ŠTÍTEK: vojsko

Nákladní loď vyplouvá z ukrajinského přístavu v Oděse s nákladem obilí. Ilustrační foto
Rusko při vzdušném úderu na jeden z přístavů v jihoukrajinské Oděské oblasti zasáhlo civilní loď plující pod liberijskou vlajkou, přičemž zahynul lodivod. Na platformě Telegram to ve středu večer uvedlo operační velitelství Jih ukrajinské armády, které rovněž zveřejnilo snímky poškozené lodi. Tři filipínští členové posádky plavidla a jeden pracovník přístavu utrpěli zranění, dodala armáda.

Rusko podle Ukrajiny zasáhlo v černomořském přístavu civilní loď. Lodivod zemřel

Státy mimo EU
Izraelské jednotky v Gaze
Izraelská armáda tvrdí, že v noci na dnešek dobyla významné vojenské středisko palestinského hnutí Hamás. Celkově armáda za posledních 24 hodin udeřila na 450 míst spojených s tímto radikálním hnutím, píše izraelský tisk. Podle palestinských úřadů v Pásmu Gazy, které Hamás ovládá, zemřelo při izraelských útocích v noci na dnešek přes 200 lidí.
8 fotografií

Dobyli jsme významné středisko palestinského Hamásu, tvrdí Izrael

Svět
Starosta Dobřan Martin Sobotka ukazuje, jak je důležité zmenšení průmyslové zóny ze 700 na 200 hektarů
Když před několika dny Volkswagen ohlásil, že ustupuje od plánů stavět kdekoliv v Evropě takzvanou gigafactory, nebyla to pro starostu Dobřan Martina Sobotku překvapivá informace. Do podvědomí veřejnosti vstoupil svým neohroženým bojem proti státním úředníkům ve věci plánované stavby gigafactory na letišti v Líních a v čele starostů okolních obcí hájí jejich společné zájmy včetně kompenzací za případné dopady stavby.
19 fotografií

Že nebude gigafactory? Rozhodnutí mě nepřekvapilo, říká starosta Dobřan

Regiony
Humanitární pomoc v Pásmu Gazy
Z palestinského Pásma Gazy se ve středu dostalo přes přechod Rafáh do Egypta více než 320 cizinců a lidí s dvojím občanstvím. Je to vůbec poprvé od 7. října, tedy od začátku války Izraele s palestinským hnutím Hamás, kdy se držitelé zahraničních pasů dostali z Gazy do Egypta, celkem by jich do konce dne mělo odejít 500. Zároveň sanitky přivezly do Egypta první zraněné Palestince, podle agentur jich bylo nejméně 76. Izraelská armáda mezitím oznámila, že její jednotky se nacházejí hluboko v Pásmu Gazy a jsou skoro před branami města Gaza.
43 fotografií

Boje mezi Izraelem a Hamásem: Z Pásma Gazy se do Egypta dostali první cizinci

Svět
Ilustrační snímek
Izraelské tanky postoupily na okraj města Gazy, asi tři kilometry od izraelské hranice, uvedla agentura AFP s odvoláním na svědectví lidí. Izraelské síly, které bojují s palestinským hnutím Hamás, také podle agentury obsadily významnou silnici spojující sever a jih Pásma Gazy. Stanice Al-Džazíra citovala slova zástupce mediálního úřadu Hamásu Saláma Maarúfa, podle kterého se několik izraelských tanků a buldozer k silnici skutečně dostalo, ale „odpor je přinutil se stáhnout“.
8 fotografií

Izraelské tanky se přiblížily k okraji města Gazy, tvrdí očití svědci

Svět
Hlídky izraelské armády s tanky a obrněnými vozidly
Izraelská armáda za uplynulý den zasáhla v Pásmu Gazy na 450 cílů, které byly součástí vojenské infrastruktury radikálního palestinského hnutí Hamás. Podle serveru The Jerusalem Post o tom v neděli ráno informoval armádní mluvčí. Armáda rovněž zesílila na severu Pásma Gazy pozemní operaci, do níž se zapojily další jednotky. Jeden izraelský voják při ní utrpěl vážné zranění, uvedl mluvčí.
8 fotografií

