ŠTÍTEK: vojsko

Hořící objekt po přímém zásahu v izraelském městě Gedera, 7. října 2023.
Při útoku radikálních ozbrojenců z palestinského Pásma Gazy během soboty zahynulo nejméně 250 Izraelců, uvedl list The Times of Israel s odkazem na informace záchranné služby. Zraněných je podle ministerstva zdravotnictví přes 1450, z toho nejméně tři stovky vážně. Očekává se, že bilance obětí bude vzhledem k pokračujícím bojům dál stoupat. Podle deníku Haarec střety mezi bojovníky Hamásu a izraelskou armádou dál trvají zejména na jihu Izraele u hranic s Pásmem Gazy. Hnutí Hamás oznámilo, že vypálilo dalších 150 raket směrem na Tel Aviv.
43 fotografií

Mezi Izraelci a Palestinci zuří boje. Stovky mrtvých, Hamás unáší civilisty

Svět
Muzeum vojenské techniky na demarkační linii v Rokycanech
Muzeum na demarkační linii v jižním cípu Rokycan je i během podzimu cílem stovek návštěvníků. Unikátní expozice, bezmála dvě stovky pojízdných strojů (řada z nich si zahrála v českých i zahraničních filmech) nebo speciální projekty. To vše láká znalce techniky a historie.

V Rokycanech zjistíte, jaká byla armáda za první republiky

Rokycansko
Příslušníci vojenské policie před budovou Generálního štábu Armády ČR, 19. září 2023, Praha
Policie v úterý zadržela deset lidí v kauze veřejných zakázek ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě. O podání případných návrhů na vzetí obviněných do vazby rozhodne státní zástupce ve středu. Na webu to uvedlo pražské vrchní státní zastupitelství. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) kvůli případu zasahovala v několika armádních objektech. Policejní zásah podle armády nesouvisí s akvizičními projekty modernizace a přezbrojení a vyšetřované skutky se vztahují na období před nástupem současného vedení.

Policie zasahovala na Generálním štábu Armády ČR. Zadržela 10 lidí

Krimi
Ukrajinský voják 3. útočné brigády střílí z minometu na ruské pozice na frontové linii poblíž ukrajinského Bachmutu.
Ukrajinská armáda postoupila na některých místech jižní fronty o tři až čtyři kilometry, uvedla v sobotu podle agentury Unian mluvčí jižního uskupení ukrajinských sil Natalija Humenjuková. Situace na bojišti však podle ní zůstává napjatá. Ruské ministerstvo obrany o víkendu odmítlo dřívější zprávy ukrajinského generálního štábu, podle kterých jednotky Kyjeva dobyly ves Andrijivka u Bachmutu v Doněcké oblasti.
14 fotografií

Ukrajinské jednotky na jižní frontě zaznamenaly dílčí postup, uvádí Kyjev

Státy mimo EU
Příprava občanů k obraně státu: Vojáci z Vyškova navštívili školu v Mikulově
Po letních prázdninách se studenti vrátili zpět do lavic a spolu s nimi se vrátil i vzdělávací projekt Příprava občanů k obraně státu (POKOS). Zástupci odboru komunikace Ministerstva obrany navštívili společně s vojáky z Velitelství výcviku - Vojenské akademie Vyškov a příslušníky Krajského vojenského velitelství Brno Základní školu v Dyjákovicích a Gymnázium a střední odbornou školu v Mikulově.
6 fotografií

Příprava občanů k obraně státu: Vojáci navštívili školu v Mikulově

Čtenář reportér
Letiště v Mošnově a okolní pozemky. Ilustrační foto.
/FOTO, VIDEO/ Navzdory dlouhodobé nevoli a petici občanů z Mošnova a Petřvaldu, na jejichž území má stát, dnes krajští zastupitelé v Ostravě opět řešili stavbu logistického centra Armády ČR. Začít stavět se má v příštích letech na ploše 40 tisíc metrů čtverečních. V napjaté atmosféře způsobené četnými příspěvky občanů k nadregionálním tématům ve čtvrtek zastupitelé řešili klíčový výkup a převod pozemků.
13 fotografií

