ŠTÍTEK: vojsko

Hořící logistické centrum v Kyjevě - Hořící logistické centrum v ukrajinské metropoli Kyjevě, 3. března 2022.
Na Ukrajině pokračují boje mezi ruskou invazní armádou a ukrajinskými vojáky i civilní obranou. Kyjev byl znovu cílem bormbardování. K největšímu přístavnímu městu v zemi Oděse se blíží ruská flotila. Ukrajinská vláda poprvé připustila, že město Cherson padlo do rukou okupantů. Mezinárodní trestní soud v Haagu zahájil vyšetřování válečných zločinů. A v noci začala hořet administrativní část jaderné elektrárny v Záporoží, která má šest reaktorů a je největší v Evropě.
144 fotografií

Rusové stříleli na jadernou elektrárnu v Záporoží. Zasáhli blok, v areálu hořelo

Státy mimo EU
Ukrajinský voják prochází místem zasaženým během bojů o Kyjev
Na Pražský hrad se dosud obrátilo asi 300 zájemců o výjimku pro zapojení se do cizí armády. ČTK to ve středu sdělil mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček. Na ministerstvu obrany evidují více než 100 uchazečů, další na úřad volají, řekla ČTK Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany. Ministerstvo už v úterý uvedlo, že někteří lidé se mohli obrátit na oba úřady zároveň. Zájem o službu v cizích armádách se zvýšil po ruské invazi na Ukrajinu a poté, co ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval cizince, aby Ukrajině pomohli.
144 fotografií

Češi chtějí bojovat na Ukrajině. Hradu a obraně se jich ozvalo 400, další volají

Česko
Lidé u zničeného mostu na předměstí Kyjeva.
Ruská armáda v noci obsadila ukrajinské město Trostjanec v Sumské oblasti. Ruští vojáci provedli výsadek v Charkově a zaútočili na vojenskou nemocnici, tu se však Ukrajincům podařilo ubránit. Město je stále terčem ostřelování, radnice proto zpřístupnila lidem kromě stanic i tunely metra. Rusko stále agresivněji útočí na Kyjev, město Cherson zřejmě padlo do rukou okupantů. Ruský podnikatel Alex Konanykhin vypsal odměnu milion dolarů za zatčení prezidenta Vladimira Putina.
144 fotografií

POSTUP BOJŮ: Město Cherson padlo. Ruský podnikatel vypsal odměnu na Putina

Státy mimo EU
Přebal knihy Bitva u Jankova 1645.
Dopadl jako Kec u Jankova… praví přísloví, používané dříve mnohem častěji než v současnosti. Z lidí, kteří je slyšeli, zřejmě jen někteří pocítili vnitřní potřebu klást otázky: kdo byl onen Kec, kde leží Jankov, kdy a v jakých souvislostech dopadl tak jak dopadl?

Recenze knihy: Bitva u Jankova 1645

Čtenář reportér
Situace v ukrajinském městě Užhorod nedaleko hranic se Slovenskem
/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE Z UKRAJINY/ Automechanik Oleksij má jasno, co bude dělat příští dny. Jeho synovi jsou dva měsíce. Manželce Alině dal klíčky od auta, do kterého sbalili věci pro malého, nějaké oblečení a pátek se jí podařilo přejet po mnoha hodinách čekání hranici na Slovensko. Do poslední chvíle byl s ní, ale teď, když je už v bezpečí za hranicemi, kde mají na východním Slovensku příbuzné, se jde do armády a bojovat.
30 fotografií

EXKLUZIVNĚ: Ukrajinské ženy a děti odjíždí. Muži se ale hlásí do armády a bojují

Státy mimo EU
Situace na Ukrajině. Sanitka u zátarasů v Kyjevě.
Tvrdý odpor ukrajinské armády proti ruským agresorům pokračuje i v neděli. Ruským jednotkám se krátkodobě podařilo proniknout do Charkova, ten ale později ukrajinská armáda znovu vyčistila. Odpoledne se objevily informace o tom, že byl Kyjev obklíčen ruskými vojáky, starosta města Vitalij Kličk to však později popřel. Ruský prezident Vladimir Putin odpoledne nařídil uvést jaderné zbraně do vysokého stavu pohotovosti.
144 fotografií

POSTUP BOJŮ: Putin nařídil vysoký stupeň pohotovosti jaderných zbraní

Státy mimo EU
Přebal knihy Bitva u Jankova 1645.
Dopadl jako Kec u Jankova… praví přísloví, používané dříve mnohem častěji než v současnosti. Z lidí, kteří je slyšeli, zřejmě jen někteří pocítili vnitřní potřebu klást otázky: kdo byl onen Kec, kde leží Jankov, kdy a v jakých souvislostech dopadl tak jak dopadl?