Izrael v Pásmu Gazy za 24 hodin zasáhl na 450 cílů Hamásu, tvrdí armáda

Svět
Izraelští vojáci hlídkují na ulici ve Sderotu, poblíž hranic s Gazou, v Izraeli, 28. října 2023
Izraelská armáda v noci na sobotu zahájila dlouho očekávanou pozemní operaci v Pásmu Gazy, jejímž cílem je zničit palestinské hnutí Hamás. Potvrdil to izraelský premiér Benjamin Netanjahu, podle něhož válka uvnitř Pásma Gazy bude dlouhá a obtížná. Noční pozemní vpád na sever Gazy a patrně i bombardování oblasti je dosud nejrozsáhlejší, jaký armáda provedla od útoku Hamásu na Izrael ze 7. října. Podle ministra obrany Joava Galanta potrvá do odvolání.
8 fotografií

Izraelci zahájili pozemní operaci v Gaze. Začala nová fáze války, tvrdí armáda

Svět
Matka unesené dívky Mii Schemové, Keren, na tiskové konferenci po zveřejnění videa s mladou Izraelkou.
Rodiny osob, které před třemi týdny ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás unesli do Pásma Gazy, žádají schůzku s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a dalšími členy válečného kabinetu. Mají totiž stále větší obavy o život svých blízkých v souvislosti se zesílenými údery izraelské armády vůči Gaze. Netanjahu v sobotu podle deníku Haarec uvedl, že se s rodinami rukojmích setká ještě dnes. Krátce před ním oznámil ministr obrany Joav Galant, že schůzku s rodinami plánuje na neděli.
43 fotografií

Rodiny rukojmích žádají schůzku s Netanjahuem. Kvůli úderům se bojí o blízké

Svět
Izrael odpověděl na útoky Hamásu ostřelováním Pásma Gazy. Ilustrační snímek
Palestinské Pásmo Gazy čelilo v pátek večer největšímu izraelskému ostřelování od 7. října, informovala agentura AFP. V Pásmu Gazy bylo zároveň přerušeno internetové i telefonické spojení. Silné ostřelování směřovalo i z Pásma na Izrael. Rozšíření vojenských operací v Gaze je zřejmě postupným začátkem pozemní invaze, sdělili televizi CBS News dva američtí činitelé. Izrael to nepotvrdil, listu The New York Times (NYT) ale řekl, že izraelští vojáci a tanky jsou v Gaze.
43 fotografií

Pásmo Gazy zasáhlo silné ostřelování. Izrael zahajuje pozemní invazi, píší média

Svět
Slavnostní vojenskou přísahu složili čerství studenti brněnské Univerzity obrany v pátek v kasárnách v Šumavské ulici.
„Tak přísaháme!“ zahřmělo sborově v pátek dopoledne od tří set sedmdesáti nových studentů brněnské Univerzity obrany. Po úspěšném ukončení kurzu základní přípravy ve Vyškově nastoupili studenti v kasárnách v brněnské Šumavské ulici ke studiu na vojenské vysoké škole. Diváky z řad příbuzných neodradilo ani deštivé počasí, na vojenskou přísahu se jich přišlo podívat hned několik stovek.
53 fotografií

VIDEO: Studenti Univerzity obrany v Brně složili vojenskou přísahu. Podívejte se

Brněnsko
Izraelský voják u tanku poblíž hranic Pásma Gazy
Izraelská armáda v noci na čtvrtek uskutečnila poměrně rozsáhlý pozemní zásah v Pásmu Gazy, při němž útočila na pozice palestinského radikálního hnutí Hamás. Podle izraelského vojenského rozhlasu šlo zatím o největší takový zásah od začátku války. Armáda akci označila za cílenou razii v rámci příprav pohraničí na „další fáze války“, což lze podle agentury Reuters interpretovat jako odkaz na možnou rozsáhlou pozemní operaci. Po dokončení noční akce se izraelské pozemní jednotky stáhly zpět do Izraele. Dopoledne izraelská armáda oznámila, že v Pásmu Gazy provedla za uplynulý den 250 vzdušných úderů.
6 fotografií

