ŠTÍTEK: vojsko

Velitelské shromáždění velení české armády v Praze, 21. února 2023. Na snímku zleva ministryně obrany Jana Černochová a náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka.
Válka v Evropě není nemyslitelná a nestihneme se na ni nachystat, pokud se nebudeme připravovat dlouhodobě už v míru. Na úterním velitelském shromáždění v sídle ministerstva obrany v Praze to řekl náčelník generálního štábu Karel Řehka. Členství v Severoatlantické alianci (NATO) označil za nejlepší možné odstrašení, které snižuje pravděpodobnost hrozeb. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v pojevu uvedla, že ruská invaze na Ukrajinu změnila bezpečnostní situaci nejvíce od druhé světové války. Iluzi věčného míru v Evropě podle ní podléhali mnozí včetně všech předchozích vlád.

Řehka: Válka v Evropě není nemyslitelná, je nutné se na ni chystat i v míru

Česko a EU
Dmytri Tarasov při cestě vlakem na hranici s Ukrajinou
Třicátník Dmytri Tarasov jede vlakem z Prahy do východopolského Přemyšlu. Ukrajinský manažer společnosti na prodej tepelných čerpadel jeden ale jen na hranici Ukrajiny. „Dál nemohu, nepustili by mě zpátky a odvedli do armády,“ říká. „Uvažoval jsem, že se sám vydám na Ukrajinu a přihlásím do armády. Ale žena mi řekla, že se musím postarat o svoji rodinu, o ni a o naši malou dceru,“ říká omluvným tónem. Bydlí už čtvrtým rokem v Česku, začínal jako mnozí další Ukrajinci u pásu ve škodovce. Dnes ale pracuje jako obchodní manažer mezinárodní společnosti, má byt tři plus jedna a evidentně se mu daří slušně.
29 fotografií

Dmytri: Švagrová z Kyjeva se z ostřelování raketami zhroutila. Jede teď do Čech

Státy mimo EU
Ukrajinská armáda během přesunu svého oddílu. Ilustrační fotografie
Nad Ukrajinou znovu kvílí sirény varující před ruským ostřelováním, když reportér BBC James Waterhouse s kamerovým štábem vchází do vězeňského tábora. Ve strohých prostorách budovy, ve které za druhé světové války drželi sovětské a německé vězně, nyní drží stovky ruských vojáků, branců a žoldáků. Je to jedno z 50 míst stejného účelu po celé zemi. 

Jaké to je za zdmi vězeňského tábora na Ukrajině? Denní dril i povinná televize

Svět
Části čínského balonu ve Virginia Beach na snímku amerického námořnictva, 10. února 2023
Americká armáda vyzdvihla z Atlantského oceánu důležité elektronické součástky z objektu, který označuje za čínský špionážní balon a který 4. února sestřelila u pobřeží Jižní Karolíny. Mezi nalezenými součástkami jsou také senzory, jejichž účelem bylo podle armády shromažďování zpravodajských informací. S odvoláním na prohlášení armády o tom informovala agentura Reuters. Později dnes dopoledne SEČ čínské ministerstvo zahraniční obvinilo Spojené státy z toho, že od května 2022 vypustily více než deset balonů, které pak nelegálně vletěly do vzdušného prostoru Číny a dalších zemí.

VIDEO: Takto USA sestřelily čínský špionážní balon, teď armáda našla jeho části

Svět
Vítězem programu na nový lehký tank americké armády se stal projekt, který nápadně připomíná MBT M1 Abrams
Když začínala 2. světová válka, stratégové prakticky neznali jiné tanky než lehké. Pár středních a těžkých konstrukcí sice existovalo, ale co do počtu je jednoduché lehké stroje jednoznačně předčily. Postupem let však průměrný tank narostl a lehké tanky se dostaly na okraj zájmu. Až doteď. Spojené státy totiž po padesáti letech obnovují výrobu tohoto typu zbraně.
4 fotografie

