ŠTÍTEK: vojsko

Václav Pražák
Ve čtvrtek 27. července uplyne 70 let ode dne, kdy byla v Pchanmundžonu podepsána mírová smlouva, která ukončila tříletý vojenský konflikt známý jako korejská válka. A i když je z Česka do východní Asie pořádný kus cesty a mohlo by se zdát, že tento konflikt nenese českou stopu, opak je pravdou. Na dodržování smlouvy totiž dohlíželi také Čechoslováci. Jedním z nich byl i Václav Pražák z Hradce Králové.
20 fotografií

Na Koreu za války dohlíželi i Čechoslováci. Zdevastovaná země, popsal pamětník

Česko
Václav Pražák
Ve čtvrtek 27. července uplyne 70 let ode dne, kdy byla v Pchanmundžonu podepsána mírová smlouva, která ukončila tříletý vojenský konflikt známý jako korejská válka. A i když je z Česka do východní Asie pořádný kus cesty a mohlo by se zdát, že tento konflikt nenese českou stopu, opak je pravdou. Na dodržování smlouvy totiž dohlíželi také Čechoslováci. Jedním z nich byl i Václav Pražák z Hradce Králové.
20 fotografií

Na Koreu za války dohlíželi i Čechoslováci. Zdevastovaná země, popsal pamětník

Zprávy z Česka
Část posádky po příjezdu do Bavorska. Zleva Libuše Cloudová, manželka Václava Uhlíka, zřejmě Walter Hora a Václav Uhlík se svými dětmi. Foto z výstavy na západočeské rozhledně Havran
Byla neděle 26. července 1953. Kalifornské noviny The Sun Telegram ten den zveřejnily čtyři roky starou svatební fotografii mladého, ale už několik let rozděleného páru: bývalého amerického vojáka Leonarda Clouda, který v roce 1945 osvobozoval s Pattonovou armádou západní Čechy, a mladé Češky Libuše Hrdonkové. Novomanžele rozdělila železná opona – a odvážná Libuše se ji v noci ze 24. na 25. července rozhodla s několika přáteli překonat v podomácku upraveném tanku svobody.
10 fotografií

Láska hory přenáší. V podomácku sestaveném tanku vyzrála na železnou oponu

Česko
Tank Leopard 2.
Na syrském bojišti se od začátku občanské války vystřídala celá řada armád a ozbrojených skupin, které sebou přinesly velké množství lehké i těžké techniky. Jedním z nejvýznamnějších příspěvků k syrskému chaosu bylo turecké nasazení tanků Leopard 2 na severu Sýrie v oblasti Kurdistánu. Obávané a uznávané německé stroje si tam v bojích s Islámským státem překvapivě nevedly příliš dobře.

Tanky Leopard jsou diamantem, v Sýrii ale neoslnily. Hlavně kvůli špatné taktice

Věda a technika
Arnošt Morávek s pomocníkem u jeepu.
Vracel jako celá řada poválečných repatriantů. Do rodného Československa ale Arnošt Morávek cestoval až z dalekého Tichomoří. Na Filipínách, kde ho znali jako Ernesta Moravka, bojoval po boku amerických vojáků proti Japoncům. Prošel si i peklem zajateckého tábora a kromě vysokého amerického civilního vyznamenání Medaile Svobody (Medal of Freedom) si přivezl také vůz značky Jeep.
12 fotografií

Slavný americký džíp jako tahač kurníků. Čech ho dostal za boj ve válce

Automagazín
Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) a majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin (vpravo) na prohlídce oligarchovy restaurace
Ruský prezident Vladimir Putin přijal pět dní po vzpouře žoldnéřů z Wagnerovy soukromé společnosti jejich šéfa Jevgenije Prigožina v Kremlu. Spolu s ním se setkal i s více než 30 dalšími lidmi z vedení skupiny a veliteli. Podle agentury Interfax to řekl prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov. Wagnerovci podle něj na schůzce zdůraznili, že Putina jako hlavu státu a vrchního velitele ozbrojených sil uznávají.
7 fotografií

Schůzka v Kremlu. Putin se pět dní po vzpouře setkal s Prigožinem, uvedl Peskov

Svět
Bitva u Gettysburgu byla nejkrvavějším střetem americké občanské války
Přesně před 160 lety se střetli vojáci Unie (Severu) a Konfederace (Jihu) u pensylvánského města Gettysburg. Šlo nejen o jednu z nejkrvavějších bitev americké občanské války, ale také o největší bitevní střet na území Severní Ameriky. Dodnes jej obklopují četné mýty a legendy. Opravdu se u Gettysburgu proti sobě postavili nejlepší přátelé a tisíce vojáků padly kvůli botám?
19 fotografií