Izraelská armáda v noci vyslala tanky na sever Pásma Gazy. Po akci je stáhla

Svět
Ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás
Skupině ozbrojenců z palestinského hnutí Hamás se z Pásma Gazy podařilo proniknout do jižního Izraele, kde je ale zlikvidovalo izraelské námořnictvo. S odvoláním na armádu o tom informuje server televize CNN. Podle vojáků se radikálové do Izraele dostali po moři s využitím tunelu. V noci na dnešek Izrael pokračoval v náletech na Pásmo Gazy, kde podle místních úřadů zahynulo 80 lidí. Zaútočil také na okupovaném Západním břehu, kde zemřeli tři Palestinci. Izraelská armáda útočila i na cíle v Sýrii.
43 fotografií

Ozbrojenci Hamásu pronikli na jih Izraele. Zlikvidovala je armáda

Svět
Gaza čelí izraelskému bombardování od chvíle, kdy teroristé z palestinského hnutí Hamás na židovský stát zaútočili.
Izraelská armáda oznámila, že za poslední den podnikla útoky na více než 400 cílů radikálního palestinského hnutí Hamás v Pásmu Gazy. Tvrdí také, že při úderech zabila několik polních velitelů i „teroristických operativců“ Hamásu, informoval dnes list The Times of Israel (Tol). Izrael na úzké pobřežní Pásmo Gazy útočí po masakrech radikálního hnutí Hamás na jihu Izraele, které si 7. října vyžádaly na 1400 životů a desítky lidí při nich byly uneseny. V Gaze už podle úřadů spravovaných Hamásem přišlo o život více než 5000 lidí.
43 fotografií

Při náletech na Gazu zahynulo několik polních velitelů Hamásu, tvrdí Izrael

Svět
Zničené budovy v Pásmu Gazy po odvetném útoku Izraele.
/ANALÝZA/ Britská veřejnoprávní televizní stanice Channel 4 odvysílala reportáž, ve které uvádí, že některá tvrzení izraelské armády ohledně výbuchu u nemocnice Al-Ahlí v Gaze nejsou pravdivá. Odborníci analyzovali dostupné záběry, 3D mapu exploze a zejména zvukový záznam. Naopak k verzi Izraele se v pondělí večer oficiálně přiklonila britská vláda. Premiér Rishi Sunak konkrétně uvedl, že explozi s největší pravděpodobností způsobila raketa odpálená z Gazy směrem k Izraeli.

Kdo má pravdu? Izraelci o nemocnici lžou, píší britská média. Vláda tvrdí opak

Svět
Palestinci po izraelském náletu v Pásmu Gazy. Ilustrační snímek
Izrael obyvatele Pásma Gazy prostřednictvím letáků varoval, že pokud zůstanou v jeho severní části, mohou být považováni za komplice radikálního palestinského hnutí Hamás. Informoval o tom server BBC News, který připomíná, že Izrael podle všeho chystá v Gaze pozemní ofenzivu. Podle palestinských úřadů zahynulo v Pásmu Gazy během noci na neděli nejméně 55 lidí. Agentura Reuters zase napsala, že Spojené státy na Blízký východ pošlou další zbraně.
43 fotografií

Izrael varoval obyvatele severu Gazy: Můžeme vás brát jako komplice Hamásu

Svět
Izraelský nálet zasáhl podle hnutí Hamás pravoslavný kostel v Gaze
Ve městě Gaze byl v noci na dnešek při ostřelování zničen pravoslavný kostel, v němž se před izraelským bombardováním Pásma Gazy zřejmě skrýval dosud nejasný počet Palestinců. Pravoslavný jeruzalémský patriarchát útok odsoudil, ale neuvedl, kolik obětí si vyžádal, informovala televize CNN. Podle palestinského hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy a proti němuž od 7. října vede Izrael válku, dnes oznámilo, že při zásahu kostela v Gaze zemřelo 18 palestinských křesťanů a že v kostele se skrývalo nejméně 500 křesťanů a muslimů. Izraelská armáda oznámila, že zprávy ověřuje.
43 fotografií