USA po padesáti letech oživují výrobu lehkých tanků. Mohou být důležité i pro ČR

Věda a technika
Ruští vojáci na Ukrajině
Ruské síly bojující na Ukrajině v posledních dvou týdnech pravděpodobně registrují nejvyšší ztráty od prvního týdne války, uvádí v nedělním hlášení britské ministerstvo obrany. Odvolává se přitom na čísla generálního štábu ukrajinské armády, jakkoli přiznává, že údaje nedokáže ověřit. Trend, který data ukazují, je však podle Londýna důvěryhodný. O mnoho svých vojáků nadále přichází také Ukrajina, dodává britské ministerstvo.
144 fotografií

Ruské ztráty na Ukrajině jsou nyní nejvyšší od začátku invaze, tvrdí Britové

Státy mimo EU
Budova zřícená při zemětřesení v tureckém městě Kahta v provincii Adiyaman, 6. února 2023
Rakouští záchranáři odpoledne zčásti obnovili záchranné práce po pondělním zemětřesení v Turecku. Ráno je byli nuceni přerušit kvůli obavám o vlastní bezpečnost. O tu se nyní starají příslušníci turecké armády. Informoval o tom na twitteru mluvčí rakouského ministerstva obrany Michael Bauer. Po pohřešovaných osobách podle něj začali odpoledne znovu pátrat dva psovodi se svými zvířaty.
31 fotografií

Rakouští záchranáři pokračují v práci. Jsou pod ochranou turecké armády

Svět
Ukrajinci v Humvee na snímku z Bachmutu z 21. prosince 2022
Ruské invazní síly se na různých místech přeskupují a hlavní úsilí soustředí na útočné operace u Kupjansku, Lymanu, Bachmutu, Avdijivky a Novopavlivky na východě Ukrajiny, uvedl ve své ranní operační svodce ukrajinský generální štáb. Ten zároveň hlásí za uplynulý den odražení ruských útoků u desítky obcí v Luhanské a Doněcké oblasti, včetně Bachmutu. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu označil boje u Bachmutu a Vuhledaru za - z ruského pohledu - úspěšně se vyvíjející.
144 fotografií

Rusko posílá na východ posily, tvrdí Kyjev. Britská rozvědka: Nemají dost sil

Státy mimo EU
Ukrajinští vojáci pálí na ruské pozice u Bachmutu z finského 120 mm minometu, 11. ledna 2023.
Ukrajinští vojáci za uplynulý den odrazili ruské útoky u deseti obcí na Donbasu včetně Bachmutu, který je už měsíce místem nejzuřivějších bojů z celé fronty. Uvedl to ukrajinský generální štáb v ranním hodnocení událostí na frontě. Pokračující obrana Bachmutu na severu Doněcké oblasti je podle analytiků z amerického Institutu pro studium války (ISW) strategicky rozumným krokem i přes vzrůstající náklady a může vést k vyčerpání ruských vojsk. Ruské ministerstvo obrany opět oznámilo, že jeho síly zlepšují své pozice v jihoukrajinské Záporožské oblasti.
144 fotografií

Ukrajinské jednotky odrazily ruské útoky u Bachmutu, tvrdí generální štáb

Státy mimo EU
Mimořádně cenné fotografie, pořízené přímo britskou testovací komisí ve Farnbourgh.
Do Mnichovské krize vstupovala československá armáda vyzbrojena jedním hlavním typem tanku - LT-35. Kvalitní stroj, postavený na starším LT-34, dal však posléze vzniknout konstrukci, která se nesmazatelně zapsala do dějin. LT-38 si v československých barvách sice nezabojoval (vyjma nasazení během Slovenského národního povstání), ale jeho přestavby a modernizace mu posloužily až do 60. let.
5 fotografií