Recenze knihy: Bitva u Jankova 1645

Čtenář reportér
Následky nočních bojů v ulicích Kyjeva
Ruská armáda narazila na Ukrajině na tuhý odpor a postupuje pomaleji, než podle západních informačních služeb předpokládala. O významná města jako je Charkov a především hlavní město Kyjev, které je hlavním cílem ruské invaze, probíhají tvrdé boje. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj i nadále zůstává ve vládní čtvrti, odkud vyjednává s ostatními státníky a snaží se zvýšit morálku obránců svými proslovy.
144 fotografií

POSTUP BOJŮ: Rusové narazili na tuhý odpor. O klíčová města se tvrdě bojuje

Státy mimo EU
Záchranáři dokončují likvidaci požáru trosek obytného domu v Kyjevě, který zasáhla s největší pravděpodobností část sestřelené rakety
Ukrajinským hlavním městem Kyjevem otřásají od nočních hodin další výbuchy. K městu navíc dorazila ruská armáda, v obytné čtvrti vzdálené 10 kilometrů od centra Kyjeva probíhají boje. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba přirovnal Rusko k nacistickému Německu. Uvedl také, že ruské jednotky ostřelovaly mateřskou školu, což označil za válečný zločin, který Ukrajina okamžitě předá k řešení soudu v Haagu. Americká zpravodajská služba se obává, že Kyjev padne v následujících několika dnech.
144 fotografií

POSTUP BOJŮ: Ruská armáda je u Kyjeva. Obě strany se chtějí sejít k rozhovorům

Státy mimo EU
Lidé prchající z Kyjeva zablokovali hlavní tahy ven z města
Ruská armáda v noci zahájila rozsáhlý letecký, námořní i pozemní útok na Ukrajinu. Boje s ruskými jednotkami propukly podél téměř celé hranice s Ruskem a Běloruskem. V Kyjevě se celý den ozývaly výbuchy, ukrajinská armáda sváděla boj o letiště Hostomel. Ve čtvrtek večer pak oznámila, že je z rukou cizích sil dobyla zpět. V důsledku ruského útoku přišlo o život 137 Ukrajinců a 316 utrpělo zranění. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil v zemi všeobecnou mobilizaci. Kvůli riziku nočního útoku posílí také obranu Kyjeva.
144 fotografií

Rusko napadlo Ukrajinu. Sabotéři pronikli do Kyjeva, Zelenskyj hlásí mobilizaci

Státy mimo EU
Lidé ve městech na ukrajinsko-ruské hranici denně žijí ve strachu. Někteří si na odstřelování zvykli, druzí raději utíkají pryč.
Ruský prezident Vladimir Putin podepsal oficiální uznání nezávislosti povstaleckých republik na ukrajinském Donbasu. O svém rozhodnutí, které přišlo na základě doporučení ruské rady bezpečnosti, informoval Putin během telefonátu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona i německého kancléře Olafa Scholze. Později ho také oznámil v televizním projevu. Ve večerních hodinách pak ruský prezident nařídil armádě zahájit misi, jejímž cílem má být podpora míru. Z Putinova výnosu není zřejmé, kdy mají ruské jednotky na východní Ukrajinu vstoupit, podotýkají agentury AP a DPA.
144 fotografií

Putin uznal nezávislost republik na Donbasu. Nařídil armádě zahájit mírovou misi

Státy mimo EU
Ostré střelby minometné baterie.  Týdenní nepřetržitý výcvik jednotek 71. mechanizovaného praporu z Hranic ve vojenském újezdu Libavá, 16. února 2022
/FOTOGALERIE/ Uzavřená oblast, kam se běžný člověk jen tak nepodívá, i když pozornost na sebe stále strhává. Velmi těžko ji odolávají například vášniví houbaři, a to i z Moravskoslezského kraje. Nejen, že jim však hrozí vysoká pokuta, ale riskují tím také své zdraví či životy. Například tento týden se Libavá opět stala centrem dění vojenského cvičení.  
42 fotografií

VIDEO: Opuštěné kryty i prameny Odry. To je Libavá, místo, kde cvičí armáda

Ostravsko
Ukrajinští vojáci v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny
Proruští povstalci na východě Ukrajiny dnes ráno obvinili ukrajinské vládní síly z dělostřelecké a minometné palby na své území. Informovala o tom agentura Interfax, podle níž separatisté hlásí tři incidenty. Ukrajinská armáda ráno oznámila, že separatisté na Donbasu za uplynulých 24 hodin porušili příměří v 60 případech. Po čtvrtečních hlášených útocích se Kyjev a povstalci vzájemně obvinili ze zvyšování napětí v oblasti, což vyvolalo obavy, že by se do konfliktu mohlo zapojit Rusko, které u ukrajinských hranic shromáždilo desetitisíce vojáků, poznamenala agentura Reuters.
144 fotografií