Izraelský nálet zasáhl kostel v Gaze. Zemřelo 18 Palestinců, tvrdí Hamás

Svět
Letoun KC-390
Debaty o pořízení středních až těžších transportních letounů pro Armádu České republiky se vedou minimálně od roku 1994, kdy byl z výzbroje vyřazen sovětský letoun Antonov An-12. Civilní Airbusy A319 fungují spíše pro přepravu lidí, s výsadkovými úkoly nebo přepravou materiálu na větší vzdálenosti však měla armáda dodnes problém. Jak se zdá, brzy by mohl být vyřešen.

Armáda ČR po 30 letech nakoupí velká dopravní letadla: Co je Embraer zač, co umí

Věda a technika
Při útoku na nemocnici v Gaze zemřely stovky lidí. Palestinci viní Izrael
Nejméně 500 lidí zahynulo při izraelském náletu na nemocnici Al-Ahlí ve městě Gaza, oznámilo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy, kde vládne hnutí Hamás. Izraelská armáda uvedla, že podle jejích informací v nemocnici v Gaze nastal výbuch, který způsobilo selhání rakety palestinského Islámského džihádu. Předseda palestinské samosprávy, která sídlí na Západním břehu Jordánu, Mahmúd Abbás vyhlásil třídenní smutek. Na demonstraci v Ramalláhu se palestinská policie mezitím střetla s odpůrci Abbáse. 
43 fotografií

Při útoku na nemocnici v Gaze zemřelo 500 lidí. Hamás a Izrael se viní navzájem

Svět
Ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás
Při izraelských náletech v Gaze zahynul vysoce postavený představitel ozbrojeného křídla Hamásu Ajmán Nufál. Podle agentury Reuters to uvedlo ozbrojené křídlo této palestinské islamistické skupiny, která v Pásmu Gazy vládne. Informaci potvrdila také izraelská armáda. Libanonské šíitské hnutí Hizballáh krátce nato oznámilo, že při přeshraničních bojích na jihu Libanonu u hranice s Izraelem zahynuli čtyři jeho bojovníci, dohromady tedy už devět, píše agentura AFP.
43 fotografií

Úspěch Izraele. Při náletech v Gaze zahynul vysoce postavený představitel Hamásu

Svět
Izrael ostřeluje Gazu raketami a plánuje pozemní operaci. Obyvatele vyzývá k evakuaci
Izraelská armáda dnes vytyčila další časové okno pro evakuace civilistů ze severu Pásma Gazy, a to mezi 11:00 a 14:00 SELČ. Armádní mluvčí to oznámil na síti X a přiložil jednoduchou mapu s vyznačenou hlavní silnicí, na kterou podle něj izraelské síly nebudou útočit. Izraelci původně k opuštění oblasti severně od údolí Vádí dávali čas do soboty. Armáda podle listu Times of Israel (ToI) také popřela, že by útočila na konvoj evakuujících se palestinských civilistů.
43 fotografií

Evakuace v Gaze pokračují další den. Izrael popírá útoky na konvoje civilistů

Svět
Téměř tři stovky hostů se přišly na základnu rozloučit s bojovými vrtulníky Mi-24.
/FOTO/ Téměř tři stovky hostů se přišly na základnu vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou rozloučit s bojovými vrtulníky Mi - 24V/35, které armáda postupně vyřazuje. Nahradí je americké stroje Viper a Venom. Na rozloučení, jehož součástí byla i dvacetiminutová letová ukázka Mi-24, přijeli pamětníci, kteří na ruských strojích létali po celou svou vojenskou kariéru.
17 fotografií

S bojovými vrtulníky v Náměšti se přišli rozloučit i bývalí piloti, podívejte se

Třebíčsko
Izraelští vojáci se u hranic s Gazou připravují na velkou ofenzívu
Izrael chce v příštích dnech do Pásma Gazy vyslat desetitisíce vojáků s cílem dobýt město Gaza a zničit zdejší vedení Hamásu, napsal server listu The New York Times (NYT) s odvoláním na trojici vysoce postavených činitelů izraelské armády. Uvedl také, že invaze úzkého pobřežního pásu, kde žije 2,3 milionu Palestinců, měla začít už tento víkend, ale i kvůli počasí byla o pár dní odložena.
43 fotografií