Legendární tank LT-38: Britové ho nechtěli, Němci s ním dobyli půl Evropy

Věda a technika
Může prezident vyhlásit válku? Tuto pravomoc rozhodně nemá. Je sice vrchním velitelem ozbrojených sil, ale to nijak s tímto aktem nesouvisí.
/2. DÍL SERIÁLU DENÍKU/ Může prezident vyhlásit válku? Tuto pravomoc rozhodně nemá. Je sice vrchním velitelem ozbrojených sil, ale to nijak s tímto aktem nesouvisí. „Český ústavní pořádek neobsahuje institut vyhlášení války, takže prezident republiky nás do ní nemůže zatáhnout,“ říká ústavní právník Jan Kysela. Prezident je služebním orgánem, má nejvyšší vojenskou kázeňskou pravomoc, oprávnění inspekce a propůjčuje vojenským útvarům prapory.

Co může a nemůže prezident? Jak je to s vyhlášením války, kdo řídí armádu

Volební zpravodajství
Letoun amerického námořnictva Grumman F-14A Tomcat stíhací letky 114 Aardvarks letí nad ropným vrtem zapáleným iráckými jednotkami během války v Perském zálivu v roce 1991. K 30. dubnu 1993 byla tato letka zrušena
Během ledna 1993 došlo v Iráku, kde dva roky předtím skončila vítězstvím mezinárodních koaličních sil operace Pouštní bouře, znovu k válečné akci. Protože Saddám Husajn začal ohrožovat bezletovou zónu nad jižním Irákem, vzlétly do vzduchu opět spojenecké bojové letouny. Následovalo několik dnů leteckých úderů proti iráckým raketovým bateriím a radarům.
15 fotografií

Piloti na start. Před 30 lety začaly nálety na Irák, vzneslo se přes 100 strojů

Svět
Salvový raketomet ukrajinské armády Grad odpaluje jednu z raket na ruské pozice v přední linii poblíž Soledaru v  Doněcké oblasti na východě Ukrajiny 11. ledna 2023
Ukrajinská armáda v oblasti Soledaru zlikvidovala přes 100 ruských útočníků najednou, tvrdí generální štáb ukrajinských ozbrojených sil. Podobné informace jednotlivých stran konfliktu není možné bezprostředně nezávisle ověřit. Podle agentury Ukrinform boje o město ležící nedaleko Bachmutu na východě Ukrajiny pokračují. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany uvedla, že ukrajinská armáda stále Soledar brání. Ruské síly v uplynulých 24 hodinách masivně ostřelovaly Cherson a jeho okolí na jihu Ukrajiny včetně rezidenčních oblastí, sdělil šéf oblastní správy Jaroslav Januševyč, podle kvůli útokům zemřel jeden člověk.

Ukrajinská armáda hlásí, že zlikvidovala přes 100 ruských vojáků u Soledaru

Státy mimo EU
Předseda vlády Petr Fiala píše vzkaz na zmodernizovaný tank T-72 při návštěvě výrobce armádní techniky Excalibur Army, 9. ledna 2023, Šternberk. Tanky jsou pro ukrajinskou armádu.
VIDEO / FOTO / Modernizovaný tank T72 se vzkazem českého premiéra Petra Fialy zamíří ze zbrojovky Excalibur Army ukrajinské armádě. Fiala v pondělí navštívil šternberskou firmu, odkud v loňském roce putovalo na Ukrajinu na 100 kusů vojenské techniky. Vedle tanků T72 po modernizaci to byly dělostřelecké systémy, raketomety a bojová vozidla pěchoty. Nyní se ve Šternberku soustředí na velkou zakázku modernizace až 100 tanků T-72, které si objednaly a financují vlády USA a Nizozemska.
29 fotografií

