ŠTÍTEK: vojsko

Ruský prezident Vladimir Putin
Dvě třetiny čtenářů, kteří hlasovali v anketě Deníku.cz, se neobávají toho, že se rusko-ukrajinský konflikt rozšíří na naše území. Až dosud jich hlasovalo přes 7,5 tisíce. Jsou tedy optimističtější než většina evropských lídrů. Britský premiér například v tomto týdnu prohlásil, že Spojené království uvede zbrojní průmysl do válečného stavu.

Čtenáři si myslí, že Putin chce obnovit Sovětský svaz. Útok na Česko odmítají

Černá a bílá
Co Česku dalo 20 let v Evropské unii? Odpovídejte v dotazníku Deníku.
Téměř dvě třetiny čtenářů jsou proti tomu, aby státy EU měly kromě vlastní i společnou armádu. Ukázala to data dosavadních výsledků velké ankety Deníku.cz ke dvaceti letům České republiky v Unii. Pro vznik společné evropské armády jednoznačně hlasovalo 27 procent čtenářů, 13 procent dotazovaných nemá jednoznačný názor. Do ankety se zatím zapojilo více než 5 300 lidí.

Šedesát procent čtenářů si nepřeje evropskou armádu. Máte jiný názor? Hlasujte

Česko a EU
Den s armádou – Naše stopy v NATO.
Obléknout si protichemický ochranný oblek, vyzkoušet srdeční masáž nebo si prohlédnout pyrotechnický materiál. To vše bylo náplní projektu Ministerstva obrany Den s armádou – Naše stopy v NATO, který tentokrát zavítal na jih republiky. Více o branné povinnosti, Armádě ČR a 15. ženijním pluku se dozvěděli žáci dvou škol: píseckého gymnázia a ZŠ Za Nádražím v Českém Krumlově.
11 fotografií

Stopy NATO v Českém Krumlově. Za Nádražím měli Den s armádou

Českokrumlovsko
Den s armádou. Foto: Archiv armády
Obléknout si protichemický ochranný oblek, vyzkoušet srdeční masáž nebo si prohlédnout pyrotechnický materiál. To vše bylo náplní projektu Ministerstva obrany Den s armádou – Naše stopy v NATO, který tentokrát zavítal na jih republiky. Více o branné povinnosti, Armádě ČR a 15. ženijním pluku se dozvěděli žáci dvou škol: píseckého gymnázia a ZŠ v Českém Krumlově.
11 fotografií

Naše stopy v NATO: Vzdělávací projekt o armádě zavítal také na písecké gymnázium

Písecko
AČR připravuje 3D střílečku
Když v roce 2002 přišla americká armáda s nápadem produkovat FPS, tedy střílečku z pohledu první osoby, která bude propagovat americké ozbrojené síly, šlo o průkopnický čin, který překvapil jak bezpečnostní, tak herní novináře. America's Army byl ve své době titul srovnatelný s nejlepší produkcí, a protože byl k mání zdarma, stal se rychle velmi populárním. Podobnou cestou chce teď jít i Armáda Česká republiky.

Česká armáda chystá vlastní 3D videohru. Může přilákat nové rekruty

Počítače a mobily
Tank Škoda T-25 ve hře World of Tanks
Jaké to je ocitnout se v kůži vojáka české armády, alespoň virtuálně si osahat ruční zbraně a ovládat vojenskou techniku. To zájemcům ukáže nová počítačová 3D střílečka, kterou, jak již Deník informoval, plánuje vytvořit Armáda České republiky. Datum jejího vydání je ale zatím neznámé, a proto je vhodné podívat se i na jiné tituly. S technikou tuzemské armády si totiž lidé zabojují v několika hrách už dnes.

Česká armáda ve hrách? Vyzkoušet lze vše: tanky, letadla i obrněné transportéry

Počítače a mobily
Vrtulník Apache izraelské armády
Když Česká republika vstupovala před 25 lety do Severoatlatické alince (NATO), byla ruská armáda považována za jakousi pojízdnou výstavu vojenské techniky. Velkou změnu ovšem přinesl druhý rok války na Ukrajině. Kreml začal masivně obnovovat do té doby zakrnělý zbrojní průmysl a ruská armáda je dnes mnohem silnější, než byla před několika lety. Vyrovná se technikou NATO? A jak je na tom další velký hráč Čína? V tomto článku jsme porovnali sílu tří největších armáda světa.