Izrael chce do Gazy vyslat desetitisíce vojáků. Írán varuje před následky

Svět
Izraelská armáda
Izraelská armáda uvedla, že dokončuje přípravy na významnou pozemní operaci v Pásmu Gazy, píše zpravodajský web The Times of Israel. Armádní prohlášení podle něj uvádí, že se izraelské síly připravují na „rozšíření ofenzivy“ a „koordinovaný útok ze vzduchu, moře a po souši“. Izrael poslední týden Pásmo Gazy bombarduje poté, co na jižní Izrael minulou sobotu zaútočili ozbrojenci islamistického hnutí Hamás, zabili na 1300 lidí a přes 100 unesli. Izraelské nálety v Pásmu Gazy mají podle palestinských úřadů na svědomí 2200 obětí.
43 fotografií

Izraelská ofenzíva v Gaze se blíží. Přípravy vrcholí, oznámila armáda

Svět
Izrael pokračuje v ostřelování Pásma Gazy
Izraelská armáda už týden bojuje s islamistickým hnutím Hamás, které minulou sobotu podniklo na Izrael bezprecedentní útok z Pásma Gazy. Počet obětí podle posledních bilancí úřadů vzrostl na 2269 mrtvých Palestinců a nejméně 1300 Izraelců, z toho převážná část civilistů. Izrael opět vyzval obyvatele Pásma Gazy, aby odešli ze severu na jih oblasti, a to do sobotních 15:00 SELČ; podle médií jde o přípravu na rozsáhlou pozemní operaci izraelské armády v Pásmu Gazy. Izraelská armáda uvedla, že zabila dva představitele Hamásu, kteří se podíleli na sobotních útocích.
43 fotografií

Útoky na Pásmo Gazy si vyžádaly přes 2200 obětí. Zahynuly i stovky dětí

Svět
Rakety odpálené z Pásma Gazy mířící na Izrael, říjen 2023
Izraelská armáda uvedla, že její pozemní jednotky s tanky v posledních 24 hodinách provádí lokální operace za hranicí Pásma Gazy, napsal server The Times of Israel. Cílem je vyčistit pohraniční oblast od bojovníků palestinského hnutí Hamás, informují izraelská média. Podle deníku Haarec vojáci také hledají osoby, které členové Hamásu unesli při sobotním útoku na Izrael.
43 fotografií

Izraelská armáda zahájila operace na okraji Gazy. Chce ji vyčistit od Hamásu

Svět
Stovky návštěvníků si ve čtvrtek při prezentaci armádní techniky „Modré nebe nad Náchodem" mohly zblízka prohlédnout přepravní vrtulník Mi-17, bojový vrtulník Mi-24 a výcvikový vrtulník EN-480.
Vrtulník provádějící dech beroucí akrobatické kousky, seskoky parašutistů s vlajkami, slaňovaní záchranářů z ve vzduchu „zavěšené" helikoptéry nebo průlet stíhaček či transportních letounů. To a mnoho jiného po celý čtvrtek nabídla na zemi a ve vzduchu celodenní akce Modré nebe nad Náchodem, na kterou na letiště na nedalekém Vysokově dorazilo více než 2000 návštěvníků.
49 fotografií

VIDEO: Gripeny a armádní vrtulníky brázdily nebe nad Náchodem

Náchodsko
Ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás
Ozbrojené křídlo islamistického palestinského hnutí Hamás tvrdí, že při izraelských náletech v Pásmu Gazy v posledních 24 hodinách zahynulo 13 rukojmích, píše agentura Reuters. Ozbrojenci Hamásu při útoku na jižní Izrael minulou sobotu podle izraelských médií zabili 1300 lidí a zhruba 200 dalších unesli. Izraelská armáda dosud informovala rodiny 120 unesených, uvedl její mluvčí. Tvrzení Hamásu o rukojmích zabitých při náletech odmítl komentovat s tím, že armáda bude podávat pouze „spolehlivé informace“. Na Izrael z Pásma Gazy nadále ozbrojenci odpalují rakety, většinu sestřeluje protivzdušná obrana.
43 fotografií