Napětí na Ukrajině: Proruští separatisté obvinili Kyjev z ostřelování vesnice

Státy mimo EU
Legendární sovětský tank T-34 byl zaveden do výzbroje krátce před začátkem Velké vlastenecké války a pro Němce, kteří jej neznali, byl nepříjemným překvapením. Byl to stroj, který po všech stránkách překonával všechnu německou tankovou techniku
Jakkoli je povědomí o 2. světové válce velmi široké, v dnešní době, kdy rychle ubývá pamětníků, se zároveň vynořuje řada klišé, mýtů a předsudků o tom, jak válka probíhala a co ji způsobilo. Patrně nejrozšířenějším z nich je všeobecné přesvědčení, že bitva u Prochorovky z 12. července 1943 byla největší tankovou bitvou všech dob.
4 fotografie

Největší tanková bitva nebyla ta u Prochorovky. K horšímu střetu došlo dříve

Věda a technika
Bitva u Jankova z pohledu Jankovských žoldáků
Dopadl jako Kec u Jankova… praví přísloví, používané dříve mnohem častěji než v současnosti. Z lidí, kteří je slyšeli, zřejmě jen někteří pocítili vnitřní potřebu klást otázky: kdo byl onen Kec, kde leží Jankov, kdy a v jakých souvislostech dopadl tak jak dopadl? Pro odpovědi je nutný návrat na pomezí středních a jižních Čech, kde se 6. března 1645, v územním perimetru mezi obcemi Jankov, Ratměřice, Nosákov a Odlochovice, odehrála významná bitva mezi vojáky císařské a švédské armády. Tento krvavý střet je podrobně popsán v devátém svazku edice Útrapy a hrůzy třicetileté války.
116 fotografií

Bitva u Jankova. Prohlédněte si bohatou fotogalerii a přečtěte si knižní recenzi

Čtenář reportér
Bitva u Jankova z pohledu Jankovských žoldáků
Dopadl jako Kec u Jankova… praví přísloví, používané dříve mnohem častěji než v současnosti. Z lidí, kteří je slyšeli, zřejmě jen někteří pocítili vnitřní potřebu klást otázky: kdo byl onen Kec, kde leží Jankov, kdy a v jakých souvislostech dopadl tak jak dopadl? Pro odpovědi je nutný návrat na pomezí středních a jižních Čech, kde se 6. března 1645, v územním perimetru mezi obcemi Jankov, Ratměřice, Nosákov a Odlochovice, odehrála významná bitva mezi vojáky císařské a švédské armády. Tento krvavý střet je podrobně popsán v devátém svazku edice Útrapy a hrůzy třicetileté války.
116 fotografií

Bitva u Jankova. Prohlédněte si bohatou fotogalerii a přečtěte si knižní recenzi

Čtenář reportér
Adolf Mayer za války
Za své hrdinství byl vyznamenán Válečným křížem, Medailí za chrabrost a za zásluhy, Africkou hvězdou 8. Montgomeryho anglické armády a také odměněn "Award of Freedom". S československou zahraniční armádou prošel 2. světovou válkou od Afriky přes Francii, Anglii, Západní Evropu do Plzně. Zde rodák z Ústí nad Labem Adolf Mayer svůj boj ukončil 21. prosince 1945 v hodnosti nadporučíka jako styčný důstojník mezi československou a americkou armádou. 
3 fotografie

O válečném hrdinovi z Ústí nikdo nevěděl. Teď mu připravují pamětní desku

Ústecko
Adolf Mayer za války
Za své hrdinství byl vyznamenán Válečným křížem, Medailí za chrabrost a za zásluhy, Africkou hvězdou 8. Montgomeryho anglické armády a také odměněn "Award of Freedom". S československou zahraniční armádou prošel 2. světovou válkou od Afriky přes Francii, Anglii, Západní Evropu do Plzně. Zde rodák z Ústí nad Labem Adolf Mayer svůj boj ukončil 21. prosince 1945 v hodnosti nadporučíka jako styčný důstojník mezi československou a americkou armádou. 
3 fotografie

O válečném hrdinovi z Ústí nikdo nevěděl. Teď mu připravují pamětní desku

Regiony