Tank ze Šternberka míří na pomoc Ukrajině se vzkazem premiéra Fialy

Podnikání
Předseda vlády Petr Fiala píše vzkaz na zmodernizovaný tank T-72 při návštěvě výrobce armádní techniky Excalibur Army, 9. ledna 2023, Šternberk. Tanky jsou pro ukrajinskou armádu.
VIDEO / FOTO / Modernizovaný tank T72 se vzkazem českého premiéra Petra Fialy zamíří ze zbrojovky Excalibur Army ukrajinské armádě. Fiala v pondělí navštívil šternberskou firmu, odkud v loňském roce putovalo na Ukrajinu na 100 kusů vojenské techniky. Vedle tanků T72 po modernizaci to byly dělostřelecké systémy, raketomety a bojová vozidla pěchoty. Nyní se ve Šternberku soustředí na velkou zakázku modernizace až 100 tanků T-72, které si objednaly a financují vlády USA a Nizozemska.
29 fotografií

Tank ze Šternberka míří na pomoc Ukrajině se vzkazem českého premiéra

Olomoucko
Premiér Petr Fiala při novoročním projevu
/VIDEO/ Premiér Petr Fiala ve svém novoročním projevu vyzval Čechy, aby se neostýchali žádat o pomoc státu v boji s drahými energiemi. V souvislosti se současnou krizí uvedl, že správnou cestou jsou drobné krůčky, ne populistická hesla, která nefungují. Připomněl také úspěšné české předsednictví EU. Neopomněl ani výročí vzniku samostatné České republiky ani poděkování občanům za pomoc válkou zmítané Ukrajině.
16 fotografií

Drahota v Česku? Nebojte se požádat, stát je připraven pomoci, vzkázal Fiala

Česko
 České osobnosti roku 2022 pohledem Deníku.
Končící rok byl bohatý především na události, jež lidem působily spíš vrásky než radost. Tím víc vynikají počiny mimořádných lidí, které inspirují a dodávají všem občanům České republiky sílu a naději. Každý má asi v mysli svého hrdinu nebo oblíbence, k němuž směřuje jeho obdiv, úcta a poděkování. Většinou to nejsou známé tváře, ale lidé z blízkého okolí, rodiče, učitelé, trenéři. Ve svém výběru nabízím osobnosti, jež podle mě zanechaly v uplynulých dvanácti měsících výraznou a veskrze pozitivní stopu a přesáhly hranice svých soukromých životů. Někdy i celosvětově.

Náčelník, spisovatelka i dirigent. Osobnosti roku 2022, které zahýbaly Českem

Česko
Bombardéry B-1B a stíhačky F-35 a F-16. Ilustrační snímek
Do vzdušného prostoru Jižní Koreje proniklo pět severokorejských dronů, na což jihokorejská armáda reagovala nasazením stíhaček a vrtulníků a pokusy o sestřelení bezpilotních letounů. S odvoláním na jihokorejské činitele o tom informují světové zpravodajské agentury. Soul také oznámil, že po narušení svého vzdušného prostoru provedl výzvědný let nad KLDR.

Jihokorejský vzdušný prostor narušily drony z KLDR. Soul odpověděl střelbou

Svět
Vojáci rabují statek, obraz Sebastiaena Vrancxe, zachycující výjev z počátku třicetileté války. K podobným scénám docházelo v průběhu tohoto celoevropského konfliktu také v českých zemích, několikrát i v Praze
Blížily se Vánoce roku 1632. V ulicích Prahy, která si jen půl roku předtím oddechla po bezmála půlroční okupaci saským vojskem, se znovu hemžily tisíce pěšáků i jezdců, jenže tentokrát císařských. A z různých stran byli do města sváženi důstojníci císařského vojska, kteří měli na rukou pouta a doprovázela je vojenská eskorta. Albrecht z Valdštejna se rozhodl přezimovat – a vyrovnat své účty.
15 fotografií

