovině ukončila dohoda mezi Tudjmanem a Slobodanem Miloševičem v roce 1995
První chorvatský prezident Franjo Tudjman, od jehož narození dnes uplynulo sto let, je takovou chorvatskou verzí Vladimíra Mečiara. Mužem, který se zasloužil o samostatný chorvatský stát. Ale který jeho základy narušil tak, že se z toho země dlouho vzpamatovávala.

Tudjman, otec národa i problém Chorvatska

Státy EU
Ocelárny Azovstal v Mariupolu
Ruská válka na Ukrajině pokračuje 79. dnem. Ruské jednotky pokračují v útocích na Donbasu a ve směru na Záporoží, na severovýchodě země se snaží posílit ochranu hranice s Ukrajinou, uvedl ukrajinský generální štáb. Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková oznámila, že se její země snaží vyjednat evakuaci 38 těžce zraněných vojáků z obléhaných mariupolských oceláren Azovstal. Za záchranu obránců jihoukrajinského přístavu se mezitím protestovalo v Kyjevě. 
16 fotografií

V Azovstalu zůstávají stovky bojovníků. Ukrajina vyjednává o evakuaci zraněných

Státy mimo EU
Války lva severu.
Třicetiletá válka výsledně ovlivnila celkovou mocenskou rovnováhu v Evropě. Před podpisem vestfálského míru, který znamenal ukotvení nových politických, ekonomických i sociálních poměrů všech společenských vrstev, bylo vybojováno mnoho bitev na souši i na moři.

Recenze knihy: Války lva severu

Čtenář reportér
Ukrajinští vojáci v troskách budovy, kterou zasáhl raketový útok na Kyjev
Válka na Ukrajině už trvá 73 dní. Z ostřelovaných mariupolských oceláren Azovstal se podařilo evakuovat 50 lidí, oznámil Kyjev. Moskvu obvinil z porušování dočasného příměří v oblasti. Evakuace mají pokračovat i dnes. Ukrajinský prezident uvedl, že pokud se lidem uvnitř oceláren něco stane, jakékoli rozhovory s Ruskem končí. Okupanti zahájili raketový útok na ukrajinské město Karlivka, tvrdí šéf regionální správy.
144 fotografií

Ruská armáda pálila na Oděsu. Mířili jsme na muniční sklady, tvrdí Moskva

Státy mimo EU
Z techniky měla největší úspěch samohybná kanónová houfnice Dana.
/FOTOGALERIE/ Branný den s armádou v rámci programu Příprava občanů k obraně státu (POKOS) si u 13. dělostřeleckého pluku užilo ve středu 4. května více než tři sta žáků druhých stupňů základních škol z Jinců a Příbrami. Odbor komunikace Ministerstva obrany tentokrát pozval školy přímo do vojenského prostoru, kde si děti mohly vyzkoušet, jaké úkoly musí vojáci v rámci své profese plnit.
7 fotografií

Děti si díky projektu POKOS vyzkoušely základy přežití

Čtenář reportér
Klub třetí armády Plzeň ve Strakonicích.
Začátek května patří na jihu a západě Čech oslavám konce II. světové války. U příležitosti oslav osvobození zavítala ve čtvrtek 5. května 2022 do Strakonic kolona vojenských vozidel Klubu třetí armády Plzeň. Lidé si mohli prohlédnout válečnou techniku a vyfotit se s vojáky, připomněli si, že letos uplynulo 77 od konce války, která přinesla mnoha lidem do života utrpení a obavy.
70 fotografií

Do Strakonic přijely jeepy amerických osvoboditelů. Vojáky vítali na náměstí

Čtenář reportér
Tank Donětské lidové republiky v Mariupolu. Východní Ukrajina, středa 4. května 2022
Válka na Ukrajině trvá již 71 dní. Podle ukrajinského generálního štábu přišli Rusové za poslední den o kontrolu několika pozic na hranici mezi Mykolajivskou a Chersonskou oblastí. Ruští vojáci se nadále snaží zničit ukrajinské jednotky stále se držící v ocelárnách Azovstal u jihoukrajinského přístavu Mariupol. Moskva ale odmítla, že by Rusové na ocelárny útočili. Oznámila však, že ruské síly za noc „zlikvidovaly“ 600 ukrajinských vojáků. Obdobná tvrzení ovšem nelze ověřit z nezávislých zdrojů. 
144 fotografií

Rusko přišlo o několik pozic u Mykolajivu a Chersonu, tvrdí ukrajinská armáda

Státy mimo EU