O čem rozhodli zastupitelé? Armádní základna na letišti Mošnov opět budila emoce

Ostravsko
Výlety autobusem, ale i projížďky obrněnými vozidly jsou velmi oblíbené.
/FOTO, VIDEO/ Vlastislav Růžička ze Sobětuch vystudoval vysokou školu dopravní a hned po vojně pracoval jako ředitel továrny. Kariéru měl našlápnutou skvěle, ale pořád ho cosi nutilo hodit inženýrský titul za hlavu a začít se věnovat tomu, co ho baví. Své podnikání zaměřil na výkup a opravu škodovek v dílně, která se nachází v Sobětuchách na Chrudimsku. Potom už byl jen kousek k tomu, aby si splnil sen v podobě těžkých vojenských vozidel a autobusu Karosa, který je pro české výletníky legendou. Kdo by neznal film Účastníci zájezdu? Právě takový autobus vyjíždí ze Sobětuch za blízkými i vzdálenými cíli a zájem cestujících je značný.
13 fotografií

Možná přijde i Pamela. Řízky s sebou, stará Karosa vyjíždí na výlety

Chrudimsko
Ukrajinským vojákům se podařilo prolomit první ruskou obrannou linii. Odborníci mezitím diskutují, jakým směrem se bude válka dál ubírat
Ukrajina má čas do listopadu. Pokud do té doby nezajistí průlom na své jižní frontě a nepřekoná tři obranné ruské linie, bude to podle odborníků znamenat nutnost vyjednávání. To ale zatím ještě ani jednou nepřineslo výsledky. Tempo ukrajinské ofenzivy mezitím pořád roste, nejtěžší první linii z celkových tří, takzvanou Surovikinovu, se vojákům už prolomit podařilo.

Válku na Ukrajině podle expertů asi čeká patová situace. Rozhodující fáze je tu

Státy mimo EU
Ukrajinští vojáci v boji proti ruským agresorům
Útok 25 dronů z Ruska poškodil v neděli časně ráno přístavní infrastrukturu v ukrajinské Oděské oblasti. Dva civilisté utrpěli zranění. Ukrajinská protivzdušná obrana 22 dronů sestřelila, informovala agentura Reuters s odvoláním na ukrajinské vojenské letectvo. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že Rusko zasáhlo sklady paliva v přístavu Reni využívané ukrajinskou armádou.
14 fotografií

Na Oděskou oblast zaútočily drony. Zranění utrpěli dva lidé, ohlásila Ukrajina

Státy mimo EU
Gabonský prezident Ali Bongo odevzdává svůj hlas během gabonských všeobecných voleb v srpnu 2023
Skupina vojáků ve středoafrickém Gabonu oznámila anulování sobotních voleb, uzavření hranic a rozpuštění institucí. Vysoce postavení důstojníci ráno vystoupili v televizi a prohlásili, že převzali moc, uvedla agentura Reuters. Stalo se tak krátce poté, co úřady vyhlásily, že vítězem prezidentských voleb se už potřetí stal Ali Bongo. Nyní je v domácím vězení. Večer junta oznámila, že vůdcem pro přechodné období byl jmenován generál Brice Oligui Nguema. 

Vojáci v Gabonu anulovali volby. Sesazený prezident je v domácím vězení

Svět
Zaniklá obec Svébořice.
Po staletí žila ves Svébořice nedaleko Mimoně normálním životem. Až do skončení druhé světové války. Poté zdejší domy, ale i rybníky, polnosti a lesy zabrala armáda. Ta československá, pak sovětská. Nalézt tak dnes lze v bující přírodě jen velmi nepatrné stopy po původním osídlení. Za desetiletí působení vojsk byly smeteny z povrchu země, zničeny svébořickou střelnicí. Ta byla obrovská a určená pro pěchotní a palubní zbraně obrněných vozidel pěchoty. 
72 fotografií

Svébořice u Mimoně srovnala se zemí vojenská střelnice. Zkázu dokonali Sověti

Českolipsko
Bitva u Chlumce a vesnice Přestanov proběhla v severních Čechách ve dnech 29. a 30. srpna 1813. Asi 32 000 Francouzů pod velením Dominiqua Vandamma zaútočilo na armádu asi 50 až 60 000 Rakušanů, Rusů a Prusů pod velením Alexandra Ostermanna-Tolstého
Pojem bitva u Chlumce si většinou spojujeme s neslavnou porážkou selského povstání v roce 1775, k níž došlo u Chlumce nad Cidlinou, ten však není jediným Chlumcem v české kotlině. Další Chlumec se nachází v severních Čechách severozápadně od dnešního Ústí nad Labem. A právě u něj před 210 lety, 30. srpna 1813, dostali napráskáno nikoli sedláci, ale vojáci francouzského císaře Napoleona.
8 fotografií