Při izraelských náletech na Pásmo Gazy zahynulo za den 13 rukojmích, tvrdí Hamás

Svět
Domy v Pásmu Gazy zničené izraelským ostřelováním
Izraelská armáda ve čtvrtek pozdě večer informovala OSN, že 1,1 milionu Palestinců v Pásmu Gazy by se mělo v příštích 24 hodinách přesunout do jižní části tohoto úzkého pobřežního pásu, uvedl mluvčí OSN. Tento krok by podle agentury Reuters mohl být předzvěstí izraelské pozemní ofenzivy. V pátek ráno izraelská armáda vyzvala k evakuaci civilních obyvatel města Gaza na jih. Hamás naopak podle agentury AP na civilisty apeluje, aby zůstali ve svých domovech a nepodlehli „psychologické válce“.
43 fotografií

Předzvěst ofenzivy: Izraelská armáda vyzvala Palestince v Gaze k přesunu na jih

Svět
Izrael odpověděl na útoky Hamásu ostřelováním Pásma Gazy
Izraelská bilance obětí útoku palestinské skupiny Hamás vzrostla na nejméně 1300 mrtvých, uvedla izraelská veřejnoprávní stanice Kan. Podle armády je mezi oběťmi 222 izraelských vojáků. Zraněných je podle webu The Times of Israel (TOI) zhruba 3300, z nichž 350 je ve vážném stavu a stav 28 osob je kritický. Hamás v sobotu zahájil z Pásma Gazy rozsáhlý útok na Izrael. Značnou část obětí tvoří obyvatelé příhraničních izraelských obcí.
43 fotografií

Útoky Hamásu na Izrael už mají přes 1300 obětí. Zraněných jsou tisíce

Svět
Palestinští militanti odpalují rakety na Izrael, v Gaze 7. října 2023. Ilustrační snímek
Na severu Izraele se rozezněly výstražné sirény poté, co izraelská armáda obdržela zprávy o narušení vzdušného prostoru z Libanonu. Podle izraelské veřejnoprávní stranice Kan se zřejmě jednalo o dron. Informace se podle armády nakonec nepotvrdila a poplach byl zrušen, stejně jako výstraha před možným vniknutím teroristů do příhraničního města Maalot.
43 fotografií

Poplach na severu Izraele. Armáda prověřovala možné narušení vzdušného prostoru

Svět
Izraelští vojáci procházejí kibucem Kfar Aza, který se stal terčem útoku palestinského hnutí Hamás
Osada (kibuc) Kfar Aza je mikrokosmem prvních několika dnů války a také by mohl být náznakem toho, co bude následovat, píše zpravodajský web BBC. Do úterního rána se v kibucu, který je jednou z řady izraelských osad u hranice s palestinským Pásmem Gazy, ještě bojovalo. Proto izraelská armáda mohla z místa až teď začít odvážet těla obyvatel, které Hamás pozabíjel poté, co v sobotu pronikl do Izraele.
43 fotografií

Svědectví z osady Kfar Aza: Ozbrojenci Hamásu jsou agresivní jako zvířata

Svět
Izraelský voják na místě festivalu Supernova, kde ozbrojenci Hamásu zabili více než 260 lidí a další unesli.
Hudební festival Supernova nedaleko Pásma Gazy měl být odreagováním pro mnoho lidí. Organizátoři akce slibovali nádherné výhledy a víkend plný lásky a porozumění za doprovodu skvělé hudby. Někteří lidé i tak na událost odjížděli s vědomím, že by se mohly objevit rakety. Že se ale z festivalu stanou krvavá jatka s doprovodem staccata automatických pušek, nikoho nenapadlo ani v tom nejhorším snu.
7 fotografií