Zapříčinily největší bitvu v Americe boty? Střet u Gettysburgu provází mýty

Svět
Čeští vojáci při cvičení s novými tatrami a protiletadlovými komplety.
Na moderním bojišti se začínají využívat technologie, o kterých se ještě před několika desítkami let psalo pouze v románech sci-fi. V náznacích je to znát například v konfliktu na Ukrajině, kde je do válčení zapojena třeba umělá inteligence. „Místní vývojáři vyvinuli algoritmus, s jehož pomocí dokážou hledat třeba zamaskovaná vozidla. To bude v budoucnu velká věc,“ nastínil vojenský analytik Lukáš Visingr.
30 fotografií

Budoucnost české armády je jako ze sci-fi filmu: Umělá inteligence i supervojáci

Věda a technika
Třicet let své existence oslavila ve středu 28. června Armáda ČR.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Třicet let své existence oslavila ve středu 28. června Armáda ČR – a oba břehy Vltavy v centru metropole v té souvislosti zezelenaly. Dějištěm oslav se totiž staly náplavky na levém i pravém břehu. Tedy v Praze 2 i Praze 5, propojené přívozem jezdícím zdarma. Mezi barvou množství uniforem i techniky ale na nábřežích Hořejším i Rašínově zářilo také četné civilní oblečení.
33 fotografií

Třicetiny slavila armáda na pražských náplavkách. Na břehu, ve vzduchu i ve vodě

Praha
Bitva na Piavě, červen 1918. Vylodění italských jednotek, které se chystají zaujmout pozice pro nadcházející bitvu
K jedněm z nejkrvavějších střetů první světové války došlo v letech 1917 a 1918 na řece Piavě v severní Itálii. Právě za ni se jako za přirozenou bariéru stáhla italská vojska po porážce, kterou utrpěla v bitvě u Caporetta od rakousko-uherských a německých oddílů. V sérii bojů na Piavě pak na řadě míst bojovali Češi s Čechy, protože italskou obrannou frontu pomáhali zpevnit legionáři.
22 fotografií

Bitva na Piavě. Čeští vojáci umírali v zákopech obou stran, rakouské i italské

Česko
Cvičení Safeguard 2023 prověřilo součinnost Armády ČR, Policie ČR a specialistů společnosti ČEZ při případné ochraně Jaderné elektrárny Temelín
Jen něco přes třetinu Čechů by dalo víc peněz na obranu, pokud by to mělo být na úkor sociálních služeb a zdravotnictví. Takové je jedno ze zjištění rozsáhlého výzkumu nálad týkajících se obrany a bezpečnosti, který v polovině května v devíti středoevropských zemích uskutečnily polský ústav Ibris spolu s odborným portálem Defence24.pl. Pro Česko z něj vyplynulo i několik dalších zajímavých informací.

Polovina Čechů chce vojenskou službu. Čtvrtina by ale v případě války emigrovala

Česko
Leopard 2A5
Válka na Ukrajině významně obnažila nevýhody ruské tankové školy vycházející z pouček druhé světové války. Pozitiva v podobě snadné výroby, nízké hmotnosti i siluety a mohutné výzbroje padla na oltář konstrukčním nedostatkům, rozšíření nových technologií a nedostatečnému výcviku osádek. Že slavná sovětská tanková škola zastarala a západní stroje ji na hlavu poráží, přitom už před třiceti lety naznačil nenápadný a dodnes nepříliš zmapovaný tendr švédské armády na hlavní bojový tank pro 90. léta.
12 fotografií

Západní tanky válcují sovětské, ukázali už v 90. letech Švédi v nenápadném testu

Věda a technika
V polovině června vrcholí ve Vyškově cvičení Odolné Česko.
Na severu Evropy působí tři fiktivní agresivní státy. Nejagresivnější z nich vyhrožuje vojenským řešením situace proti pobaltským státům, které jsou součástí NATO. Severoatlantická rada rozhoduje o zahájení krizového plánování operace. Považuje totiž aktivity za hrozbu, která může rozpoutat válku. Takový je ve zkratce scénář letošního cvičení Odolné Česko, které v těchto dnech vyvrcholilo ve vyškovském centru simulačních a trenažérových technologií.