Když si Praha oddechla od Sasů, přivalil se Valdštejn. A chystal děsivé divadlo

Česko
Zničená ruská vojenská technika v ukrajinském městě Lyman, 5. října 2022
Ruskou invazi na Ukrajinu od začátku provází kaskáda ruských chyb, přičemž selhání jsou hlubší, než se dosud vědělo. V obsáhlém materiálu to uvádí americký list The New York Times (NYT), jenž na základě rozhovorů, dokumentů či tajných bojových plánů podrobně popisuje chyby, kterých se Moskva dopustila při vojenské agresi vůči sousední zemi. Rusko nikdy ve své historii neudělalo tak hloupá rozhodnutí, řekl deníku ruský generál v záloze Leonid Ivašov.
144 fotografií

Kaskáda chyb. Ruská selhání při invazi na Ukrajinu jsou hlubší, než se myslelo

Státy mimo EU
Severokorejské vlajky - ilustrační foto.
Severní Korea odpálila směrem k východnímu pobřeží Korejského poloostrova dvě balistické rakety středního doletu. Uletěly asi 500 kilometrů, než dopadly do Japonského moře. Žádné škody nezpůsobily. S odvoláním na jihokorejskou armádu a japonskou vládu o tom dnes informují zahraniční tiskové agentury.

Severní Korea odpálila balistickou raketu, informovala jihokorejská armáda

Svět
242. transportní a speciální letka, 6 x CASA C-295M/MW
Je to už rok a půl, co armáda vyřadila z takzvané vládní letky bussines jet Challenger, který po světě vozil ústavní činitele. Místo toho se nyní musejí spokojit s většími Airbusy A-319 nebo vojenskými transportními letadly CASA. Někteří experti se ale domnívají, že letadlo podobného typu, jako byl Challenger, ve vládní flotile chybí. To se ukazuje například právě v době českého předsednictví v EU. „Letadlo A-319 je pro malou, třeba desetičlennou delegaci zbytečně velké,“ vysvětlil například odborník na vojenské letectví Tomáš Soušek.
5 fotografií

Letoun pro politiky? Vojenská CASA pohodlný tryskáč nenahradí, míní experti

Česko
Obytná budova zasažená při ruském ostřelování ukrajinského města Kryvyj Rih, 16. prosince 2022.
Ruská invazní armáda vystřelila v pátek na ukrajinskou civilní a energetickou infrastrukturu celkem 98 řízených střel, uvedl dnes ve své ranní svodce ukrajinský generální štáb. Invazní vojsko podle něj také v 65 případech pálilo ze salvových raketometů. Ukrajinské ozbrojené síly za uplynulý den odrazily nepřátelské útoky u více než 20 obcí včetně Bachmutu, napsalo velení ukrajinské armády. Ukrajinská armáda tvrdí, že protivzdušná obrana sestřelila nejméně 60 střel. Přesto si útok vyžádal mrtvé, jenom z Kryvého Rihu je jich hlášeno pět.
144 fotografií

Rusko v pátek na Ukrajinu vypálilo celkem 98 řízených střel, uvedla armáda

Státy mimo EU
Bayraktar TB2 zažil svou hodinu slávy nad Ukrajinou.
Válka na Ukrajině přiměla řadu středoevropských armád významně posílit svoje bojové schopnosti. Lídrem v tomto úsilí je polská armáda, která kromě pozemních jednotek posiluje také svoje letecké schopnosti. Nezapomíná přitom ani na bezpilotní letouny. Poláci v USA narychlo sehnali na leasing výkonné stroje Reaper, v Turecku také nakoupili lehčí typ Bayraktar TB2, který se výrazně prosazuje na ukrajinském nebi. První letouny Bayraktar už přitom dorazily do Polska.
4 fotografie