Největší armády v roce 2024: Triumvirát Rusko, Čína a NATO bojuje o nadvládu

Věda a technika
Projekt Naše stopy v NATO dětem vysvětlil význam aliance i jak si poradit v krizových situacích.
Naše stopy v NATO tentokrát zavedly zástupce Ministerstva obrany a vojáky z 41. mechanizovaného praporu Žatec a Krajského vojenského velitelství Karlovy Vary do škol v Krušných horách. Žákům ze základních a mateřských škol v Ostrově a Jáchymově představili funkci armády a současně i význam našeho 25 let trvajícího členství v Severoatlantické alianci.
5 fotografií

Projekt Naše stopy v NATO dětem ukazuje význam aliance i jak si poradit v krizi

Čtenář reportér
Děti na akci.
Naše stopy v NATO tentokrát zavedly zástupce Ministerstva obrany a vojáky z 41. mechanizovaného praporu Žatec a Krajského vojenského velitelství Karlovy Vary do škol v Krušných horách. Žákům ze základních a mateřských škol v Ostrově a Jáchymově představili funkci armády a současně i význam našeho 25 let trvajícího členství v Severoatlantické alianci.
5 fotografií

Naše stopy v NATO vysvětlil význam Aliance i jak si poradit v krizové situaci

Čtenář reportér
Absolventi Univerzity obrany
Doplnit stavy v armádě je složité a tohle může být cesta, jak ulehčit žákům i rodinám ve finančně náročnějším období, dát jim jistotu budoucí práce a zároveň získat mladou generaci vojáků. Ministerstvo obrany rozšířilo svůj stipendijní program a přijímá do něj středoškoláky. To se ale mnoha lidem nelíbí, myslí si, že v tomto věku jsou rozhodnutí dětí lehkomyslná nebo rozhoduje sociální situace rodin.

Verbování dětí? Armádní stipendia v Česku pro náctileté vyvolala pozdvižení

Školství
Obyvatelé Tibetu na snímku z 24. března 1959
Události v Tibetu z první poloviny minulého století, které vyvrcholily jeho čínskou okupací v říjnu roku 1950, mají lidé v Česku spojeny zejména s filmem Sedm let v Tibetu z roku 1997. Film i kniha, jež mu předcházela, končí právě vojenským obsazením Tibetu Čínou. O necelou dekádu let později, v březnu 1959, vypuklo v zemi povstání, které si vzalo za cíl vyprostit tibetského dalajlamu z čínských rukou.
10 fotografií

Tibetské povstání: Film Sedm let v Tibetu neuvádí vše. Pitt dodnes nesmí do Číny

Historie
Den s armádou.
Když se dnešních dětí zeptáte, kdo je voják, jak vypadá a co dělá, popíší Vám to s velkou přesností. Vojáky znají – z videoher, filmů a seriálů. Ve skutečnosti ale mnohé z dětí nikdy vojáka neviděly a vůbec nevědí, co práce v armádě obnáší, a že reálná práce v armádě je videohrám na hony vzdálená. I to bylo jedním z cílů Projektu Ministerstva obrany ke 25. výročí vstupu ČR do NATO: Dne s armádou na ZŠ Masarykova v Ostrově (5. 3. 2024) – seznámit děti s opravdovými vojáky a jejich prací.

ZŠ Masarykova Ostrov: Mise Den s armádou byla úspěšná

Čtenář reportér
Český voják při výcviku v bývalém vojenském prostoru Ralsko
Co chvíli hlásili cvičný bojový nebo ostrý poplach. Zjistil jsem, že se dá opravdu vyčerpáním usnout i za chůze. To nám v obsáhlém dopise napsal Jan Šindelář, který se podobně jako tisíce dalších rozhodl odpovědět v anketě Deníku o povinné vojenské službě. Vlastní zkušenosti jistě ovlivňují i postoje mnoha dalších z přibližně jedenácti tisíc lidí, kteří se zatím pro deník.cz k problematice vyjádřili. Pětapadesát procent čtenářů je přitom pro zavedení nějakého druhu vojenského výcviku, pětačtyřicet procent naopak proti.