Utajený režim a šifry. Válečnou hrozbu fiktivního státu řešili ve Vyškově

Vyškovsko
Pozemky v Petřvaldu, kde ba mohlo stát Logistické centrum Armády ČR - červen 2023.
Zničení orné půdy, významné přírodní lokality i místa k relaxaci – to a další negativa přinese podle části obyvatel Petřvaldu výstavba Logistického centra Armády České republiky Mošnov. Vznikla petice, která nesouhlasí s rozšířením tohoto LOG HUB AČR na území Petřvaldu, několik obyvatel obce vystoupilo také na zasedání Zastupitelstva Moravskoslezského kraje.
13 fotografií

VIDEO: Logistické centrum armády dráždí. Obyvatelé Novojičínska rozjeli petici

Novojičínsko
Německý tank Leopard 2
Česká vláda pověřila ministerstvo obrany jednáními s německými úřady o tom, že by naše armáda nakoupila tanky pro 7. mechanizovanou brigádu spolu s Bundeswehrem. Mělo by jít o německé stroje Leopard 2 v nejnovější verzi A8. S cenou zhruba patnáct milionů eur (přibližně 356 milionů korun) za jeden stroj a zkušenostmi z války na Ukrajině s tímto nákupem vyvstává otázka: jak tanky ochránit před dotěrnými a všudypřítomnými bezpilotními prostředky?
4 fotografie

Tanky Leopard budou stát Česko miliardy. Problém nastane s jejich ochranou

Věda a technika
Amazonský deštný prales. Čtyři děti v ně po pádu letadla přežily 40 dní. Ilustrační snímek
V pátek se ve vysílačce kolumbijské armády ozval vysněný kód. „Zázrak, zázrak, zázrak, zázrak,“ linulo se z ní. Jeden zázrak za každé živé nalezené dítě. Šestitýdenní pátrací akce po čtyřech sourozencích, kteří se ztratili v Amazonském pralese po letecké nehodě, skončila šťastně. Děti přežily díky znalostem jejich domorodého kmene Huitoto a pytli mouky, který byl na palubě havarovaného letadla.

Detaily zázraku z džungle: Děti přežily 40 dní v divočině díky mouce a chytrosti

Svět
Detail kabiny dvoumístného bitevního vrtulníku AH-1Z
Armáda České republiky v těchto dnech přebírá první bitevní vrtulníky AH-1Z, které mají nahradit letité sovětské konstrukce. Přezbrojení vrtulníkového letectva, ke kterému v následujících letech dojde, s sebou přineslo také několik otázek, z nichž ta hlavní se týká provozních nákladů nových strojů. Podle informací ze Spojených států by totiž mohly být až nečekaně vysoké.
20 fotografií

Nové bitevní vrtulníky pro českou armádu? Mají jednu nevýhodu, tvrdí Američané

Věda a technika
Ministryně obrany Jana Černochová a náčelník generálního štábu Karel Řehka
Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) měla podezření na korupci v armádě a kvůli tomu převzala personální agendu. Dohlížela třeba na výjezdy plukovníků na zahraniční kurzy nebo spolurozhodovala o jejich povyšování. Nyní už vyšetřování skončilo, pravomoci znovu přenechala náčelníkovi generálního štábu Karlu Řehkovi. Ministryně to řekla v rozhovoru pro Radiožurnál. O možném korupčním chování vojáků ji informovalo Vojenské zpravodajství krátce po nástupu do funkce. 
8 fotografií

Černochová o napjatých vztazích s armádou: Měla jsem podezření na korupci

Česko
Fotbal jako nástroj ke snižování vysokého krevního tlaku potvrzují i vědecké studie
Lékaři se marně snaží vytáhnout mnohé své pacienty lidově řečeno hrobníkovi z lopaty. Vysoký krevní tlak má v České republice asi 40 procent dospělé populace a podle průzkumů zhruba každý druhý nebere správně léky, které mají hypertenzi snižovat. Pomoci může i osvěta, která každoročně vrcholí 17. května, kdy si zároveň připomínáme Světový den hypertenze. Přístupy k léčbě vysokého krevního tlaku můžeme najít ve světě spoustu. Inspirovat se lze třeba v Dánsku, kde na to jdou hraním fotbalu. Případně je tu ještě kontroverzní postup, který nedávno zkoušela brazilská armáda. 
8 fotografií

Hraní fotbalu, nebo užívání viagry? Co nejlépe zabere na vysoký tlak

Zdraví
Lockheed Martin F-35 Lightning II
Armáda České republiky se nachází ve stavu, kdy poměrně rychle dozbrojuje za roky hlubokého podfinancování. Nákup střídá nákup a tomuto procesu napomáhají také legislativní změny, které armádě přiřkly dlouhodobě vyšší příjmy. Jak po roce a půl od nástupu nového kabinetu hodnotí práci ministerstva obrany (MO) a rozvoj armády místopředseda Výboru pro obranu poslanecké sněmovny, Pavel Růžička (ANO)?
5 fotografií

ČR riskuje, že bude od roku 2027 bez nadzvukového letectva, říká expert Růžička

Věda a technika