U Chlumce neselhali jen sedláci. Napoleonovi prohra zabránila vpadnout do Čech

Česko
Český vojevůdce Albrecht z Valdštejna nikdy neztratil žádnou bitvu. Porazil jej až jeho vlastní císař, který ho začal považovat za zrádce
V sobotu 25. února 1634 byl v Pachelbelově domě v Chebu zavražděn několika důstojníky Albrecht z Valdštejna, nejvyšší velitel císařsko-ligistických vojsk za třicetileté války. Krátce předtím byli v chebském hradu povražděni i Valdštejnovi nejbližší a nejvěrnější spojenci. Proč a jak se tento legendární zločin vlastně udál?
25 fotografií

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Valdštejnova smrt v Chebu

Česko
Okupace Československa v roce 1968
V souvislosti s 55. výročím invaze armád pěti států Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem do Československa se začala v řadě dezinformačních kanálů i na osobních profilech proruských aktivistů znovu šířit lež, že invazi vyvolala vlastně Ukrajina, protože právě Ukrajinci (v čele s Brežněvem) prý ovládali sovětské politbyro, zatímco jediný Rus v něm zastoupený hlasoval proti invazi. Je to nesmysl.
15 fotografií

Že o invazi do Československa rozhodli Ukrajinci? Na sítích se šíří absurdní lež

Svět
Sovětská okupace Československa v roce 1968. Ilustrační snímek
Maďarská okupační vojska, která dostala za úkol v srpnu 1968 obsadit jih Slovenska obývaný etnickými Maďary, se chovala podle vzpomínek pamětníků nejhůře ze všech okupačních armád. Vládní deník Magyar Nemzet nedávno vyjádřil smutek nad tím, že si tehdy Budapešť nevzala Slovensko zpět.

Maďaři se chovali nejhůř již v srpnu 1968. Nyní se připomněli

Státy EU
Do Králík se vrací vojensko - historická akce Cihelna.
/FOTO, VIDEO/ Pandury, bojová vozidla i gripeny. Po čtyřech letech se do Vojenského muzea v Králíkách vrací vojenská akce Cihelna 2023, letos s podtitulem Slovensko v plamenech. Zapojí se armáda z celé republiky, dobrovolníci i nadšenci do vojenské historie. V areálu muzea vznikne vesnice, která částečně lehne popelem. Králíky očekávají o víkendu nápor tisíců lidí.
22 fotografií

Vesnice v plamenech a Slovenské národní povstání. Cihelna se vrací do Králík

Orlicko
Do Králík se vrací vojensko - historická akce Cihelna.
/FOTO, VIDEO/ Pandury, bojová vozidla i gripeny. Po čtyřech letech se do Vojenského muzea v Králíkách vrací vojenská akce Cihelna 2023, letos s podtitulem Slovensko v plamenech. Zapojí se armáda z celé republiky, dobrovolníci i nadšenci do vojenské historie. V areálu muzea vznikne vesnice, která částečně lehne popelem. Králíky očekávají o víkendu nápor tisíců lidí.
22 fotografií

TIP NA VÝLET: Dolní Moravu obsadí vojáci, očekává se nápor tisíců lidí

Z okolí
Před 75 lety začala v pražských Vysočanech sériová výroba legendárního letounu Aero Ae-45, který sloužil jako aerotaxi i k armádním účelům; byl známý a využívaný po celém světě. Dobová propagační fotografie z padesátých let.
Tři čtvrtě století uplynulo od zahájení výroby malého dvoumotorového letounu, který v padesátých letech minulého století šířil po celém světě slávu znárodněného československého průmyslu (jak se tehdy s oblibou říkalo). Výročí spojené s rokem 1948 připomněla Radka Černá ze společnosti AERO Vodochody AEROSPACE. Řeč je ovšem o letounu, který podnik vyráběl ve svém tehdejším závodu v pražských Vysočanech. Tam se také stroj, získávající slávu jako letoun, jenž si výborně poradí i s náročnými podmínkami, zrodil.

Aero slaví výročí: před 75 lety vzniklo úspěšné aerotaxi Ae-45

Praha
Život v Rusku. Ilustrační snímek
Aplikace, kterou vymyslel ruský programátor jako parodii na udavačství, se stala populární i mezi skutečnými udavači. Rusové v aplikaci Moj donos (Mé udání) napsali na 5000 udání, z nichž pětina byla ale míněna naprosto vážně, upozornil server Možem objasniť, který získal přístup do databáze těchto udání. Vtip se vymknul kontrole, usoudil web.

Aplikace parodovala udavačství v Rusku. Lidé však posílali i skutečná udání

Svět