Zavést v Česku povinnou vojnu? Čtenáři Deníku jsou spíše pro

Černá a bílá
Cvičení Safeguard 2023. Ilustrační snímek
Ruská agrese proti Ukrajině otevřela diskusi o tom, zda je naše země připravena na případnou válku. Odborníci se shodují, že ne. Náčelník generálního štábu Karel Řehka dokonce říká, že armáda byla „ohlodána na kost“. V roce 1999 jsme vstoupili do NATO a ani jednou jsme od té doby nesplnili závazek odvádět aspoň dvě procenta ze státního rozpočtu na obranu. V roce 2030 má mít profesionální vojsko výhledově třicet tisíc mužů. Vláda postupně nakupuje moderní zbraně včetně stíhaček F-35. To však nestačí vzhledem k tomu, že konflikt může přijít už v nejbližších letech. Pomohla by povinná vojenská služba?

Má Česko znovu zavést povinnou vojnu? Přinášíme argumenty pro i proti

Černá a bílá
Víte, že tam, kde se dnes tyčí prostějovská radnice, stávala kdysi městská kasárna? Vojenský objekt byl zbourán v roce, kdy se začalo budoucí sídlo konšelů stavět. Bylo to ještě před první světovou válkou.
Takoví jsme byli. Tak se jmenuje seriál o starém Prostějově, který před více než deseti lety zaznamenal velký ohlas ze strany čtenářů Prostějovského deníku. Vycházel pravidelně každý týden v jeho tištěném vydání. Redakce se v roce 2024 rozhodla oprášit archiv a fotografie se zasvěceným komentářem odborníků ze Státního okresního archivu v Prostějově znovu zveřejnit. Tentokrát na svém webu. Podívejte se, jak a kde žili a čemu se v životě věnovali naši předkové ve městě a okolí.

Takoví jsme byli. Vzpomínky na starý Prostějov: kasárna

Prostějovsko
Albrecht z Valdštejn, vévoda Frýdlantský, je zavražděn svými vlastními vojáky 25. února 1634 v Chebu, ilustrace z knihy Joba Ludolfa Obecná etapa světa, vydané v roce 1701 ve Frankfurtu nad Mohanem
Byl už pozdní sobotní večer, když rytmistr Walter Deveroux stanul v Pachelbelově domě v Chebu tváří v tvář Albrechtu z Valdštejna, stojícímu vedle postele jen v noční košili. Na nedalekém chebském hradě v tu chvíli už ležely mrtvoly čtyř Valdštejnových věrných. Deveroux měl v ruce partyzánu, jíž se zmocnil poté, co se zlomil jeho kord. „Ty stará, křivopřísežná, rebelantská šelmo!“ zařval. A bodl.
13 fotografií

Stará rebelantská šelmo! Albrechta z Valdštejna ubodali v Chebu v noční košili

Historie
Příprava občanů k obraně státu, ilustrační foto.
V krátké době není v Česku z ekonomických nebo politických důvodů možné nastavit systém povinné vojenské služby a povolávání vojáků v záloze ke cvičením, míní Zdeněk Petráš z Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií Univerzity obrany. Resort obrany nemá na znovuzavedení služby potřebnou infrastrukturu ani materiální a finanční zdroje. Petráš to řekl ČTK.

Vojenská služba? V ČR to nejde, z ekonomických i politických důvodů, říká expert

Česko
Náčelník generálního štábu Karel Řehka
Výsledek války na Ukrajině předznamená, v jakém světě budeme žít, řekl v úvodu úterního armádního velitelského shromáždění náčelník generálního štábu Karel Řehka. Podpora Ukrajiny rozhodně nepřestane, jen před několika dny dodalo Česko zemi napadené Ruskem další materiál z vojenských zásob, dodal. Za svou hlavní prioritu označil bojeschopnost armády. Zdůraznil, že členství v NATO z jednotlivých zemí nesejmulo odpovědnost budovat vlastní silnou armádu.

Česko bude dál podporovat Ukrajinu, výsledek války je klíčový, řekl Řehka

Česko
Ukrajinští vojáci u Avdijivky
Ruské ministerstvo obrany dnes večer oznámilo, že jeho síly převzaly úplnou kontrolu nad východoukrajinským městem Avdijivka. Ministr obrany Sergej Šojgu o tom informoval prezidenta Vladimira Putina, napsala agentura TASS. Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj již dříve dnes na facebooku uvedl, že se ukrajinská armáda po měsících bojů z Avdijivky stáhla, aby její jednotky nebyly obklíčeny.

Ukrajinské jednotky se stáhly z Avdijivky. Město ovládli Rusové

Státy mimo EU