Lidé byli jako lovná zvěř. Objevily se další detaily masakru festivalu v Izraeli

Svět
Bombardování Pásma Gazy, říjen 2023
Na hranici mezi Izraelem a Pásmem Gazy čtvrtým dnem pokračovaly prudké boje. Izraelská armáda na sobotní útok radikálního hnutí Hamás na izraelské území odpověděla intenzivním bombardováním Pásma Gazy. Údery podle OSN zasáhly i rezidenční budovy či školy a neobešly se bez civilních obětí. Celkový počet mrtvých v Izraeli a Gaze přesáhl 3400.
43 fotografií

Izraelská odveta: Pásmo Gazy znovu čelí bombardování ze vzduchu

Svět
Následky bojů v Izraeli, říjen 2023
Po sobotním útoku palestinského hnutí Hamás z Pásma Gazy na Izrael zemřelo přibližně 800 Izraelců, informovalo v pondělí tiskové oddělení izraelské vlády. Dalších více než 2600 Izraelců bylo podle něj zraněno a asi 150 osob teroristé z Hamásu unesli. Izraelská média už informují o 900 mrtvých po sobotním útoku, oficiálně ale tento počet není zatím potvrzen, napsal server The Times of Israel.
43 fotografií

Po útoku Hamásu na Izrael zemřelo podle vlády na 800 lidí, média píší o 900

Svět
Vyprošťování obětí v Pásmu Gazy. Ilustrační snímek
Izraelská armáda tvrdí, že palestinské militantní hnutí Hamás drží v pásmu Gazy značný počet izraelských civilistů a vojáků jako rukojmí. Po sobotním nečekaném útoku tito zajatci izraelské armádě znesnadňují odvetné útoky. Mezi pohřešovanými jsou i cizinci. Podle některých informací se již Hamás za katarského zprostředkování snaží vyjednat výměnu Izraelek za Palestinky zadržované v izraelských věznicích. 
43 fotografií

Netuší, zda ještě žijí. Lidi unesené Hamásem poznávají příbuzní na videích

Svět
Noční protiofenzíva Izraelců v Pásmu Gazy
Armáda obnovila kontrolu nad izraelskými vesnicemi u hranice s Pásmem Gazy, oznámil mluvčí izraelských ozbrojených sil Daniel Hagari. Izraelská televize uvádí, že povoláno do služby bylo na 300 tisíc izraelských rezervistů. Nadále podle armádního mluvčího dochází k izolovaným bojům, ale vesnice, které radikálové při sobotním útoku přepadli, už jsou zcela opět pod izraelskou kontrolou. Izraelský ministr obrany Joav Galant nařídil totální blokádu Pásma Gazy.
43 fotografií

Izrael oznámil totální blokádu Gazy. Nebude dodávat elektřinu a ani potraviny

Svět
Následky bojů v Izraeli, říjen 2023
Izraelská armáda v noci na pondělí pokračovala v útocích na cíle spojené s radikálním hnutím Hamás v Pásmu Gazy, odkud o víkendu palestinští ozbrojenci napadli Izrael. S bojovníky Hamásu se také stále potýká v sedmi nebo osmi oblastech, do kterých příslušníci hnutí pronikli při sobotním bezprecedentním útoku na izraelské území, kde zabíjeli vojáky i civilisty, uvedl podle agentury Reuters mluvčí izraelské armády. 
43 fotografií

Boje pokračují. Izraelská armáda i nadále útočí na cíle Hamásu v Pásmu Gazy

Svět
Následky útoku radikálního hnutí Hamás v Izraeli.
Izraelské letectvo během neděle pokračovalo v náletech na Pásmo Gazy, kde podle vyjádření armády letadla míří na místa využívaná radikálním hnutím Hamás, které útočí na Izrael. Mluvčí ozbrojených sil Daniel Hagari řekl, že nálety od soboty zasáhly v Pásmu Gazy 800 cílů. Podle listu Haarec pokračovaly také raketové útoky Palestinců na izraelské obce poblíž hranice Gazy. Izraelský bezpečnostní kabinet potvrdil vyhlášení válečného stavu, avšak význam tohoto kroku nebyl zcela jasný.

Izrael dál bombarduje Pásmo Gazy, zasaženo prý bylo na 800 cílů

Svět