Státy kvůli válce na Ukrajině zbrojí. Polsko sází na obávané zabijáky Bayraktar

Věda a technika
Palba z ukrajinského raketometu MSLR BM-21 Grad na frontové linii v Charkovském regionu 2. srpna 2022
Velitelství ukrajinské armády v neděli potvrdilo sérii náletů na cíle na územích okupovaných Ruskem. Na telegramu informovalo o zásahu sedmi kontrolních stanovišť, oblastí s vysokou koncentrací zbraní a vojenské techniky a muničního skladu. Ukrajinské jednotky zasáhly také základnu žoldnéřské Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny na východě Ukrajiny. Informoval o tom gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj.
144 fotografií

Kyjev potvrdil nálety na území okupovaná Ruskem. Zničil prý základnu Wagnerovců

Státy mimo EU
Příprava občanů k obraně státu na základní škole v Jevíčku.
/FOTO/ ,,Někdy mám strach, abych nohama nezasahoval z přípravné čáry na palebnou," odpovídá se smíchem na zvědavé dotazy Lukáš Dostál, nejvyšší člen aktivní zálohy Pardubického kraje. V civilu je konstruktér a baví ho renovace zbraní. Když je povolán na cvičení, oblékne maskáče a s dalšími lidmi různých profesí vytvoří sehraný tým, kde se může jeden spolehnout na druhého.
18 fotografií

Tak trochu nepřehlédnutelný voják. Překáží při výcviku 217 centimetrů?

Čtenář reportér
První česká generálka Lenka Šmerdová
Dalo by se říct, že brigádní generálka Lenka Šmerdová je průkopnice. Byla vůbec první plukovnicí a poté i generálkou v české historii. Stála za moderními náborovými kampaněmi do armády po vzoru západních kolegů. Její mise ale v českém vojsku, kterému zasvětila téměř čtyřicet let svého života, v závěru roku končí. Odchází do výslužby. Je jednou z těch, které ukazují, že i ženy nacházejí uplatnění v profesích, které byly ještě donedávna považovány za výlučně mužské.
17 fotografií

První česká generálka Lenka Šmerdová: Jsem ráda, že ženy inspiruji

Česko
Příprava občanů k obraně státu na základní škole v Jevíčku.
/FOTO/ ,,Někdy mám strach, abych nohama nezasahoval z přípravné čáry na palebnou," odpovídá se smíchem na zvědavé dotazy Lukáš Dostál, nejvyšší člen aktivní zálohy Pardubického kraje. V civilu je konstruktér a baví ho renovace zbraní. Když je povolán na cvičení, oblékne maskáče a s dalšími lidmi různých profesí vytvoří sehraný tým, kde se může jeden spolehnout na druhého.
18 fotografií

Tak trochu nepřehlédnutelný voják. Překáží při výcviku 217 centimetrů?

Čtenář reportér
Příprava občanů k obraně státu na základní škole v Jevíčku.
,,Někdy mám strach, abych nohama nezasahoval z přípravné čáry na palebnou," odpovídá se smíchem na zvědavé dotazy Lukáš Dostál, nejvyšší člen aktivní zálohy Pardubického kraje. V civilu je konstruktér a baví ho renovace zbraní. Když je povolán na cvičení, oblékne maskáče a s dalšími lidmi různých profesí vytvoří sehraný tým, kde se může jeden spolehnout na druhého.
18 fotografií

FOTO: Tak trochu nepřehlédnutelný voják. Překáží při výcviku 217 centimetrů?

Čtenář reportér
Lukáš Dostál na základní škole v Jevíčku
„Někdy mám strach, abych nohama nezasahoval z přípravné čáry na palebnou,“ odpovídá se smíchem na zvědavé dotazy Lukáš Dostál, nejvyšší člen aktivní zálohy Pardubického kraje. V civilu je konstruktér a baví ho renovace zbraní. Když je povolán na cvičení, oblékne maskáče a s dalšími lidmi různých profesí vytvoří sehraný tým, kde se může jeden spolehnout na druhého. Za příspěvek děkujeme Tereze Kembické. 
18 fotografií

OBRAZEM: Nepřehlédnutelný voják. Aktivní záložník měří přes dva metry

Čtenář reportér